Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Ahojte 

Potrebujem radu od skúsenejších nakoľko sme uz vyčerpali všetky možnosti a nevieme ako ďalej .

Jedna sa o Peugeot 407 2.0 HDI 100kw kód RHR , rok 2008 . Auto má najazdených necelých 225000km a pred poruchov jazdilo bezchybne . Tak ako to celé začalo . Auto prišlo k nám na výmenu rozvodov, oleja a filtrov. Celý servis prebehol bez problémov, po vymenene ostalo auto nastrtovane asi hodinu a potom nasledovala skúšobná jazda cca 20km. Všetko ok, doliali sme chladiacu kvapalinu a zákazník si mal prísť pre auto . Ešte nás však napadlo že by sme mali vymeniť dražkovy remeň, síce mu nič nebolo ale preventívne ho vymeníme , však je to len pár eur .. 

Remen vymenený , zákazník si auto prevzal a všetko sa javilo byť vporiadku lenže pár minút po odchode volá že sa mu niečo nezda takže som mu povedal aby sa hneď otočil a prišiel naspäť, nebol od nás ani kilometer tak za pár minút som ho videl prichádzať lenže zrazu zastavil medzi bránou a len  zdiaľky počujem že sa snaží naštartovať . Pribehli sme k nemu auto dotlačili do dielne a otvorili sme kapotu a čo nevidíme ... 

Ten úplne nový dražkovy remeň  sa začal trhať a začal sa namotavat na remenicu kľuky . Tých remenov sme namontovali už stovky ale toto som ešte nevidel .. 

No nič, auto nemalo zmysel skúšať štartovať tak sme ho začali rozoberať a rátať škody. 

Ako sa remeň namotaval poškodil kryt rozvodov , "roztopil" snímač kľuky a poškodil sa aj krúžok na snímanie kľuky . Chvíľu to vyzeralo tak že auto zhaslo len kvôli poškodenému snímaču lenže pri bližšom pohľade na rozvodovy remeň sme si všimli natlaceny dražkovy remen pod ozubenim rozvodoveho remena . 

Takže začala rozborka všetko von a pozrieť sa ako dopadla vačka , vahadla a samotné ventily . Ukázalo sa že všetky vahadla sú polámané alebo prasknuté, vačka sa javila byť vporiadku a keďže sa jedná o 16V tak ventily by mali zostať nepoškodené . Kúpili sa nové vahadla, tesnenia, remeň. Všetko sa vyčistilo, nastavilo l, zložilo a ide sa štartovať . Pred tým sme ale odvzdusnili cez hadičku palivový systém aby sme čo najmenej zaťažovali čerpadlo . 

Nasleduje prvý štart, dva krát nazhavit a na piatu otáčku motor naštartoval krásne na všetky 4 valce a presne na 3 sekundy a zhasol !! 

Ok veď asi sa zavzdusnil, tak zase odpojiť hadicu a ťaháme naftu aj keď sme nevytiahli takmer žiadny vzduch ale ok skúšame štartovať , motor točí , točí ale nič .. Nebolo by to prvý krát čo nám nechce naštartovať motor po tom čo boli vonku vstreky a čerpadlo takže kvôli absencii elektrického  podavacieho čerpadlá v nádrži sme vytiahli overené 4 barové podavacie cerpadlo z BMW , zapojili sme ho do systému , pripojili na baterku, chvíľu sme ho nechali bežať aby pretlačilo naftu a skúšame štartovať a stále nič . Dokonca sme zo zuflastva odpojili hadicu do sania a skúšali sme mu pomôcť štart sprejom , chytal sa ale sám nedokázal ísť . 

Takže čo sme asi spravili zle. Kontrolujeme nastavenie rozvodov, chybové kody cez diag a zatiaľ objednávam druhý snímač kľuky keďže nieje vylúčené že ten nový diel nemusí správne fungovať (Bosch) . Všetko na značkách , auto nestartuje ani s novým snímačom . Berieme do ruky multimeter a ideme skontrolovať kabeláž do snímača kľuky nakoľko ju mohol roztrhaný remeň poškodiť . Vizuálne vyzerá byť vporadku tak ideme po kabloch až prídeme do rj motora kde nachádzame konkrétne káble , skúšali sme ich "prepípať" čo sa podarilo , tak zmeriame odpor či nieje kábel poškodený ale kabeláž nám vychádza ako bezproblémová .

....

Upraveno uživatelem Melloyoo
Odesláno

Origo diag?

Jaký je vysokotlaký tlak při startu? je v parametrech potvrzená synchronizace vačka-klika? 

Bylo společně se senzorem vyměněno i ozubené kolo na klice, kde je terčík pro snímač? 

Odesláno (upraveno)

Diagnostika samozrejme bez chýb, palivo máme, kabeláž vporadku. Prečo to teda nestartuje ? 

Skúšame sa radiť kolegami mechanikmi či sa  už niekto s niečím podobným nestretol . Jeden "starý pežoťák" na to asi prišiel keď hovoril o rovnakom prípade kde sa nakoniec ukázalo že ozubené kolieska na vacke sú tam len nalisovane a pri skončenom rozvode sa mierne posunuli a tým sa rozladilo časovanie aj keď na značkách všetko sedelo . 

Neochotne sme sa pustili do opätovného rozoberania ale s nádejou že po výmene vačiek auto naštartuje a odíde ku svojmu šťastnému majiteľovy . 

Vacky máme vonku a kontrolujeme  značky a ... vyzerajú ok ? Vyberám nové vačky a porovnávam ich so starými a dochádzame k záveru že tu problém nebude .. **** 

Vacky ktoré vyzerajú ako nové ideme založiť naspäť do auta ale hovorím si že to nebolo úplne zbytočne , aspoň sa všetko znovu pekne poskladá , skontroluje a nastaví . Mohlo nám niečo uniknúť tak uvidíme .. ešte pred opätovným skladaním nás napadlo že keď už je to takto pekne rozobraté tak by sme mohli aspoň odtlakovat valce , veď keby nahodov  a samozrejme všetko super . Vzhľadom na najazd km je motor v naozaj dobrom stave .

Auto zložené , rovnaky postup ako po prvé a samozrejme nič. Stále som sa vnútorne nepresvedčil o tomu že snímače vačky a kľuky sú ok tak z funkčného auta vyberáme snímače a montujeme ich na nášho nešťastníka a samozrejme bez želanéj reakcie, aspoň sme si overili funkčnosť snímačov a môžme ďalšiu vec vylúčiť . 

Z auta niesme nešťastný len my a majiteľ ale aj zopár našich známych ktorý nám pomáhajú problém riešiť, už to vyzerá že sa nemáme kam pohnúť tak skúšame rozmýšľať na rôznymi nepravde podobnými scenármi .

Svieti tam rezerva . Je tam vôbec nafta ?  20 litrová bandaska by mu mohla pomôcť ale nič ... 

Čo keď je "zalepene" niektoré relé pri baterke a preto nejde . Vyberáme von celú skrinku a snažíme sa dostať k relatkam .. toto asi nepôjde tak berieme druhú funkčnú a osádzame ju do auta .. Nič 

Nezanieslo sa sitko na vysokotlakom čerpadle ? Blbosť .. aj keby tak by vypísalo aspoň nízky tlak a navyše všetko sa pred montážou kontrolovalo a čistilo to by sme si všimli ..  tak čerpadlo je vonku , sitko krásne , stopy po pilinach ziadne 

Neodišli vstreky ? Ale prečo a aj keby tak všetky naraz ? Nešlo by to aspoň na 3 valce ? 

Neostalo otvorené EGR a neprisava vzduch ? Odpojime , zaslepime štartujeme a... Nič 

No nevadí beriem do ruky štart spreje a ideme štartovať a budeme ho držať pri živote minimálne do kým ma to bude baviť. 

Motor beží , minúty bežia , sprej sa míňa , celý dvor smrdí a stále nemá vôľu ísť vlastnými silami len na spreji . 

Dá sa povedať že konečná, už sme s toho vytrety a už nad tým ani nevieme premýšľať a tak len auto smutne stojí pred diielou .

Napadá niekoho na čo sme mohli zabudnúť alebo čo nám mohlo uniknúť ? 

Stretol sa niekto s niečím podobným ? Bola to len blbá zhoda náhod že sa pokazilo niečo nesúvisiace z poškodenými rozvodmi vzhľadom na to že to auto pár sekúnd normálne bežalo ? 

Je tu ešte teória že sa mohla poškodiť riadiaca jednotka motora ? Dostala sa mi jedna story kde auto bolo normálne odstavené a pri starovani len točilo a nechytilo , diag nehlasila závady a s autom sa mesiace trápili rôzne servisi až to bol nejaký procesor v RJ motora a po výmene auto normálne fungovalo . Či to je pravda neviem ale možno na tom niečo bude . 

Ešte len podotknem že všetky diely pri výmene sa použili buď Oem alebo najkvalitnejšie náhrady, na ničom sa nešetrilo . Všetko poskladané a podotahovane na presne NM podľa originálneho workshop manuálu alebo cez haynesPro 

Za každú jednu radu vopred ďakujem

Upraveno uživatelem Melloyoo
Odesláno

Dik za promtnu odpoveď . 

Diag používame Launch X niečo , samozrejme oficiálnu . 

Origo diagnostikov nedisponujeme ale bola mi ponúknutá na zapožičanie ale zatiaľ som to odmietol nakoľko neviem či by v tejto chvíli pomohla .

Tlak paliva pri starte bol meraný a vyšiel veľmi dobre, nepamätám si koľko presne barov to bolo ale dosť na to aby naštartoval . 

Synchronizácia snímačov sa kontrolovala pri každom merani a skúšaní snímačov , po každé vypísalo úspešnú synchronizáciu. 

Samotné ozubené kolečko rozvodov na kluke menené nebolo aj keď sme ho demontovali a vizuálne skontrolovali , nejavilo sa byť nijako poškodené , samozrejme bol ale vymenený magnetický krúžok na snímač ako spomínam vyššie . Teraz by tam mal byť namontovaný krúžok INA a  po neúspešnom štarte bol demontovany a skontrolovany či nieje od výroby prerušený kontrolným prípravkom od SKF 

Odesláno

takže začni origo diag ;) na PSA nemá cenu jinou řešit ;) 

tlak byl tedy přes 300 baru? 

Diag není jen o chybách ale live datech a tam se dá dohledat hodně ;) prvně musí být vidět otáčky, musí být vidět sychronizace, tlak paliva přes 300 baru, otáčky přes 200... teprve pak otevírají vstřikovače

Odesláno

Pokud jsou snímače v pořádku vačky taky  tak bych se věnoval  podávacímu čerpadlu a regulátoru tlaku nafty, unašeči na výfukové vačce

je tady toho na foru o tom  popsáno dost.

Odesláno

Měl jsem 2.0hdi v 406-ce. Jednou mi auto z ničeho nic chcíplo. Byl to vadný vstřik. Ze vstřiku to šlo rovnou do přepadu a nebyl tlak v liště. Po namontování nových vstřiků auto nechytlo. Problém byl v palivovým filtru. Nevím jaký je tady filtr,ale tam byl s ventilkem vespodu a ten netěsnil. Bylo tam smítko. Po vyčištění auto hned naskočilo. To je můj poznatek.

Odesláno

Musím také odpovědět. 

pokud je dostatečný tlak v railu a máme synchronizaci vačky s klikou - tak z nějakého důvodu nejspíš nedojde ke vstřiku paliva. První co mě napadá jestli řídící jednotka dostala povel k odblokování od inteligentní jednoty bsi pokud ne tak nedojde ke vstřiku paliva.

druhá možnost jaká byla okolní teplota při tom startu na 3 vteřiny. Pokud je tam řj siemens sid803 tak u mého peugeota 407 rhr jak bylo venku pod 10 °C motor nastartoval a po pár vteřinách zhasl. Než jsem řj opravil tak jsem ji musel před jízdou nechat zahřát na pokojovou teplotu.

Na závěr vyzkoušet originální diagnostiku. dokáže vyčíst chyby co jiné nikoliv!

Zde video mé video jak se to projevovalo: 

• O 2 roky později...
Odesláno

Je to síce staré vlákno,
ale myslím že sa jedná o jedno a to isté auto, vzhľadom na popísané story a pôvod vozidla.
Auto 407SW 2,0HDI sme kúpili z Pezinka z pred servisu ako nepojazdné a rozobraté koncom roka 2023
Všetko sme poskladali naspäť, dostalo 4 nové vstrekovače a dnes už má najazdených 15 000km od kúpy.
Čiže problémom boli vstrekovače Delphi, darmo sme ich dali na testovaciu lavicu kde boli vyhodnotené ako dobré, nenaštartovalo to.
//NightCruisers

• O 1 rok později...
Odesláno (upraveno)

Ahojte nechcem zakladať nové vlákno. Auto bez problémov štartovalo potom raz naštartovalo bolo počuť nejaký zvuk (neviem identifikovať ) tak približne ako keď niečo šucha buchne . keď som pridal na 1200 otáčok, zvuky prestali . Keď som pustil plyn a otáčky klesli na voľnobežné po pár sekundách motor zhasol . Od vtedy som nenaštartoval aké presne hodnoty musia byť keď má motor naštartovať . Cez diagnostiku som na rýchlo pozrel chyby, neukazovalo žiadne . Keď štartér točí motorom tak dáva otačky cez 200 , a keď točí motorom tak na diagnostike vypíše že synchonizácia medzi vačkou a kľukou Áno. Dnes som preventivne vymenil palivový filter všetko vyzerá vporiadku čo sa tohto týka. za rady vopred ďakujem. tak ešte raz moja otazka čo musí byť splnené aby auto naštartovalo. ďakujem . 2.0 Hdi RHR  

Upraveno uživatelem tomik1987
Odesláno

Tak dnes som sa rozhodol ze vám idem natočiť ako sa správajú hodnoty pri štartovani, dobil som batériu lebo minule som ju vyšťavil, dva dni auto stálo . Dnes som založil batériu, pumpickou natlacil palivo a motor zrazu naštartoval. Vo videu su hodnoty na naštartovanom motore , ale zvuk nieje vôbec dobrý. Mne sa zdá ze prvý vstrekovač je ko.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...