ozzy56 Odesláno 31. říjen 2021 Odesláno 31. říjen 2021 mno, kdo mění kotouč, musí očistit dosedací plochu náboje , navíc se mírně potírá vazelínou, aby příště kotouč tak moc nezareznul..., NIC tam nemůže spadnout, ale když si někdo myslí, že ty dva malé šroubky mají vliv, když jsou dotažené kolové šrouby, tak mu to vymlouvat nebudu Citovat
OK406 Odesláno 31. říjen 2021 Autor Odesláno 31. říjen 2021 @ozzy56 Při výměně brzdových kotoučů jsem vše očistil + stříknul měděnou pastu. Nevíš prosím tě, jak je to vůlí v levém axiálním táhlu řízení? Vůle je v kloubku. Není moc velká, ale pokud vezmu (zvednu to = odlehčeno) kolo či kotouč ze strany a zahýbám do stran, tak je tam vůle a je slyšet kovové zvuky v kloubku. Pokud vezmu nahoře a dole, tak žádná vůle není. Citovat
ozzy56 Odesláno 31. říjen 2021 Odesláno 31. říjen 2021 @OK406 odpovím ti otázkou, i když to není slušné--co myslíš ty ?? je ta vůle co cítíš v axiální tyčce v pořádku ?? přece nejsi žádný nováček ani laik, tak jak se můžeš tak blbě zeptat ?? ANO, nech vyměnit tu tyčku, zkontrolovat VŠECHNY vůle na přední nápravě a udělat geometrii--ale tohle už tu psali přede mnou, myslím Hafity ohodnotil 1 Citovat
Hafity Odesláno 31. říjen 2021 Odesláno 31. říjen 2021 (upraveno) před 14 minutami, OK406 napsal: Pokud vezmu nahoře a dole, tak žádná vůle není. Při vůli v axiálním táhlu je to celkem dost logický.... Mně připadá, že chceš od diskutujících OPRAVDU ujistit, že to táhlo máš vyměnit a jestli to i s tou avizovanou vůlí náhodou není zbytečné.... Upraveno 31. říjen 2021 uživatelem Hafity Vena garážmistr a ozzy56 ohodnotil 2 Citovat
Milan+ Odesláno 31. říjen 2021 Odesláno 31. říjen 2021 před 30 minutami, ozzy56 napsal: mno, kdo mění kotouč, musí očistit dosedací plochu náboje , navíc se mírně potírá vazelínou, aby příště kotouč tak moc nezareznul..., NIC tam nemůže spadnout, ale když si někdo myslí, že ty dva malé šroubky mají vliv, když jsou dotažené kolové šrouby, tak mu to vymlouvat nebudu Takže myslíš,že když někdo na jaře dá s výměnou kotouče bez šroubků a na podzim přezouvá ,že se tam nemůže nic dostat? Pak kolové šrouby dotáhnou tu spadlou rez. A máš tam desetiny jak vymalované. Citovat
Charlie 607 Odesláno 31. říjen 2021 Odesláno 31. říjen 2021 406 má nějaký speciální klíč na axiální táhla? Nebo stačí univerzální s excentrem, co se nasadí na hlavu táhla a za její povrch povolí/utáhne? Jinak pokud je tam vůle, tak táhlo vyměnit. A kotouče bych sundal a nechal je stahnout na soustruhu. Běžně děláme, není to žádná věda. Milan+ ohodnotil 1 Citovat
Hafity Odesláno 31. říjen 2021 Odesláno 31. říjen 2021 @Charlie 607 : no on ten univerzál s excentrem je poměrně "speciální".... Ve výbavě klasických "parkovištních automechaniků" moc k vidění není.... Milan+ ohodnotil 1 Citovat
Charlie 607 Odesláno 31. říjen 2021 Odesláno 31. říjen 2021 Tak stojí 3 až 4 stovky, jako jó, na jednu akci je to možná zbytečné, ale než čekat až někde přijdu na řadu. Já si ho na výměnu kupoval. Ale jsem zas takovej, že pokud to zvládnu udělat sám a nářadí nestojí raketu, tak si to pořídím, ono se to vrátí v té práci co nezaplatím v servisu. Hafity, Almanil a OK406 ohodnotil 3 Citovat
OK406 Odesláno 1. listopad 2021 Autor Odesláno 1. listopad 2021 Samozřejmě, že axiová tyč půjde vyměnit. Chtěl jsem vědět, zdali je možné provést opravu ,,doma". Ale pokud je nutný ,,speciální" klíč, tak je lepší nechat výměnu na servisu, který zároveň provede geometrii. Problém v současné době je vytíženost servisů. Co jde udělat v garáži, tak si udělám. Skrze jednu výměnu axciální tyče, nemá cenu kupovat ,,speciální" klíč. Bohužel, nikdo ze známých jej nemá. Takže servis. Zas taková pálka to nebude.@Charlie 607 škoda. že si tak zdaleka Citovat
Ferry Odesláno 2. listopad 2021 Odesláno 2. listopad 2021 namatkou prvni odkaz z googlu https://www.hobynaradi.cz/klic-na-demontaz-axialni-tyce-rizeni-1-2-27-42mm-geko/ Hafity, bsNq1159 a OK406 ohodnotil 3 Citovat
OK406 Odesláno 5. listopad 2021 Autor Odesláno 5. listopad 2021 (upraveno) Dnes vyměna pravá axiální tyč. Za pomoci přípravku (výše uvedený odkaz od @Ferry) šlo vše jako po másle. Pouze jsem místo kovových objímek dal klasické černé stahovací pásky. Bohužel, levá strana je ,,jiná" než pravá. Nevím, jak je to s manžetou. Samozřejmě, že jsem objednal manžetu i na pravou stranu, ale tam je to trochu jinak dělané. Je tam takový ,,klobouček". Nevím, zdal jde jen sunda (stáhnout) nebo je součást manžety. Nová manžeta nic takového nemá. Zkoušel jsem patrně pootočit s ,,klouboučkem", ale ani se nehne. Nemá s tím někdo zkušenosti? Podle VIN je na obrázku v servis boxu ,,klobouček" pod číslem 15. Ani podle servis boxu, není patrné, jak je umístnění (pro případ demontáže). Díval jsem se v AK a tam za něj chtějí nezkutečnou pálku! Jinak se dá koupit jinde mnohem levněji. Není to jištěné žádnou sponou. Podle OEM kódy neslouhlasí (4066 21) přičem dle servis boxu je EOM kód 406638. Upraveno 5. listopad 2021 uživatelem OK406 Citovat
OK406 Odesláno 6. listopad 2021 Autor Odesláno 6. listopad 2021 (upraveno) Dnes problém okolo ,,kloboučku" číslo v servis boxu 15 vyřešen. Důvod, proč nebylo možno danou manžetu (klobouček) demontovat, byla klasická obyčejná rez. Aby se dala axiální tyč demontovat, musela se manžeta poškodit. Bez ,,speciálního klíče by se axiální tyč povolovala/utahovala velmi špatně a to z důvodu přístupu (málo místa). Jiná možnost nebyla. takže se objedná nová. Díky výměně pravé axiální tyče, jsem zjistil poškození manžety na svislé stabilizační tyčce. Z tohoto důvodu se vymění. Jakmile vše vyměním a provede se geometrie, napíši, zdali došlo odstranění pulzování při brždění do volantu. Zatím všem děkuji za rady i pomoc. Upraveno 7. listopad 2021 uživatelem OK406 Citovat
OK406 Odesláno 11. listopad 2021 Autor Odesláno 11. listopad 2021 (upraveno) Vše vyměněno a dnes provedena geometrie. Cestou ze servisu cca 500m (Autoservis Novotný) jsem vyzkoušel silněji zabrzdit a pohodička! Tak se zdá, že se závada odstranila!!! Uvidím, až pojedu delší trasu. V sobotu 13.11.2021 jedu do Kolína-Šťítary, kde se koná speciálka králíků beranů. Tak alespoň zjistím, zdali vynaložené úsilí+finance mělo smysl. Taky jsem již přezul na zimní pneu (Barum Polaris Upraveno 15. listopad 2021 uživatelem OK406 Péťa a Hafity ohodnotil 2 Citovat
OK406 Odesláno 15. listopad 2021 Autor Odesláno 15. listopad 2021 Cesta v pohodě a a ani náznak pulzace do volantu. Během výměny jsem pořídil několik fotek, aby bylo vidět, co všechno daná výměna obnáší: Hafity, bsNq1159, Milan+ a 2 další ohodnotil 5 Citovat
OK406 Odesláno 7. prosinec 2021 Autor Odesláno 7. prosinec 2021 Řízení je v pohodě a žádné pulzování do volantu není. Je to znát, že se provedla výměna. Jako perličku bych uvedl, že jsem využil přípravek demontáž + montáž axiálních tyčí. Při přezouvání tety 307, jsem zjistil, že má též vůly a to v pravé axilální tyči. Tak jsem preventivně vyměnil obě axiální tyče + čepy i se měnily stabilizační svislé tyčky. Vše značka LEMFÖRDER. Takže se koupě přípravku vyplatila. Charlie 607 a Hafity ohodnotil 2 Citovat
bsNq1159 Odesláno 10. prosinec 2021 Odesláno 10. prosinec 2021 Zdravím. Ja mám podobný problém. Ako som vymenil búchajúce predné tlmiče a spodné guľové čapy. Aj mne sa to prejavuje ako keby mám zvlnený kotúč. Len mne to začne aj pri jemnom brzdení "vibrovať" ale len zvukovo?.. Nejak to proste nekope ani volantom netrhá ako pri zvlnených. Ja mám komplet brzdy ATE 2 roky. A majú 40tkm. Ja čo som jediné zistil je, že strmeň sa dá kus hýbať rukou , tak čo sú čapy tak v držiaku strmena je diera 10mm a čap má 9,8mm . Tak u mňa má tá diera cca 10,2. Tak som si myslel ,že to bude asi tým. Lenže , u mňa je ešte jeden problém a to za jazdy . Citujem jeden topic. Mám to nejak tak podobne. " za jazdy pri jemnom vytoceni volantu do prava ozyva klepanie od pravého kolesa. Frekvencia klepania priamo zavisi od rychlosti (pri rychlosti 60kmhod je klepanie o frekvencii takej, ako ked sa clovek snazi co najrychlejsie opakovat pismeno "d" - dddddd). Robi to za jazdy iba pri otoceni volantu v rozmedzi cca 3-20° do pravej aj ľavej strany. Ked idem rovno alebo prudsie zatacam, tak to nerobi. Udery toho klepania je citit vo volante a tak isto to citim v nohach, teda prenasa sa to na podlahu auta." - Tu bol problém v čape riadenia. Ja keď som mal posledne rozrobené čapy tak rukou v nich nebola vôľa. Ani na axiálnej tyči. Ani keď to skúšam nerozrobené. Preto som sa dal vyrobiť ten čap s priemerom 10,2. Kúpil som aj novú sadu s prachovkami . Lenže neviem aká tam má byť vôľa. Lebo jeden som vyrobil a druhý som dal nový a tam je tiež trochu vôľa. A už sa ten strmeň tak nehýbe ale stále je to badať. A druhú stranu som ani neskúšal a dnes som pri výmene zistil ,že tam je tiež na jednom vôľa. Keď som sa bol previesť, je to to isté ako predtým. Ináč axiálne a aj čapy mám kúpené už mesiac/dva. Len som robil geo 2x za sebou, tak fakt 3x robiť. Keď viem,že čapy riadenia nemali značnú vôľu. Tak prosím vás. Myslíte ,že ako aj v tomto topicu. Alebo ako som aj ja citoval , aj keď naposledy nebolo badať vôľu bude problém tam? Ja keď chytím kotúč za 9 a 3 hod. Tak jemne sa pohýbne axiálna tyč. Ale to skôr čo je vôľa v riadení . Alebo bude to ložisko? Alebo poloos. Dlhú pravú som pred rokom aj pól dával "novú".(repas). Keď potočím kotúčom tak poloos nemá žiadnu vôľu a hneď sa točí. Jedine vnútorný kĺb? A ešte jeden problém.. To bolo od začiatku ako som kúpil auto. 3 roky do zadu. A robí to stále to tiež neviem čo je. Pri vychádzaní z križovatky , tuším len vľavo . Ako by sa trelo koleso o niečo. Bolo mi povedané ,že o podblaník. Vždy keď som hľadal, že kde. Tam na tom podblatníku som nikdy nič nevidel,že by tam trelo koleso. A dnes na snehu som zistil, napr. na parkovisku. Pri úplne vytočenom kolese, mi jedno koleso ako keby preklzovalo. Ako kedy pravé bolo vytočené celé dnu a jemne ho vytlačalo von. To by mal byť byť čap riadenia alebo axiál nie? vôľa? ak sa nemýlil. Ja teda neviem. Mám toho dosť vážne. Ešte mám otázku , keď sme pri kotúčoch. Vonkajšie hrany zbrusujete? Mám točiť kotúčom a zbrúsiť flexou? Vďaka za odpoveď. Citovat
OK406 Odesláno 20. prosinec 2021 Autor Odesláno 20. prosinec 2021 Pokud se vezme za kolo nebo brzdový kotouč (vodorovně v poloze 9-3) tak by něměla být žádná vůle. Pokud se mění axiální tyč nebo čep či stabilizační tyčka, tak je dobré vyměnit i druhou stranu (párové). Při výměně axiální tyče (tyčí), je vhodné vyměnit i čep řízení. A taky zkontrolovat svislou stabilizační tyčku. Jak bylo napsáno v příspěvku, může se jednat o zvlnilé brzdové kotouče. Pokud je možnost, je vhodné je zkontrolovat, popřípadě je ,líznout" na soustruhu. Při výměně tlumičů, se měnilo i kompletní horní uložení tlumiče (obě strany)? Pokud by kolo při rejdu třelo o blatník, tak by to bylo poznat na plastovém podběhu. Napadlo mě, kola jsou dobře vyvážená? Citovat
bsNq1159 Odesláno 26. prosinec 2021 Odesláno 26. prosinec 2021 (upraveno) Jasné, mám už kúpené nejaký čas na obidve strany ,nie len na jednu, aj axiálnu tyč aj čap riadenia. Zvlnené kotúče som mal na 306 a tam to bolo badať, že sú zvlnené. Keď brzdím tak aj na volante to bolo badať , teraz to tak nie je. Len "hluk". A s tými strmeňmi náhodou nevieš? I keď asi to u mňa budú tie čapy riadenia. Len 3x za sebou sa mi nechce robiť geometria. ( € ) Asi to ešte rozoberiem ak sa "oteplí" aby som to poskúšal poriadne. Pri výmene tlmičov sa nemenilo. Pretože bolo menené rok aj pól predtým a bolo ok. Kus malo jemnú hrdzu jedno. Nj. Malo by to tam byť vidieť.. Čo som troška študoval (čítal). Tak ten zvuk pri vytočenom kolese robí poloos. Tak z toho mi plynie len to, že stará poloos aj "nová"(repasovaná) poloos bola tak isto do***ná . A preto to robí aj teraz. Robilo to aj na nových gumách, letných. A aj keď som prehodil za zimné, ktoré sú teraz druhú sezónu na aute. 28.12.- Bože ja.... Až teraz som sa započul ako dobre počujem a zistil som ,že to hučí vzadu pri brzdení ,nie v predu. To aj dáva trochu logiku. Pretože hh (to je tiež pecka vec na tom aute ) Aj keď som kúpil auto so starými kotúčmi tak zadné kotúče neboli po celej ploche ako "zrkadlo" ale len polovica. Tak aj po výmene oboch zadných strmeňoch (repas ATE) a nových kotúčoch aj platničiek ,týchto súčasných je to tak isto. Že vybrzdená je len polovica. Posledne boli zhadzované dole pri výmene silentblokoch v tehlici tak asi si to ináč sadlo alebo čo. A už začali brzdiť po celej ploche. Lenže tam je už z pred hrdza takže to robí to hučanie. Zrejme. Teoreticky je to dosť možné. Upraveno 28. prosinec 2021 uživatelem bsNq1159 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.