MV_cz Odesláno 21. únor 2025 Odesláno 21. únor 2025 V 18. 2. 2025 at 18:24, Hanz397 napsal: Sorry, jako, ale nějak mi uniká smysl takové přestavby. A hlavně, bylo by to nějakých 500 £ za ten kit a dál? Co všechno bude potřeba předělat? Místo olejového napínáku bude dynamická kladka? Mmmmmm, ne. To úplně nefunguje. Takže odkud na tom motoru vzít tlakový olej v těch místech, kde je potřeba to napnout... A to je jen jeden problém té konverze, který mě zrovna napadl. Jinými slovy, asi bych ten optimismus mírnil... Ten motor se vyrábí kolik? 13 let? O těch problémech, co ho trápí, se ví už v podstatě od začátku. Inženýři z vývoje PSA to za celou dobu nepředělali proč? Nikdo jiný doteď s opravdu funkční a masově použitelnou přestavbou nepřišel proč? A teď se bude za dejme tomu 25000 předělávat v podstatě jedna z technologicky nejsložitějších částí motoru? Kolik lidí si to nechá, třeba na desetiletém autě, udělat? No právě za těch 13 let to vyřešili? Možná, když už je třetí verze řemenu a třetí specifikace oleje.... ale možná taky ne. Navíc finální "oprava" spočívá v tom, že nový motor už má řetěz, proč tam nenechali řemen, když už by to po těch letech vyřešili a neměli potřebu měnit Holt si spočítali, že tuhle aférku nějak přežijou než se přejde na elektro a ono to nějak ne a ne přijít, tak vytloukli klín klínem a řetěz bude přecijen lepší. Vydrží další řemen do konce záruky? A co pak? Myslel jsem, že to auto si teda necháme dýl, ale uvidíme, jaká bude situace. S řetězem (a kvůli mildhybridu) je dneska 308 v základní výbavě za akčních 625k, v použitelné výbavě 645k a to mi nepřijde jako vyloženě levné auto. ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
Akoc Odesláno 21. únor 2025 Odesláno 21. únor 2025 @MV_cz Je to tu už niekde uvedené, že na výmenu poškodeného remeňa (príp. až motora) predĺžil Stellantis záruku na 10 rokov. Prirodzene, nárok je len za určitých podmienok, ktoré sa týkajú najmä pravidelne a odborne vykonávaného servisu. Ale povinnosť majiteľa vozidla dať vymeniť aj nepoškodený remeň po 6 r/105k km na vlastné náklady zostáva. Citovat
Mirek D Odesláno 21. únor 2025 Odesláno 21. únor 2025 Mám najeto 65 000km a řemen se neloupe ale jsou viděl drobné prasklinky takže budu pravidelně kontrolovat a nejpozději na podzim bude výměna. Olej měním po 13-15 tisících , tankujeme z 90 % 100 oktanů OMV/Orlen trasy většinou 15 -20 km do práce, 1xza měsíc výlet do 100 km, spotřeba 5,8l letní, v zimě 6,1l . Můj názor je že biosložka tomu řemenu nedělá dobře . Citovat
MV_cz Odesláno 22. únor 2025 Odesláno 22. únor 2025 před 19 hodinami, Akoc napsal: @MV_cz Je to tu už niekde uvedené, že na výmenu poškodeného remeňa (príp. až motora) predĺžil Stellantis záruku na 10 rokov. Prirodzene, nárok je len za určitých podmienok, ktoré sa týkajú najmä pravidelne a odborne vykonávaného servisu. Ale povinnosť majiteľa vozidla dať vymeniť aj nepoškodený remeň po 6 r/105k km na vlastné náklady zostáva. To vím, to si vydupali ve Francii, ale nikde jsem nečetl, že to opravdu bude platit i tady u nás. Citovat
Hanz397 Odesláno 22. únor 2025 Odesláno 22. únor 2025 @MV_cz Ale tady se bavíme o konverzi stávajícího motoru. To, že NOVÝ motor má řetěz, není o tom, že je ve starém nahrazen řemen řetězem. Ten motor je další vývojový stupeň s novou homologací, není to jen update stávajícího EB. A proč tam ten řemen nenahradili řetězem už dříve? Zeptej se jich, ale já si myslím, že by ten motor museli výrazně překopat, v podstatě udělat nový motor, jako udělali teď. Proto si myslím, že (a vracím se zpátky k tomu videu, co jsi postoval) je to jen plácnutí do vody a buď to je úplně nereálné, nebo tak nesmyslné na přestavbu, že to prostě nemá budoucnost... BubakGS ohodnotil 1 Citovat
MV_cz Odesláno 23. únor 2025 Odesláno 23. únor 2025 No takhle, kdyby ten řemen vydržel opravdu 100 tisíc km/6 let, jak píšou teď na nové samolepce co mi nalepili do servisky a pod kapotu, tak neřeknu. Je to sice o něco horší než suchý řemen, ale whatever. Pokud to ale vydrží takhle výrazně méně s rizikem poškození motoru, pak nemám co dodat. Citovat
Hanz397 Odesláno 23. únor 2025 Odesláno 23. únor 2025 Ale on to kilo/6 let vydrží... No, bohužel ne každému Jardel2018 ohodnotil 1 Citovat
Akoc Odesláno 23. únor 2025 Odesláno 23. únor 2025 Chce sa mi veriť, že tá posledná verzia remeňa v kombinácii s novo predpísaným olejom RCP 5W-30 už vydrží minimálne tých 6 r/105k km aj u tých, ktorí budú meniť olej najskôr po 15k km, jazdiť hlavne krátke trasy, nevypínať S&S a tankovať len E10. Že potom už bude hlavným problémom len tvorba karbónu na ventiloch a piestoch. Citovat
oddie Odesláno 24. únor 2025 Odesláno 24. únor 2025 Jako kdo už to máte a nechcete to dát pryč, protože co místo toho, tak holt nezbývá než se smířit s častějšími výměnami oleje, s častější kontrolou a častější výměnou řemene, ono to nakonec až zas takovou raketu nestojí, akorát je to otrava... Citovat
Hanz397 Odesláno 24. únor 2025 Odesláno 24. únor 2025 Tak ono, co je to častějš měnit olej? Jednou za 10000 km? Kolik z lidí, co tenhle motor má, to najede za rok? Řekl bych, že jich bude velká většina. To si myslím, že se schroupnout dá. Co si budeme povídat, ty 25kkm, 30kkm intervaly jsou tak, jako tak nesmysl, který míří hlavně na fleet managery... BubakGS, oddie a ozzy56 ohodnotil 3 Citovat
Akoc Odesláno 24. únor 2025 Odesláno 24. únor 2025 Foto z dnešného merania šírky remeňa. Puretech 1.2, 96 kW z r. 2020 s pôvodným remeňom, súčasný stav km: 42 400, olej: z výroby 0W-30, po 1. roku 0W-30, po 2., 3. a 4. roku 0W-20. Na remeni nie sú zatiaľ pozorovateľné praskliny. Citovat
toru Odesláno 24. únor 2025 Odesláno 24. únor 2025 Minulý týden jsem byl na servisu(psal jsem větším, čímž jsem se chlubit nechtěl, jak jsem byl citován), a starý řemen jsem chtěl vrátit a tady je jeho foto.Neohnutý je viditelně bez vady , ale jak se prsty ohne tak jsou vidět praskliny. slimboy, BubakGS a ozzy56 ohodnotil 3 Citovat
davidse Odesláno 24. únor 2025 Odesláno 24. únor 2025 Za kolik ujetých km nebo let se musí tento řemen vyměnit, nastěstí mám řetěz kerý vydrží 200 000 km Citovat
Markusenka Odesláno 24. únor 2025 Odesláno 24. únor 2025 Zajímavá je ta rozdílná struktura povrchu a složení řemenu. Můj řemen z vti z roku 2017 vypadá jinak. Praskliny se hodně ukážou, když řemen trošku vyschne.... Citovat
Hanz397 Odesláno 24. únor 2025 Odesláno 24. únor 2025 No, dle Stellantisu mají být nastavené stížené podmínky u všech aut, proto olej 15/1 rok, tak si myslím, že to platí i pro řemen. Ale teď bych kecal, kolik to je... Citovat
Jardel2018 Odesláno 24. únor 2025 Odesláno 24. únor 2025 Jen tak mimochodem, čtu tady že je teď předepsaný RCP... ineo first 0w30 už se tery nepoužívá? Teď tam tedy mám lít RCP? Nebo to platí až od nějakého roku výroby? Mám 1.2 61kw rv 2018 Citovat
Akoc Odesláno 24. únor 2025 Odesláno 24. únor 2025 @Hanz397 Je to tak, ako píše @toru. Ak sa dovtedy nevymení, tak sa prichádza o 10-ročnú záruku na remeň, príp. motor. toru ohodnotil 1 Citovat
Markusenka Odesláno 24. únor 2025 Odesláno 24. únor 2025 (upraveno) Subjektivně, teď jsem dával olej do motoru a vzal jsem to RCP. Nevím jaký je v nich úplně rozdíl, ale motor jde tišeji a hladce. Upraveno 24. únor 2025 uživatelem Markusenka Citovat
Akoc Odesláno 24. únor 2025 Odesláno 24. únor 2025 (upraveno) Praskliny síce poukazujú na to, že remeň nie je v poriadku, ale je celkom možné, že aj keď praskliny nie sú viditeľné a šírka remeňa je stále v norme, tak už sa z vnútornej strany remeň drolí a postupne sa zanáša sitko. Nemyslím si, že absencia prasklín a vyhovujúca šírka znamenajú, že sitko už nie je aspoň sčasti zanesené úlomkami z remeňa. Keď zasvieti kontrola nízkeho tlaku oleja, tak je už sitko zanesené fest. Ako to vidí @Markusenka? @Jardel2018 Aby nedošlo k omylu, ten RCP olej nie je 0W ale 5W-30. Upraveno 24. únor 2025 uživatelem pavelu96 nepiš další příspěvky - použij "Upravit" toru ohodnotil 1 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.