Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

WiFi v bytě


skypeja

Recommended Posts

Ahoj,

budu řešit rekonstrukci v bytu v paneláku a to tak, že se vším všudy. Do všech místností chci dotáhnout minimálně jeden drát od centrálního datového rozvaděče. Chtěl bych mít ale i nějak rozumně pokrytý byt WiFi, což ale nejde úplně dobře udělat s jedním AP, protože obývák je ze všech 4 stran zavřený panelovou stěnou, takže buď by byl signál jen v obýváku, nebo všude okolo, jen ne v obýváku.

Myslel jsem si, že bych pořídil nějaká stropní AP, která by pokryla obývák a zbytek bytu, ale nelíbí se mi myšlenka dvou SSID a ruční přepínání mezi nimi. Na internetu jsem našel různá sprostá slova typu roaming, CAPsMAN a MESH.

Byl by tu někdo ochotný mi ta sprostá slova vysvětlit a případně navrhnout, jak to elegantně vyřešit? Myslel jsem si na ty stropní AP, aby nikde nestrašil "stolní AP", ale podmínka to není. Centrální datový rozvaděč bude mít vstupní router optika -> LAN, pak bude 16 nebo 24 port switch, dál už dráty do místností a k těm dvěma AP, v rozvaděči pak ještě bude NASka a to je asi tak všechno.

Za každou radu budu rád.

Edit: samozřejmě také hledám řešení, které nebude stát, jak nový Peugeot v plné palbě - mám na krku hypotéku, jednoho Peugeota, rekonstrukci a za chvíli i špunta. 

Upraveno uživatelem skypeja
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

chválím Tě, že takto uvažuješ. Těch drátů si natahej víc než jeden do místnosti. Televize potřebuje svůj drát, k televizi si dáš např. PlayStation a ten bude potřebovat další drát,...

Co se týká těch sprostých slov, to vyžaduje už docela dost nastavovátek ;) Dá se pořídit pro uživatele jednoduché řešení od UBIQUITI: https://unifi-network.ui.com/

Jako AP lze použít např. https://www.i4wifi.cz/cs/210651-access-point-ubnt-unifi-ac-long-range a celé to řídit controllerem https://www.i4wifi.cz/cs/210660-kontroler-ubnt-unifi-cloud-key 

Levnější by bylo řešení od Mikrotiku s CAPsMAN, ale náročnější na konfiguraci, pokud jsi to nikdy nedělal.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, nevím jak máš velký byt, ale v mém panelovém 3+1 o 72m2 stačí jeden router (dokonce ukrytý ve vestavěné skříni na centrální chodbě) a po celém bytě je signál dostačující. Je pravda, že mám vše ve standardu 2,4 GHz, který prochází zdmi lépe než 5 GHz. 

Protože se jedná o starší panelák z roku 1963 jsou všechny pokoje obklopeny železobetonovými panely ze 4 stran, mezi pokoji jsou panely nosné tlouštky15 cm) takže signál z chodby prochází jedním nebo dvěma panely.

Do všech místností mám dotaženou dvojici drátů se zásuvkou u společné antény, odtud mohu posunout klasický patch cord (kabel) pod lištou kolem koberce nebo lina. TV jsou napojeny na drát. Přehrávání videa z notebooku připojeného na wifině funguje na libovolné televizi (smart TV Samsung různého stáří) bez trhání.

Centrální rozvaděč jsem nedělal. Ve vestavěné skříni na chodbě je klubko popsaných drátů zakončených koncovkami. Mám wifi router 1+8 portů a v něm zapojeny pouze "živé" dráty (obě TV, stolní PC, telefon, tiskárna). Pokud chceš více zařízení, tak samozřejmě 16ti port switch je super řešení, zase je tam další větrák co hučí. Nicméně nějak se nemohu dopočítat, proč v paneláku potřebuješ 16 nebo dokonce 24 zařízení na drátu.

Obecně z dlouholeté praxe ajťáka platí, že do switche se má připojit pouze ty dráty, co mají být živé. Vše navíc přináší jen chaos a především je zbytečné osazovat si porty. 

Většina věcí z chytré domácnosti dnes má připojení wifi, takže mi nedává smysl tak velký switch. 

Takže bych asi v první fázi neřešil MESH. Maximálně bych přiložil nějaký kabel navíc, kdyby jsi měl fakt hodně špatný signál nebo jsi musel samotný router hodně zakrýt a přišel tak o signál. Pak by jsi po kabelu připojil druhé vysílací wifi zařízení.

 

Nakonec malá otázka? Zkoušel jsi, jak silný signál "vidíš" od sousedů nebo půjčit si od někoho wifi router, posadit ho na místo plánovaného rozvaděče a vyzkoušet signál? K měření stačí telefon s nějakou apkou (npeotřebuješ nic s mapou, stačí free řešení např. Network Cell Info Lite a projít se po bytě)

 

Upraveno uživatelem RichVa
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesně tak jak píše RichVa,taky bydlim v paneláku 3+1 větší,router mám v síni mezi knihama a odtud propojeny tři tv do kuchyni dětského a obýváku,v pohodě to stačí 

Přesně tak,s mobilem si to projdi,já mám signál všude stejnej přes wi-fi 

Upraveno uživatelem vendelinek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, diky. Klíče od bytu budu mít až v lednu a hned se rozjede rekonstrukce. Současný majitel tam má dvě AP, právě proto, že mu to prý nechodilo. Teď spíš tak přemýšlím, jak to uchopit a na kolik mě ta sranda přijde. Řešení se switchem mi přišlo tako elegantní, velikost bych řešil podle toho, co všechno pak bude připojené. Zásuvky chci dávat po dvou.

Asi teda připravím dráty na klasická AP (ta stropní jsou asi zbytečně dráha blbost) a začnu s AP Asus RTN11, který mám teď doma a uvidí se. Stejně tak je asi zbytečné doma řešit něco jako Rack, ale udělám prostě poličku a na ní, to všechno posadím. 

Edit: byt je 4+1 90m2 ze 70 let, betonová stěna je 20cm.

D_1_1-01-pudorys-Pudorys 1np.pdf

Upraveno uživatelem skypeja
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

Moc děkuji @Péťa za odkazy. Já se toho právě docela bojím, protože u rodičů v bytě jsem s pokrytím měl právě problémy a to byl byl 80 m2, kde to byl ŽB skelet a uvnitř zděné příčky. Uvnitř bytu byl sloup vlastně jen jeden, AP byl defakto uprostřed, nekrytý žádnou skříní a v okrajových místnostech byl signál téměř nulový.

Tak asi nechám dotáhnout kabely do stropu a začnu tím, že koupím jednu Ubiquity, když to nebude stačit, pořídím druhé. Kdyby nevychazely finance, pojede to na dvě SSID, a až se sejdou peníze, dokoupím tu management krabičku.

Asi už poslední dotazy, je lepší to ubiquity dát na strop, nebo na stěnu? A kabeláž cat5e je taky asi dostatečná, což?

Ještě jednou moc děkuji všem, kteří přispěli. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Taky mám byt 80m² a obyčejnej levnej router od Xiaomi. Na něj připojena 2x TV, 3x mobil, Xbox, počítač a 2x notebook. Signál po celém bytě naprosto dostačující u 2,4 GHz nejslabší signál cca. 80% a u 5,0 GHz na nejslabším místě kolem 60%. Na kabel nemám nic. A reálná rychlost netu při stahování kolem 80 Mb/s, to je myslím docela parádní, zvlášť na panelák. Ale teď stejně budu tahat kabely kvůli navýšení rychlosti netu na 200 Mb/s. Hlavně teda kvůli Xboxu, kdy když stahuju nějakou hru tak má třeba mezi 50-100 GB a tam je to pak docela znát. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@skypeja Určitě si natahej kabely, ty se neztratí ;) Cat5e stačí, na tom jede v pohodě i gigová síť.

Pak můžeš dělat "pokusy" - pokuid budeš mít router s WiFi, tak ho prostě vyzkoušej a uvidíš. Pokud nebude stačit, kabely máš a koupíš nějaké AP. K tomu UniFi nepotřebuješ nutně CloudKey, můžeš ho nahradit software v počítači. Zase tak často nic nastavovat a monitorovat doma nebudeš, aby Ti tam nezbytně nutně musel běžet non-stop.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na to co píšeš ti nejlépe poslouží DECO od TP-linku. A nemusíš tahat dráty, perfektně funguje Roaming a i MASH. Absolutně automatická jednoduchá instalace. Jedno SSID automatické předávání klienta z AP na jiné, nejlepší nalezení cesty propojení AP a to i při výpadku jednoho zařízení v cestě. Podívej se na stránku TP-link.com do sekce pro domácnost. 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Opakování je matka moudrosti a co když ti nevěří 🤣 takže to má ze dvou zdrojů. A to už se vyplatí.

Stejně jak to znám tak si nechá poradit od nějakého synovce nebo jiného známého aby tam natáhnul kabely a na ně umístil nějaké Tendy nebo Asuse jako AP a pak si na nás vzpomene.

A nebo třeba překvapí a nechá si poradit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak synovec by mi moc neporadil, ten sotva odložil plenu 😃 rád si nechám poradit, kor když jsem se zeptal. Opravdu hledám řešení, které bude funkční a ideálně, které mi nevysaje peněženku do dna. 

Koukal jsem na ten tp link a vypadá to hezky. Neměl jsem teď v týdnu moc pročítat přesně jak to funguje, ale co jsem tak pochopil, tak jen jedna jednotka je připojena kabelem a další už si jen predavaji signál mezi s sebou, nebo to jde aby obě byly na kabelu? Jelikož jsem plánoval umístění AP v místě, kde je není úplně kde položit na poličku, myslel jsem, že by byla na stropě a napajena přes PoE, což u toho tp linku nevím jestli půjde.

Ještě to musím načíst, ale co jsem projel dvě recenze, tak byly vesměs stejné a řešili jen to propojení první AP kabelem, druhé vzduchem. 

Každopádně všem děkuji za konstruktivní příspěvky, které jste sem dali. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...