Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Akva / Tera - všeobecný pokec.


Gabriel 307

Recommended Posts

@Markusenka Díky za reakci. Všeho je tam moc - nejvíc šneků a řasy, ta se mi tam nějak začala šířit, když jsem byl nucený vyměnit osvětlení (starý odešlo) a je tam odhadem tak o 50% více světla (LED). Jinak to akvárko (Juwel Rio 180 litrů) jelo samo v pohodě několik let. Hodně se mi taky namnožily ryby - živorodky (black molly a mečovky), chtěl bych je taky zredukovat - nejlépe přírodní cestou, tzn. nějakým "přiměřeným dravcem". Nějaký tip, prosím? Případně nějaký přípravek proti té řase? Díky!

(A ano, mohl bych googlit, ale raději pokecám a získám zkušenosti a rady od někoho konkrétního, než z nějakých chatů a webů, kde se člověk nedokáže zorientovat v obvykle protichůdných názorech.)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj.

Taky tam mám Molly, ale gold. Tak nějak se populace ustálila, oni poznají, že je jim tam těsno :), omezil bych krmení, třeba jen obden, při problémech s řasou nepřekrmovat a klidně na začátku naordinovt několi dní půst, zrovna Molly umějí když mají hlad i nějakou řasu ozobat.

Rady jsou obecné, na webu "Rybicky" je toho mnoho. Řádně odkalit dno, Molly když mají hodně potravy, tak dost kadí = příliš mnoho živin pro rostliny, které nespotřebují a pak rostou řasy. Nevím jakou filtraci používáš a jaké v ní máš složení. 

Jest-li si vyměnil osvětlení, za účinější a LED, můžeš mít na tvé akvárium přesvíceno, zmenšení celkové doby svícení, nebo vhodná regulace intenzity LED osvětlení může opět stabilizovat ekosystém.

Měříš hodnoty vody? Jak je na tom No3 a další, dáváš Co2? Když se intenzivně svítí, LED osvětlením, trubicí, může chybět fosfor.

Zkus, pokud už nejsi, zaregistrovat se na těch "Rybičkách" a vytvořit si tam prezentaci své nádrže, ať se můžeme podívat.

Jinak proti řase, je jich mnoho druhů, je dobré proti úporné štětičkové, parohu nebo "ruduše" aplikovat injekční stříkačkou na řasu takzvané tekuté Co2, což je chemická látka, poskytující Co2 = uhlík ve vázané formě a ve vysoké koncentraci je to jed. Od Seachemu je to Flourish Excel.

Mára

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Markusenka Díky za tipy. První věci, co udělám, bude postupný odlov šneků (heleny se po prvotním nadšení z prostřeného stolu asi zalekly a zmizely po anglicku v křoví, nebo se na ně ti ostatní šmejdi v přesile asi tak 6.357:8 domluvili a uslizovali je k smrti, ptž. jsem ani jednu helenu už 3 dny neviděl...), opětovné odkalení, a omezení krmiva (krmím 6x týdne jednou dávkou). Doposud jsem nic neměřil, nezkoumal neměnil, nebylo to potřeba, jelo to krásně samo "bezúdržbově"... 🤔

20200426_201206.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj.

Bezúržbově? Kdy naposled si měnil, čistil obsah filtru? Pral si obsah filru v odkalené vodě, nebo v kohoutkové? Použil si nějakou násadu bakterií po znuvuspuštění filtru?

Na první pohled je akvárko pěkné, hezky rozvržené, ale voda se zdá být nějaká kalná, zašedlá. Standardně se měří třeba proužkovým testem, jsou ale i kapkové. Z hodnoty No2 a No3 zjistíš, jak funguje filtrace, zda někde něco nehnije, kolik odpadních látek z ryb a nesnědeného krmení se mění na živiny pro rostliny a kolik toho už rostliny nejsou schopny absorbovat a tak se krmí pouze ty řasy.  

Krmíš 6x týdně jdnou dávkou? Kolik je dávka? 

Taky jsem se nezeptal, hnojíš? 

Mára

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Markusenka Ano, v zásadě bezúdržbové. Stačilo 3-4x ročně vyčistit filtry, vyměnit 1/3 vody a krmit. Za posledních 5-10 let (záznamy si nevedu) to nic jiného nepotřebovalo... a teď se to přes zimu a zejm. s novým lepším  LED osvětlením změnilo. Více ryb - více řas (i na skle) - vice šneků - více škod na rostlinách. Nevím, co z toho je příčina, co následek...

Pokusím se zodpovědět tvoje dotazy. Sedni si, dej si panáka (radši 2 nebo 3), všechno, co se teď dočteš, bude totiž nejspíš úplně špatně:

Filtr čistím podle potřeby, když čerpadlo začne ztrácet sílu, tzn. 2-4 měsíce, jak kdy.

Filtr peru pod tekoucí vodou z kohoutku, jinak bych z něj to bahno nedostal.

Bakterie jsem nikdy nedával. Ty maj snad bydlet v těch bílejch porézních kuličkách ve filtrační sestavě, ne?

Tu šedou dělá nejspíš tenký film řas na skle (obvykle už po týdnu) nebo to bylo zrovna trochu víc rozvířené od ryb. Voda se jinak z blízka jeví čistá.

Nejsem laborant, tak jsem nikdy nic neměřil (nebylo to potřeba), ale je asi pravděpodobný, že tam nějaká hniloba nějakých starých úsad může být. Před časem jsem měl u ryb pár případů plísně/rozpadu ploutví a taky křivice 😕 Žiletku beru fakt nerad... 😕 Zaléčeno a snad vyřešeno.

Krmím vločkami (fakt je nepočítám), takže tak nějak okometricky, aby to ryby do 10 minut spořádaly. Přibylo mi ryb (asi maji moc dlouho tmu a dováděj, svítím asi 13 h denně), tak jsem trochu zvýšil příděly. Plus 2 vafle spiruliny pro 2 ancistrusy.

Nehnojím. Hnojit mají ryby, ne? Dal jsem jen substrát na začátku, když jsem zakládal. Hnojení mi nedoporučili, že se to blbě odměřuje/hlídá a rostou pak spíš ty řasy...

...ale přesto všechno to akvárko jelo samo dlouhé roky a najednou v něčem "sama" vznikla nerovnováha. Jediný zásah poslední doby bylo to LED osvětlení. Ale tak nějak mám za to, že odstraněním příčiny se to zase musí stabilizovat.

Teď jen, co přesně může být ta prvotní příčina... 🤔

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj!

Jasně svítit 13 hodin LED bez přidávání Co2 je nesmysl a koleda o řasovej průšvih. Sraž to na klidně 6 hodin a počkej týden na reakci, pak se dá zase lehce zvednout, ale 13 hodin je katastrofa:)

Ryby samozřejmě hnojí, ale rozhodně ne tak, aby z toho získaly rostliny celé spektrum všech látek a minerálů! 

V silně osvětlených nádržích je problém nedostatek fosforu, což způsobuje stejně jako jeho nadbytek řasu.

Šneci neškodí, ale pomáhají, zdravou rostlinu nežerou, jen řasu a rostlinu poškozenou, třeba ožerem od Ancíka, nebo zahnívající.

Bakterie žijí jak ve filtru ve filtračním médiu, tak v akváriu v substrátu. Buď se časem vytvoří v akváriu sami - záběh akvária, nebo je lze přidat, třeba od Seachemu, je to vhodné právě po výměně větší části vody, nebo čištění filtru.

Filtrační hmoty (molitan, porézní médium) se doporučuje vyčistit, vyprat, v kbelíku s vodou, kterou si předtím odsál z akvária, právě proto, že se tak zabije minimum bakterií, když se to veme kohoutkovou, tak je pravděpodobnost úhynu bakterií vysoká a když nebudou fungovat bakterie, nepůjde ani přeměna výkalů ryb na vstřebatelné látky pro kytky, nepůjde přeměna No2 na No3, rozklad čpavku a dojde i k úhynu ryb na otravu.

Krmí se tak, aby ryby vše z dávky spořádaly do maximálně 2 až 3 minut, aby nic nepadalo na dno akvária. Když vím, jak jsou ty Molly na žrádlo celé nadržené a píšeš že tvou dávku sežerou až kolem 10 minut, tak to teda je maxidávka = překrmuješ.

Souhlasím, vše je naprosto rozhozenou rovnováhou = moc světla, živin, absencí Co² při tak vysoké míře osvětlení a nedostatkem určitých prvků a minerálů.

Dovolím si dát odkaz na web akvaristy, který se tomu inzenzivně věnuje, v článcích je mnoho užitečných rad a vysvětlení procesů v akváriu, včetně rovnováhy mezi světlem a živinami v super tabulce. 

https://www.horacovoakvarium.cz/clanky_menu.htm

Zbytek pak, Mára

Upraveno uživatelem Markusenka
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky moc za názor a radu 👍

Jenom nevím, čím to, že 10 let se k tomu chovám (nehezky/macešsky) stejně a najednou lup a je to v hajzlu. Může to být iniciováno jenom tím světlem? Před lety mi ze 2 trubic odešla jedna (ono to bylo spíš paticí než trubicí samotnou), tak jsem jel přes 2 roky jen na jednu. A když i tam začal zlobit obvod, musel jsem dát komplet náhradu v LED provedeni, tzn. zase 2 trubice místo 1 a ještě s větší svítivostí... Akvárko je v nejzazším koutu (asi 6m od okna).

Nebo taky moc rostlin? Před rokem mi anubias začal růst už nad hladinu, tak jsem ho rozporcoval na menší a zasadil. Všechno se chytlo, takže rostlin je tam de facto 2x tolik - že by neměly (ty správné) živiny a pro jsou okousaný a napadený řasou? 

Upraveno uživatelem Veverka
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj.

Čím víc rostlin v akváriu, tím lépe, touto úvahou o přerostlinění se nezabývej.

Je to tím světlem, obecně je někdo názoru, že LED má 2x svítivost, podle tipu, než zářivka, trubice. Měl si jakous takous rovnováhu, kterou si zdecimoval tím novým osvětlením. I spektrum světla bude jiné. Osobně jsem ve svém malém technickém akváriu svítil 8 hodin LED trubicema řekněme 3x7W a i přes přidávání Co² to bylo moc a objevila se mi v proudu vody na listech ruducha - hnusná štětičková řasa. Až snížení intenzity a doby svícení na hranici 6 hodin přineslo stav, kdy se přestala řasa tvořit. 

K LED osvětlení se dodává i regulátor, buď mechanický - kroutík, nebo elektronický, třeba i přes mobilní telefon a Bluetooth. Tím se sníží jeho intenzita, jsou lidi co jedou na 50 až 60%, dá se nastavit jakoby rozednění i stmívání.

Když nemáš regulátor, omez jak jsem psal razantně dobu svícení a krmení, zjistil bych hladinu fosforu, když to nejde, tak zahájit vodoléčbu = obden vyměnit 1/3 vody, aby se přebytečné látky čerstvou vodou rozředily a jiné podle rozboru zdrojové vody doplnily. 

Když už máš takové dobré světlo, zauvažoval bych nad Co2, ale chce to nastudovat, aby se využil jeho potenciál.

Šneci to postupně spasou, hodně napadené listy řasou ostříhej a vyhoď. 

A jest-li ti něco kouše rostliny, tak opakuji, to šneci nebudou, spíš Ancík, nebo přímo Mollyny, když by jim chyběla zelená složka stravy. 

Mára

 

Upraveno uživatelem Markusenka
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak po dlohé době nějaký upadte.Akvárium trochu prošlo změnou a reorganizácií rostlin(ještě se bude přidávat další druh-červený stolístek a jeden se bude přesouvat),došlo na změnu spectra světla a taky na změnu hnojení. ;) Akvárium dostalo chlazení s termostatem,jelikož i v největších vedrech potřebuji teplotu vody maximálně 25 °C.Jednak kvůli krevetám,mechu a jedné rostlině.V příštím týdnu dorazí 20ks modrých neonek a 10ks cardinia japonica(krevety).

První video je 5min před zhasnutím světel 20:55 kdy svítí světla na cca 15% výkonu. ;)

20200430_124449.jpg

20200430_164839.jpg

20200430_203558.jpg

20200430_205106.jpg

20200417_203019.jpg

20200417_210505.jpg

 

 

Upraveno uživatelem Gabriel 307
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám něco podobného od čínského bratra. Není to stabilně - uchytí se to dle potřeby za hranu skla. Mám na tom regulovatelný výkon ventilátorů a potvrzuji obě výše uvedená tvrzení. A když tomu dám plný výkon tak to sundá 1°C   cca za 2 minuty při teplotě akva 26°C a teplotě vzduchu 31°C  :papa  Na udržování teploty mi stačí cca 25% výkonu a to už ani není slyšet .  A cena = nějaká stokoruna . . .

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...