Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Fiat Ducato 3,0JTD L3H2 - přestavěno na obytné

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Ahoj,

mohl bys napsat nejaky detail k te spolujezdcovo sedacce?

Mame s kamaradem tu samou vizi jako Ty, taky chceme jednosedacku ke spolujezdci. Original spolujezdcova stoji nesmysl, tak nas napadlo predelat nejakou dalsi ridicovo, ale narazili jsme na ovladani sedaku, ktere je samozrejme tim padem na vnitrni strane.

Jaks tohle resil Ty?

Diky moc za info 😉👍

Upraveno uživatelem Péťa
Necituj předchozí příspěvek
Odesláno

@arwen1577

No já měl originál sedadlo spolujezdce. V době kdy jsem auto kupoval, tak se prodávali za 5tis.

Přestavba ze sedadla řidiče je problém. Sedáky jsou sice stejné, výškové stavění je v základu také stejné, ale otočit nejde, protože zepředu jsou zanýtované takové půlměsíce a ty je potřebuješ přehodit na druhou stranu. Ale to ovládání když budeš mít z druhé strany není zas takový problém.

Nastavování sklonu opěradla jde přendat na druhou stranu. Loketní opěrka pokud seženeš ke spolujezdci tak jde taky namontovat, ale přijdeš o nastavování bederní opěrky a to z druhé strany není. Musel by si opěrák celý rozebrat až na kostru a na té to přeházet. Přïpadně převařit.

A největší problém je s pásem. Jdou použít pásy, nebo pyropásy (záleží co v autě je) z dvousedačky, ale sedadlo řidiče nemá z druhé strany úchyt pásu. Ten je navařený na takovém rámečku co je mezi výškovým nastavováním a kolejnicema pojezdu. Do 2014 je ten držák poměrně složitej. Od 2014 je výrazně jednodužší. 

Ten rámeček s držákem pásu jde koupit, ale nový stojí cca 9tis, boční plasty jsou po tisícovce, kryt pyropásu 500. Použité téměř nesehnatelné. 

Podstavce sedaček jsou stejné, na úchyty v podlaze pasují, jen řidičův má navíc držák ruční brzdy, ten jde odříznout. Nebo na vrakovišti v Číčenicích se dá koupit cca do tisícovky přímo ke spolujezdci.

To jen abys věděl co tě asi tak čeká pokud se do toho budeš chtít pustit.

Za mě je nejlepší a nejbezpečnější sehnat origo sedačku. Sice za ní dáš 20tis ale je to bez problému.  

Nebo jestli máš možnost, v anglii je náš spolujezdec řidič, takže sedaček dost. Jen dovoz je trochu problém jak nejsou v EU a je otázka kolik by se ušetřilo a jestli to za to stojí. Ono sehnat u nás pěknou sedačku řidiče aby nebyla potrhaná, byl v pořádku sedák, taky není jen tak.

Odesláno

Ahoj,

diky moc za vycerpavajici odpoved.

Do Cicenic to mame z Pisku kousek, jedu tam dneska odpoledne pro packu tempomatu, tak se s Basarem domluvime a vyzjistime jeste co a jak.

Prevarit neco na ramu sedacky neni zas az takovej problem, vyrobou ramu sedacek do osobaku jsem se zabyval nekolik let v praci. Pokud je to pouze o prevareni dilu na opacnou stranu, je to v klidu, pokud je potreba mit k dispozici dily zrcadlove, aby sedely, bude to horsi.

Uvidime, dam pak schvalne vedet i pro ostatni.

Diky😉

Odesláno (upraveno)

No musel by se vyrobit ten držák zrcadlově a navařit. Od 2014 jsou celkem primitivní. 

U páčky tempomatu dej pozor na rok výroby. Jsou 3 druhy. Od 2006 do 2011 (šedá palubka) jsou 6ti pinové, od 2011 do 2014 (černá palubka, starej čumák) 2pinové od 2014 dál (novej čumák) jsou 3pinové. Od 2014 jde sice použít i 2pin ale nefunguje pak speedlimiter. 

Upraveno uživatelem Charlie 607
Odesláno

diky za info, mam to pozjistovane, mam Ducato 07/2011, ale uz je to verze s cernou svorkovnici, takze jasnej 2pin 😉

Uvidim, jak se to podari, nasel jsem celkem slusnej nemeckej navod a videl par polskejch videi, tak snad to klapne. 🙂

• O 1 měsíc později...
Odesláno

Dneska jedna záchrana, naštěstí kamarád půjčil vlek (musím si takovej sehnat) a trošku jsem Ducato zapřáhnul. Taková malá rozvcička než zas potahne loď na vodu. 

2022-02-23_20_08_08.thumb.jpg.c9b98c4652f5d098cbeb0624cac96c40.jpg2022-02-23_20_10_05.thumb.jpg.7c8a9f872caebf2ac876e5655735599e.jpg

a jinak se chystá velká překopávka vnitřku, vše od předních sedadel přijde pryč a začne se z gruntu, ale psst, zatím je to tajnééé.

Odesláno

@Charlie 607 no takovej vlek i dost jetej to je min. 30 000 ale tak jako když do toho máš koně a máš to kde zahodit tak si na sebe i po troškách dokáže vydělat. Hlavně když by jsi ho chtěl půjčovat tak jen prověřeným a spolehlivým lidem. Jinak možná že jsem se už ptal ale kolik to má na kouli ? 

Odesláno

Na tažným mám 3t, ale v pohodě tahá i 3,5t. No oproti mému vleku na loď (9x2,55m) je tohle drobek, ale jede se s ním parádně. Za 30 by to ale myslím byl spíše vrak, než vlek. No snad jednou. A s půjčován je mi to jasné, ono byla celkem náhoda, že jsem si ho mohl vypůjčit a jak já nerad cokoliv půjčuju, tak to chápu i z druhé strany a nerad si půjčuju (když to teda není od nějaké půjčovny za úplatu).

Tak ono to není úplně plech, je to s druhou řadou sedadel od Snoeksu a takovou punkovou "vestavbu" tam už máme. Jak rád říkám auto místo stanu. A správně, něco takového se chystá. O víkendu jsem přivezl první část skládačky - zadní sedadla z Ducato Panorama.

• Charlie 607 changed the title to Fiat Ducato 3,0JTD L3H2 - začínáme s přestavbou
Odesláno (upraveno)

Koupil sem nové potahy na sedadla, takže sem celý minulý víkend čalounil. Jsou originál od Fiatu, ale na camper sedačky které mají jiné výplně. Je to trochu znát, ale nic hrozného. (fotky to dělají horší než to je). Když už jsem to měl rozebrané, vyměnil jsem rovnou výplně sedáků za nové. A konečně jsem namontoval originál Fiatí otoč sedadla spolujezdce.

DSC_0091.thumb.JPG.5e12608e82a9e2ba5f569c8653b33a40.JPG

DSC_0114.thumb.JPG.5d41a451dd1effa0869f06456fcbb6ff.JPG

DSC_0137.thumb.JPG.465c2ed537ed3ff437e5739df6e17be2.JPG

DSC_0140.thumb.JPG.8238baff98a17c2f24f18d39ff9875ca.JPG

Vyrubal sem z auta zvýšenou postel a něco na způsob kuchyňky, vyklidil celej nákladovej prostor a sundal boční kryty. 

DSC_0117.thumb.JPG.b00151d31748995aed1af33c6cf62fbf.JPG

Dneska se bude pokračovat, tak sem pak dám další postup.

Odesláno

Včera a dnes vytlumení bočních plechů materiálem Comfortmat Dark D3. Je to ohromný rozdíl na poklep oproti holému plechu. Nevýhodou je hmotnost cca 15kg. 

DSC_0157.thumb.JPG.bddf47f0c166ce3bba64e92649ceaa8c.JPG

A potom nanýtování 48 matic do bočních nosníků - do nich se bude později kotvit nábytek. Z výroby jsou tam prostřižené šestihranné otvory do kterých přesně pasují šestihranné matice se závitem M8.

DSC_0155.thumb.JPG.18c6647b2258778287988a7256208e24.JPG

DSC_0153.thumb.JPG.f3a8d2d1e4164cf3c5129960436951de.JPG

Zítra se bude pokračovat lepením tepelné izolace K-Flex 25mm s alu vrstvou 

Odesláno

Dneska zateplení. Nejdříve vyřezání šablon z kartonu, pak obkreslení na izolaci a vyřezání jednotlivých plátů. Použil jsem 25mm silný K-flex (kaučuková izolac, nenasákavá) s vnější alu vrstvou. Pracuje se s tím hezky, pěkně to přilne a drží. Mám nalepenou jednu stranu, vyřezanou druhou stranu a polovinu také nalepenou. Dělám venku, takže vhodné podmínky (teplota, atd) nejsou moc dlouho. 

DSC_0163.thumb.JPG.6729184e937b08838b4f5efb99e0d6a6.JPG

Dělám teď části které budou pod obkladem, abych mohl stavět nábytek. Takže některá místa se budou dodělávat později, přeci jen kasička není bezedná 🙂

Zimní kemping neprovozujem a ani nebudeme. Izolaci dělám jen na léto, aby se auto tolik nerozpalovalo. A to jak za kempování, tak při běžném ježdění.

• O 2 týdny později...
Odesláno

Dnes odstrojení bočního obložení, umytí, odmaštění, nalepení antivibračního materiálu (tentokrát novinka Comfortmat Cobra, má stejné tlumící vlastnosti jako D3 co jsem používal na zadní část, ale je tenčí a i lehčí), nalepení tepelné izolace a dodělal jsem také izolaci na pravé straně. Pak ještě vytlumení zadních podběhů. Už jsem chtěl dávat zpět obklad, ale ještě jsem si řekl že nahlídnu do prahů - po sundání záslepek je tam zevnitř vidět. Tak jsem to prosvítil baterkou a pravá strana jen vrstvička bordelu s mastnotou, po setření je pod tím netknutá barva. Levá strana je horší,  část pod oknem a před zadním podběhem je orezlá. Tak mi zítra čeká  oškrábání, vysátí a pak do natřu odrezovačem Chelade.

DSC_0176.thumb.JPG.041d7c40c73fc77b2b144eb0e23c9504.JPG

DSC_0180.thumb.JPG.7819b24ac01a0818b73fcacb643bac42.JPG

DSC_0182.thumb.JPG.4457fa6510d67a6f4b594d2c88e768ae.JPG

Odesláno

Včera jsem odrbal rez z levého prahu, vypadalo to horší než to ve skutečnosti je. Takže to mám očištěné, vysáté a večer to ještě natřu odrezovačem Chelade. Samozřejmě jsem zapoměl ve čtvrtek koupit antikorozní barvu, tak musím s nátěrem počkat do úterý.

Dnes jsem si hrál s čidlem venkovní teploty, které jsem před časem dodělával. Ukazovalo špatně, tak jsem ho ustřihl, odvrtal, připájel termistor za 8kč (origo čidlo stojí 650kč) vložil ho do původního obalu čidla a zamázl tmelem. A už ukazuje správnou venkovní teplotu. Zítra složím zrcátko a vrhnu se na montáž zadních sedadel.

• O 2 týdny později...
Odesláno (upraveno)

Včera dorazila sprchová vanička na míru svařená z PP a nakonec jsem se rozhodl rovnou udělat nové obložení boků a stropu. Objednal jsem obkladové desky od Reimo, ty snad budou do 14dní, tak mezitím vytlumím a zaizoluji strop (opět comfortmat cobra a 25mm Kflex ten bude tentokrát lepen navíc s lepidlem ve spreji do 115°C aby opravdu držel když se na slunci střecha rozpálí). 

• O 2 týdny později...
Odesláno (upraveno)

Střecha už celoplošně vytlumena, ten rozdíl je opravdu propastný. Zatím teda tlumení přidalo 30kg hmotnosti, ale nelituju. Teď lepím na střechu K-flex, nejdříve pruhy do prolisů, tam je akorát 6mm a přes to mezi nosníky 25mm. 

DSC_0041.thumb.JPG.b57c5500ad7bd3c52c6217339889a935.JPG

Taky už jsem vrtnul díru do podlahy pro odpad ze sprchové vaničky.

V pondělí jsem se pustil do opravy zatékání v zadní části, objevovala se mi voda v těsnění zadních vrat. Při ohledání jsem našel odtržený tmel ve spoji střechy a okapu nad zadními vraty. Tmel šel celkem lehce ven a od ním už byla povrchová rez. Tak jsem to vytahal, očistil, odrezil, teď dávám antikorozní barvu a v sobotu to nově zatmelím. 

DSC_0060.thumb.JPG.b7e90023865cae5792452a1c8f3519e8.JPG

A testuji simulátor EGR ventilu, napojí se mezi kabeláž váhy vzduchu a připojí na kabeláž podtlakového ventilu co ovládá EGR. Ten zůstává trvale zavřený. Včera sem to namontoval, ještě trochu učešu kabeláž aby to nebylo vidět. Zatím vše funguje jak má, žádná kontrolka nesvítí. Až najedu víc kilometrů tak to projedu diagnostikou a uvidíme. A asi budu řešit dekarbonizaci sání, když už do něj nepůjde výfuk, tak ať je to čisté. 

• O 1 měsíc později...
Odesláno (upraveno)

Novinek zatím moc není, materiály se pořád zdražují a jelikož bude dovolená, tak na nábytek se přes léto asi nedostanu.

Ale namontoval jsem pod auto nový naviják rezervy, aby nepřekážela uvnitř.

IMG20220517111522.thumb.jpg.7a04389c4cdb467250b4f2701b28a2b1.jpg

Oprava okápku nad zadními vraty se zdařila, v autě už sucho.

Dotáhl sem izolaci střechy.

IMG20220608090054.thumb.jpg.4b2b4cec1351baa0623e417d39ff25a7.jpg

A dorazili mi z reima obkladové panely, sice jen polovina objednaných, ale aspoň něco. 

Jinak objevila se mi závada, nezamykali se zadní vrata centrálem, šlo jen klíčem, včera mi přestalo zamykat auto úplně, jen blikalo, tak jsem se do toho už musel pustit. Vylítla 15A pojistka centrálu. No šel sem na jistotu po svazku do zadních vrat, v průchodce všechny kabely zlomené. Tak sem to vykuchal, 5kabelů k centrálu napájel k sobě, 2 na výhřev okna sem jen zaizoloval (protože je na okně upadlý jeden kontakt) a nahodil to zpět. Už zas vše chodí jak má. Ale je to jen provizorně, vyměním to za novou kabeláž. 

IMG20220614172807.thumb.jpg.c4402ced6e6a13091d9b60c5fa7ab019.jpgIMG20220614173015.thumb.jpg.44d1b5901b8feab7d432eb433f8827a7.jpg

No a podařilo se mi směnou získat odpružený podstavec sedačky, tak jestli ho neudám, tak ho přestavím ke spolujezdci, ať má žena taky pohodlí na cestách. 

IMG20220606132215__01.thumb.jpg.89de6d85ad6e19d87bd2704672ad68e9.jpg

Jinak s odstaveným egr ventilem najeto přes 1000km, vše šlape jak má. Poznatek je, že se snížila kouřivost, když jsem jezdil tady kolem komína a pak na to někde šlápnul tak z výfuku se vyfouklo dost sazí, teď nic. Spotřeba zdá se šla kapánek dolu, ale odměřené to ještě nemám. 

• O 2 týdny později...
Odesláno

Tento týden si hraju s obkladem stěn. Navrtání děr na příchytky do vrchního nosníku a stropních výztuh, zatření barvou a pak už nandání obkladu. Základem je původní kartonplastový obklad a přes něj obkladové desky V-Flex od reimo.

IMG20220623201226.thumb.jpg.1c734a4186f7a473fc78cdff1ac23d15.jpg

Samotný V-flex nemá dostatečnou tuhost a v oblasti postele by dost trpěl a mohl by se prokopnout, proto jsem pod ním nechal kartonplast který na spodku zároveň bude za nábytkem.

Zatím mám udělanou jednu stranu, došli mi světlé příchytky, takže pokračování snad v pondělí. 

Ve stejné barvě budou do budoucna i obklady zadních vrat a šoupaček, ale 3 přesně padnoucí panely na vrchní část dveří vyjdou na 10tis, tak to až někdy časem.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...