punkac Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 No trošku jsem se zastyděl, abych řekl pravdu myslel jsem, žes to převážně rozfrcal za pikačoviny typu mobily a podobně..... Doufám, že to máte v pohodě, tohle by byla asi jediná věc na co bychom byli ochotni si půjčit, i když pár sezení bych asi dal ze svého Citovat
hardhouse.trip Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 Teď už jo,...2 zdravá zlobidla ...ty prachy byly na to první, druhý už se povedlo "normálně" (díkybohu...) Citovat
Aluška Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 Přesně jak už tady zaznělo, ne každej dostane od rodičů byt a kupu peněz do začátků... Já su vlastně v podobné situaci jako Charlie 1, mamka umřela brzo a veškerej majetek (vlastně jen byt, kterej byl na ní napsanej) jsme nechali s bráchou tátovi. Brácha už cca 10let zpátky dostal byl po babičce, takže já můžu tak max. někdy v budoucnu počítat s nějakou částkou za byt po tátovi, ale do té doby musíme někde bydlet, takže jsme si půjčit cca 1,5mega museli, přece nebudeme bydlet xlet po podnájmech a nebo u rodičů manžela... Rodiče nás finančně podpořili v řádech pár desítek tisíc, že jsme si mohli za ně koupit nějaký vybavení do domácnosti atd., ale jinak na co si neušetříme, to nemáme, na dovolený jsme nebyli 5let, ale aspoň jsme relativně ''ve svým''. Takže těm, co zdědí či dostanou byt se žije úplně jinak než těm, co musí třeba 50% příjmu dávat 20let na splátky. Citovat
Charlie 1 Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 Aluško,zase si takových věcí víc važíš,než když to spadne do klína bez práce..... Citovat
oddie Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 A úplně přesně o tom jsem psal už předtím. To, že někdo "musí" dávat 50% příjmu dávat na splátky je důsledek jen a pouze toho, kolik lidí si tu nesmyslně nechalo vymýt hlavičku kampaní o "placení do svého". Na čemž se královsky napakovaly skupiny investorů, a platí to právě ty napálené kavky. To opravdu debilní heslo "přeci nebudem bydlet někde v nájmu" přišlo tenhle národ pěkně draho, ale lidi si za to můžou jen a jen sami. Na bydlení v nájmu není vůbec nic špatného, ve světě je to mnohem obvyklejší než u nás. Ať se to někomu líbí nebo ne, vlastnické bydlení prostě není pro každého, ale jen pro toho, kdo na to má. Tím, že se hypotéky cpaly všem, kdo mají do pr... díru, se vyhnaly ceny do nesmyslných výšin, takže si teď nestěžujte. Nikdo si ji brát NEMUSEL, nikdo nikomu nedržel pistoli u hlavy, aby ji podepsal, bylo to svobodné rozhodnutí každého, byť v hodně případech provedené z blbosti. Tak teď to holt lidi budou generaci splácet. V kombinaci s tím, když se někdo vidinou "placení do svého" uvázal řetězem někde, kde to jde do kytek, není tam práce, dostupnost, služby, jen bordel, je to dost smrtící kombinace. V nájmu totiž se z lokality, která jde do pr... a není tam budoucnost, snadno odstěhujete, s hypo na krku na kuču, kterou tam nikdo nekoupí nebo ji možná koupí za míň, než vám zbývá dluh, jste v pasti. A přitom stačilo jediné - před podpisem zkusit aspoň trochu počítat, a ne jen blábolit o placení nájmu zlodějským majitelům a radši placení do svého. Ve většině případů totiž neplatíte "do svého", ale zaplatíte bankám ještě víc než těm "zlodějským" majitelům. Citovat
Aluška Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 Já si nestěžuju, po podnájmech jsem bydlela xlet a není, o co stát. Ve svým se můžu zařídit podle svého, udělat si svou koupelnu, kuchyň, podlahy atd. atd., v podnájmu - těžko nebo s tím, že tam nacpeš prachy a pak se odstěhuješ a nic z toho. Podnájmy sou dobrý na rozjezd, na vyzkoušení si samostatnýho života, ale přežívat tak třeba do 60let s rodinou? To je to trochu ujetý. Citovat
oddie Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 Jasně, chudáci Němci nebo Švýcaři jsou totálně ujetý, když klidně bydlí po nájmech, kdežto my to tu děláme přesně tak, jak to má být Citovat
Vena garážmistr Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 No nevím oddie asi jsem podle tebe taky z té druhé planety která se nesmyslně zavázala k hypotéce. Fakt je že skoro půlka vejplaty zahučí na splátku hypošky ale to neříkám že bych si stěžoval barák jsem zkolaudoval před 9 roky. Za tu dobu jsem dokázal dvakrát vyměnit auto felicii za berlingo a berlingo za 807. Naši mi pomohli dostal jsem parcelu kde jsem nechal postavit domek. Už před těma 9 rukama to vycházelo levněji platit hypošku než nájem týpkovi kterej vyčaroval 4 nebo 5 družstevních bytů který dál pronajímal tehdy jsem mu platil cca 11000 Kč po roce bydlení u toho lidumila jsem přišel na to že mi účtoval 1000 Kč za kabelovku kterou ale dál neplatil poskytovateli. Takže krom toho kolik vydělal na nájmu tak ze mě 12000 litrů vyvařil za kabelovku. Ano nájemní bydlení je dobrá věc ale to by musel tady v republice fungovat řádný trh s nájemními byty a ne ten bordel co tu je. A nezlob se ale raději dám dnes cca 10 litrů za splátku hypošky než bych vysolil 10 nebo 12 litrů za nájem. Citovat
Péťa Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 Když to hodně zjednoduším, tak platíš nájem a dál se o nic nestaráš. Teď platíš 10.000,-- hypotéku a dáváš si dalších 5.000,-- do "fondu oprav"? Citovat
Medvěd Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 (upraveno) Němci, Švýcaři - ale vlastně ani zbytek Evropy nemá své víkendhausy jako téměř 50% Čechů. Bydlím ve vlastním - zděděném, ale kdybych se měl rozhodovat mezi koupí bytu a nájmu, asi by taky vyhrála to osobní vlastnictví. Ta hypotéka je totiž jistota (s klady i zápory a světýlkem na konci tunelu), nájem je trvalá nejistota, že zítra může být vše jinak Upraveno 30. listopad 2014 uživatelem Medvěd Citovat
oddie Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 Ovšem srovnávat nájem (ještě k tomu přestřelený, 12tis jsem platil nájem v Praze včetně všech spotřeb za bydlení pro rodinu) s hypotékou na baráček stojící na pozemku, který jsi DOSTAL ZADARMO, to je ovšem nářez :D Takhle by srovnával asi každý, že? Gró tohoto tématu ovšem nebylo bydlení nebo jeho část dostat zadarmo, to by uměl každý... Citovat
Vvitty Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 (upraveno) HHT: Dik za vysvetleni, tomu celkem rozumim, obvykle to totiz lidi vyhazi za spotrebni kraviny... tak kvuli tem detem nedelej kraviny a radeji to brzo splat :-) Vena : Pozemek ve vetsine mest dela valnou cenu nemovitosti, ta hromada cihel a betonu to zhodnocuje minimalne (nebo naopak), to muzes rovnou srovnavat s koupi bytu za par tisicovek v privatizaci od mesta... Upraveno 30. listopad 2014 uživatelem Vvitty Citovat
Vena garážmistr Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 Péťa: 5000 do fondu oprav si nedávám protože na baráku je práce pořád do kola. A věci řeším průběžně naštěstí na relativně novém domě není potřeba řešit nějaké havarijní stavy. oddie: proč by to nemělo být srovnávatelné. Ano dostal jsem parcelu zadarmo ale všechno zbývající jsem si zacvakal z hypošky sám. Podotýkám že za 9 roků co mám zkolaudováno tak jsem na dovolené byl dvakrát nebo třikrát a to jen v rámci ČR jinak zbytek dovolené padl na práci na dodělávkách na domku a na pozemku jako takovém. Uznávám že v některých okamžicích života je hypotéka o moc víc zavazující než nájemní bydlení. Citovat
oddie Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 No jasně že to může srovnatelné, když jsi "jenom" dostal zadarmo parcelu. Nakonec někdo klidně může srovnávat ten nájem s tím, že "jenom" dostal byt zadarmo, ale musel jej, považte, za své peníze vymalovat. Asi podobného charakteru je to tvoje srovnání. Citovat
Milan+ Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 Když vidím ve svých letech co mladší kolegové z práce dokážou vyházet za pronajmy,nikdy,schvaluji každému ,když chce do svého. Citovat
punkac Odesláno 30. listopad 2014 Odesláno 30. listopad 2014 No a kolik vyháže za hypo po dobu 20-30 let? S nejistým výsledkem splacení, když se něco závažného stane? Milane, ti mladší kolegové bydlí kde? V mém okolí totiž ti, co platí horentní sumy za nájmy prostor, které nejsou určeny pro ně, když na ně nemají (oni tam musí bydlet, protože to je lukrativní čtvrť a společenský status roste - to že se každej měsíc modlí, aby to zaplatili, jim nevymluvím), patří mezi lidi, co si koupí nový model mobilu, když vyjde, aniž by ho potřebovali. Vždycky můžou bydlet v něčem levnějším, když se nedaří. To u hypo jde blbě. Dále hypo si berou lidi většinou v páru - s rozvodem a vyvázáním se ze smlouvy je taky kříž, kor když druhý partner nedosáhl na hypo a je napsaná na prvním, který chce odejít..... Fakt mňamka platit hypo za objekt, kde ani nebydlím a spoléhat se jen a pouze na solidnost bývalého partnera, jestli to "pošle nebo nepošle" Lidi jsou zmlsaný tím, že každej musí mít minimálně dvě auta, barák, nejnověší elktro<>viny v bytě, protože to má ten druhej a myslí si, že by neobstáli v tomhle povrchním světě. To, že to je na splátky se ani jeden před druhým nechlubí.... Další magořina je jezdit na dovolenou na splátky.... Jsem možná trochu , tak promiňte všichni Citovat
p406b Odesláno 1. prosinec 2014 Odesláno 1. prosinec 2014 Nikdy jsem si nepujčoval, ale bylo mi jasný ,že na bydlení to bez hypo nejde. Všem lidem kteří se rozhodnou bydlet spolu-trvale vlastní doporučím. Vytváří tím hodnoty pro příští generace. Ale když je problém musí člověk reagovat a začít jednat sám, třeba i o prodeji a jít na čas do nájmu než se zvedne. A né čekat jak to dopadne. Ad D,A tam lidé bydlí v nájmu, protože na vlastní nemají a jsou považováni za chudé(není myšlena část co nato má,ale mění působiště pro kariéru) a né moderní. Mám hypo s pohyblivým úrokem,(bez poplatku za zřízení,za vedení,za běžný účet-kdo platí je magor) protože v době kdy jsem to bral začínal v USA ten pruser. A bylo jasný ,že to oběhne celý svět a úroky pujdou dolů. Nejsem finančník atd. pracuji rukama, ale zajímá mě historie a toto tady už několikrát bylo. Finanční poradce-chtěl nacpat to kde má nej provizi- dostal volno a hypo jsem si udělal sám. O tom co bude ve světě následovat neměl ten b.b ani tušení. Historie - realitní trh je úzce svázán s finančním. Krachy na fin.trhu se periodicky opakují už od 17.stol a není možné ,aby to zas nepřišlo. TRVALÝ RŮST ZISKU - je fráze za kterou by měli trhat diplomy a dávat přes hubu. Vetší ekonomickou pí.ovinu jsem ještě neslyšel. Citovat
oddie Odesláno 1. prosinec 2014 Odesláno 1. prosinec 2014 Čím že se vytváří hodnoty pro příští generace? Přeprodejem zanedbaného bytového fondu za násobky cen, kde se před 2007 dalo za necelých 10 let dosáhnout stovek procent zhodnocení vkladu, aniž by člověk něco privatizoval, a aniž by hnul prstem? To nepřineslo vůbec žádnou hodnotu, jen obrovské zadlužení těch, kdo na to skočili... Nebo divokou výstavbou nefunkčních satelitů, kde není nic, není to rozumně dostupné, lidi se kvůli tomu zadlužili ještě víc a jsou tam v podstatě v pasti? Tohle nejsou žádné hodnoty, to je průser minimálně na dvě generace, jednu nesmyslně zadluženou pro nic a druhou, co to po nich bude sanovat... Další doprovodný průser je deformace žebříčku hodnot, lidi se nesmyslně upíšou ke splácení nadoraz něčeho, na co reálně nemají, a pak žerou odpadky a přecházejí nemoci, protože by je položil pomalu i jeden den nemocenské. Takže s úplným klidem obětují tu jedinou skutečnou hodnotu, co mají - zdraví, aby tím jenom nacpali někomu kapsu. Navíc v práci není lepší otrok než hypotéčník, a leckteří zaměstnavatelé to dobře vědí, že takoví si nechají líbit absolutně všechno. Viz nářky všude možně, jak lidé "nemají možnost" změny a v práci s nimi vytírají jak s kusem hadru - nemají, protože se k tomu upsali sami, to jsou jen plody jejich vlastního rozhodnutí. Další průser je, že to odnáší jejich vlastní děti a jejich výchova, uštvaní rodiče, co "musí" splácet tu otřesnou boudu v satelitu na děti "nemají čas", někdy je v podstatě ani nevidí, to je taky super hodnota pro příští generace, to se vrátí (resp. už vrací) i s úroky. Místo výchovy, na kterou "není čas" se dětem zaplatí držhubné v podobě hraček a posadí se k fejsbůku. Super. Jak už jsem psal, jsem pro, aby si lidi kupovali vlastní bydlení. ALE JEN TI, KDO NA TO OPRAVDU MAJÍ. A ještě bych dodal - A TAM, KDE TO MÁ NĚJAKOU BUDOUCNOST. Zavřít se sám dobrovolně do pasti, kterou nejsem schopen rozumně splácet bez toho, aniž bych to odsíral na zdraví a dětech, a z které nemůžu ani utéct, když přijde nějaký průser, nezlobte se na mě, to je prostě idiocie. A přitom stačí jediné - předem trochu přemýšlet a počítat. A asi nejtěžší věc - umět si přiznat, jak na tom opravdu jsem, protože asi vůbec největší problém je, že se ze sebe asi většina lidí snaží za každou cenu dělat víc než opravdu je a na co opravdu má. A pak za to krutě platí nejen oni, ale i jejich děti... Citovat
oddie Odesláno 1. prosinec 2014 Odesláno 1. prosinec 2014 P.S. ještě pár čísel z jednoho porovnání nájmu vs. koupě: Byt v Praze, nájem 14.000,- včetně všech poplatků a spotřeb (pronajatý donedávna), z toho ty poplatky a spotřeby něco přes 6.000,- (takže necelých 8tis čistého majiteli). Cena bytu 2,5M (reálná učiněná nabídka, ale prodávat zatím není důvod). Byt se pronajímá slušně zařízený - kuchyň se spotřebiči atd., není třeba nic předělávat ani vybavovat, leda svoji postel či skříně z království lisovaných pilin, když někdo chce. Pokud chcete koupit na hypo, tak 2,5M na 20 let znamená cca 14tis splátku. Možná o pár stovek míň, nebo víc kvůli pojištění atd. 20 let beru kvůli odpisové době a rozumnému poměru jistina//úrok, prodlužováním doby splácení si moc splátku nesnížíte, akorát zaplatíte raketu na úrocích. Takže napohled máme 14tis nájem vs. "stejných" 14tis splátka, slyším hned. Klasika, dotyčný "zapomněl" započítat těch 6tis poplatky ( a pak se diví, že musí platit i ty). Takže to už máme 6tis rozdíl. Ale při koupi si ten byt musím vybavit sám, sám platit obnovu, všechno. Takže, kolik stojí taková kuchyň, jak dlouho vydrží, jak dlouho vydrží spotřebiče? Budete dělat kuchyň za 20 let jednou, nebo dvakrát? Spotřebiče vám dnes 20 let nevydrží, na to vemte jed. Takže na 20 let vám dám 240tis na celou výbavu domácnosti, a budete rádi, když se do toho skromně vejdete, ano? To je 1.000,- měsíčně, že... No a po 20 letech bude potřeba nějaká ta rekonstrukce. Nebo myslíte, že ne? Okna, rozvody, koupelna... Nic nemá neomezenou životnost. Něco se možná platí z fondu oprav - ten pak ale bude o to vyšší, takže to zaplatíte stejně. tak kolik dáme na rekonstrukci po 20 letech? Půl mega? (co za ně pořídíte...). Tak to máme na 20 letech 2.000,- měsíčně. No a teď to sečteme: napohled "stejná" splátka hypotéky jako ten nájem v reálu znamená o téměř 10tis měsíčně víc v případě vlastnictví. To je ale překvápko. Když těch 10tis měsíčně budeme někam ukládat i na minimální úrok, za 20 let máme... kurnik přes 2,5M, to si pak můžeme jít koupit ten byt novější a nerekonstruovat starou kuču. Překvapení, že? Pokud chcete argumentovat inflací, tak ta se projevuje +- podobně, takže poměr nominálních cen zůstane podobný. A jako bunus můžeme bydlet kde zrovna chceme, stěhovat se kdy chceme a najímat si zrovna takovou velikost, jakou aktuálně potřebujeme. A pokud chcete strašit růstem nájmu, tak bych vás rád upozornil, že trend je přesně opačný, nabídka nájmů převyšuje seriózní poptávku a slušný nájemník je dnes pro pronajímatele terno, takže si jej hýčká... Citovat
Vvitty Odesláno 1. prosinec 2014 Odesláno 1. prosinec 2014 Krásný rozbor :-) Jen pro srovnání, resp. spíše potvrzení, na začátku roku jsem chvíli pronajímal byt kde od léta bydlíme. Byt je nový v zajímavé lokalitě, čtvrt roku tam chodily prohlídky než se někdo nastěhoval. To co platil dělalo zhruba tolik co splátka hypotéky, k tomu energie. Vydržel přesně dva měsíce + 3 měsíční výpověď. Upozorňuji že hypotéka rozhodně není na 100% ceny nemovitosti (ani odhadní ceny) protože jsme pořídili za zajímavých podmínek. Být nájemník se celkem vyplatí, dá se vypadnout kdykoliv jinam, konkurence nabídek je veliká, není potřeba řešit amortizaci vybavení... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.