Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Benzín, Nafta, Akumulátory? Nebo vlastní pohon? Toť otázka :D


Weri 605

Recommended Posts

Radovan: asi nechceš chápat co píšu, ale to už jsem si zvykl. Můj názor na aktuální způsob mobility nezmění velikost aku nebo přiblblý kabel/modul za příplatek. O tom to fakt není.

morepower: S CNG ti odpadá v podstatě velmi drahá logistika. Plnící stanice je prostě jen běžné koncové odběrné zařízení. S LPG krom nutnosti zásobníku jej musíš i zavážet, což je neefektivní, obzvláště, pokud infrastruktura na zemní plyn stejně existuje. Navíc CNG tím, že nemaže (lehký problém) i nezanáší (výhoda). Ale spíš si myslím, že výhody CNG převažují nad LPG a v případě krize (typicky ropné) si ho jsme schopni celkem efektivně produkovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 hodinou, Pacho69 napsal:

Scrach: Tak on z každého hned udělá fosilního dinosaura v tom lepším případě. Aktuální elektromobilita mi nedává na výběr. A hopsadlo do města si nekoupím, protože po městě chci používat veřejnou dopravu. A úlevy v parkování pro elektroauta nebo podobné "bonusy" jsou jen další zhovadilostí. Pokud chci dostat dopravu z města pryč, tak je mi úplně jedno jestli je nebo není elektrická. Jakej je rozdíl mezi zaparkovanou elektropixlou nebo spalovákem? Nic to neřeší.

Jo třeba se jednou budem chodit dívat na spalovací motory do muzea a naše děti(spíš prapravnoučata) budou těžko chápat pojem "vůně benzínu" stejně jako dnes děti nechápou, co jsme dělali, když nebylo wifi… Ale to je ještě daleko a tento způsob elektromobility to jistě nezmění. Ono to je vystižené v sérii "Návrat do budoucnosti". Něco se musí změnit, nějaká technologie přijít. Jinak to nejde. Zatím to je jen vnucování v rámci byznysu. Inovace žádná.

No fakta nepořeš. Pokud leješ do káry benzín nebo naftu, prostě jezdíš na zkapalněné zdechlé dinosaury a uvadlé shnilé přesličky. Pokud čerpáš plyn, tak na totéž v plynném skupenství. 

Taky bych chtěl slušnou hromadnou dopravu a zbytek pěšky nebo kolem, ale to jsme zase u politiky. Protože to jde - vystupte třeba z vlaku v Pardubicích nebo v Hradci Králové. Za komančů tak fungoval třeba Bohumín a hodně i Opava. Dnes jen kolony smrdících, hlučících jedovatých spalovacích aut.

Já s elektromobilitou vidím pokrok v diverzitě výroby energie. Místní výroba, místní spotřeba. Pro bydlení i dopravu. A ve spojení s internetem a robotikou opravdu alespoň evoluci. S těmi technologickými skoky moc dobré zkušenosti nemáme, obvykle je doprovází válka. Bohužel.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 55 minutami, Fruktis napsal:

No a konec dobijeni zadarmiko...proc by mel nekdo nechavat dobijet zadarmo...a dalsi pribudou...protoze z toho bude preci jen pekny prijem...

https://m.connect.zive.cz/tesla-setri-a-konci-s-bezplatnym-nabijenim-svych-elektromobilu/a-195098

Samozřejmě že bude, až bude těch věcí na elektřinu jezdit hafo. Tesla už jich hafo dělá a má i hafo nabíjecích míst po celém světě, prozatím zdarma, všude jsou 4 a více nabíjecích stojanů. Bylo jasné, že se dříve nebo později se platit za Superchargery bude, ovšem ohlášené ceny pod 5,- Kč / 1 kWh jsou v pohodě. A vyúčtování jednou za čas a možnost dojet a nabíjet bez registrací a dalších blbin jen vložením kabelu a pak jet pryč je prostě paráda. Nehledě na dlouhý dojezd, kdy auto nabíjení řeší za mne. A stejně většina nabíjení, podle Tesly (všechna auta online na internetu) přes 80%, se odehrává mimo SC.  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 46 minutami, Espero napsal:

Uvážil jsem to, že jsem byl Radovánkem osočen z něčeho, či z členství v jisté organizaci a z příklonu k jistému světovému názoru, aniž by před svým veřejným výrokem o mé osobě, byť zde vystupující pod zvoleným nickem si zjistil skutečný stav věci o které se vzhledem ke mně vyjadřuje. A protože tady na urážku mé osoby nikdo z odpovědných nereagoval formou příslušné moderátorské aktivity, snad až na StibTo v rámci diskuze, ten ale nemůže konat ve smyslu operátorském, jsem názoru, že Radovánek se dopustil trestného činu pomluvy, neb tuto pomluvu sdělil veřejně na tomto fóru. Proto jsem se rozhodl věc konzultovat s právníkem s cílem podat na Radovánka trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu pomluva. Já jsem ho totiž osobně nijak nenapadl, jen jsem vyzval třetí osobu k jisté aktivitě, která by diskuzi zde dostala na opětovně přijatelnou úroveň.

Chci se ale vrátit k té diskuzi.  Snad na každém automobilním fóru s výjimkou veteránských vystupuje někdo jako úhlavní nepřítel fosilních paliv a jejich derivátů a příznivec elektromobility.  Dávám sem link na hyundaiské fórum, kde podobná diskuze probíhá také, a kde jsem měl řadu příspěvků dokumentujícíh můj názor či přístup k dané problematice. Ta diskuze je sice o tomtéž, ale je vellmi korektní, a to jak z pohledu odpůrců nového ekologického náboženství, tak i těch, kdo toto nové ekologické náboženství prosazují. V jednom místě dokonce dávám link na zdejší diskuzi, která ještě v té době byla vzorová.

http://forum.cars.cz/hyundai/viewtopic.php?f=213&t=32660&start=75

Tak tohle už je diagnóza příteli klubáku......

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 23 minutami, morepower napsal:

Hele, nemusíš se stydět za to, když uděláš chybu, napíšeš něco nepřesně nebo dokonce špatně a navíc ukážeš svoji neznalost problematiky. Ve finále to ani nemusíš schovávat za moralistický příspěvky. Tady seš na fóru plným zajímavejch lidí s různými názory, tady ti nikdo hlavu neutrhne. Fakt :D

Takže sesumírování faktů z veřejně dostupných zdrojů, které si nejsi schopen dohledat sám, a ptáš se na ně, je chyba a neznalost problematiky? Pro Tvou informaci jsme měl na střední škole specializaci na chemii. Ale Ty jsi se nechtěl nic dozvědět, jen jsi chtěl dále prudit. V čemž pokračuješ. Jak je libo. Odpovědi pak ale nečekej.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 25 minutami, pesastor napsal:

mily   @Radovanek ja zrejme umru ve smyslu meho oblibeneho autora Jiriho Kulhanka na "ekoteroristy nebo ekofasos" [pro zdejsi rejpaly - to je citat z knihy Dobrak, NE politika]!:D:P:D

Je důležité být s tím smířený. To děláš dobře. Sice to nebude na to, co píšeš, ale i tak.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 24 minutami, Fruktis napsal:

hele..to jako tu ted budou litat trestni oznameni...kvuli diskuzi kde se vsichni spickuji? Radsi se sejdete...pokecejte u kulateho stolu a pak si muzete dat pres papulu...fakt bych se chtel tahat po policajtech a soudech ze o me xy rekl neco nekde na foru...se na nej tak maximalne nastvu a dam ho do ignoru...vyzkouseno na radovankovi...ale dlouho jsem to nevydrzel...chybelo mi pulka vlakna...:aut

Chtel bych tedy vyzvat k normalni diskuzi bez osobnich výpadů.

Ja si treba zemedelstvi docela dobre dokazu predstavit jako elektrifikovane...univerzalni baterie kterése budou tocit ve vsech strojich a stihat dobijet nahradni by nemuselo byt tak utopicke...a misto repky do zelene nafty by hned bylo misto na uzitecnejsi plodiny...

Lidé argumentujíci na fóru trestným činem pomluvy nestojí za další komentování. To zemědělství bude samozřejmě fungovat docela dobře, ale po docela velkých úpravách, protože to co dnes předvádíme, prostě není udržitelné. To výměna pohonu nezachrání, jen mírné oddálí. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dal jsem si tu práci komplet to tu přečetl( něco letmo, něco podrobně).

Při přečtení komplet všeho jsem tak nějak přemýšlel kolik by tu zbylo příspěvků kdyby se promazali všechny OT a všechny nesmyslné narážky a případné urážky.

Ve finále by tu zbylo nějakých 30 stránek místo 78 ne-li méně !!!

Tímto bych chtěl apelovat na všechny aktéry aby se zdrželi všech nesmyslných a útočných komentářů na účet ostatních

@Espero upřímně se přiznám, že toto vlákno až tolik nesleduji ale pokud se zde napíše příspěvek který někoho uráží, či nějak porušuje pravidla každý má možnost tento příspěvek nahlásit.

Denně se zde napíše X příspěvků a jsme jen lidi, takže to můžeme opravdu přehlédnout 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 24 minutami, morepower napsal:

dík za odpověď. To mi přijde ale divný, proč bys budoval plnící stanice, když už máš vybudovaný ty na LPG? Navíc je jednoduší bejt na nižším tlaku (provozně). Bioplyn z nějaký zemědělský (skládkový apod) produkce něco pokreje, ale jako nejsou toho kvanta. LPG je sice z ropy, což je problém, ale ložiska zemního plynu jsou z podobnejch oblastí, dokonce při určitým podloží, se pro těžbu ropy používá zemní plny v jejím nadloží. Tam bude jinde zakopanej pes(prachy). Řekl bych, že v určitý unikátnosti technologie. LPG může mít dneska každej, je to levný, rychlý, dostupný. CNG ne. si myslim...

Máš pravdu že LPG jsou, ale CNG má dnes prakticky každý doma, panelákem počínaje a plynofikovanýma obcema konče. Pravda, když se zeptáš na domácí plničku pro svého plynoprda (jak mu my elektromobilisté miloučce říkáme - není to mj výmysl, autor je předseda Asociace pro elektromobilitu a letitý elektromobilista už z dob Svazarmu pan Jaromír Vegr), pak při sdělení ceny Tě asi omejou. o nutnosti pravidelných revizí nemluvě. Nicméně mohu to mít já v garáži a mohl jsem to mít i na baráku rodičů a dokonce i před panelákem, kde jsem taky bydlel. Je to díky dotované plynofikaci fakt skoro všude. Méně než elektřina, ale je. Kdežto LPG musíš na místo dovážet stejně, jako naftu nebo benál.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 5 minutami, brixtr napsal:

Dal jsem si tu práci komplet to tu přečetl( něco letmo, něco podrobně).

Při přečtení komplet všeho jsem tak nějak přemýšlel kolik by tu zbylo příspěvků kdyby se promazali všechny OT a všechny nesmyslné narážky a případné urážky.

Ve finále by tu zbylo nějakých 30 stránek místo 78 ne-li méně !!!

Tímto bych chtěl apelovat na všechny aktéry aby se zdrželi všech nesmyslných a útočných komentářů na účet ostatních

@Espero upřímně se přiznám, že toto vlákno až tolik nesleduji ale pokud se zde napíše příspěvek který někoho uráží, či nějak porušuje pravidla každý má možnost tento příspěvek nahlásit.

Denně se zde napíše X příspěvků a jsme jen lidi, takže to můžeme opravdu přehlédnout 

Tak jasně, o tom žádná. Nicméně to zcela zjevně přitahuje k diskusi, holt bad news ist good news, bohužel. Proto TV NOVA je úspěšnější než ČT1. Jinak to tlačítko Nahlásit příspěvek je vpravo nahoře. ignorovat mne nebo celou tuto diskusi také lze, ale dotyčným to prostě nedá. Tak máme těch 48 stránek navrch. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A proto jsem se zapojil.

Neříkám že za vše můžeš ty, to zdaleka ne, a vím že nechceš nechat něco bez odpovědi, ale např. štouchnutí co si napsal Esperovi sis mohl odpustit!

Doufám že tudíž se ty OT a napadání omezí co nejvíc to půjde.Rád bych napsal komplet zmizí ale to bych byl blázen kdybych si to myslel že to tak dopadne. 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, Radovanek napsal:

Takže sesumírování faktů z veřejně dostupných zdrojů, které si nejsi schopen dohledat sám, a ptáš se na ně, je chyba a neznalost problematiky? Pro Tvou informaci jsme měl na střední škole specializaci na chemii. Ale Ty jsi se nechtěl nic dozvědět, jen jsi chtěl dále prudit. V čemž pokračuješ. Jak je libo. Odpovědi pak ale nečekej.

Tak specializaci na chemii na střední :D tak to mě rozsekalo, tyvole, to je jak kdybys napsal, žes byl tenkrát v létě taky na táboře na Šumavě :D:D

Podivej, mě je jedno, žes tenkrát chyběl na základy organiky, možná proto, že byla zima, vám nešla elektrika a tys musel s teplotou a acylpyrinem ležet doma a číst ábíčko, mě šlo o nějakou zajímavou informaci, klidně i spekulaci, a ne wikipedii a to tvoje "ctrl+c → ctrl+v". Tím mě nic hodnotnýho neřekneš, tyhle data dávno znám. Apropo ty tebou zmíněný veřejně dostupný zdroje vždycky zmiňuješ, jen když ti to vyhovuje a to co ti nevyhovuje shazuješ, páč máš evidentně patent na rozum. Jde o to, že když už to teda kopíruješ (vtipně třeba dvakrát tu samou větu, že, protože ty tvoje zdroje asi ze sebe vycházej :D) tak si to nejdřív pročti a zhodnoť. Bude to pro tebe do budoucna vhodný, fakt, vyplatí se to.

Odpovědi od tebe nečekám, páč žádný relevantní nemáš :D

sory, jedu makat (benzíňákem):papa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, Radovanek napsal:

Poslednich 5 let jsem mel najezd 20 tis. km/rok. Pote jsem zacal pocitat a benzinova teorie se ukazala v praxi: 7L/100km * (200.000/100) * 33,- Czk/Litr => 46.200,- Czk kazdy rok x10 let => 462.000,- CZK jen benzin.
Pak prisla elektricka praxe: Tesla Model S za 2,3 milionu a najezd 6 tis. km/mesic (pocitano za posledniho 1/2 roku) => ~72.000 km/1 rok. Nic se nezmenilo, jen proste vice jezdim.

Budu skepticky a pro vypocet pouziji pouze najezd 60.000 km/1 rok => dostanu 138.000,- Czk / 1 rok a tedy 1,38 milionu / 10 let provozu. I kdyby mi nekdo chtel tvrdit, ze nektery dil Tesly bude mimo zaruku a nebo straaasne drahy a vsechny mne staly za tech 10 let o 380.000,- CZk vice nez u fosilu (pocitam ROZDIL, protoze fosil po 10ti letech s takovym najezdem take bude vyzadovat [pru] bezne opravy) - porad mi vychazi, ze jsem usetril 1.000.000,- Czk. Ma Tesla ma zaruku bez omezeni najezdu km 8let na baterie a motory a pohonnou jednotku.

Uz je videt ten rozdil? Pokud jej nekdo nevidi - at klidne jde a koupi si zebrinak typu Neue Schade ci Fu_kwagen a podobne kraxny - kazdy mame jiny use-case a styl. Muze pak kazdych 15.000 km nechat v servisu dalsi 'kapesne' . Ja NEMUSIM. NE-MU-SIM! 

Sam si na to odpovedal, v sumach ktore si prepocital.
Pri kupe Tesly za 2,3 M Kc, oproti Superbu za 1 M Kc uz si ten 1,3 M KC usetril.
Kedze si do toho tvojho vypoctu nezapisal casy stravene nabijanim, co je tiez cas, Pri 72 000 km/ za rok je dost nato aby si postaval pri nabijackach, napr ako obchodak, alebo riaditel, nehladis az tak na spotrebu, nevyclenujes teren, lebo to mas urcene podla zakaznikov, nie podla nabijaciek, takze je to stale nerentabilne. ci penazne alebo casovo.

A teraz zrovnavaj rovnake velkosti auta, realne ceny, cas straveny v nom, nie eNV 200, co je skareda krabica oproti Expertu, alebo travelleru
Uzitkovost Berliga/Partnera voci eLeafu a pod. Toto su kriteria ktorehraju hlavnu rolu.
 

Co sa tyka servisu, opravovat musis aj v tesle, pneumatiky deries aj v tesle, neverim,  ze maju podvozok iny ako 90% vyrobcov, cize capy, tycky, ramena, loziska a pod.
No a plus elektromotor ma tiez akesi suciastky ktore sa opotrebuvaju, takze neverim, ze to bude len tak.
Podtrhnute a spocitane, este stale je to neekonomicke, ekologicka vyroba elektriky nie je 100%, 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 1 hodinou, brixtr napsal:

A proto jsem se zapojil.

Neříkám že za vše můžeš ty, to zdaleka ne, a vím že nechceš nechat něco bez odpovědi, ale např. štouchnutí co si napsal Esperovi sis mohl odpustit!

Doufám že tudíž se ty OT a napadání omezí co nejvíc to půjde.Rád bych napsal komplet zmizí ale to bych byl blázen kdybych si to myslel že to tak dopadne. 

 

Legrace je, že ani netuším co jsem mu napsal. Dnes tu bylo asi 50 reakcí a jsem v práci, odpovídám jaksi mimochodem z voleje :cool:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 47 minutami, morepower napsal:

Tak specializaci na chemii na střední :D tak to mě rozsekalo, tyvole, to je jak kdybys napsal, žes byl tenkrát v létě taky na táboře na Šumavě :D:D

Podivej, mě je jedno, žes tenkrát chyběl na základy organiky, možná proto, že byla zima, vám nešla elektrika a tys musel s teplotou a acylpyrinem ležet doma a číst ábíčko, mě šlo o nějakou zajímavou informaci, klidně i spekulaci, a ne wikipedii a to tvoje "ctrl+c → ctrl+v". Tím mě nic hodnotnýho neřekneš, tyhle data dávno znám. Apropo ty tebou zmíněný veřejně dostupný zdroje vždycky zmiňuješ, jen když ti to vyhovuje a to co ti nevyhovuje shazuješ, páč máš evidentně patent na rozum. Jde o to, že když už to teda kopíruješ (vtipně třeba dvakrát tu samou větu, že, protože ty tvoje zdroje asi ze sebe vycházej :D) tak si to nejdřív pročti a zhodnoť. Bude to pro tebe do budoucna vhodný, fakt, vyplatí se to.

Odpovědi od tebe nečekám, páč žádný relevantní nemáš :D

sory, jedu makat (benzíňákem):papa

Na nesmyslné napadání není žádná odpověď, nečekáš zcela správně organiku. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 14 minutami, Péťa napsal:

Pánové, jestli nepřestanete s tím věčným vzájemným napadáním, tak to tady zamknu a všechny nová podobná vlákna budu automaticky mazat. Berte to jako poslední výstrahu. Debatujme o klasických a alternativních pohonech, ale bez zbytečných vášní.

Máš pravdu předsedo, taky mi to nějak uniká, když borcovi napíšu o LPG a CNG jednoduše, z dostupných zdrojů, a on mne místo poděkování málem pověsí. Pak se ukáže, že to vlastně všechno ví a jen provokuje a dělá blbého. Přitom základní věc že CNG je skoro všude a vyskytuje se prakticky v čisté formě bez nutnosti výroby se ode mne dozvěděl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 10 minutami, mmartinkovic napsal:

Sam si na to odpovedal, v sumach ktore si prepocital.
Pri kupe Tesly za 2,3 M Kc, oproti Superbu za 1 M Kc uz si ten 1,3 M KC usetril.
Kedze si do toho tvojho vypoctu nezapisal casy stravene nabijanim, co je tiez cas, Pri 72 000 km/ za rok je dost nato aby si postaval pri nabijackach, napr ako obchodak, alebo riaditel, nehladis az tak na spotrebu, nevyclenujes teren, lebo to mas urcene podla zakaznikov, nie podla nabijaciek, takze je to stale nerentabilne. ci penazne alebo casovo.

A teraz zrovnavaj rovnake velkosti auta, realne ceny, cas straveny v nom, nie eNV 200, co je skareda krabica oproti Expertu, alebo travelleru
Uzitkovost Berliga/Partnera voci eLeafu a pod. Toto su kriteria ktorehraju hlavnu rolu.
 

Co sa tyka servisu, opravovat musis aj v tesle, pneumatiky deries aj v tesle, neverim,  ze maju podvozok iny ako 90% vyrobcov, cize capy, tycky, ramena, loziska a pod.
No a plus elektromotor ma tiez akesi suciastky ktore sa opotrebuvaju, takze neverim, ze to bude len tak.
Podtrhnute a spocitane, este stale je to neekonomicke, ekologicka vyroba elektriky nie je 100%, 

Víš, než začneš zpochybňovat výhody a nevýhody nějakého pohonu, měl by sis o tom něco přečíst. Nejlépe od lidí, co tím denně jezdí. Což byl třeba tenhle frajer. Mám s ním příští týden schůzku, dojede samozřejmě Teslou. Nabíjí zdarma, protože tak to od Tesly dostal. Od června je třeba celá ČEZ síť v ČR zdarma ryhlonabíjení, EON drtivá většina taky. Koupí Superbu jsi neušetřil žádných 1,3 milionu, ale právě jsi se upsal k tomu, aby jsi miliony vydával. Za palivo, za garančky, za údržbu spalováku. Aby Ti třeba uznali tu krátkou záruku. Píšes 72 tisíc, nečetl jsi pozorně, on říká předpoklad 72 podle půlročního nájezdu. Ve výpočtu počítá s 60 tisíci, to je 5 měsíčně. Přečti si o rentabilitě něco od cifršpiona Matyáše, pak možná pochopíš https://mirekmatyas.blog.idnes.cz/, proč jako firma s kopírkami jezdí eUP a ne eGolf a proč při výměně za auto s baterkou 40 kWh by už vůbec nepotřeboval rychlonabíjet. Prostě jsou lidi, co s tím denně žijí. A zbytek co si o tom povídá a spřádá domněnky a teorie co by kdyby. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 18. 9. 2018 at 22:37, Radovanek napsal:

Fakt? A čím? Jako že mi vadí že Tvé auto ničí i moje zdraví? Takže když Ti budu parkovat pod ložnicí celou noc nastartovaný nafťák tak budeš v pohodě? Nebo je to o tom Tvoje svoboda končí u mého nosu?

Víš velice dobře o čem mluvím jenomže seš moc vychcanej na to abys to přiznal. 

@Pe.Tr  Možná máš recht, možná je to jenom troll. Ale ani ty nemá nikdo rád.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

on NENI jen troll @StibTo  ono i vychcanej je SLABY slovo: kdyz pise ze cela sit CEZu dava rychlonabijeni ZDARMA, tak se mi otevira kudla v kapse! Ze BEZ PTANI zprostredkovane nabiji za moje i Tvoje penize i za penize  @Péťa  kterej ho porad haji je jemu u prdelky, on to ma ZADARMO!!!

Upraveno uživatelem pesastor
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

    • Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
×
×
  • Vytvořit...