Dave_k Odesláno 4. březen 2024 Odesláno 4. březen 2024 (upraveno) před 4 hodinami, Radovanek napsal: Jinak bych ještě šel v paneláku do splachování odpadní vodou, to má smysl pro úsporu na vodném a stočném, nejvíce odejde na splachování. To má smysl, stejná pitná voda se použije podruhé jako užitková na spláchnutí. Vodu z bytu z vany/sprcháče a z umyvadla posílají stupačkou novu odpadní trubkou do sklepa (aby se nemísila s vodu z dřezu, kde je obvykle olej a další), tam se přečistí a novou vodovodní trubku jde k WC (nejde do nich pitná vůbec). Za mě dost nereálný. Na kolik energeticky vyjde to přečištění a následný přečerpání vody? Celej ten systém jako takovej taky něco stojí (technologie + novej rozvod pro tuhle vodu (voda i odpad)+ připojení každého WC). A tohle musí někde být, takže zabraný určitý prostory. A co si budeme říkat ta použitá voda nesmí smrdět (jakkoliv(mýdlo,sůl do koupele apod.), to je asi jasný. No vlastně i ta technologie nebude vonět. A těžko říct jak by si s tím dlouhodobě rozuměli třeba napouštěcí ventily, který jsou dost náchylný na ucpání, když jsou drobný nečistoty ve vodě. Vidím více problémů než pozitiv. A menší průtok vody v kanalizaci znamená i častější zanášení, tudíž častější čištění, tudíž zdražení stočného. Upraveno 4. březen 2024 uživatelem Dave_k Medvěd a Radovanek ohodnotil 1 1 Citovat
Charlie 1 Odesláno 4. březen 2024 Odesláno 4. březen 2024 před 22 hodinami, Milan+ napsal: Na to se snad ani nemusel ptát, stačí sednout a počítat. Já tu mám nabídku od známého s baterií a komplet servisem ,zatím se pod to nikdo nedostal a to jsem ještě k tomu schopen další práce připravit ,jako průrazy, lišty,atd. jakou ti dělal nabídku na jak velkou FVE s jakou baterii? timle kolečkem jsem si prošel a kamarád co si FVE dělal komplet sám tak se stejne velkou FVE byl s cenou asi o 40000kc výš ,ano má stridac Victron vs.godwee….. ano pokud to je známy a odpaře ti dph a material za nákup tak není o čem. to věřím…., pokud takové možnosti nemam a nemam známého tak se do toho pouštět sám= nesmysl jak z hlediska funkčnosti tak z hlediska financí …, dnes vyrobeno 29,8kw, FVE jsem z 90 procent nahradil plyn a nahradil elektrokotlem, s virtuální baterii od cez…. vykup je dnes cca 1500za Mwh takze všechno radši propalim…. Radovanek ohodnotil 1 Citovat
Radovanek Odesláno 4. březen 2024 Odesláno 4. březen 2024 před 1 hodinou, Dave_k napsal: Za mě dost nereálný. Na kolik energeticky vyjde to přečištění a následný přečerpání vody? Celej ten systém jako takovej taky něco stojí (technologie + novej rozvod pro tuhle vodu (voda i odpad)+ připojení každého WC). A tohle musí někde být, takže zabraný určitý prostory. A co si budeme říkat ta použitá voda nesmí smrdět (jakkoliv(mýdlo,sůl do koupele apod.), to je asi jasný. No vlastně i ta technologie nebude vonět. A těžko říct jak by si s tím dlouhodobě rozuměli třeba napouštěcí ventily, který jsou dost náchylný na ucpání, když jsou drobný nečistoty ve vodě. Vidím více problémů než pozitiv. A menší průtok vody v kanalizaci znamená i častější zanášení, tudíž častější čištění, tudíž zdražení stočného. Třeba si přečti ten článek a poptej se těch, co to už roky provozují. Před planým teoretizováním o roky existujícím praktickém řešení. Zápachu zbaví i vodu ze záchodů obyčejné bakterie. A to jak dešťovou, tak splaškovou Osobně jsem ty splaškové roky používal, voda po nich užitková, nezávadná, jen barevně lehce mléčně bílá. Citovat
sitler Odesláno 4. březen 2024 Odesláno 4. březen 2024 (upraveno) Primarni problem v bytovych domech je komletni predelani rozvodu a odpadu, coz casto znamena kompletni rekonstrukce vetsiny koupelen. A do toho se pusti maloktere spolecenstvi, protoze to jsou naklady, ktere se nevrati ani v dlouhodobem horizontu... Samotna investice do technologie je to mensi... A technologie samotna je docela bez problemu. Castecky zcela odstrani filtrace, zapachy apod zase bakterie a dalsi uprava vody. V podstate jde o jednodussi cisticku. Upraveno 4. březen 2024 uživatelem sitler Dave_k, Medvěd a Radovanek ohodnotil 3 Citovat
ozzy56 Odesláno 4. březen 2024 Odesláno 4. březen 2024 (upraveno) v poslední době se hodně v panelácích mění jak trubky na vodu do plastu, tak odpad, někde i plyn. trubky, takže by se to dalo při jednom..., jasně že to není žádná radost, mít rozkopanou koupelku (záchod), ale když do vchodu naběhne solidní firma, mají za dva dny hotovo, myslím komplet výměnu potrubí i se zazděním a olepením kachličkama, jde jenom o tu část za mísou, už nám to dělali, bohužel bez potrubí na tu šedou vodu, jinak komplet rekonstrukci koupelny má dnes každý panelák za sebou , ta nádoba na vodu může být zakopaná vedle baráku, byl k tomu dokument v bedně, a technologie v prádelně, bo tam stejnak nikdo nepere Upraveno 4. březen 2024 uživatelem ozzy56 Citovat
sitler Odesláno 4. březen 2024 Odesláno 4. březen 2024 jenze kdyz ma tretina baraku koupelnu po reko, tak fakt nechce, aby jim tam nekdo kutal ven dlazky a pak to buh vi jak zprasil. A vime, ceho jsou nektere firmy schopne... Medvěd a Radovanek ohodnotil 2 Citovat
Dave_k Odesláno 4. březen 2024 Odesláno 4. březen 2024 (upraveno) @ozzy56myslíš zakopat nádrž na tom pozemku vedle baráku, kterej patří městu? Třeba u nás v 10let starým baráku by nám museli rozbít sprchovej kout. Super. Suterén a ani prádelnu nemáme. To už se nenosí. Už je právě hodně rekonstrukcí udělanejch tak, že ty stoupačky nejsou tak dostupný jako v původním stavu před 50 lety, (když se budeme bavit o panelákový výstavbě). Už tam bývají závěsný záchody apod. Takže tak jednoduchý už to opravdu není. Taky musíš rozdělit odpadní vodu z dřezu a koupelny. A jako chceš tu odpadní vodu tahat v suterénu z jednotlivejch stoupaček jak? Odpady jsou tahaný pod základem domu a do toho už vedou jednotlivý stoupačky. Tlaková voda pro záchod už je jednodušší, ale už jsem viděl několik suterénů kde by i to byl opravdu velkej problém. Prostě to nejde tak lehce generalizovat. P.S. dál už to tu rozvádět nehodlám. Nějak to k názvu tohoto vlákna podle mne už nepatří. Upraveno 4. březen 2024 uživatelem Dave_k ozzy56 a Radovanek ohodnotil 2 Citovat
sitler Odesláno 4. březen 2024 Odesláno 4. březen 2024 cirou nahodou jsme to resili u nas... jako "napad", Bytovka z 40. let. Pouhych 8 bytovych jednotek. No... obnaselo by to kompletni rekonstrukci veskerych stoupacek, veskerych odpadu, veskerych privodu... Absolutne nerentablni v normalnim zivote. Investice v radech vyssich milionu. A rozjebat koupelny vsem v dome, nektere steny v bytech a nekterym i podlahy. Ehm... velice, velice rychle smeteno ze stolu jako totalni nesmysl. Dave_k, Charlie 1 a Medvěd ohodnotil 3 Citovat
Akoc Odesláno 5. březen 2024 Odesláno 5. březen 2024 Určite je to skvelá vec na šetrenie pitnej a odpadovej vody, tak prečo to už nie je stavebná norma, aby tým boli vybavené novopostavené bytovky? ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 5. březen 2024 Odesláno 5. březen 2024 (upraveno) před 10 hodinami, sitler napsal: jenze kdyz ma tretina baraku koupelnu po reko, tak fakt nechce, aby jim tam nekdo kutal ven dlazky a pak to buh vi jak zprasil. A vime, ceho jsou nektere firmy schopne... no to mi povídej, mám to za sebou dvakrát , reko koupelky a WC za 400 tisíc a za rok se to kopalo znovu, ale stačilo jen sundat závěsné WC a rozbili dvě spodní řady kachliček, potrubí tahali ze sklepa nahoru ve stoupačce, celkem žádný velký bordel, pak ty prostupy zabetonovali, zazdili Ytongem spodek zdi, nalepili kachličky a nedá se poznat, že bylo něco dělané..., bohužel, jak píšu, žádné další potrubí tam nedali--kdyby bylo nějaké nařízení, že se to MUSI při rekonstrukci udělat, měli bychom to nejhorší za sebou Upraveno 5. březen 2024 uživatelem ozzy56 Radovanek ohodnotil 1 Citovat
oddie Odesláno 5. březen 2024 Odesláno 5. březen 2024 (upraveno) A to je to v paneláku ještě hodně v pohodě, když ten má právě tuhle šachtu. Taky proto je rozumné ji nezazdívat, ale vymyslet to tak, aby byla přístupná pokud možno bezbolestně... Cihlový starý barák je ale úplně jiný level, tam jsou zpravidla roury přímo ve zdi a tam je to bourání o řády jinde - myslím, že jsem tu před lety taky pár fotek dával... I když jsme řešili téměř havarijní stav, bylo dost peklo to s lidmi vůbec dohodnout, to je asi to největší úskalí, kupodivu nakonec největší mina - suterénní byty, kde se musely rozkopat komplet podlahy kvůli ležatým trubkám od stoupaček - byly na dohodu spíš jednodušší. Jo, v nových projektech to mělo být už dávno, stálo by to prd, byť i jen jako příprava. No, mám ještě jeden byt v paneláku, kde nedávno taky naznačili budoucí možnou výměnu stoupaček, tak jsem zvědav, jak to proběhne tam, jsou dvě (!) šachty se stoupačkama, já mám komplet přístupné obě, takže pohoda, spíš bych si tam ještě uklidil a spláchl s tím i reko koupelny, kterou sice dělal předchozí majitel, ale mně nevyhovuje. Ale tam to bude jiný level na organizaci, SVJ o 300+ jednotkách kupodivu ale usnášeníschopnost ani investiční akce nejsou problém, i schůze (v kinosále ) neuvěřitelně odsejpá. Upraveno 5. březen 2024 uživatelem oddie edit překlepy Radovanek ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 5. březen 2024 Odesláno 5. březen 2024 ano, všude to tak celkem ,,jednoduše'' nejde , jasně, ale opravdu nechápu, že není žádný zákon aspoň u celkových rekonstrukcí tam kde to jde, nemluvě o nových stavbách Citovat
Radovanek Odesláno 5. březen 2024 Odesláno 5. březen 2024 před 11 hodinami, ozzy56 napsal: v poslední době se hodně v panelácích mění jak trubky na vodu do plastu, tak odpad, někde i plyn. trubky, takže by se to dalo při jednom..., jasně že to není žádná radost, mít rozkopanou koupelku (záchod), ale když do vchodu naběhne solidní firma, mají za dva dny hotovo, myslím komplet výměnu potrubí i se zazděním a olepením kachličkama, jde jenom o tu část za mísou, už nám to dělali, bohužel bez potrubí na tu šedou vodu, jinak komplet rekonstrukci koupelny má dnes každý panelák za sebou , ta nádoba na vodu může být zakopaná vedle baráku, byl k tomu dokument v bedně, a technologie v prádelně, bo tam stejnak nikdo nepere S těmi rozvody je dost problém, hodně se řeší zarostlá potrubí vody i odpadů, hliník v elektřině, leckde jsou keramické pojistky atp. O dodělávce plynu systém vedeme to po schodišti trubkou pod stropem a pak mrskneme před každé dveře do bytu plynoměr ven na stěnu nemluvě. Ta šedá voda je dobré řešení pro paneláky se stupačkami, jinde to bývá děsný vopruz. Technologie není nijak velká, podle článku tam mají 2x 3m3 a pár maličkostí k tomu, nic co by se do kočárkárny nebo prádelny nevešlo. ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
Radovanek Odesláno 5. březen 2024 Odesláno 5. březen 2024 před 10 hodinami, sitler napsal: jenze kdyz ma tretina baraku koupelnu po reko, tak fakt nechce, aby jim tam nekdo kutal ven dlazky a pak to buh vi jak zprasil. A vime, ceho jsou nektere firmy schopne... Mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, a to jen montovali do stupačky v paneláku v roce 1997 nové rozvody pitné vody a měřáky odebrané vody do každého bytu. 3 vchody po 47 bytů. Všude OK, v pohodě, za den nebylo co v bytě řešit. Měli jsme byt po částečné rekonstrukci, takže WC s nádržkou nahradilo tehdy moderní WC kombi. Borec ho demontoval, aby oddělal stěnu stupačky, protáhl trubku, udělal odbočku s měřákem, měřák zapečetil, namontoval vše zpět. Za 3 týdny mi volá máti, že jí volá domovník, že vytápíme barák. Jedu výtahem, tak říkám v klidu, za minutu jsem doma. Otevřu hlavní dveře, nic hezky se leskne nová dlažba předsíně. Šlápnu za práh s stojím ve vodě. Masakr. Vytopená předsíň, WC, koupelka, pak to šlo do sousední ložnice, parkety poctivé z roku 1970, v roce 1995 přebroušené a nalakované, hezky nacucané, vzedmuté tam, že do +-30 cm zvedly manželskou postel i s nočními stolky. Byt pode mnou v 5.patře paní na služebce, po návratu za týden strop v ložnici jak v krápníkové jeskyni a všechno to vápno a malba v peřinách, matracích, lůžkovinách, koberci a všem oblečení ve skříních. Parkety totéž jako my. Ta to chytla fest. Dále už byly až do přízemí jen skvrny na stropu nebo zdi. Domovník bydlel v tom přízemí a hledal, kde to teče, když borci ze 4.patra za ním dorazili. Nakonec zastavil celou větev, když i jemu se udělala malá skvrna na stropě, ale hlavně začala téct voda čůrkem z elektrické zásuvky v ložnici. Pojišťovnu Kooperativa to tehdy stálo 55 tisíc, což byl v roce 1997 ranec. Místo parket my a paní pod námi plovoučka, ostatní jen malovali. Paní komplet změnila šatník, nové postele, skříně, lůžkoviny. My paradoxně jen ta podlaha a platba za zapůjčení vysoušeče od hasičů. A příčina? Ten "šikula" montér dával WC kombi zpět a jak to byla novinka, tak to mělo kónické těsnění na přívodu vody. V baráku 13 pater +-6 atmosfér tlak, aby byla voda i nahoře, takže bylo otázkou času, kdy ta hadička vystřelí a začne okolí zavlažovat. A stalo se. Jen jsme mu to už nedokázali, takže to pojišťovna vzala na sebe a mne to stálo 500,- spoluúčast. Od té doby jsme měli v domě dobrou pověst, protože pojišťovna byla štědrá, sám jsme s nimi lidi v domě obešel a slečny tam psaly o106. Všichni dostali prachy, a to tak velké, že domovník si za ně nevymaloval strop WC, koupelny a ložnice, ale celý byt. Pak požadoval další vytopení cca za 5 let. Citovat
Radovanek Odesláno 5. březen 2024 Odesláno 5. březen 2024 Před hodinou, Akoc napsal: Určite je to skvelá vec na šetrenie pitnej a odpadovej vody, tak prečo to už nie je stavebná norma, aby tým boli vybavené novopostavené bytovky? Těch opatření pro povolování nových domů směrem k nízkoenergetické náročnosti a soběstačnosti je sice už nyní ocela dost, ale pořád to uhýbá směrem ke spotřebě tepla, tedy topení a teplá voda, a elektřiny. Občas se podaří v místě předpisem nařídit zachytávání dešťovky pro splachování a zálivku, zelenou střechu jako velkou klimatizační jednotku a zadržování vody v krajině, klidně i s fotovoltaikou zároveň, protože zelená střecha chladí panely a zvyšuje jim účinnost, u větších staveb se daří nařizovat zelené stěny, firmy u nás z toho v kombinaci s retenční nádrží, která slouží i jako požární, dokáží udělat svislou kořenovou čističku. Jen to chce přemýšlet dopředu o TCO, total cost owmership. Celkových nákladech vlastnictví. A lidi dělají u staveb/rekonstrukcí baráku stejné ***iny, jako u koupě auta. Namísto dražšího řešení na začátku a pak nízkých až nulových nákladech provozních, případně i vysokém procentu soběstačnosti, tyto věci buď ignorují a brečí, co ten barák/byt měsíčně stojí, nebo to nákladně dodělávají ex post, až je to začne tlačit. Podobně je to u firem, ale tam je to hodně o návratnosti. Brácha nyní staví pro Bakalu na jeho pozemcích nové haly pro sklady a lehkou výrobu a chtěli to výše popsané naprat do stavby všechno. Ale investor to zatrhnul a pokrátil cca na polovinu, aby to mělo z pronájmů rychlejší návratnost. Takže zelená střecha ne, FVE ano. Zateplení jen do normy. Záchyt dešťovky, retenční/požární nádrž ano, i pro splachování, využití šedé vody ne, ani odpadního tepla z ní z umývárek u šaten. Nabíječky pro vozidla osobní i nákladní (k vykládacím vratům) ne, al přípravu na budoucí montáž ano. Vrata s přísavnými rukávy kvůli úniku tepla ano, tepelné stěny nad ně dovnitř ne. I tak splní ekologický standard stavby LEED a už se jim jako nájemci ohlásili i Skandinávci, kteří to automaticky vyžadují a jinam prostě nepůjdou. Byl jsem se tam mrknout elektromobilem, původně jsem jim měl testovat nabíječky, ale ty tam budou až dle nájemce. Jeho dodavatel a jeho systém provozu a plateb. Citovat
Radovanek Odesláno 5. březen 2024 Odesláno 5. březen 2024 (upraveno) před 33 minutami, ozzy56 napsal: ano, všude to tak celkem ,,jednoduše'' nejde , jasně, ale opravdu nechápu, že není žádný zákon aspoň u celkových rekonstrukcí tam kde to jde, nemluvě o nových stavbách Viz předchozí. V pátek jedu na dvoudenní "klima konferenci" do Brna jen pro zvané a dokonce vše, mimo dopravy, zdarma (tak dojedu eko vlakem a MHD), bude to o praktických řešeních, nových normách a součástí mají být i příklady dobré praxe včetně prohlídky. Tak se docela těším. Je fajn se nachytřit a nevymýšlet znovu kolo. Upraveno 5. březen 2024 uživatelem Radovanek Citovat
oddie Odesláno 5. březen 2024 Odesláno 5. březen 2024 TCO vidím jako velký problém, když mám u současné plynové kotelny náklady za rok na teplo 5tis a ohřev vody 3tis. Sice předpokládám, že ostatní mají o něco víc, protože já tam nejsem pořád, ale pokud jsou ostatní dejme tomu někde na 1500 - 2000 měsíčně za byt a soláry by z toho ušetřily pětikilo, v současné době nějaká rozumná návratnost asi nevyjde. Ale uvidíme, nadhodit to zkusím, ve fondu je (zatím) přebytek a nic by se nemuselo bourat. Citovat
Radovanek Odesláno 5. březen 2024 Odesláno 5. březen 2024 Je to dobré nejen spočítat, ale taky myslet na to, že nemusíme být stále kámoši s Putinem přes Němce, co z nás za plyn dere kůži za živa a dál to od Putina kupuje za babku (třeba závislost Rakouska na ruském plynu je šílená, a to jsou furt dáváni za příklad jako super zelenáči a všichni se k nim jezdí učit), ale taky se může báťuška s postupným přeorientováním na Asii na nás vybodnout, nebude nás potřebovat. A viděli jsme, co to s náklady za plyn a potažmo i elektřinu dokáže udělat. Dodnes je ježdění MHD na CNG největším luxusem, i nafta - a samozřejmě elektřina - jsou levnější. A to jsme na CNG v MHD a meziměstu přešli docela brutálně. Ostrava to třeba pomalu obrací, ale jde to těžko, když začala takhle poměrem 1:10 ve prospěch CNG v roce 2014. Tedy paradoxně v roce, kdy Putin sebral Krym a Donbas s Luhanskem obsadili zelení mužíčci na bojové dovolené. Tehdy bylo CNG hitem všude a na Rusko se hledělo jako na obchodního partnera, ne dobyvatele, přestože špatné zkušenosti už byly, takže se CNG nakupovalo po stovkách všude. Dnes mne těší, že přebytky naší elektřiny začínáme konečně rozumně užívat u nás (ročně vyvezeme +-13 \TWH, tedy produkci JE Temelín), jen stále ještě polovičatě. DP Ostrava postavil pomalé nabíjecí stání pro 18 elektrobusů, ale zastřešil je vlnitým plechem, namísto FVE panelů. A to by na ně mohl mít i dotaci. Jinak jdou docela příkladem, dispečink jezdí elektrickým Hynundai Ioniq 39 kWh baterka, K 1. 1. 2022 bylo ve vozovém parku DPO 292 autobusů, z toho 227 CNG a 8 elektrobusů, zbytek nafta jako záloha, pro běžný provoz nenasazovány. Na konci roku 2022 už DPO provozovalo 32 elektrobusů. V roce 2023 k nim přibylo 18 parciálních trolejbusů a letos by mělo přijít dalších 10. Ty jsou opravdu využívány částečně jako trolejbus, částečně elektrobus, takže jezdí linky původně pro autobusy, které částečně vedou pod trolejí, kde vyhodí sběrače - dálkově na elektromotor, ovládáno z místa řidiče v průběhu zastavení na zastávce - a nabíjejí za jízdy. Touto jízdou si nabijí baterie a jsou schopny jet 12 km bez troleje. Což je pro Ostravu dostačující, má napříč 20 km. Hodně jezdí v noci, kdy přínosem je ticho pro okolí, tehdy jezdí kombinované linky a nahrazují několik linek autobusů s částečným provozem na trolejbusové trati, kde nabíjejí za jízdy. Dodávka 6 nových, dvoučlánkových trolejbusů Škoda 27 Tr od Škoda Group má dorazit do konce roku 2024. DPO pracuje na infrastruktuře pro nabíjení trolejbusů, aktuálně např. v lokalitě ul. Mírová a Michálkovická. U nových trolejbusů je komfortní vybavení pro cestující jako je klimatizace, nízkopodlažní varianta i nové standardy v podobě asistenčního systému pro řidiče a technologie sčítání cestujících. O wifi a nabíjecích zásuvkách USB na malou elektroniku nemluvě. DPO má nyní 66 trolejbusů, všechny nízkopodlažní. V roce 2022 trolejbusy v Ostravě odvezly 6,658 milionů cestujících. A to se bavíme o městě s 290 tisíci obyvateli. Citovat
oddie Odesláno 5. březen 2024 Odesláno 5. březen 2024 Na to sice myslet můžu, ale jako argument ve finále stejně fungují náklady. Většina lidí prostě rozhodne peněženkou, to je realita SVJčka. Dá se do výhledu zakomponovat nějaká rizikovost, nějaké odhady vývoje cen, ale to je asi tak všechno, co se dá ovlivnit. Zbytek je otázka hlasování a toho, co jsou lidi ochotní zaplatit. Ostatně i v těch autech, že... Charlie 1 a Medvěd ohodnotil 2 Citovat
mmartinkovic Odesláno 6. březen 2024 Odesláno 6. březen 2024 Na vsetko treba premyslat dopredu. Pokial to stavia investor len na zisky, tak nic extra do toho neda, lebo to znizuje zisk. Ak moze predat byt napr za 2 mil Kc, a vrazi do toho 1,7 mil, preco by to robil, ked by to mohol spravit za 1 mil, a 1 mil mal vo vrecku. Ak by to staval pre seba, a navratnost by bola rozumna, a byy si chce nechat a prenajimat, vtedy to ma zmysel. No ako to chodi v bytovych domoch, ked dochodcom ci ludom s nizsim prijmom poviete, ze teraz treba dat napr 5000€ na byt koli "ekologii" tak vas rovno poslu do pr dele. Mame to tak u nas, a je problem sa dohodnut na opravu prijazdovej cesty, nie to este na komplet stupackach a ostatnych veciach... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.