morepower Odesláno 20. březen 2019 Autor Odesláno 20. březen 2019 před 29 minutami, OK406 napsal: Trošku oživím téma. Mám v plánu si pořídit kalač na štípání polen a špalků na zimu. Může te z vlastní zkušenosti doporučit? Děkuji Jasně že můžu doporučit. Jak velký dřevo a kolik budeš štípat? Záleží na tom, podle toho totiž bych volil váhu sekery a délku topora, ale orientačně Fiskars X21 je takovej zlatej střed pro každého. Dub+akát 30-40cm nebude problém. Samozřejmě, pokud se chystáš na průměry třeba 60+ akát apod, volil bych těžší kalač, rád ti poradim. Povidej, sekery jsou moje hobby K tomu bych zvolil univerzálku, těch je na výběr dost (jednoručky i dlouhý). Classic line od firmy Helko je výborná volba a ani ten fiskars není špatnej. Cenově výš je pak Hultafors a Gränsfors, ale to jsou krásný nástroje... Citovat
OK406 Odesláno 21. březen 2019 Odesláno 21. březen 2019 Dřevo je z 95% jehličnaté (smrk, borovice). Mám polena cca 150cm, která řežu na velikost kotle (Atmos C18). Pokud je velký průměr, tak musím šťípat. Citovat
morepower Odesláno 21. březen 2019 Autor Odesláno 21. březen 2019 ok, tak to není o čem, vem Fiskars X21, vem k ní i brousek. Buď přímo ten fiskarsí protahovací, a nebo lépe nějakej kámen (ideálně dvojí hrubost - např 120 / 320). Sekera se cenově pohybuje cca od tisícovky, v sadě s brouskem pak o dvě tři stovky dráž. Samotnej brusnej kámen stojí pár korun. Borovice a smrk je měkký dřevo, smrk je na štípání naprosto snadnej, borovice někdy může uzlovat (mít suky) ale štípat jde taky dobře. Ale pozor: Fiskars X21 je sekera opravdu štípací, hlava má klín, nezakusuje se, ale vyskakuje. Pokud bys myslel, že budeš se sekerou i jinak pracovat, třeba porážet stromky, osekávat větve, nebo třeba někdy stavět někdy plot z kůlů apod, vem sekeru univerzální, která poslouží i na jinou než štípací práci. Štípat s ní půjde samozřejmě taky, ale doporučil bych ti těžší, alespoň okolo kila. Třeba zmíněnou Helko Classic 1000. Ta se dá sehnat od asi osmi stovek. Tak za mě asi tak. Kalač není na borovici nebo dokonce smrčinu téměř třeba. Citovat
Šalda Odesláno 21. březen 2019 Odesláno 21. březen 2019 Mám Fiskars x25, a v létě jsem porazil 2 smrky, cca 15 metrů na výšku, a průměr největší cca 40cm, a u prvního jsem se teda řádně namakal, právě s touto sekyrou. Není pravda že se právě smrk štípe krásně, protože je hodně sukovity. A právě proto jsem nebyl schopen to poštípat. Na druhý smrk jsem si půjčil v Bauhausu štípač, na den 300, a za půl dne jsem měl hotovo, ani ne, za dopoledne. Ten kdo mě zná ví že su normální chlap, ani Rambo ani sušinka, dělám na stavbách, a na těžkou práci su zvyklej, ale to štípání smrku není tak jednoduchý, protože je měkký. Pro mě je teda Fiskars jen komerční *neumím psát slušně*. Ono taky za 1500 se od toho moc čekat nedá. Za svůj život jsem sice poštípal "jen" asi 200 kubíků, ale se sekerou Fiskars jsem zklamán. Tehdy jsem měl nějakou obyč ještě z 70 let, a pořád padala z topurka, proto jsem koupil onu skvělou Fiskars, a první rok jsem z ní byl nadšen, ale časem jsem přišel na to že to není zase tak skvělá sekera. A mám i přímo tento origo brousek Fiskars. Špalky vždycky řežu na cca 30cm. A gramla taky nejsu že bych "neuměl" štípat. Osobně by mě zajímalo, protože o tohle se až tak nezajímám, co se dá koupit za dobrou sekeru tak kolem 3-4 tisíc? OK406 ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 21. březen 2019 Odesláno 21. březen 2019 není lepší nějaký štípač, než makat se sekerou? já měl kuželový štípač, vyšel mě na nějakých 5 tisíc a byla s ním sranda dělat--podle mě lepší než ty hydraulické štípače, protože je to jen el. motor a kužel..., nemá se na tom co pokazit, nakonec jsem ho prodal a kupuju dřevo na chatu už naštípané, roky přibývají... Péťa a Šalda ohodnotil 2 Citovat
Šalda Odesláno 21. březen 2019 Odesláno 21. březen 2019 Přesně tak, já většinou už kupuji taky štípaný, ale sem tam se dá něco za dobrý peníz sehnat v metrech, takže nějaká práce s tím potom je. Nicméně na ten kužel jsem se kdysi taky díval, a připadalo mě to jako dobrej nápad, ten kužel si to dřevo pěkně podá, jak to má udělanej ten závit nebo jak to nazvat. Kdysi jsem si něco takového chtěl taky udělat. Citovat
ozzy56 Odesláno 21. březen 2019 Odesláno 21. březen 2019 tady je ten můj--motor s kuželem jsem koupil za 4500 přes net, stůl povařil v práci a elektriku udělal syn, líbilo se mi, že to jede potichu a rozštípne i sukovatý špalek OK406, vendelinek a Šalda ohodnotil 3 Citovat
Šalda Odesláno 21. březen 2019 Odesláno 21. březen 2019 To je krásná práce. A ty flašky od piva se k tomu hodí ozzy56 ohodnotil 1 Citovat
morepower Odesláno 21. březen 2019 Autor Odesláno 21. březen 2019 jenom letos sem naštípal něco přes 50 metrů, borovice, smrk, dub, duk, akát. Velkou část z toho i fiskarsem X21. Fiskars jsou dobrý sekery, jejich ergonomie je na výbornou. Nejsou špičkou, ale jsou dostatečně dobrý a nedám na ně dopustit. Smrk se štípe snadno, tak to je. Nepáskuje, neváže, rychle vysychá, dělají se v něm praskliny. Štípání je jako všechno ostatní, pokud má odsejpat, musí se umět. Viděl jsem dost lidí štípat dřevo a popravdě musím říct, že to většina neumí. Ale to sem nepatří. Seker mám celou řadu, poslední mazlik je třeba sekera s tasmánským tvarem hlavy, něco úžasnýho. OK406 se ptá na sekeru nebo kalač na štípání borovejch a smrkovejch špalků, co nejdou rovnou hodit do kotle, neptá se na štípačku. Podle jeho zadání navrhuju z vlastní zkušenosti to, co jsem napsal nahoře. Jak se rozhodne je na něm. Záleží, jestli bude fakt jen na štípání, nebo i na další práce. Ze seker kolem 3-4tisíc, tedy opravdu špičkových, bych podle potřeby vybral jednu z Gränsfors Bruks. Citovat
OK406 Odesláno 22. březen 2019 Odesláno 22. březen 2019 Ano, pouze štípat špalky popřípadě polena, co by se nevešli do kotle. Jinak mám několik starých seker. Některé jsou i ,,vytažené" (vykované,vytáhlé). Dobře se s nimi seká, ale na špalky či polene nejsou, i když jsou různé hmotnosti. O šťípatce jsem nepřemýšlel. Moc bych ji nevyužil a zbytečně by mi stála v koutě. Pokud bych už přemýšlel o štípatce, tak bych pouvažoval o možnosti k napojení na cirkulárku HVP 60, kterou jsem si pořídil. Citovat
morepower Odesláno 23. březen 2019 Autor Odesláno 23. březen 2019 (upraveno) jasně, takže univerzálka netřeba, vyber teda vhodnou velikost štípací fiskarsky - délka těch 72cm bude optimální, hmotnost zvol podle velikosti a zauzlování špalků, který se ti dostávaj nejvíc do ruky. Oběma sekerama je dáš, ale máš-li většinou fakt velký průměry (50-60) a nebo zasukovaný a zkroucený, šáhni po tý těžší, jestli ne, tak ta X21 bude dobrá. Ještě stojí za připomenutí, že je už nová generace těhle seker, ta nová generace (většinou označena L nebo XL dovětkem za jménem) je jiná hlavně ve tvaru hlavy a klínu. Sekera se v podtatě nedá zaseknout, furt vyskakuje, což je na štípání super, páč spíš nezůstaně zakouslá. Ale špalky se s ní pořád dají "podávat". Pro zajímavost třeba štípání se sekerou severskýho typu ↓, je super zážitek, ale podávat s ní špalky jde opravdu obtížně. Ale jak řikám, štípání s ní je radost Upraveno 23. březen 2019 uživatelem Péťa Necituj předchozí příspěvek OK406 ohodnotil 1 Citovat
Tony Stark Odesláno 24. březen 2019 Odesláno 24. březen 2019 Co dva roky mám ruce jako vopice z toho množství dřeva co musím štípačkou zpracovat. Mám skoro 2 metry a ze začátku na mne byla trošku težší ale zvyknul jsem si. Na chalupě máme Fiskarsku X27 a X25, X27 je sice kráva ale až protáhneš svaly bude ti něco menšího připadat jako z plastu, žena či tchán pracují s tou X25 a příjde jim taková mrštnější ale to jsou irelevantní informace/dojmy, každý je jinak stavěný. V průměru s němi zpracováváme za dva roky 18kubíku dřeva složeného z dubu, buku a sem tam něco měkkčího, samozřejmě nejdříve motorovkou, pak na 1/2 vertikálkou na 380V no a pak příjdu na řadu já s X27 a když už se mi nechce tak ti dva helfři s X25. X27 je na ně neobratná/tuhá/těžká ale já nic takového nepociťuji. Máme je doma přes 8 let tuším a zatím se ještě neostřily. Hafity ohodnotil 1 Citovat
ozzy56 Odesláno 24. březen 2019 Odesláno 24. březen 2019 taková rada pro ty, co topí dřevem a připravují si ho sami ručně--protože jsem nějaký ten kubík pořezal a posekal, nezapomeňte, že nebudete mít furt 25-35 a ty otřesy v ramenou (a jinde) se pak připomenou... , já vím , už mlčím Péťa, Hafity, Charlie 1 a 4 další ohodnotil 7 Citovat
Milan+ Odesláno 24. březen 2019 Odesláno 24. březen 2019 Jinak práce patří strojům, vidím to u kolegů co kdo dělal sekerou, tak naříkají přesně jak píše @ozzy56. Ale na sem tam protažení asi dobrý. Péťa, pesastor, Vena garážmistr a 2 další ohodnotil 5 Citovat
Vena garážmistr Odesláno 24. březen 2019 Odesláno 24. březen 2019 Jak píšeš Milane práce patří strojům. Naštěstí jsem takových radostí ušetřen. Ale kolikrát si říkám že by se pár "špalíků" hodilo abych ze sebe vytřískal vztek nebo i jen nasr.nost . Anebo jen tak občas jako že ze sportu nebo aby si člověk udělal žízeň to nemusí být špatný. Hafity, OK406, ozzy56 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.