Šalda Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 Zkusím se zeptat i tady, mám akvárium jako celý set i s deklem, 240L , a pořád řeším vysokou teplotu, 26-27 stupňů. Žádný topení tam nemáme, filtr máme Fluval vnější, a origo svícení zářivkama, jsou tam 2x Sun glo. Je možný že by ty zářivky tak moc topily? Nebo ty Sun glo moc hřeji, že kdybych tam dal třeba Flora glo tak by to bylo lepší? Nebo čím lze snížit teplotu na těch 22-23 kolik by tam mělo být? Díky za jakýkoli rady. Vím že nás tady bude víc co máme rybičky. Citovat
elton Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 Těch 26 neni zas taková hrůza, rychleji rostou a častěji se třou. Citovat
olda Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 Je to zářivkama, mám akvarko 350 litrů a dekl mám pořád otevřený. Jinak teplota roste. Odesláno z mého SM-G935F Citovat
Šalda Odesláno 20. květen 2016 Autor Odesláno 20. květen 2016 Eltone, rybičkam to možná moc nevadí, ale z rostlin pořád dělám špenát, po pár měsících se uvaří. Oldo, to jsem taky přemýšlel že bych dekl nechal otevřenej, ale musel bych tam udělat nějakou síťku , aby nemohli rybičky vyskočit. Citovat
oddie Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 Kolik maj ty zářivky, 36W? To je výkon, kterým to neustále ohříváš, který to absorbuje... Citovat
Šalda Odesláno 20. květen 2016 Autor Odesláno 20. květen 2016 Přesně tak, mají 36w x2, takže 72w, což je dost, ale jsou to právě trubice dělaný přímo pro akvárium, a pokud je to dělaný celý jako set tak s tím přeci musí počítat že to bude moc topit. Ty trubice ani nejdou dát někam jinam, mají rozměr 107cm. Takže tam právě ani nejdou dát nějaký jiný, svítím jim 12 hodin denně, ale i když se ráno podívám, když to celou noc nesvítílo, tak tam je pořád 26 stupňů. A dávat tam třeba sáčky s ledem na schlazení je přece kravina. Citovat
Veverka Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 (upraveno) Já mám 180l a 32l, teplotu taky takto vyšší, zejm. v létě i trochu víc, ale ničemu to nevadí (vzduchuji). Zářivku mám teď jen jednu (druhá před časem odešla a doposud jsem ji nestihl nahradit - asi to tak už nechám). Jestli mají zářivky deflektory, tak sundat. Při nejhorším otevřít dekl nebo vodu honit rychleji. Pokud odcházejí rostliny, dej tam jiné, odolnější. Já mám hlavne anubias (nebo jaxe to jmenuje) Chladit lze mraženými PET lahvemi, ale já to ještě nepoužil... Upraveno 20. květen 2016 uživatelem Veverka Citovat
Guest minimaxa Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 Jak to máš poskládané? Já voda, krycí sklo, zářivky a nad nimi odvětraný dekl Problém s teplotou nastává jen v létě, kdy je v místnosti 30st.C Citovat
olda Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 Možná by pomohl malý větráček, třeba z počítače, zakomponovat do deklu, aby teplo odsaval. Odesláno z mého SM-G935F Citovat
Roman Bazi Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 (upraveno) Ochladit akvarium se dá tak, že dáš do deklu ventilátor z počítače a vháníš na hladinu vzduch. Akorát musíš častěji dolévat vodu, protože se odpařuje. Olda mě předběhl. Jen ten vzduch musí jít do akvária a čeřit hladinu. Upraveno 20. květen 2016 uživatelem Roman Bazi Citovat
elton Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 Eltone, rybičkam to možná moc nevadí, ale z rostlin pořád dělám špenát, po pár měsících se uvaří. Neuvaří, sám mám v akva takovou teplotu a rostliny rostou jako divé, záleží na celkovém prostředí akva (počet, vel. ryb, výměny vody atd.) Citovat
MJSytic Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 Na takhle malý akvárium 2 velký zářivky? Jednu vyřaď zkrať svícení na 10hod a budeš mít klid Citovat
Šalda Odesláno 20. květen 2016 Autor Odesláno 20. květen 2016 Jednu trubici vyřadit nemůžu, jsou napojený společně, svítí to jen když jsou tam dvě. A krycí sklo tam nemám, jen ten plastovej dekl. Asi se teda zkusím podívat po nějakých rostlinách co mají rádi vyšší teplotu. Rybičky tam mám jen závojnatky, nějaký sumečky a parmičky siamský. Dobu svícení nechci snižovat, to už jsem zkoušel, jak víc tak i míň, ale tohle je ideál aby nebyli řasy , ani zelený ani hnědý Citovat
olda Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 Ještě by šli LED zářivky, ale to je dost drahá sranda Odesláno z telefonu Citovat
Šalda Odesláno 20. květen 2016 Autor Odesláno 20. květen 2016 Tak Led by asi šli, ale jednak to stojí teda docela raketu , ale spíš už by to nemělo ten efekt na ty rybičky, ale nicméně co tak čtu tak je asi normální ta teplota. Ale i když se dívám ve zverimexu na rybičky, tak pomalu u všech píšou teplotu kolem těch 22, a u rostlin taky, proto jsem si myslel že mám moc vysokou teplotu Citovat
olda Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 Vyšší teplotou ubývá kyslík, mě se stalo, že byla teplota 30 stupňů, voda zbelala a rybičky začali plavat břichem nahoru. Vyřešil jsem to vzduchováním, od té doby to bylo lepší. Po přestěhování do baráku jsem dal akvarko do chodby, kde je chládek a je klid, dokonce jsem přes zimu zapnul topení, měli jen 18 stupňů a leželi u dna skoro neschopný pohybu [emoji1] Odesláno z telefonu Citovat
Šalda Odesláno 20. květen 2016 Autor Odesláno 20. květen 2016 Takže vzduchování je důležitý? My jsme ho tam měli vždy..ale před 3 týdny jsme se stěhovali v baráku dolů..a vzduchování tam zatím nemáme. Teď právě máme akvárko taky na chodbě..kde je největší chládek. A rybiček tam teď moc nemáme, protože asi před 3 měsícema se nám zbláznilo topení a měli jsme tam nějakých 36 stupňů, takže jsme trochu vařili rybí polívku. A asi polovina rybiček to nedalo. Citovat
Guest minimaxa Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 Vezmi v úvahu, že všechny ty rybky jsou buď z jižní Afriky nebo střední či jižní Ameriky a tam je teda povětšinou víc jak 22°C Ono je to těžký, Většinou když se daří rybkám, už se tak nedaří kytkám a opačně, dobrá harmonie v chovu a pěstování je obtížná. Dostatek kyslíku pro ryby, dostatek CO2 pro kytky, atd.... Citovat
elton Odesláno 20. květen 2016 Odesláno 20. květen 2016 Většina tropických ryb snáší v klidu teplotu do 28°, co píší ve zverimexech je jen silně orientační. Citovat
Šalda Odesláno 20. květen 2016 Autor Odesláno 20. květen 2016 Ještě se zeptám, ta částečná výměna vody se provádí tak 1x měsíčně? A přínos toho je vlastně jaký? Rybičky máme doma sice asi 10 let, ale dá se říct že jsem je nechal žít svůj život a jen jsem krmil, plus sem tam odkalení, ale tak nějak bych tomu chtěl dát to co to má mít. Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.