Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Život a práce v Kanadě

Recommended Posts

Odesláno

Hele Oldo vzdyt nikdo tu nenapsal ze by se tam a tam chtel usadit, konkretne ja mam super smeny, za hodku a pul sem v praze. Pristup firmy neskonale lepsi nez v cechach. Samozrejme to co ty tu popisujes je naprd. A osobne bych se do USA asi nevydal. Ale proste jak se rika mladi vpred a jestli nekdy neceho chces dosahnout musis se odpoutat a zkusit stesti. Budto uspejes a nebo ne. Prarodice videj mrnouse prakticky kazdy tyden. A jak sem napsal zatim nemam v planu se sem stehovat.

Odesláno (upraveno)

Jj, vždyť proti krátkodobému pobytu, nebo aspoň střednědobému, ale s cílem vrátit se, nic nemám.

Že odvádíš daně tam, zatímco mateřskou tvojí manželce, a důchody tvým rodičům se platí ze zdejších daní, to si promysli sám. Z tvých daní v Norsku se živí jiní.

Upraveno uživatelem P607Olda
Odesláno

Na otázku "proč jste všichni nevycestovali" je celkem jednoduchá odpověď - většina lidí nedostala takovou nabídku/šanci, jako se nabízí Džůnymu. Jet někam jen tak naslepo je přeci jen něco absolutně jiného než to, co se nabízí jemu - do začátku hotový flek a pomoc se zařízením všeho. Plus samozřejmě pro ty starší by vycestovat před rokem 89 znamenalo útěk přes zadrátovanou hranici se všemi riziky a důsledky, tehdy legálně vycestovat prakticky nešlo.

Nadto, jak už bylo asi milionkrát psáno, nikdo netvrdí, že se tam musí nutně odstěhovat natrvalo. Jen a pouze to, že tam a) nasbírá zkušenosti, získá rozhled, o dost větší kvalifikaci, to všechno se mu později bude hodit kdekoliv, ať už tam zůstane, přejede jinam či se vrátí zpět. Nejde tam přeci mejt hajzly, má nabídku na rozvoj v perspektivním oboru! A jako bonus bude mít, zase se budu opakovat, do budoucna na výběr - už tohle je velice cenné. 

Jinak tedy znám poměrně dost lidí, kteří buď částečně dělali či dělají někde venku, či se přímo odstěhovali, a jejich děti normálně mluví česky. Většinou tak, že člověk vůbec nepozná, že žijí někde venku. Akorát pak polkne nasucho, když vidí, že jsou schopny stejně plynně mluvit tím jazykem, kde žijí, tohle jim třeba upřímně (v dobrém) závidím.

Odesláno

A asi nejsem ten správný tip člověka pro tuhle dobu. Dost dobrý kamarád mě lákal abych šel pracovat do Norska. S tím že on už si  tam vybudoval zázemí a že bych teda neměl problém s bydlením atd. Byl jsem se tam i podívat potencionální šéf a majitel firmy vcelku sympaťák a i podmínky nabízel dost dobré. 4x do roka super víkend volno St+ČT+Pá+So+Ne+Po  na tento víkend firmou uhrazená letenka kamkoliv do nějakého cenového limitu. 5 týdnů dovolené atd. Takže jako jo vše by bylo solidní přesto jsem to tehdy nevzal. Nelituju že jsem to nevzal přestože když bych to tam dokázal vydržet alespoň tři čtyři roky tak bych vydělal asi dost peněz na to abych si nemusel brát takovou hypotéku jako mám dnes a možná že by zůstalo i pár korun na rozjezd podnikání abych nemusel pracovat pod někým ale abych mohl sám sobě šéfovat.  Jo v dnešní době je vše hlavně o penězích takže z něčího pohledu jsem asi udělal osudovou chybu. Jenže v té době o kterou šlo jsem prožíval v osobním životě tak říkajíc lepší etapu a nechtělo se mi to nějakým způsobem narušovat.  Dnes bych se nerozhodnul jinak i když vím že po finanční stránce bych byl po takové zkušenosti o dost jinde než jsem teď. 

Chci tím říct že dokážu pochopit argumenty pro i proti takové zkušenosti. Myslím si že tohle každého rozhodnutí při kterém by ovšem asi měl umět vyslechnout všechny argumenty i od rodičů a kamarádů a po velmi zralé úvaze a zhodnocení všech aspektů tohoto rozhodnutí se rozhodnout správně. 

Odesláno (upraveno)

Oldo, promiň, ale z předposledního příspěvku čiší pouze co já. Ty neříkáš co ty děti, dnes už dospělí v cizině, tebe nezajímá jak oni žijí, ale jen co babi s dědou a podobně. A já říkám, že pokud si najde některý z mých synů a nebo dcera práci či partnera v cizině, tak je to její volba a já jí budu absolutně tolerovat, protože ona nebo on si má žít svůj život a nést za něj odpovědnost. A brečení, že neuvidím vnoučata a nebo že to k nim je daleko.... Pro některé děti je daleko z Jablonce do Liberce, když jde o návštěvu rodičů, tedy pokud zrovna nebrali důchod. 

To jestli umí vnoučata česky nebo ne, je zase jen odpovědnost rodičů, nikoho jiného. Takže zkus posoudit emigraci ne z pohled svého, ale z pohled těch co se vydají někam jinam a kterým já fandím, protože dokázali zvednout zadek a nejen nadávat jak je to tu strašné.

Upraveno uživatelem MotoMoto
Odesláno (upraveno)

MotoMoto:

Naučit děti česky je v cizině těžké, i když oba rodiče umí česky. To je příklad paní ŠM, manžel umí výborně česky, ale pochází někde z Jižní Ameriky, nevím, jak mluví doma, ale kluci evidentně umí česky špatně (jeden s chybami, druhý raději mlčí).

Druhý (H) má partnerku z USA, takže česky doma nemluví, děti neumí česky. Takže k tomu, že je to "odpovědnost rodičů".

Tak ti speciálně přeju, děti na druhém konci světa a vnoučátka hezky kudrnatá.

"tebe nezajímá jak oni žijí" - po odchodu do ciziny budou hodně pracovat, bydlet zpočátku všelijak a pak už normálně. Fakt je, že když jsou daleko, tak s nimi nemůžeš sdílet jejich radosti a starosti, takže nebudou aktuální informace.

Já zase nechápu, co je tady tak strašné, že někteří nadáváte. Odhadem, 90% lidstva žije v horších podmínkách.

Mimochodem, je to tady takové, jaké si to uděláme.

Odesláno (upraveno)

Že odvádíš daně tam, zatímco mateřskou tvojí manželce, a důchody tvým rodičům se platí ze zdejších daní, to si promysli sám. Z tvých daní v Norsku se živí jiní.

(Cituji vlastní příspěvek, server těch pár bytů nějak přežije.)

U tohoto příspěvku, který se týkal odvádění daní a jejich následného použití, jsem čekal spoustu mínusů, kdepak jste, Medvěde?

Krom daní, produktivní člověk tvoří i jiné hodnoty, kdysi se to nazývalo Zisk kapitalisty. Tzn, nejde jen o to, že za práci dostane zaplaceno, ale že vznikne větší hodnota a ta zůstane zaměstnavateli, v té krajině. Vidím, že vám to není jasné, tak to zkusím "pohádkou":

Sedlák A (v Adamově) měl tři syny, sedlák B (v Benešově) tři dcery. Když došlo na ženění, tak se synové odstěhovali k nevěstám (v pohádkách je všecho možné, i drak).

Takže po pár letech, sedlák A žil sám, a když byly polní práce, tak na ně byl sám, když bylo potřeba opravit dům, tak byl sám.

U sedláka B zeťové opravili dům, pomohli s polními pracemi a postupně postavili dům každému z nich. Takže v Adamově dům postupně chátral, jak na to sedlák A nestačil. V Benešově vznikly tři nové domy a původní byl opraven. Konec pohádky.

Asi je to marné, komunistům se povedlo zasít vám do hlavy, "jak je to tu strašné" (cituji MotoMoto).

Odesláno

No nejak porad nechapu proc si tak zatrvzely v tom ze by lidi meli pracovat doma a nikdy se nepodivat za praci ven. Napada me jen ze te stve ze si to nikdy nezkusil a nebo si mel tu moznost a nevyuzil si ji. Kazdopadne k tem danim ti reknu jen jedno jestlize mame penize na rozdavani pro cikany, uprchliky a jinou svoloc myslim ze materska a duchod je to nejmensi. Cikani nikdy nepracovali a nepracujou a dostavaj pomalu dvojnasobek cisty mzdy za nic a tohle te netrapi. 

Za dalsi k rodicum jezdim pomerne casto a svete div se kdykoliv tam sem vikend ci tyden se nezastavim protoze se snazim pomoct a nebo udelat sam. A taky za dalsi jeste tak rok nez si neco usetrim a zaplatim cast hypo se stejne chci vratit do cech tak co porad resis?

Odesláno (upraveno)

Nemrzí mě, že jsem neodešel, dobře jsem se uplatnil tady.

Daně - to už si promysli sám. Kde se berou peníze, které obdrží tvoji příbuzní - někdo je tady musí odpracovat a pak odvést jako daň státu, aby je stát mohl vyplatit.

Komu a kolik stát vyplácí, to je jiná otázka, tu můžeme v "parlamentní demokracii" ovlivnit u voleb. Zda je "parlamentní demokracie" dobrá nebo ne, to se pozná za pár set let, až se nastolí jiný princip, než nynější systém voleb, stran a procentuálního zastoupení podle výsledků voleb. Ale "demokracii" mají i vzorové státy, jako Norsko, USA, atd., tak asi lepší princip nebyl vynalezen.

Kolik se vyplácí uprchlíkům a nepracujícím, to není předmětem tohoto tematu, ale odbočování.

Vyplácí se i z humanitárních důvodů, proti tomu nikdo z nás nic neudělá.

Vždyť si to neber tak osobně. Ty jsi přesvědčen, že konáš správně, tak jaképak copak.

Odesláno

Vis naucil sem se jendo, nikdo nikdy se o me nepostara nez ja sam. A spolehat na stat? Haha podivej se na tu tvou zminovanou materskou 7200 na 3 roky hm super castka zaplatis telefon, pojisteni, pliny pro prcka, ale max jedno baleni protoze musis koupit i UM. Duchody? Dalsi haha, clovek kterejcelej zivot drel odvadel dane do republiky kde zil a pak co? MA min nez cikan kterej nemaka a jen si stezuje? Ano delam spravne a opakuju se, jsem na to hrdy. Nikdo jiny se totiz o moji rodinu nepostara, slozenky nezaplati, zadny davky nedostanu pac sem bilej. Tak mi tady prosim nemluv o presvedceni jestli konam dobro ci ne......

Odesláno (upraveno)

Oldo - když Ty pohádku, taky jednu přidám.

Na Slovensku byla paní, jejíž dcera odjela dělat au-pair do Anglie (tehdy to bylo velice moderní a šance procvičit si anglinu v reálu - původně tam holčina jela na pár měsíců). Jenomže se tam zaláskovala a nakonec i vdala. Na svatbu pozvala samozřejmě svou matku (vdovu) a ta zjistila, že otec novomanžele je taky vdovec. Něco mezi nima přeskočilo, paní jezdila do Londýna několikrát ročně a nakonec si toho vdovce vzala. No a po svatbě se dohodli, KOUPILI POZEMEK NA SLOVAČI, POSTAVILI TAM BARÁK a žijou si jak páni z angl. důchodu (pán byl státní zaměstnanec, takže důchod solidní, na SVK poměry až královský) a obě rodiny se vzájemně navštěvovaly několikrát ročně. Před pár lety ale anglický manžel dcery dostal nabídku a celá rodina se odstěhovala z Aglie někam daleko (teď fakt nevím jestli USA nebo CND nebo kam - každopádně to maj´ na návštěvy z ruky, ale obě rodiny to prostě berou jako realitu, která je řešitelná).

Po přečtení Tvých příběhů by jeden řekl, že chytit se venku je něco nepatřičného, že je to snad i pohrdání rodinou - mě by naopak hanba fackovala, kdybych měl za pár let Pavla sobecky přesvědčovat, aby zůstal doma, že se mi po něm bude stýskat a při tom bych věděl, že by se "za kopečkama" měl šanci uplatnit a žít možná i spokojenější život než tady. Minimálně za tu zkoušku to prostě stojí a má-li někdo takovou nabídku, kterou tu už několik dní řešíme, byl by hřích se k ní obrátit zády - kdyby Pavel přišel s tím, že jako vysokoškolák (předpokládám, že ANO - dnes je VŠ titul často na podobné úrovni jako za mě byla maturita) půjde do ciziny rovnat zboží do regálů nebo mýt nádobí, asi bych se k tomu měl potřebu vyjádřit. Ale bylo-li by to jeho rozhodnutí, klidně bych ho vypustil (ale s tím, že dveře doma jsou stále otevřené)

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

Hehe, chtěl bych vidět oddieho barvy, až si tohle přečte :D

P607Olda: Tys oddieho asi ještě neviděl, viď :myslim

Odesláno

Období, ty máš problémy s africkymi dětmi? Já ne. Takže by mi to nevadilo.

Jinak k těm daním. Koukni se na skladbu daní a zjistíš, že daň z příjmů, tedy z práce a úspěchů je podstatně menší než daň ze spotřeby. Tedy DPH a spotřební daně. To jen pro upřesnění.

Odesláno

Oddie: nechci tady psát konkretně, myslel jsem, že pochopíte, co mám na mysli. Nebo máš doma fakt africké dítě?

Nemám africké dítě, ale mám nečeskou manželku - doufám, že to nevadí (a kdyby snad vadilo, tak je mi to šumák).

P.S,

V čem může být dítě smíšeného páru (běloch - afričan, běloch - asiat, běloch - indián) horší než echt český origoš?

• O 1 měsíc později...
Odesláno (upraveno)

Díky za názory a diskusi; pročetl jsem si všechno (uf), ale reagovat na to, na co bych reagoval rád, na to nemám sílu. Byl by z toho malý román.

Aktuální situace: jednáme s HR o možnostech. Je jich více; zůstat ve škole, a domluvit si to přes studijní oddělení jako pracovně-vzdělávací pobyt, nebo Working Holiday vízum pro mladé pracující (dohoda mezi ČR a Kanadou), nebo, finálně, žádost o pracovní vízum přes Vídeň. Tam je taky reálná šance, ale takové žádosti posuzuje Kanadská HRSDC. A tam prý tam zkoumají, jestli místo radši neobsadit kanaďanem.

Není to sranda, no. Tak hlavně nevyměknout.

Upraveno uživatelem Džůny

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...