oddie Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 Moc to řešíš, jakou máš představu o ceně? Netuším. Zas tak moc to neřeším, ono se to nějak vyvine... Jinak díky všem za ohlasy. Citovat
Vvitty Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 Předně - v Praze se nevolá na ČEZ, ale na PRE. Ale to Oddie jistě dobře ví :-) Zásahy na části před hodinama musí dělat elektrikář co má s PRE smlouvu a taky k tomu pak vyplní příslušný papír. Už jsem to šest let neřešil, tehdy elektrikář nadával že v Praze je nutné vše hlásit předem a na všechno mít papír - zejména pokud se dělá v paneláku nebo činžovním domě a provádí se krátkodobé odpojení \"stoupačky\". Citovat
oddie Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 Tak problém s připojením je vyřešen, svorkovnice měřené části už není pod plombou, takže to připojení bude záležitostí 2 šroubů - akorát přívod od elměru k té svorkovnici zůstane hliník. Citovat
koblih69 Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 No tak sláva, mám tak trochu něco společného s firmou PREmont takže kdyby něco dej vědět.. Citovat
Dano406 Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 Tak problém s připojením je vyřešen, svorkovnice měřené části už není pod plombou, takže to připojení bude záležitostí 2 šroubů - akorát přívod od elměru k té svorkovnici zůstane hliník. A pak, že to nejde. Jen tak pro zajímavost jestli to není tajné, jak jsi to vyřešil s těma blombama? Citovat
oddie Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 Nijak, za elměrem je ještě jedna svorkovnice volně přístupná, už na měřené části, takže na plomby se vůbec sahat nemusí, připojí se to tady. Akorát ten cca metrový kousek přívodu svorkovnice stoupačky - jistič - elměr - svorkovnice, kam se připojím zůstane v hliníku. Ale třeba časem budu chtít 3-fáz, přívod a vedení k troubám udělám rovnou s přípravou, a pak mi to vymění. A nebo to do té doby prodám a nový majitel bude rád, že už tam ta 5x2,5 do kuchyně natažená je a stačí jen zapojit... Citovat
Dano406 Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 No a když už teda taháš do kuchyně přípravu na el. šporák,nezvažoval jsi, že tam dáš i něco silnějšího jak tu 2,5. třeba 6. Citovat
velkybanan Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 6 je moc - 2,5 je málo Doporučil bych 4(5Cx4)natáhnout do kuchyně na sklokeramiku a troubu-do budoucna Citovat
oddie Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 Uvidíme, ten kabel ještě není ani koupený, nicméně v kuchyni je plyn, takže to stejně nebude asi potřeba, jen pro strýčka příhodu. Citovat
velkybanan Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 Pořád říkám - lepší když tam je než si za čas přidělávat práci. I já mám plyn , ale kabel jsem si natáhl kdyby něco Citovat
Dano406 Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 Stejně to bude zakončené ve sporákovce a ta tu 6 snese. Citovat
velkybanan Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 Dano406 : jestli to bude klasická : http://www117.abb.com/catalog.asp?thema=5154&category=2206 Tak 6 proč ne,ale pokud někdo chce , ayb to nějak vypadalo: http://www117.abb.com/catalog.asp?thema=6175&category=2790&item=38736 + http://www117.abb.com/catalog.asp?thema=5901&category=2522&item=38529 tak tam už 6 jen tak nenarveš a narovinu máš co dělat už se 4 drátem pak jedině 6 drát do krabice kde by byla svorkovnice a z ní to rozvést. Citovat
Edison Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 Na to všechno bych kašlal. Obecné pravidlo je zcela funkční a dostačující, pokud nejde o extrémní DÉLKY vedení. Tedy: 6A - 1,0; 10A - 1,5; 16A - 2,5 atd... Průřez vedení dimenzovat vždy dle předřazeného jištění a to bez ohledu na počet odboček. Ono je totiž fuk, jestli vybavovací proud vyvolá závada jedné záteže, nebo jen pouhé přetížení vícero zatíženími na několika odbočkách. Citovat
Dano406 Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 velkybanan, nevím jak dizignově to moc chce řešit, ale já bych tu sporákovku namountil někde za kuch. linku aby nebyla vidět. Citovat
velkybanan Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 Edison:Pokud beru přívodní kabel tak je to OK.Ale myslel jsem , že řešíme pouze kabel do kuchyně na troubu a desku.Samozřejmě , že vůbec nevadí pokud tam ta 6 bude ať je tam třeba 10 , ale hůř se s tím pracuje Dano406:právě sporákovka by měla být někde na očích pro případné vypnutí Ale asi tímto bych to ukončil Úplně jsme odbočili od tématu tohoto vlákna [Edited on 3/4/13 19:23 by velkybanan] Citovat
Péťa Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 Sporákovku nemám, varnou desku mám přímo na svorkovnici. Revizí (pečlivou) to prošlo. Citovat
Edison Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 Tak jinak.. Je zcela zbytečné tahat tlustý dráty od malých jističů. Pokud se nejedná o velké množství přechodů na svorkách, kde posílení vedení moc nepomůže, nebo o velké délky, kde už jde o impedanci vedení celkově (kvůlivá vybavení ochrany. Tedy: Jestliže dám na spotřebič 10A jištění, rozhodně k tomu nebudu tahat 6 drát jen proto, že \"je to lepší\"... Prostě nesmysl. Taže průřez musí minimálně odpovídat proudu, maximálně musí odpovídat nějakému rozumu, praktičnosti a použitelnosti. A je jedno, k čemu ten přívod je. A žádnej revizák proti tomu nebude nic namítat. Takže: I kdybych dával do kuchyně 10 zásuvek, nebudu do věnečku na rozbočení tahat 25 kabel... Opravdu i tam bohatě stačí 2,5. Pořád to bude jištěno max 16A. [upravil dne 3.4.2013 21:04 od Edison] Citovat
velkybanan Odesláno 3. duben 2013 Odesláno 3. duben 2013 Edison:souhlasím s tebou tak je to správně. Citovat
Dano406 Odesláno 4. duben 2013 Odesláno 4. duben 2013 Edison + velkybanan: Máte pravdu co tu píšete, to nepopírám. Jen jsem nikde nedohledal ve svých příspěvcích nic o 25 vodiči a 10A jističi. Jistí se vedení a né spotřebič. Když si dnes vemete nový kabel a změříte si jeho průřez fyzicky tak ta 6 bude taková lepší 4 a ta 4 lepší 2,5. Citovat
koblih69 Odesláno 4. duben 2013 Odesláno 4. duben 2013 Na stránkách OEZ máte SW pro výpočet a máte hned jasno jaký kabel a jaké jištění aby to bylo dostatečně selektivní Je to zadarmo... Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.