MaxVR Odesláno 7. červen 2005 Odesláno 7. červen 2005 Zdravim vsechny, mel bych jeden dotaz na majitele P306 s motorem 1.9TD (DHY) ... zda nekdy nepozorovali pokles vykonu ci lepe tociveho momentu v dobe, kdy meli \"deravy vyfuk\" ci jinak poskozene vyfukove potrubi. Muj soucasny problem -> uvlonil se mi filtr pevnych castic v prvni casti vyfukoveho potrubi. Tak jsme to s kolegou sundali a ten filtr (jsou tam vlastne dva za sebou) jsme vytloukli ven => momentalne je tam proste jenom rozsirena trubka. Vysledek je takovy, ze ma motor o hodne mensi tah, zejmena na 2. a 3. rychl.stupen. Trosku obdobna situace ale naopak vznikla, kdyz jsem mel diru v poslednim tlumici vyfuku (uplne vzadu) -> a po vymeneni za novy kus se vuz choval dynamicteji ... zkratka \"to tahlo pekne odspoda\". Myslite, ze \"nevyvazenost\" nebo jinak receno \"narusenost konzistence\" podminek ve vyfukovem potrubi muze mit vliv na vykon TURBA .. popr. na davkovani paliva ????? Osobne bych rekl, ze co se toho TURBA tyce, tak by spis melo byt pro nej lepe, kdyz by za jeho nahonem (vrtulka ve vyfukove soustave hned za motorem) nebyl odpor zadny -> tzn. cim vice der ve vyfuk.potrubi tim lip. CO VY NA TO ????? DIKES! Citovat
jenda233321 Odesláno 7. červen 2005 Odesláno 7. červen 2005 Ma osobni zkusenost je spise opacna - dost dlouho jsem jezdil s deravym vyfukem pred katalyzatorem (nebo je to filtr? kazdopadne to prvni na vyfukovem potrubi. Mam 1.9 td) az se to jednou rozpadlo - a bez tech trubek vubec to jezdilo nejlip. Prisel tam novy katalyzator, potrubi, vse peclive zavareno... a auto prestalo tahnout od nizkych otacek, neslo \"za vrtuli\". Ted tam je misto kat. navarena trubka a jezdi to dobre i akcelerace je vyrazne lepsi nez byla s novym katalyzatorem. (turbo je slyset a znat od cca 2000 ot.) Potrubi ma nepochybne vliv na vykon a cim je ho min, tim je to dle me zkusenosti lepsi:papa Citovat
DjBoom Odesláno 7. červen 2005 Odesláno 7. červen 2005 Podle toho co píšeš ste vymlátili kat a to má za následek 2 věci. 1)-Kat je řízenej a tak jdou teď do jednotky zmatené údaje proto to nejede 2) Při vytloukání katu se uvolňuje silně karcinogenní látka takže jestli ste neměli roušky tak bůh s tebou. Máš dvě možnosti. Buď koupit novej kat nebo upravit elektroniku a pojede to zas jak má Citovat
Marcos Odesláno 8. červen 2005 Odesláno 8. červen 2005 Neco malo s diesely experimentuju... , takze bych mohl hodnotit, a pokud vim, pro TD, resp. TDi je lepsi pruchodnejsi vyfuk. Takze klidne i jen hola trubka od turba az dozadu. Pro ucinnost turba je lepsi co nejvetsi rozdil tlaku ve vyfukove casti pred a za turbem. Pokud by slo o turbobenzin, tam je situace podobna, ale je treba dat pozor na potrebne protitlaky atd., jinak by se mohlo opravdu stat, ze auto pojede hur, resp. ze ztrati kroutak v nizsich otackach. K tvemu problemu, videl bych to na to, ze jste vytloukli ten FAP nebo KAT, ale zustal puvodni obal, ktery je nejak rozsireny a pak zas zuzeny a vznikaji nezadouci turbulence, ktere maji negativni vliv na vyplachovani, tim padem vetsi protitlak ve vyfuku a snizeny vykon. Takze melo by pomoct ten puvodni obal vymlaceneho bazmeku vymenit za trubku stejneho prumeru jako zbytek vyfukoveho traktu a melo by to byt ok. DjBoom: Nejsem si jistej, ze ten kat je rizenej. U TD byvaji oxidacni katy, a tam ECU nema zpetnou vazbu skrz lambda sondu... Aspon myslim. Citovat
oddie Odesláno 8. červen 2005 Odesláno 8. červen 2005 Hoši, mohli byste mi nastínit, kde má obyčejný plně mechanický 1,9TD typu DHY vůbec nějakou řídící jednotku, a co jako by podle vás ta jednotka měla řídit, když ten motor má elektrickej jen přívodní ventil??? Citovat
MaxVR Odesláno 8. červen 2005 Autor Odesláno 8. červen 2005 Diky za vase nazory - vicemene mohu souhlasit se vsemi: 1) spatne jsem se vyjadril - samozrejme to neni filtr pevnych castic, ale katalyzator (pasivni) 2) TD opravdu nic moc rizeneho nema, je to dost starej model motory (myslim rok 92) - proto se mi nezda, ze by tam slo min paliva, kdyz se stane neco s katalizatorem - ten katik je tam opravdu jenom \"pasivni\". 3) Myslenka od MARCOSe - to \"rozsireni\" co vzniklo po vymlaceni katiku - taky me to napadlo, ze tam vznikaji raazy, nebo zpetny tlaky ... nebo tak neco ... zrejme to zkusime odriznout a navarit tam jenom trubku. ... Otazka pak je, jak se to bude chovat a hlavne co tomu rekne \"emisni merici\" jednotka. Ale rekl bych, ze by to melo byt OK, protoze na Emisich jde hlavne o CO a ne o tezky kovy ... ?!? Jendo233321 - jak jsi na tom ty - kdyz tam mas jenom tu trubku ... co na to hosi na STK. Dikes. [Editován dne 8/6/05 MaxVR] [Editován dne 8/6/05 MaxVR] Citovat
Medvěd Odesláno 8. červen 2005 Odesláno 8. červen 2005 U VW jsem taky vyřízl kataklyzátor (nahrazen trubkou) a co se týče emisí, tak jsem prošel v pohodě, páč u dieselů ka?ák není povinnej (narozdíl od benzínu). Subjektivně bych dokonce řekl, že au?ák jel o něco líp, ale na žádný stolici to nebylo, ta se hádat nebudu. Citovat
jenda233321 Odesláno 8. červen 2005 Odesláno 8. červen 2005 MaxVR: Technicka me ceka tak za dva mesice, jsem sam zvedav, jestli projdu emisema... ale doufam ze jo Medved: Jinak u napriklad me kat. povinny uz je, nebot dle VIN kodu je v aute namontovany... Citovat
vector Odesláno 8. červen 2005 Odesláno 8. červen 2005 Napsán autorem MaxVR Zdravim vsechny, mel bych jeden dotaz na majitele P306 s motorem 1.9TD (DHY) ... zda nekdy nepozorovali pokles vykonu ci lepe tociveho momentu v dobe, kdy meli \"deravy vyfuk\" ci jinak poskozene vyfukove potrubi. Muj soucasny problem -> uvlonil se mi filtr pevnych castic v prvni casti vyfukoveho potrubi. Tak jsme to s kolegou sundali a ten filtr (jsou tam vlastne dva za sebou) jsme vytloukli ven => momentalne je tam proste jenom rozsirena trubka. Vysledek je takovy, ze ma motor o hodne mensi tah, zejmena na 2. a 3. rychl.stupen. Trosku obdobna situace ale naopak vznikla, kdyz jsem mel diru v poslednim tlumici vyfuku (uplne vzadu) -> a po vymeneni za novy kus se vuz choval dynamicteji ... zkratka \"to tahlo pekne odspoda\". Myslite, ze \"nevyvazenost\" nebo jinak receno \"narusenost konzistence\" podminek ve vyfukovem potrubi muze mit vliv na vykon TURBA .. popr. na davkovani paliva ????? Osobne bych rekl, ze co se toho TURBA tyce, tak by spis melo byt pro nej lepe, kdyz by za jeho nahonem (vrtulka ve vyfukove soustave hned za motorem) nebyl odpor zadny -> tzn. cim vice der ve vyfuk.potrubi tim lip. CO VY NA TO ????? DIKES! Když máš v přední části děravý výfuk, tak dokud nebude plnit turbo, má motor nižší výkon a potom trochu vyšší. Pro mě to dělalo tak 0,8 sekund na 0-100 navíc Co se týká filtru pevných částic, tak když je ucpaný a auto skoro nejede, tak po jeho vyřezání zažívají lidé povětšinou euforii. Citovat
Marcos Odesláno 8. červen 2005 Odesláno 8. červen 2005 oddie: Ja konkretne tento motor neznam, nevedel jsem, zda mladsi rocniky nemely uz elektronicky rizene cerpadlo atd., takze s tou ecu a rizenym katem atd jsem to myslel obecne.. Ale chapu, o co ti slo. Ten motor je jako muj xud11ate v P605, zadna elektronika. Staci hrube naradi a spravis vse.. Citovat
jack Odesláno 8. červen 2005 Odesláno 8. červen 2005 To je teda super, jestli kdyz vyriznu Kat a navarim tam kus trubky tak pujde motor lip od spodu. Pujde to i u 406 1,9 TD rok 98,nebo ta informace o emisich potrebuje? Dikys Citovat
oddie Odesláno 8. červen 2005 Odesláno 8. červen 2005 Prd pude vocpodu, ten rozdíl zas takovej nejni Všechny tyhle mechanický TD, pokud jej vůbec mají, mají jednoduchý oxidační katalyzátor. Vytlouct jej je pitomost, jak psal Marcos, nadělá to tam jen problémy (vyzkoušeno). Lze celou tu první část nahradit rourou bez katu - pro většinu modelů se dokonce i alternativně dodávala, akorát asi nebude v náhradě. Rozdíl je ale skutečně nepatrný - zhruba jako když vyměníte olej a vzduchový filtr... (tiež vyzkoušeno), takže nečekejte žádné zázraky. Na kouřivost to nemá vliv, \"jen\" se zvýší obsah NOx, což je nehezké... Citovat
voštík Odesláno 8. červen 2005 Odesláno 8. červen 2005 od te doby co se tu o tom pise nejak vic kaslu a mota se mi na ulici hlava Citovat
MaxVR Odesláno 8. červen 2005 Autor Odesláno 8. červen 2005 Napsán autorem jenda233321 MaxVR: Technicka me ceka tak za dva mesice, jsem sam zvedav, jestli projdu emisema... ale doufam ze jo Medved: Jinak u napriklad me kat. povinny uz je, nebot dle VIN kodu je v aute namontovany... OK jendo233321 ... pokud si vzpomenes, tak mi sem potom napis, jak si dopadl. Tou dobou uz bych tam mel mit taky jenom trubku, tak at jsem pripravenej . Jinak diky vsem. Samotnyho by me fakt zajimalo, vo co tam presne kraci - ale asi bych to videl na ty turbulence.... \"Nejlip to uriznout hned za TURBEM a nechat to prdet ... \" Citovat
Radek Odesláno 8. červen 2005 Odesláno 8. červen 2005 P405 TD s katem ma 66kw a bez katu 68kw. je tam rozdil opravdu jen v tom katalizatoru (to znamena, ze kdyz se kat oddela vykon teoreticky stoupne na tech 68kw), nebo je i jinak nastavene cerpadlo nebo neco takoveho? Citovat
Crack Odesláno 8. červen 2005 Odesláno 8. červen 2005 To ani nic neblbne,po vindání katu a navaření trubky?já ted s tím chci experimentovat,tak abych něco nepodál:)no kdyžtak bych to vrátil zpět!A co spotřeba,nezvíší se po oddělání katu? Citovat
jenda233321 Odesláno 9. červen 2005 Odesláno 9. červen 2005 Se spotrebou nevim, prijde mi to porad stejny kolem 5,5 litru (+- 0.5l coz mohou ovlivnovat i jine faktory). Jinak serizený to neni... ale na zvysenym vykonu a rychlejsi reakci kolem 2000 otacek to bylo (a je) docela poznat bohuzel to nemam nijak zmereny.... oddie me skoro presvedcil, ze to musi byt placebo efekt:( Crack: Zus to a dej vedet! Citovat
oddie Odesláno 9. červen 2005 Odesláno 9. červen 2005 Mnohem větší rozdíly jsou mezi jednotlivými motory stejného typu, hodně záleží na nastavení, a celkové kondici toho motoru - mj. třeba i stavu trysek. Tam obvykle bývají větší rezervy... Jinak na pocity po nahrazení toho oxidačního katu u 405 TD se můžete zeptat Hicse - pokud vím, byl docela zklamán, že to není rozdíl. Po nějaké době přiznal, že to možná trochu někdy poznat je, ale že to nestálo ani za tu námahu tu rouru vyměnit... To co je tu popsáno, předesílám, že platí pouze pro staré mechanické diesely! U benzínů vůbec nedoporučuju se do katu vrtat, protože tam se vyjma toho, že z toho pak leze svintvo, chování motoru většinou zhorší (by? má pak \"tuner\" děsný pocit, jak mu to jede \"líp\", když přece ten kat vyndal). Výfukové potrubí bývá navrženo jako celek tak, že se s katem počítá, když už tam je, pro vytváření potřebných protitlaků. Kat není restriktor, a výfukové plyny nejsou voda ve vodovodní trubce... Největší sranda je, když \"tuneři\" uříznou a zvětší výfuk u \"fichtla\" apod. v domění, jak jim to pak pojede - a ono to pak nejede vůbec. To je přesně krásná ukázka, dvoutakty jsou na to extra háklivé... Citovat
Hics Odesláno 9. červen 2005 Odesláno 9. červen 2005 Jo jo... Oddie ma pravdu. Ta výměna za to prakticky nestojí. Rozdíl je opravdu téměř neznatelnej a možná i pro to, že předchůdce FAPu u DHY (nenazívám to ani katalizátor) zase taková překážka v proudění plynů neni - kdo si to někdy prohlížel, tak ví o co jde, takž zvyšovat výkon touhle cestou není řešení. Dobrý trysky, čistej filtr, seřízený čerpadlo, kvalitní nafta + možná trošku zvedlej tlak na turbu a příslušně nastavený čerpadlo, ale s tim zkušenosti nemám a ani to nijak extra nedoporučuju už kvůli na těhlech motorech náchylnejm hlavám na praskání. Citovat
Crack Odesláno 9. červen 2005 Odesláno 9. červen 2005 No dvoutakt taky potřebuje odpor,ne:)?kvůli plnění do válce Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.