Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Policisté v Olomouckém kraji začnou měřit světelnou propustnost autoskel

Recommended Posts

Odesláno
Abych to shrnul - předpisy nařizující propustnost fólií podle umístění na autě mají svůj smysl a pokud se to někomu nelíbí a chce být v autě \"neviditelný\", tak ať si klidně křičí a kope kolem sebe, nadává na policii....ale bude mu to k ničemu, platit bude muset stejně. Navíc si myslím, že ta pravidla nejsou nijak přísná a dovolují i tak docela dost.

tak se zeptám ještě jednou a můžu vlastně i tebe \"z fochu\" . Jakou vyjímku mají policejní vozy? (nemyslím hlídkové samozřejmě)

Odesláno

Když je to tu o těch fóliích, liší se hodně názorů ohledně zadních bočních a zadního okna? Jak to tedy je, kdekoliv jsem něco četl tak se píše o čelním a předních bočních?

Odesláno

ja mam zatmaveni 80 :)

holt jim nesmim zastavit :D

pri kontrole vzdy stahuju obe okna a vypinam svetla. jak to stahnu a vypnu, tak se mi to rozbije :D

Odesláno

Důležitá je úroveň zatemnění předních bočních oken, popř. čelního skla. Můj názor je takový, že na čelní sklo nepatří fólie žádná, ať si říká, kdo chce, co chce. Co se týče zadních bočních a zadního skla, tak kdo má zájem, tak ať se mrkne do vyhlášky MDS 301/2001 Sb. do § 20, kde je popsáno, u kterých kategorií vozidel to může jak být se zatemněním/zakrytím zadního okna.

Pe.Tr: Od \"fochu\" ani moc nejsem - nejsem dopravák, ale dle mého názoru výjimku nemá nikdo, ani vozidla PČR. Kdyby byla výjimka na fólie, to už by zrovna mohly vozy PČR jezdit s modrými parkovačkami. :D Navíc je otázka do pranice, né taková, zda můžou mít vozidla PČR fólie na sklech (jasně že můžou), ale jaké zatemnění mají okna jejich vozů? ;) K tomu by se měli vyjádřit povolané osoby, které se zde stejně nikdy nevyjádří, protože ti, co fólie na policejní auta dali, asi nechodí na náš klub. :D

Odesláno

Ono se to furth všude hemší nějakými parametry, které jsou silně diskutabilní... Proč tu ještě nikdo nenapsal jednu jednoduhou větu: Na vozidle nemá co dělat nic, co není schváleno pro provoz na pozemních komunikacích... To je označeno schválenými označeními. Takže je vcelku fuk, kolik to má... Pokud je zařízení chváleno pro daný účel (provedení, umístění, účel pro který je zařízení určeno, instalace, zapojení...) nemyslím, že je co k řešení. Leda snad pravost takového označení. Pak to jde za někým jiným, nikoli za provozovatelem.

Odesláno

proč řešíte polici...dejte to do novin,když vás to zajímá....co je dovoleno jovovi není dovoleno volovi...

Upřimně proč stále řešíte někoho kdo vlastně za to nemůže...můžou za to hlavouni...někdy se koukně te jim na gumy,jak je maj sjetý a co si dotyčnej pomůže,musí uposlechnout i kdyby jel na sněhu na letních,nikdo se s ním bavit nebude.

Přijde mi jako kdyby jste nikdo nebyl na vojně...

Proč si každej nezamete před svým prahem ???a caity či jinou státní složku nemusí řešit. Myslím si,že člověk má v životě jiné a větší starosti než stále poukazovat na někoho....proč já proč ne....on on...oni...

Odesláno

Zdravim tak jsem si precetl hodne \"vyzivne\" vlakno a s usmevem musim konstatovat ze je u nas lepsi vymyslet nejakou omluvu pro to ci ono chovani nez se ridit \"jen\" danym predpisem ci zakonem.

Na staricke S120 jsem mel tonovana okna delalo se to nekde v tusim Chocni Vysokem Myte???

Bylo to ve vakuu napareny nejaky kov do auta videt nebylo ale z nej ano.

Byl klasicky Atest a s policii byl klid a ze nas zastavovali .....

Dnes kdyz vidim auta c folii tak si rikam proc???

Pokud je videt alespon z auta budiz ale kdyz neni videt ze vnitr.....

Mam par kamosu co to museli po navsteve STK z prednich bocnich oken servat/zakonite i zadnich protoze v tu ranu auto vipadalo jako z jineho sveta.

Tak ze fakt nechapu proc takove diskuze proc se stresovat kdyz to mam v pohode / no kdyz nemam tak jsem snad JA byl u toho kdyz jsem JA vybiral a nechaval lepit - tak se k tomu postavte tak ze JA ponesu odpovednost a pripadne pokuty a represe.

Sam planuju take folie ale jen aby nam nepropostelo UV zareni a tak trosku i bezpecnost/corkari :)

Uz ted se tesim na vase nazory :papa

Odesláno

ne, na vojne jsem tedy skutecne nebyl .... zapominas, ze jsou tady i mladsi rocniky, kterym se ta pakarna uz vyhnula ...

Odesláno

Pro .mycTD Mozna ze jsem je oznacil spatne ale jde me jen o to teplo nic vic.Mam asi stesti ze parkuju v garazi ne na ulici ale i to neni vselek.

Ale abych se vratil k myslence mame \"pokovene\" predni sklo a je to znat kdyz clovek sedne do auta co tuto vymozenost nema a sviti slunicko tak klima je dobra ale neni to ono :(

Odesláno

Ono nemozu vsetko dovolit naraz, na celne sklo samozrejme folia nepatri, na bocne vodicove s nizkym zatmavenim je prakticka a zadok auta si mozem aj oplechovat, tam mi nikto nemoze kecat do toho ake to mam zatmavene. Na folie dozadu sa chystam, zvnutra to ani neni poznat a zvonku nevidiet dovnutra a je tam chladnejsie a hlavne kde aky cumil nerozbije sklo ked vidi igelitku na zadnej sedacke :)

Odesláno

tomm176: No, ona ta vyhláška, co jsem o ní psal, už dávno není platná, ale pro představu, jak to je s fóliemi, stačí i tato stará právní úprava. V odstavci 4 toho § 20 se píše:

\"Na zasklené plochy vozidel lze připevňovat mimo vztažné plochy výhledu pouze průhledné barevné fólie, včetně perforovaných, které při pohledu z vozidla nemění ani nepohlcují barvu předmětů, návěstních světel a světelných signálů a splňují technické požadavky stanovené v předpisové základně. V zorném poli řidiče nesmí být umístěny žádné předměty (např. okrasné a upomínkové), které by omezovaly výhled řidiče všemi směry, s výjimkou schválených označení určených k umístění na skla vozidla. Tato podmínka neplatí pro zadní skla vozidel kategorie M3. Výhled zadním sklem vozidla kategorie M1 může být částečně snížen schváleným příslušenstvím nebo přepravovanými předměty, avšak jen za podmínky, že je vozidlo vybaveno pravým vnějším zpětným zrcátkem homologovaného nebo schváleného typu. Výhled předním sklem u vozidel kategorie M3 může být částečně snížen vedle schválených označení určených k umístění na skla jen směrovou tabulkou.\"

To je přepis úplného znění té vyhlášky. Jen doplním, že kategorie M3 jsou autobusy a M1 jsou osobní auta. Dále ještě doplním, že tato vyhláška byla nahrazena novou vyhláškou č. 341/2002 Sb., která je platná do dneška a i v té vyhlášce se dá např. najít (§ 36), že vozidlo, které má zatemnění čelního skla na propustnost zjevně nižší než 75% nebo zatemnění předních bočních oken na propustnost zjevně nižší než 70% je TECHNICKY NEZPŮSOBILÉ K PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH, takže na silnici nemá vůbec co dělat a je to důvod pro zakázání další jízdy ze strany PČR a tučných sankcí ve správním řízení.

Za další musím reagovat na nesmysl, že v autě s fóliemi na sklech je menší teplo. Každé dítě druhého stupně základní školy přece ví, že černá barva více než jiné barvy pohlcuje světlo a přitahuje teplo. Nadneseně lze říci, že sednete-li si na kapotu bílého auta stojícího na přímém slunci, nebude vás pálit zadek tolik, jako když si sednete za stejných podmínek na kapotu černého auta.

Co se týče přirovnávání fólií k bezpečnosti (proti zlodějům), tak to je další nesmysl, jak obhajovat funkci fólií. S bezpečností to nemá nic společného. Je všeobecně známé a jsou na to i různé reklamní akce (akce PČR \"Auto není trezor\"), že v autě se nemá nechávat nic cenného - ani viditelně, ani jinak. Kdo si v autě něco cenného nechává, musí počítat s tím, že existuje reálná možnost, že mu ten předmět někdo ukradne. Takže schovávat volně odložené předměty v autě za fólie na sklech a myslet si, že jsou tyto věci v bezpečí, je alibismus a přijde mi to jako dětinský názor. Doufám, že se nikdo neurazí za můj názor. Není to útok na nikoho z vás, ale stačí se nad tím trochu zamyslet a nastudovat si nějakou literaturu o bezpečnosti ať už vozidel samotných nebo předmětů ponechaných uvnitř a možná svůj názor změníte. :papa

[upravil dne 9.12.11 13:03 od Stifler]

Odesláno

tom176: No, i tak jako tak...když chceš dělat nějaké úpravy na autě, tak už se jedná v podstatě o \"přestavbu\" a k jakémukoliv zásahu je potřeba mít schválení nebo atest. Takže to znamená, že nelze na autě dělat bezhlavě úpravy, jak koho napadne a jak se mu to líbí. ;) Ale i tak se v dnešní době dělá spousta věcí, které nikdo neřeší nebo se nad mnoha věcma přimhouří oko.

Takže si to přeber, jak chceš. :D

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...