Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Mam takovej dotaz u nas v praci zavadí novinku místo čipu na příchod do prace budem mít otisk prstu.

Nevíte někdo jestli je to legalní ,nebo dá se proti tomuhle rozhodnutí nějak branit?

Odesláno

to víš, asi si moc půjčujete píchačky. Jinak mě by se to taky nelíbilo. Vadilo by mi, že si někde ten otisk v nějaký databázi schovávaj. Úplně vidim, jak se u vás v podniku všichni budou řezat do palce :D

Odesláno

Je fakt že spoustě lidí se to nebude líbit a nechtí to, ale v dnešní době si nikdo nedovolí říct že nepůjde, protože okamžitě končí.... Bohužel doba už je taková ...

Osobně bych to asi neřešil.... :papa

Odesláno

Možná přes odbory by to nějak šlo zařídit......nebo by jste se museli šprajcnout všichni.......ale pokud už je vedení rozhodnuto, tak se s tím asi už nic udělat nedá, leda že by na to byl nějakej zákon, ale to bych možná zašel na konzultaci k nějakému právníkovi :roker ......

Odesláno

Maj o Tobě stejně spousty dalších osobních údajů. Teď ještě jak je na tom firma s ochranou biometrických údajů. Jistě to bude v zákoně zmíněno.

Odesláno

My to v práci máme také, pro přístup do serverovny. A abych pravdu řekl, tak mi to bylo vřele šumák. Pakliže někdo chce ukořistit tvůj otisk prstu, tak má milion jinejch možností jak to provést :-)

Ber to jako pozitivum - do práce s sebou nebudeš muset tahat vstupní kartu, čip, whatever. :-)

Odesláno
rodný číslo je něco jinýho než otisk palce, ten na obrobku už najdou. Ale zase je dobrý dělat v rukavičkách :D
Proto jsou takové údaje oddělené - biometrické údaje: otisky, sítnice, DNA a kdo ví co ještě...
Odesláno

Jak uz tu padlo.. Neudelas nic.. A na Tve misto se tlaci X jinych bez prace.. Nebo tak Ti to aspon reknou kdyz se budes cukat .. Ja take nejsem nadsen z toho,ze firma (ale i minuli zamestnavatele,firmy zprostredkovavajici brigady.. No - nakonec i Facebook a podobne) uchovavaji o me citliva data .. Ale takova je holt doba a jedinec toho sam moc nezmuze

Odesláno

Bacha na spálený prsty při práci na autě.

Mám na notebooku snímač otisku a když si ten prst spálím, naposledy myslím o pájku (bezpečnost na třetím místě), mám pak problém se přihlásit. Naštěstí se nastavují dva libovolný prsty.

Spálenej prst se musí opatrně oškrabat třeba o šmirglpapír, pak pořádně umýt a vyhladit o něco :)

Odesláno

Co ja by som zato dal aby som do kanclu nemusel tahat tu hnusnu kartu ... :) Neriesil by som to

Odesláno

Fusion: já si ten prst ani nemusím spálit, mně zatím jakákoliv čtecka otisků fungovala tak dva dny, pak se to prostě nechytá, nevím čím to je.

Jinak mě by otisk prstu místo čipu nevadil, zkusím se podívat co na to říkají zákony.

EDIT:g Tak podle mně dodtupných údajů to legální je, samozřejmě musejí dodržovat Zákon na ochranu osobních údajů 101/2000 sb. Ještě přidám nějaké odkazy na názory k této problematice.

Bakalářská práce na téma \"Možnosti zneužití biometrických údajů ....\":

http://is.muni.cz/th/143742/ff_b/bakalarska_prace-L.Cerna.pdf

Stanovisko Úřadu pro ochranu osobních údajů - evidence při vstupech do budov:

http://www.uoou.cz/files/stanovisko_2004_1.pdf

Zákon č. 101/200 Sb., o ochraně osobních údajů:

http://www.uoou.cz/uoou.aspx?menu=4&submenu=5&loc=20

Biometrický údaj je osobní citlivý údaj, proto dle mého názoru potřebuje zaměstnavatel tvůj souhlas a to podle paragrafu 9 zákona 101/2000 Sb.

[upravil dne 18/8/11 od Bigbadjohn]

[upravil dne 18/8/11 od Bigbadjohn]

Odesláno
Bacha na spálený prsty při práci na autě.

Mám na notebooku snímač otisku a když si ten prst spálím, naposledy myslím o pájku (bezpečnost na třetím místě), mám pak problém se přihlásit. Naštěstí se nastavují dva libovolný prsty.

Spálenej prst se musí opatrně oškrabat třeba o šmirglpapír, pak pořádně umýt a vyhladit o něco :)

Na školení u Hörmann nás učili že nejméně zranitelný prst je prsteníček druhé ruky než jakou používáme (pravák prsteníček levé ruky, levák pravé) nastavujeme také skenery na otisky pro otevíraní vrat...

Jinak co se zneužití týče nebál bych se, otisk ti šlohne kdykoliv, kdokoliv, problém je vyrobit ho pro použití, jinak otisk o tobě nic neříká (pokud nepácháš nelegální činnost)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...