Xantik Odesláno 4. březen 2005 Odesláno 4. březen 2005 Teď mi v servisu mechoš říkal, že prý výrazně pomůže odkarbonování motorové části (tj. čerpadlo, trysky, motor). Že prý je po tom lepší spotřeba a líp to jede! Co si o tom myslíte? Máte s tím nějaké zkušenosti? Citovat
lexa Odesláno 4. březen 2005 Odesláno 4. březen 2005 Jak se může čerpadlo(vstřikovací?) zakarbonovat? nebo myslíš olejové? Citovat
Xantik Odesláno 4. březen 2005 Autor Odesláno 4. březen 2005 Nevím jaké myslel ten mechoš. Spíš mě zajímá proč to tak žere, tak jsem se ho zeptal a říkal, že vyměníme naftovej filtr a dáme nový těsnění pod hlavu, že to trošku prosakuje a že pomůže to odkarbonování akorát že to stojí kolem 1500,-Kč. Tak se ptám jestli to má někdo vyzkoušený, že pak třeba klesne spotřeba a líp to jede. Nebo jestli máte jiné rady na co mrknout, co by mohlo mít vliv na vyšší spotřebu (Vzducháč je vyměněnej). Citovat
oddie Odesláno 4. březen 2005 Odesláno 4. březen 2005 Jo, jasně, máme to vyzkoušený, několikrát. Chceš fotku propálenýho pístu, po takovém \"odkarbonování\"? Kolega z práce ho má ještě schovanej... Celkem jsem viděl asi 5 motorů, padlých poté, co se majitelé rozhodli \"dát mu to nejlepší\", nalili do toho tyhle čistící sajrajty, případně do starého nebohého dieselu nalili plnou syntetiku. Takže: pokud něco hodláš nalít do nafty, připrav se na to, že pak budeš dělat minimálně trysky, protože začnou ukapávat, a v krajním případě propálí píst. Taky se to zřejmě nebude moc líbit čerpadlu, a pokud už není úplně v kondici, dá ti to najevo... Čistič do oleje klidně nalít můžeš, takový ten před výměnou, akorát je třeba nechat to pak hodně dlouho vykapat, nebo lépe sundat vanu a vytřít. Pokud je již motor hodně jetý, i tenhle proplach jej dokáže zabít, i když by jinak v tom zakarbonovaném stavu v pohodě třeba dalších 50tis km najel. Jak říkám, vyzkoušeno několikráte, aktéři si vyždycky pak přišli koupit jiný motor Vždycky jsem se ptal, co tomu předcházelo, tak mám trochu přehled Citovat
lexa Odesláno 4. březen 2005 Odesláno 4. březen 2005 To si z tebe dělá prde.l, ne? těsnění mi teče taky, zatím neřeším, filtr bych vyměnil, ale z důvodů toho, že by mi to nejelo, stačí zkontrolovat a pak dle potřeby vyměnit. Jinak se dost těžko radí, když není přesná specifikace už udělaných věcí, mnohdy se snažím poradit na dotaz a když dotyčný přijede s tím autem tak je to něco jiného, protože mi popsal jiné příčiny. :papa No jo oddie byl rychlejší a vyjádřil to přesně. [Editován dne 4/3/05 lexa] Citovat
Fusion Odesláno 4. březen 2005 Odesláno 4. březen 2005 jojo, jednu dobu byl takovej boom odkarbonování. Tenkrát sem se ptal mechanika esi si to mám nechat udělat a řekl mě že větší blbost neexistuje, další tahání peněz z lidí. + některý auta to nepřežily, oni to při tom procesu totíž nějak točí strašně do otáček, proto aby \"zbytky\" vyletěly výfukem. Nejlíp jak odstranit usazeniny je odmontovat hlavu a udělat to ručně. Citovat
Marcos Odesláno 4. březen 2005 Odesláno 4. březen 2005 Jo jo, presne tak. Po tom odkarbonovani vzdycky umrel motor, do mesice bylo po nem... Ale je jina moznost, sundat hadici od sani a pri nastartovanem motoru tam strikat vodu... Samozrejme ne takove mnozstvi, aby vyskocila hlava ven, ale tak primerene. Vim ze to zni divne, ale je to vyzkousene a po takove 10-15 minutove kure ten motor je celkem odkarbonovany. Mam to od tipka, co ma na svem turbomotoru vstrikovani vody do sani, a ten, kdyz sundal hlavu, tak pisty, ventily a vlastne vse bylo jako by to bylo nove, jeste nejete... Citovat
Xantik Odesláno 4. březen 2005 Autor Odesláno 4. březen 2005 No má najeto 172000km, olej polosyntetika, vyměněn olejový filtr, vzduchový filtr. Když jeden den utřu olej kolem tešnění u hlavy, tak druhej den je to kolem těsnění zase orosený. Startuje nadrc bez problémů i v -15°C. Akorát na nádrž najedu asi do 700 spíš míň a na rovince to neudělá víc jak 120km/h. Prostě na pětku už to moc netáhne. Stačí takovej popis nebo ještě něco jsem vynechal? Jo a předemnou s tím jezdil kolega a co jsem viděl, tak se k tomu nechoval jako prase, ale jezdil normálně. Citovat
oddie Odesláno 4. březen 2005 Odesláno 4. březen 2005 No. Když pominu, že těm 170tis km nevěřím ani trochu, tak: zbývá vyměnit naftový filtr. To je jedna z věcí, které u auta, co jsem koupil na ježdění (a ne na hození do sběru), měním - už jsem to psal asi stokrát, nicméně olej, všechny filtry, náplň chladiče, rozvody, + co je třeba... to jen tak na okraj. Jinak co se týče maximální rychlosti a spotřeby, na co ses ptal i vedle: na oboje má velký vliv stav trysek a seřízení + nastavení čerpadla. Seřízení čerpadla myslím jako samotného čerpadla (provádí se na stolici), nastavení čerpadla myslím na autě. To má na výkon motoru dost zásadní vliv. V dost velkém počtu případů má ale na spotřebu vliv celkový stav auta - hlavně brzd. Pokud to trvale trochu přibržďuje, nediv se, že to nejede, a žere. Co se oleje týče - ten uniká v 99,9% případů pod ztvrdlým gumovým těsněním víka ventilů. Ne že by to snad bylo v pořádku, je slušné to přetěsnit, ale na spotřebu, rychlost ani nic jiného to žádný vliv nemá. Suma sumárum - máš tam pár nástinů, na co se kouknout. Na nesmysly typu \"odkarbonování\" nebo \"přísady\" se leda vy...., jestli nechceš ten motor zničit. Citovat
Xantik Odesláno 4. březen 2005 Autor Odesláno 4. březen 2005 Je nějaký přípravek, který umí vyčistit trysky? Nebo se to musí rozebrat a vyčistit nějak růčo v servisu? Citovat
Xantik Odesláno 4. březen 2005 Autor Odesláno 4. březen 2005 Nenechám, Tobě by se líbilo jezdit za 7 litrů a víc. Kuva vždy? bráchova Octávka která váží 1,5t žere do pěti litrů při eko jízdě. Tak takové prdítko když je starší by mohlov pohodě jezdit taky za 5-6 litrů. Kolik to žere Tobě? Určitě né víc jak 6. Taky by jsi mluvil jinak kdyby Ti to chlemtalo jak notor. Citovat
lexa Odesláno 4. březen 2005 Odesláno 4. březen 2005 Jo jezdím asi za 5-6 podle toho jak traktorkovi šlapu na krk. Snažíme se ti naznačit, že máš postupovat trochu jinak než tam něco?! nalít do nafty a vyčistit trysky. Když jsem si to myslel u 405 tak mě z toho vyvedli. Čerpadlo a trysky se seřizují na stolici, u nás v Ostravě je na tohle velký frajer a odborník pan Pivčík, ke kterému jezdím, když mám problém a pak no problemo fakt frajer! zkus jít cestou toho, že změříš tlaky ve válcích, zkontroluješ brzdy(jak psal Oddie), ložiska v kolech, geometrii, a pak začneš vrtat do čerpadla a trysek. Já mám najeto asi 220tkm auto mám 2 roky ještě jsem na trysky a čerpadlo nešáhl a doufám, že nebudu muset!, auto lítá jak ďábel, akorát teď trochu problém nechce naskočit na poprvé asi budu musel teřídit ventily. Citovat
Xantik Odesláno 4. březen 2005 Autor Odesláno 4. březen 2005 OK dík za radu, blbě jsem to pochopil. Brzdy jsou OK protože druhej den po koupi mi prdlo zadní vedení a je to natažený nový, nová brzdovka odvzdušnění a kontrola kotoučů+destiček a všeho kolem brzd=OK. Pojedu na ty tlaky, doufám že budou dobrý, protože to by bylo asi drahý. Citovat
Fusion Odesláno 4. březen 2005 Odesláno 4. březen 2005 mimochodem, u těchto starých aut se už člověk nikdy nezbaví úniku oleje (v malých kapkách apod. Mě taky trochu prosakuje pod víkem, to budu muset přehodit (otázka pár stovek) mám v plánu celej motor krásně vyčistit (hlavně po zimě). A říká se, že je dobrý když je motor od oleje protože aspoň víž že tam nějakej je Citovat
oddie Odesláno 4. březen 2005 Odesláno 4. březen 2005 Čéče, ty jseš jak malej. Já ti tady popíšu, co dělaj ty přípravky, a ty se zeptáš na přípravek na trysky Dobrá, tak ještě jednou: přípravky na pročištění palivového systému a trysek maj na každý pupmě a od všech možných výrobců. Všem je jim společná jedna vlastnost - pokud máš čerpadlo a trysky v dobrém stavu, je naděje, že jim to neublíží. Pokud čerpadlo a trysky v dobrém stavu nemáš, je dost velká šance, že tím něco zabiješ. Zvláš? v případě trysek, které zásadně dlouhodobě nikdo neřeší (sám netušíš ani řádově, jak dlouho tam jsou, kolik je na nich najeto a v jakém jsou stavu!! ). Tím, že se ta stará hodně jetá tryska \"vyčistí\" se nedosáhne toho, že bude \"jako nová\", naopak - je dost velká šance, že po začne uchcávat, kór když ten čistič uvolní úsady i z čerpadla (a kampak to asi z čerpadla půjde, co? ). Jestli to tam i po tomhle vysvětlení naleješ, klobouk dolů Co s tím dělat? Odvisí to od toho, jak dlouho si dotyčnou pixlu hodláš nechat, a kolik s tím chceš najet. Od toho si odvoď, kolik jsi ochoten do toho vrazit, aby to fungovalo dle tvých představ. Levná varianta: nastavit čerpadlo na motoru podle sluchu a zkušeností tak, aby se to chovalo co nejlépe. Podle mě máš stejně jen blbě nastavený základní předvstřik - moc do tvrda - ale musel bych s tím chvilku jezdit, abych to řekl stopro. Drahá varianta: vyndat čerpadlo, nechat přegumičkovat a seřídit na stolici (cca 2.500,-,, pokud je to tedy Bosch, v rámci toho samozřejmě udělat vůle ventilů a rozvody (cca 5.000,- komplet s prací a značkovou rozvodou sadou, vč. demontáže a montáže toho čerpadla), výměna trysek (400,-/ks MotorPal, 1.000,-/ks Bosch, + cca 500,- práce). V této variantě máš jasné, co všechno bylo uděláno a nemusíš nic hádat Pokud se měření tlaků týče - orientačně je to dobrá věc, nicméně samotná je v tomto případě naprosto zbytečná - když to startuje bez problémů i v -15, tak špatné nebudou... Citovat
Dave405 Odesláno 5. březen 2005 Odesláno 5. březen 2005 Mam podobny problem. Po tehle zime mi auto jede uplne jinak, nez pred zimou. Malo tahne, nejede vic jak 140km/h (predtim v poho 160km/h), musim motor vic tocit pri razeni a zvysila se mi spotreba cca o 2l/100km. Neco malo pomohla vymena vyfuku (trubka z motoru az po zadni tlumic), protoze byl praskly. Predpokladam, ze tlaky budou asi OK, protoze jsem mel 3 zhavky v haji a startovalo to i v -20°C, sice hur, ale startovalo to. Ted mam zhavky nove (bosh) a startuje to samozdrejme bez problemu. Taky mam vyspravene vedeni paliva, protoze to nasavalo vzduch u predehrevu nafty, tak to mam ted spojene napevno a zda se mi, jako by zvuk motoru jeste vic \"ztraktorovel\". Nicmene motor netahne tolik jako driv a ja nevim co s tim. S autem jezdim kazdy den do prace v plnem obsazeni (5lidi) a jde to dost poznat. Byl jsem uz objednany na repas cerpadla (cca 7-10tkc), ale kdyz servisak objevil ty zhavky, tak rekl at s tim jezdim a az to bude jeste horsi, tak spravime to cerpadlo, protoze se mu zda, ze se uz neoplati do toho moc investovat. V kazdem pripade si planuju auto nechat jeste aspon rok az dva, protoze driv na novsi auto proste mit nebudu, tak to budu muset tu dobu jeste nejak urdrzovat pri zivote. Chtel bych se teda zeptat, jestli by to teda mohlo byt tim cerpadlem, zda to hodne pomuze (repas) a pujde to poznat pri jezdeni (vykon, spotreba, atd.) a vyplati se to a nebo se mam na to vykaslat a pokud auto jezdi, tak to neresit?? prosim poradte (oddie). Diky! 405 1,9D, r.v.92 (stary model), pred tydnem vymeneny motorovy olej - mineral, olejovy filtr, chladici kapalina + termostat (spatne otviral), vzduchovy filtr, (palivovy byl meneny pred zimou). Dle tacho ma motor najeto 170tkm, ale podle me ma tak 300tkm a vic. Citovat
oddie Odesláno 5. březen 2005 Odesláno 5. březen 2005 Dave: čerpadlo je Bosch nebo Lucas? Podle nadhozené ceny repase bych tipl Lucas... K tomu samotnému čerpadlu - pokud ta repase stojí 7-10tis, vyplatí se spíš koupit na inzerát Bosch (cca za dvojku), a nechat zrepasovat ten (taky cca 2-2,5tis). Toho Lucase málokde udělají levněji, ale např. Wasabi někoho takového našel, na severu Čech, kdo mu přegumičkoval a seřídil Lucas za 2tis... Já osobně mám proti Lucasu averzi, takže bych volil cestu Bosch. Vyřadit předehřívač není zrovna dobrý nápad. Sice se tím eliminovalo to přisávání vzduchu, nicméně na zimu je ten předehřev dobrý - ty problémy mohou klidně pramenit odtud. Takže je vhodné do filtru naprat el. vyhřívací vložku (dělala se pro některé VW/Audi, pro pažouty ne), nebo aspoň vyrobit předehřívač několika závity měděné trubky s naftou okolo hadice topení. Řešení bych nechal asi na jaro (příp. vyřešil ještě ten předehřev, ale jarou už je snad za rohem). Pokud to bude v teple dělat dál, zajímal bych o ten traktorovatější zvuk (mohl by např. být příliš velký předvstřik, motor je pak takový \"tupý\", víc žere, hůř reaguje na plyn, je hlučnější a kouří). Pokud by to v teple dělalo dál, a nepomohlo ani hýbání s čerpadlem (pozor, je to HODNĚ citlivé, to nastavení předvstříku), bude na pořadu dne kontrola trysek a repase samotného čerpadla (viz výše...). Citovat
Dave405 Odesláno 5. březen 2005 Odesláno 5. březen 2005 oddie: diky za info! Cerpadlo mam bosch, dle servisakova nazoru uz bylo nekdy v minulosti repasovane (subjektivni nazor). Repas cerpadla by probihal asi takto: servisak by jej zkusil nejdriv seridit v aute, pokud by se to nepodarilo (nepomohlo by), vymontoval by jej a zavezl do servisu, kde jsou autorizovani pro repas bosch cerpadel (http://www.cruservis.cz/boschservis/boschservis.htm). Tam by mu cerpadlo pred nim na pockani rozebrali a zjistili, co je treba objednat a kolik by to stalo. Servisak by pak obratem volal me z informaci, kolik to bude presne stat a kdy to bude hotove. To bych si asi vybral, jestli zrepasovat za patricny obnos, nebo poskladat a nastavit. Po poskladani pak cerpadlo testuji po 100otackach a nastavuji ho v masine. Podle slov meho servisaka by samotny repas vysel kolem 6-7tkc a kolem 2tkc by si nechal pro sebe za manipulaci a montaz a demontaz cerpadla do auta. Jinak priznaky jsou uplne stejne, jako pises ty: \"motor je pak takový \"tupý\", víc žere, hůř reaguje na plyn, je hlučnější a kouří)\" - to je presne ono! Co se tyce toho predehrevu, tak je to pry dost kazova zalezitost u starych dieslu a bezne to pry rusi, kdyz uz to tam netesni. Oprava je udajne dost draha. Auto mi ale ted startuje na prvni sup, bez jakych koli problemu a ani uz to pri startovani nehuli. Divne ale je, ze mi ty puvodni zhavky vydrzely jen 10tkm. Meneny pred zimou. Mozna jsem si to ale zavaril sam, protoze se tam na moje prani daly zhavky Brisk..abych usetril . Diky moc za info oddie! Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.