Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Kde je čidlo automatického sytiče a jak ho proměřit (mám multimetr)? Je to pouze kontakt, který se spíná nebo nějakej termistor (odpor závislej na teplotě)?

Asi je pořád seplé a tím pádem to moc žere. Měnil jsem vzduchovej filtr a mám pocit, že po výměně to chlemtá ještě víc. Na 45 litrů nafty / 700km to se mi zdá hodně s tím se nějak pořád nemůžu smířit, když mi každej říká jak v zimě jezdí do 6-ti a v létě kolem 5-ti. A to jezdím s lehkou nohou!:(

Odesláno

Přesně Ti to řekne Oddie, ale pokud moje vědomosti sahají, tak bys tam měl mít mechanický sytič. To znamená, že v tělese, kde jsou čidla na teplotu vody je zašroubovanej takovej krám, ze kterýho vede bowden s lankem k čerpadlu. Lanko tahá za něco v čerpadle (předsuvník??), tím přidává naftu a zvyšují se volnoběžné otáčky. Jak se ten bazmek ohřívá, tak povoluje lanko a tím ubírá volnoběžné otáčky. A tohle Ti asi nefunguje, protože to nefunguje u většiny peugeotů. Řešením je koupit nový automatický sytič - cca 800Kč.

Tohle jsou zkušenosti z mýho motoru a z 205 1.9D. A ještě dotaz pro odborníky: já myslel, že do novějších modelů 205 s dieslem se dával jenom motor 1.9. Je možná kombinace 1.8D 1994? Myslím skutečně (že to tak sjelo z výrobní linky), ne jenom v papírech.

Odesláno

Čidlo je zabudováno do motoru blízko termostatu(do vodního okruhu a hlídá ohřev motoru respektive vody mechanicky. Vede z něj lanko do vstřikovacího čerpadla a to nastavuje hodnotu předvstřiku, pokud se nemýlím.:papa

Odesláno

To: Petr605

No přestavba to nebyla a v všude v náhradních dílech evidují motor 1769ccm pro rok 1994. Akorát mě zarazilo když jsem viděl, že se údajně 205ky dělali do roku 1998. U nás jsem nejmladší viděl právě z roku 1994.

Jak můžu vyměnit mechnické lanko za aut. sytič? Kam připojím kontakty?

Odesláno

Přesně jak píše Petr605.

Dotaz ale zní : Jak se ten bazmek kalibruje? Za studena našteluju tak, aby na čerpadle sepnul větší dávku paliva a pak jenom odměřit natažení lanka?

Fungovalo mi to zcela perfektně, ale te?ka to začalo lehounce zlobyt a je to znát při startování. Motor není schopen udržet volnoběžné otáčky za studena a zdechá. Je to otázka prvních 5 sec. pak už si vrčí klidně a vyrovanně. Mám ale rovně pocit, že je to ještě žhavkama. Jednu jsem měnil.

Všechny žhavky mám Bosch, ale tu novou jsem tam dal LDM. A jen jsem trošku dostal podezření, že ta nová LDM žhaví o trocho později (trvá jí dýl než se nahřeje). Je to možný, respektive by to mělo takový vliv na podstatné zhoršení startů?

Odesláno

Ten \"automatický sytič\" je bimetalový, není elektrický. Nastavuje se tak, že zastudena je páčka plně přitažená, a při ohřátí se má povolit...

Do nového modelu se dával i 1,8D, už jsem to párkrát viděl. Ale zřejmě až od cca ukončení ofic. \"velké\" výroby (okolo 95), třeba takový model 92 nebo 93 jsem s 1,8D nikdy neviděl...

Každopádně, od modelu 93 to má vyhřívaný naftový filtr integrovaný na tělese termostatu, a od 95 elektrickou servopumpu jako měla 106-ka (do modelu 94, pokud byl se servem, byla servopumpa řemenová, a vývěva brzd jakbysmet, jen modely bez serva měly vývěvu na vačce).

Odesláno

Dík za rady, doufám, že to najdu a omrknu to. Co jsem pochopil tak je to na čerpadle, ke kterému vede i plynové lanko. Je to tak? Nebo je to někde jinde.

Odesláno

Ten mechanickej člen je na tělese, kde je termostat. Je to váleček se závitem, kterej je zašroubován do toho tělesa. Z válečku leze bowden s lankem, které končí na čerpadle. To lanko na čerpadle tahá za páčku, která přidává naftu. Čili, jak tady už napsal Oddie nic elektrickýho v tom není. A s plynovým lankem to nic společnýho nemá.

Ladis: Pokud to nefunguje, tak se to opravit asi nedá. Já to kupoval nový. Teď to funguje pěkně: když je motor studenej, tak to má otáčky něco přes 1100 a když mi budík ukazuje teplotu něco přes padesát, tak už je to úplně povolený a motor jede na otáčky nastavené dorazem u páčky, kterou ovládá to lanko.

Uff, snad jsem to vysvětlil aspoň trochu srozumitelně...

[Editován dne 1/3/05 Petr605]

Odesláno
Napsán autorem Petr605

Ten mechanickej člen je na tělese, kde je termostat. Je to váleček se závitem, kterej je zašroubován do toho tělesa. Z válečku leze bowden s lankem, které končí na čerpadle. To lanko na čerpadle tahá za páčku, která přidává naftu. Čili, jak tady už napsal Oddie nic elektrickýho v tom není. A s plynovým lankem to nic společnýho nemá.

Ladis: Pokud to nefunguje, tak se to opravit asi nedá. Já to kupoval nový. Teď to funguje pěkně: když je motor studenej, tak to má otáčky něco přes 1100 a když mi budík ukazuje teplotu něco přes padesát, tak už je to úplně povolený a motor jede na otáčky nastavené dorazem u páčky, kterou ovládá to lanko.

Uff, snad jsem to vysvětlil aspoň trochu srozumitelně...

[Editován dne 1/3/05 Petr605]

Hmmm, tak me to asi nefunguje, protoze zadny zvyseny volnobezny otacky to nedela, vim o tom, ze je to k tomu, ale nic. Mam to kupovat, nemam to kupovat - vzdycky trochu vic slapnu na plyn a za chvilku je motor uplne v pohode. :(

Odesláno

Hele a neni to nahodou jenom honba za duchy.

Protoze me u tebe vysla spotreba 6,4 litru coz je podle me uplne normalni stav na to jaka je v posledni dobe strasna kosa.

Odesláno

Chcete to takhle předělaný na ruční táhlo vyfotit? Takhle to má ségra v 205D, dodělal jsem tam táhlo sytiče z Trabanta :) padne tam jak ulité, ani frantíci by nevymysleli lepčí ;)

Odesláno

Tak špatenka. Dvorní dodavatel dílů mi sdělil, že ten termobazmek nemá a že jedině hodit dotaz na Peugeota. Což smrdí pálkou kolem 3tkč za takovou blbost.

Nemá někdo informaci, kde by se to ještě dalo sehnat? Samozřejmně kromě vrakáče.

Manuální provedení jsem taky zvažoval, ale kdo má v té kose na tom cokoliv bastlit?

Odesláno

Vždy? jsem psal, že ten díl stojí asi 800Kč, tak jaký 3000? A co jsem koukal do katalogu, tak je ten díl stejnej minimálně pro 2.1td z mýho auta a 1.9D z otcovy 205.

A tatík si to taky udělal mechanicky. Normálka mu vede bowden až do budky vlevo pod volant a tam má očko, za který zatáhne, když startuje v mrazu. :)

Odesláno

Tak jsem na to koukal a jupí!!!! Mě to faká, když byl motor studenej tak to lanko bylo napnutý jak struna a páčka za kterou to tahá potažená a postupně jak se motor zahřál tak to povolilo a lanko bylo úplně volné. Třikrát jupííí. Akorát teda nevím proč to tak žere sakra, když všem okolo to bere do šesti i teď v zimě. Nějaké další rady? Sytičem to není, vzduchovím filtrem taky ne, palivovej už je koupenej jen ho vyměnit (ale nemyslím, že to tím bude). Tak už fakt nevím čím, když mu dopřávám i lepší olej.

Nějaké další rady co omrknout, když to žere víc než má? :cool::papa

Odesláno

No se spotrebou ti moc neporadim. Ale logicky uvazuju. Bud ma to tvoje tutu vyssi odpory proti jizde (zahradka, loziska,...) a nebo motor nema takovy vykon (tlaky, ...)

A co se tyce toho sytice. No ja kdyz jsem koupil svoji nynejsi 205, tak jsem na nej koukal. Lanko se sice napinalo a povolovalo, ale ta packa za kterou to taha na vstrikovacim cerpadle se ani nehla. Oni tam jsou totiz takovy staveci srouby vymezujici krajni polohy ty páčky a zrejme nekdo prede mnou dotahnul ty srouby tak ze se ani hejbat nemohla. Tenkrat jsem povolil jenom ten sroub aby se packa mohla pri studenym motoru pritahnout co nejvic. Druhou krajni polohu jsem nechal byt. Ted ma motor za studena lehoulince vyssi otacky, ale opravdu jenom lehoulince.

Doted ale nevim jak tedy ty krajni polohy spravne vymezit. Pokud tady nekdo vi a zna postup jak, sem s nim.. !!!!!

Dalsi otazka je jak vystelovat sroub na bovdenu, ktery funkci taky ovlivnuje...

Odesláno

dkesner : Mám pocit, že šroub na lanku sytíče je pouze na přichytnutí lanka k páčce a štelování probíhá v usazení bowdenu a zajištění maticí.

Xantik : Mně to taky žralo víc a to sem jezdil s hodně lehkou nohou.

Pomohlo až přetěsnění a zkalibrování čerpadla. Spotřeba v reálném provozu (hodně Brno a pak dálnice) je 4,6 te?ka v zimě.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...