Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Súrna otázka - návšteva doktora vs práca

Recommended Posts

Odesláno

Mám jednu súrnu otázku. Kamarátka je objednaná kožnej doktorke, na špeciálny zákrok.

Je objednaná na tento piatok. Oznámila to v práci, ale tam jej povedali, že ju nepustia, nakoľko v piatok už jedna kolegyna má nahlasenú dovolenku.

Na termín tej doktorke, čakala 2 mesiace, a nechce to odkladať. Chce to mať proste do leta vyriešené (nebudem popisovať podrobnosti) ... Na termín sa dostala len náhodou, že jeden pacient vypadol.

Moja otázka znie, môžu zamestnanca \"nepustit\" doktorovi ? Nejedná sa o PNku, len by mala razítko na celodennú absenciu... Ako to je ?

Dakujem

Doplním: Pracuje v predajni s obkladmi, dlazbami, atd, v nákupnom centre v Bratislave, a je normálne na hlavny pracovny pomer, a nie je v skusobnej dobe ...

[Edited on 18/5/11 17:29 Lubk0]

Odesláno

sukromnik moze vsetko coby nie :P

ale ne, neviem ako sa k tomuto stavia zakon tak nebudem moc polemizovat, kompetentni nech sa vyjadria ;)

[upravil dne 18.5.2011 17:34 Y2K]

Odesláno

Keby si zlomila nohu čo by zamestnávateľ robil? Myslím, že lekár má prednosť a v odôvodnených prípadoch ako tento môže zamestnanca stiahnuť z dovolenky ak nie je v zahraničí samozrejme. Na druhej strane objednaná je zrejme dlhšiu dobu, rovnako ako tú dovolenku to mohla ohlásiť skôr aby sa to riešilo zavčasu. V prípade súdu by asi zamestnávateľ neuspel keď odoprie zamestnancovi starostlivosť o zdravie, je len otázka ako ďaleko tá kamarátka chce zájsť a či jej to stojí za to sa so zamestnávateľom naťahovať. Dohoda s kolegyňou neprichádza do úvahy?

Odesláno
Keby si zlomila nohu čo by zamestnávateľ robil? Myslím, že lekár má prednosť a v odôvodnených prípadoch ako tento môže zamestnanca stiahnuť z dovolenky ak nie je v zahraničí samozrejme. Na druhej strane objednaná je zrejme dlhšiu dobu, rovnako ako tú dovolenku to mohla ohlásiť skôr aby sa to riešilo zavčasu. V prípade súdu by asi zamestnávateľ neuspel keď odoprie zamestnancovi starostlivosť o zdravie, je len otázka ako ďaleko tá kamarátka chce zájsť a či jej to stojí za to sa so zamestnávateľom naťahovať. Dohoda s kolegyňou neprichádza do úvahy?

Objednaná nie je dlho, ako som písal, uvolnil sa náhodou termín, kde jedna pacientka sa zo zdravotných dôvodov nedostaví, a tak zobralu ju. Dozvedela sa to včera ...

Dohoda s kolegynou nepripadá do úvahy, nejak sa vseobecne nemusia, a tá je niekde na chate či kde.

Ide len o to, či zamestnavatel moze vyvodit dosledky za to, ze sa nedostavi do prace, aj ked o tom informovala a donesie príslušné razítka ...

Odesláno

praxe je většinou taková,že se musí jednat o akutní potřebu navštívit lékaře...,jinak se nechat objednat mimo prac. dobu

takže nic dopředu nehlásit,v určený den telefonem nahlásit akutní potřebu lékaře a vyřídit si co potřebuju...:roker

samozřejmě spoluzaměstnancům nic neslepičit:)

[upravil dne 18/5/11 18:20 ozzy56]

Odesláno

Takze s teoretického hladiska, pokial ráno zavolá, ze jej je zle, a má napr. kŕče, a donese razítko nie od kožného, ale od obvodného klasického doktora, tak jej po právnej stránke nemôžu nič , správne som to pochopil ?

Odesláno

ano,mám razítko od svého doktora (který mne ,,jako\'\' poslal ke kožnímu) a razítko od kožního a nic se mi nemůže stát

bohužel dnes musí člověk v práci takto lhát, protože někdy se normálně nedomluví :papa

[upravil dne 18/5/11 19:40 ozzy56]

Odesláno

Hej, spravne si to pochopil, ale pozor na to ze razitko od doktora nie je automaticky priepustka z prace na cely den, ale iba na dobu potrebnu na osetrenie... cize je este vhodne aby obvodny lekar nariadil domacu liecbu po dobu 3 dni (cize do nedele) a v pondelok s kludom do prace.

Odesláno

Po právnej stránke jej nemôžu nič, akurát až sa bude prepúšťať, tak bude na rade.

Trochu sa čudujem, že korektný prístup, teda fakt sa dohodnúť a nerobiť podrazy, sa akosi nenosí.

Máme firmu, som zamestnávateľ. Túto situáciu by som riešil takto: zamestnanec príde k šéfovi, povie, aký má problém. Ako zamestnávateľ by som sa snažil za každú cenu vyhovieť, teda vopred dohodnúť zástup. Riešime takto rôzne osobné ťažkosti zamestnancov, včítane finančných ťažkostí (prechodné pôžičky atď). Vždy sa dá dohodnúť.

[upravil dne 18.5.2011 19:47 P607Olda]

Odesláno

kéž by to takto jak píšeš fungovalo všude Oldo...,známe to ale všichni--oblíbenci mohou chodit v prac. době kam chtějí (navíc se tím před ostaními chlubí :bacha), a ostatní mají problém skoro se vším...,toto u nás nikdo nezmění,je to pravé česko:roker

Odesláno

Jo Oldo . Lenze ona sa skusala dohodnut. Jej zamestnavatel je velky, medzinarodni, a ma siet predajni aj u vas. Prisla zo svou vedouci smeny, a ta len povedala, ze jedna holka ma dovolenku, a proste nemuze ... Zadny kompromis, zadne poproseni ci by niekto iny mohol pribehnut, zastupit, nic ...

Proste musi prist, a debata ziadna ... Pritom to neni ani takova vec, ze by bez ni stala prodejna. Ty prodejci sou na smene 4 ... Ve trou se to da v pohode ustat, nebo keby vedouci smeny moc chtela, tak v pripadnem navalu muze zaskocit. Ale ochota ziadna ...

Je to viacmenej podradna praca, a hlada si uz nejaky cas inu, takze ked sa bude prepustat, a daju jej odstupne, tak nezomrie ... Musel by si to vidiet, to jednanie s nou ... Prodejci na plose sou handri k zametani, a zamestnanci se tam meni tak 1 za 3 mesice ...

Ale to je mimo, ja som chcel hlavne toto zistit, dakujem za rady ...

Odesláno

Tak mám podobný dotazek:

Člověk má ranní směnu (do 13:00) a na dopoledne má propustku k lékaři, má vůbec zaměstnavatel nárok po zaměstnanci chtít, aby přišel odpoledne s odůvodněním, že propustka je jenom na dopoledne?

Další dotaz:

kolik apsencí může mít k lékaři zaměstnanec měsíčně, protože znám případ, když po druhé návštěvě lékaře v měsíci zaměstnavatel propustku nechce vystavit (asi to chce řešit dovolenou) - odůvodnění: jezdíte moc často k lékaři (a to ten zaměstnanec byl předchozího půl roku u lékaře (na propustku) všeho všudy jednou (snažil se jezdit mimo pracovní dobu).

Vysvětlí někdo, kdo se vyzná v pracovním právu?

[upravil dne 18/5/11 20:36 MilanF1]

Odesláno

My jsme na malé vesnici. Zákoník práce samozřejmě respektujeme, ale občas zaměstnancům pomůžeme a občas zaměstnanci pomůžou nám.

Ke konkretnímu případu:

je potřeba si uvědomit, co se bude dít v prodejně. Jestli někdo otevře, kolik lidí tam bude obsluhovat atd. Zda existuje někdo (z jiné prodejny), kdo může zastoupit.

Jestli by u doktora nešla udělat \"dvouvýměna\", tedy ať jde na zákrok někdo o týden dřív a pracovnice v jiném termínu.

Myslím, že nejhorší je, \"nechat to padnout na hubu\", tedy nečekaně nepřijít.

Odesláno

P607Olda> V jakém oboru pracuješ? :) Je radost číst, že je někdo takto férový.

MilanF1> Pokud jsem pochopil správně ze školení, není to omezeno. Ovšem nic nebrání zaměstnavateli, aby si ověřil např. ordinační hodiny a možnost objednání mimo pracovní dobu - a pak z toho případně vyvodil nějaké příčiny.

Odesláno

no ono je to tak ze kamoska by mala poznat zamestnavatela aspon trochu.ak s tym ma problem zamestnavatel u svojich zamestnancov vseobecne, tak odporucam neoznamovat dopredu.idem k lekarovi,nahlasim v ten ktory den lekara a je to.nemoze nic,nedokaze nic,maximalne sa moze nieco domnievat aj to nema moc preco.

pri takej praci by som to ani neriesil,mal by som to na haku

Odesláno

Když jsme u toho... a co když hodlá zaměstnavatel (dnes nazývaný \"organizace\") nechat padnout na hubu zaměstnance? Konkrétní příklad... Jsem v terénu v zahraničí. Zákazník si umane a organizace si sedne na zadek: Ve čtvrtek večer telefon: \"Musíš tam zůstat přes víkend\". Není žádná diskuse. Jak byste se k tomu stavěli? K tomu podotýkám, že organizace není schopna včas zajistit ani výrobu pro můj výjez, není schopna se zákazníklem cokoli dohodnout.. jen si prostě před ním dřepne na zadek... A ještě doplním: Přesčasy se u nás neplatěj a zkusit se zeptat \"co za to\" smrdí průšvihem a vyčítámím všeho možného. To by bylo na delší vyprávění.

Bohužel.. práce mě fakt baví, je velmi specifická...

U nás to všechno holt tak nějak funguje na tom, že to lidi baví. Ale přijde mi, že u mezinárodní firmy je to fak dost špatné.

[upravil dne 18.5.2011 22:50 Edison]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...