Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Tohle je docela věc která by mě zajímala jako dobrovolného záchranáře ;)

vozíte někdo něco navíc oproti výbavě dané zákonem o SP? Například vyprošťovací kladívko s řezačem pásů, nějaké \"posílení vybavení lékárničky\" apod?

Abych nebyl za nezdvořáka tak se rád podělím o mojí přípravu na DN ;)

Lékárničku jsem posílil o popáleninový set, krční límec, přidal jsem lepší obvazy, lámací svítilna, policejní kužel a pak nějaký drobnosti ;)

Samozřejmě to neberte jako že se snažím říct že máte mít auto vybavené jako ZZS, ale co si budeme povídat lékarnička je v podstatě pro laika těžce použitelná - hodně lidí je rádo že je napadne si navléknout jako první vestu a pak rukavice, takže je lepší jí dovybavit věcma které umím použít a jsou použitelné. Ale čest a pokora vyjímkám (:

Odesláno

tak jeste modry majak na strechu ;)

ja mam v aute navic akorat hasicak a nejaky ty gumovy rukavice + naplasti s polstarkem, ktery v obyc lekarnicce nejsou, ale ty jsou spis pro me, na male oderky, kdyz neco delam, spis mam veci na prvni pomoc autu :D napr. nahradni lanko plynu, sadu naradi atd.

jo a ve dverich ridice mam jeste mensi rybicku - cepel cca 15cm :D :D

[upravil dne 4/4/11 22:42 Ferry]

Odesláno

Jo hasičák bych osobně, místo třeba resuscitační masky a spoustu jinejch věcí které 80% laické veřejnosti bohužel neumí použít, dal do povinné výbavy. Malý sprejový stojí 200 a je schopný uhasit v pohodě rozhořelou pneu.

Odesláno
tak jeste modry majak na strechu ;)

ja mam v aute navic akorat hasicak a nejaky ty gumovy rukavice + naplasti s polstarkem, ktery v obyc lekarnicce nejsou, ale ty jsou spis pro me, na male oderky, kdyz neco delam, spis mam veci na prvni pomoc autu :D napr. nahradni lanko plynu, sadu naradi atd.

jo a ve dverich ridice mam jeste mensi rybicku - cepel cca 15cm :D :D

[upravil dne 4/4/11 22:42 Ferry]

Z vlastní zkušenosti vím, že vše co člověk koupí navíc ze solidárnosti ke spoluobčanům, nakonec stejně použije na sobě :roll:D

A co se týče toho majáku, časem bych si chtěl do novýho auta pořídit zadní světelnou oranžovou alej :) Ale u mě je to daný tím co dělám jako hobby ;):papa

Odesláno

Jo? Já nevím v reálu by to vypadalo asi tak, že se z pod kapoty kouří, blodýnka vezme hasičák a když si nezlomí podpatek tak docupitá dopředu a zvedne kapotu ... no a v lepším případě skončí s ohořelou ofinou... obávám se, že i když je to super věc tak většina lidí ho nebude umět použít.

Odesláno
Jo? Já nevím v reálu by to vypadalo asi tak, že se z pod kapoty kouří, blodýnka vezme hasičák a když si nezlomí podpatek tak docupitá dopředu a zvedne kapotu ... no a v lepším případě skončí s ohořelou ofinou... obávám se, že i když je to super věc tak většina lidí ho nebude umět použít.

To je sice pravda, ale větší zabiják je ženská na vysokých podpatkách co řídí :bojim

A co se týče toho nesprávného použití - myslím že by to stejně vypadalo stejně jako s první pomocí, všichni by stáli a nic nedělali, protože nechtějí nic provést špatně..:blicismajlik

[upravil dne 4/4/11 22:50 gronholmm]

Odesláno

Ja len povinnu vybavu a priznam sa ze neviem vacsinu tych veci spravne pouzit, jedine v com som dobry je, ze nerobim paniku a viem zachovat klud :aut

Guest Scratch
Odesláno

no, mam obavu, ze hasicak ve spreji pneu neuhasi, to je tak spis kdyz zacne neco cmoudit v interieru....

kdyz uz jsme u toho, kolik lidi vi, jak postupovat pri zajisteni zivotnich funkci?

Srdecni masaz, vedomi, dychani..... dale jak postupovat pri popaleninach?

na to aby clovek mel v aute, to co mas ty, tak musi nejdriv neco umet a znat :)

Poskytnuti pomoci je jen zavolani na 112, popr. jine cislo, tim to u mnohych skonci, protoze by spis uskodili, nez pomohli.

Dalsi veci je, ze spousta lidi ma spis v prvni chvili sok a stres z toho, co udelat jako prvni, a pokud na to nejsou zvykly, tak moc nepomuzou.....

jinak navic vozim jen nejake nahradni naplasti a nuz

Odesláno

taky myslím, že důležitější je vědět a umět poskytnout pomoc--pak se dá použít cokoli...

bohužel, přestože jsem chodil přes 20let na povinné školení řidičů, nevím skoro nic :(

Odesláno
no, mam obavu, ze hasicak ve spreji pneu neuhasi, to je tak spis kdyz zacne neco cmoudit v interieru....

kdyz uz jsme u toho, kolik lidi vi, jak postupovat pri zajisteni zivotnich funkci?

Srdecni masaz, vedomi, dychani..... dale jak postupovat pri popaleninach?

na to aby clovek mel v aute, to co mas ty, tak musi nejdriv neco umet a znat :)

Poskytnuti pomoci je jen zavolani na 112, popr. jine cislo, tim to u mnohych skonci, protoze by spis uskodili, nez pomohli.

Dalsi veci je, ze spousta lidi ma spis v prvni chvili sok a stres z toho, co udelat jako prvni, a pokud na to nejsou zvykly, tak moc nepomuzou.....

jinak navic vozim jen nejake nahradni naplasti a nuz

Neber to nějak zle, ale umět poskytnout první pomoc je zákoná povinnost - bohužel obrovský průšvih je že v autoškole se na to nedbá.

Jinak jsme s hasičema prováděli test, a rozhořelou pneumatiku od Avie jsme s tím v pohodě uhasili.

Bohužel tady ze strany státu se nekoná nic pro to aby se to lidé měli možnost naučit. Chápu že většinu to nebaví , nebo si myslí že by to stejně nezvládli, a mají třeba odpor ke krvi, nebo pohledu na tělo v nelidské poloze, ale na druhou stranu nikdo nemá jistotu že sám nebude pomoc potřebovat.

Ale jak jsem psal výše, u mě je ta výbava relativně opodstatnělá, ale třeba takový kaldívko nebo aspoň nůž na pásy by aspoň někteří mít mohli ;)

Guest Scratch
Odesláno

nejdriv zpruchodnit dychaci cesty a pokusit se cloveka rozdychat, pote srdecni masaz, pak vedomi

popaleniny prikryt, nezafacovavat

pri popaleninach chladit, ale neledovat (kdo taky s sebou vozi led) a pokusit se sundat vsechny vodice tepla, popr obleceni....

Toto vi kazdy muj strazce u SBS - ano ti strazci, na ktere kazdy nadava, ale ve finale uz tu zachranili cca 5 zivotu (1x narkoman-predavkovani, 2x infarkt, 1x pad a bezvedomi, 1x popaleni), a jednoho jsme nezachranili, preci jen 3 vietnamci se sekacky byly na kluka uz dost :(, aspon, ze jsou chyceni....

Odesláno

Jinak jsou takový tři druhy povah:

1) Sesype se při pohledu na krev

2) bravůrně zvládne PP bez nějaké paniky, ale když je po všem tak se zhroutí

3) Záchranář

Překvapivě největší skupina je ta 2 - je spousty lidí, kteří zavolají 155, nechají si poradit operátorkou, připraví pacienta ZZS, ale po předání potřebují \"psychologickou\" pomoc, protože jim dojde co se vlastně stalo

Odesláno

Neber to nějak zle, ale umět poskytnout první pomoc je zákoná povinnost - bohužel obrovský průšvih je že v autoškole se na to nedbá.

Který zákon ukládá řidičovi \"umět poskytnout první pomoc\"?

Guest Scratch
Odesláno

k horici gume se v tricku a ve velmi velmi horlave veste, jen se sprejem, se opravdu priblizovat nebudu......

Guest Scratch
Odesláno

Který zákon ukládá řidičovi \"umět poskytnout první pomoc\"?

jak jsem psal vyse, ZA POSKYTNUTI PRVNI POMOCI SE POVAZUJE PRIVOLANI RZS....

nevim, v jakem zakone to je, ale nekdo byl uz popotahovan za neposkytnuti prvni pomoci :(

[upravil dne 5/4/2011 13:55 Scratch]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...