Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Vraciam sa k teme. Aj ja som skusal odpojit vahu vzduchu, kedze mi vypisuje ze je vadna. ziadna zmena. Ten isty tah motora, ta ista spotreba. Tak neviem na co tam vlastne je, ked aj tak nefunguje a auto ide stale rovnako.

Odesláno

Ahoj,

no pokud tam je 5pinova zasuvka na vahu (tz typ HFM 5, HFM 5 ma vystup napetovy, HFM6-7 ma frekvencni - BMW, Mercedes) tak bys pri vypnutem motoru a zapnutem klicku mel na 5pinu(vystupni signal do RJ) namerit 1V +/- 0,02. (normalne multimetrem oproti kostre, kostra je na pinu 3)

Schema:

1)Snimac teploty nasavaneho vzduchu

2)Napajeni HFM 11.5 - 14.5 V

3)Kostra

4)Referencni napeti 5V

5)Vystupni signal pro RJ

Jinak pokud bys mel k dispozici osciloskop tak pri proslapnuti pedalu, tz od volnobehu do max otacek by se hodnota mela pohybovat od cca 1,5 do 4,7V. Ale pokud je neco s vahou tak original diagnostika by to mela odhalit.

Michal

• O 2 roky později...
Odesláno

Zdar chalani,

chcem pridať moju skúsenosť s váhou vzduchu, snáď sa niekomu hodí.

Vyše troch mesiacov som jazdil na novoobstaranej 407 SW 2.0HDi, myslel som, že jazdí úplne v pohode, akurát sem tam = raz za týždeň keď som šiel do prudších kopcov, tak to neťahalo - prejavilo sa to ako tu na fóre veľmi často spomínaný pojem \"išlo bez turba, neťahá turbo, neskoro zopína turbo, nevládze, atď...).

Príklad prejavu závady

1. Prudké stúpanie na kopec, 2. kvalt, plyn na podlahe a nie a nie sa odlepiť od 2000 rpm.
  2. Miernejšie stúpanie, 3. kvalt a nie a nie zrýchliť nad 50km/h.. Znížilo sa stúpanie, zatiahlo turbo a už to šlo.
  3. Len mierne stúpanie, akcelerácia z 0 km/h, 1. kvalt v pohode, 2. kvalt v pohode, 3. kvalt ako tak s plynom na podlahe, 4. kvalt a auto nešlo rozbehnúť nad 70km/h.
    [/list=1]
    Pri tom každý deň som nabehal 114km do práce a spať po meste, mimo mesta, diaľnica a žiaden problém, proste raz za čas keď som mu oprel do kopca tak to nešlo.
    Podotýkam, že spotreba vždy OK = 5.3 až 5.8l/100km, žiadne extra šklbanie, žiaden dym, žiadne kolísanie otáčok voľnobehu..
    Indícia
    Jeden deň som to naháňal čisto v kopcoch, tam kde som už vyššie spomínane prejavy dobre poznal. Keď to neťahalo, vypol som motor a odpojil váhu vzduchu. Čudoval som sa, žiaden dym, len oveľa lepší ťah aj v kopci. Niekoľko krát som zapojil - odpojil, aby som si to overil. Stále to isté.
    S odpojenou váhou som šiel potom aj na rovinu a dlhšiu trasu, spotreba bola úplne OK, nedymilo, pocitovo trošku lepší ťah v celom rozsahu -> Toto mi je doteraz divné, prečo to chodilo celkom dobre bez zapojenej váhy (žeby modifikovaný SW v ECU? Nejaké rozumne prednastavené mapy? Neviem...)
    Riešenie:
    Kúpa originálneho čističa váh vzduchu (Airflow Sensor Cleaner od PRO TEC) - zohnať v Autokelly, aj keď som ich musel 5 minút presviedčať, že to majú.. O čistení izopropylalkoholom, čističom bŕzd a všeličím iným som si prečítal dosť, do toho som nechcel ísť.
    • Kúpa čističa váh vzduchu
    • Odpojenie konektora váhy vzduchu (Mám originál Siemens)
    • Zhodenie krytu vzduchového filtra
    • Vyčistenie spojov trubiek
    • Odmontovanie váhy od krytu
    • Dať pozor aby sa ničím nedotklo priamo senzorov
    • Celú váhu odvnútra - hlavne senzory riadne vystriekať sprejom
    • Schne to rýchlo, u mňa asi 1-2 minúty
    • Zopakoval som 2-3 krát
    • Namontovať až po dôkladnom vysušení - u mňa asi 10 minút + ofúknutie fénom
    • Založiť a zmontovať v opačnom poradí ako pri demontáži
    • Zapojiť konektor

Test:

Na rovine sa mi to zdalo OK, prišli kopce a to isté :bacha .. Pár krát som to znovu odpojil a pripojil.. Po sklamaní prišiel nápad odpojiť baterku a úplne tým všetko odstaviť. Nechal som pár minút, resetlo mi palubák, nanovo som teda nastavil čas. Odvtedy mám auto, aké som ho nepoznal :super

Možno to nie je regulárna situácia, neviem, mám ho fakt len pár mesiacov a je to moje prvé auto. Zrejme je divné, ktovie čo s ním už všetko robili, ale práve pre to, že to asi nie je úplne bežné, som sa chcel podeliť a možno niekomu s podobne divným autom pomôcť.

Výsledok:

Auto ide ako som ho nepoznal, krajší chod v nízkych otáčkach, plynulejšie rozbehy, oveľa, ale fakt oveľa lepší ťah v celom rozsahu otáčok (akoby citlivejší plyn, stačí mu menej a ťahá). Dal som mu riadne zabrať v kopcoch, miernych aj prudkých stúpaniach, na všetkých prevodových stupňoch a subjektívny pocit, že to má o pár desiatok koní naviac). Áno, nemám skúsenosti a nikdy som v podobnom Peugeote nesedel, ani nešiel na 2.0HDi, ale už viem ako to má isť.

Odporúčam teda všetkým, ktorí buď nevedia či im to ťahá dosť dobre, alebo pociťujú slabý výkon v kopcoch.

Opísané príznaky môžu byť spôsobené samozrejme aj čímkoľvek iným (turbo, podtlaky, hadičky, netesnosti...), u mňa to bola našťastie váha.

Sn_mka_obrazovky_2014_05_19_o_22_19_40.jpg

P407_20hdi_motor_copy.jpg

Veľa zdaru.

Odesláno

Keď odpojíš váhu úplne ide auto na nejaké prednastavené hodnoty a teda relatívne dobre. Keď je pripojená zlá váha, padne do núdzového režimu a to sú tvoje prejavy.

Odesláno

Dakujem za objasnenie. Len dodam, ze s odpojenou vahou mi to po chvilke po kazdom startovani hadzalo Depollution hlasku + ikonka motoru. Po zapojeni vahy a riadnom prevetrani cca. na 3-4 startovanie hlaska prestala.

• O 2 měsíce později...
Odesláno

Ahoj, byl jsem na dia váhy vzduchu a požadované množství vzduchu je větší než skutečné. Chybovou hlášku to nepíše ani kontrolka závady se nerozsvítí, v závadách byl jen zápis o nedostatečném tlaku turba. Jde váha vyčistit, nebo ji musím vyměnit? Auto mě někdy jede normálně a někdy je líné bez tahu.

Odesláno

četl jsem celý téma i o čištění sprejem a spoust jiných o podobném problému, jen jestli nestačí profouknout, nebo něco jiného, tak jsem se možná hloupě zeptal. Co se týče filtru, tak mě taky napadl, mám objednaný nový a pak se uvidí

Odesláno

ked sa skusa vaha cez diag , kde je skutocna hodnota nizsia ako ziadana , tak staci len nadvyhnut viko filtra , tym sa vyradi filter a pozru sa hodnoty....

dalsi problem je ze si motor prisava vzduch bud z vedenia , alebo egr....tym padom nejde pozadovane mnozstvo cez vahu.....

• O 3 roky později...
Odesláno

Zdravím, pred nijakou dobou som bol na diagnostike a objavili sa mi tam dve závady Měřič hmotnosti vzduchu- nevěrohodný  a Měrič hmotnosti vzduchu- nevěrohodný signál.  Pri normálnom jazdení po meste som si nevšimol žiadnu zmenu vo výkone ale keď som šiel na diaľnici do kopca auto stratilo ťah. Pedál som mal na podlahe ale aj tak žiadni výkon. Predpokladal som teda že je vadná váha vzduchu  a objednal som novu (priznám sa že jednu s tých najlačnejších na trhu). Po osadení novej váhy vzduchu mi začali kolísať otáčky na voľnobehu +-200 a motor sa vždy skoro zastavil . Mal by niekto nijaký nápad alebo ma nijakú skúsenosť čo by mi mohla pomôcť ?  Ďakujem 

Odesláno

dve zavady ?

Měřič hmotnosti vzduchu- nevěrohodný 

a Měrič hmotnosti vzduchu- nevěrohodný signál

je to iste....dolezite je coho , prietoku , teploty , atm tlaku ?

po vymene chyby zmizli ci ?...zameral by som sa na ziadany a skutocny prietok vzduchu,,,aky je rozdiel ?

• O 1 měsíc později...
  • O 2 roky později...
Odesláno (upraveno)

Zdravim pani, pokusim sa ozivit temu. Riesim na Evasione/P806 2,0HDi RHZ r.v.01.2000, velmi zle studene starty. Motor chyta na jednu otacku. dve sekundy po starte zacne tarokovat a ukrutne dymit na bielo. Musim pockat minutu aj dve, kym sa ako tak upokoji, a az potom vyrazit. Teply nevykazuje ziadny problem.

Preveril som uz vsetko mozne, zhavice, trysky, hydrostely, kompresne tlaky. Dopravne cerpadlo a DRV ventil su nove, asi rok,  Avsak az dnes som si vsimol, ze pri stojacom motore  vaha vzduchu vykazuje hodnotu 128 mg/str. Co je podla mna nezmysel. Po starte to vybehne na necelych 500, a za jazdy sa vaha tvari, akoze funguje. Az na to, ze hodnoty su rovnake, aj ked z vahy vytiahnem konektor. teda to bezi v defaultnom rezime a teplota nasavaneho vzduchu 50 stupnov. Ked je konektor zapojený, teplotu meria spravne.

Omeral som plus, minus na konektore, a zvysne tri kable prepiskol voci konektoru do RJ. Cize predpokladam zavadu v samotnej RJ. Diagnostika zavadu vahy nevykazuje, ani vtedy ak odpojim konektor. Vtedy sice nacita vadny snimac teploty nasavaneho vzduchu a sporadicku chybu P0235(tlak turba koherencia s atm.tlakom), ale kontrolka motora nesvieti. Výkon aj spotreba dlhodobo bez zmeny

Mate prosim niekto taku skusenost?

Upraveno uživatelem Zdeník

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...