Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím Vás,

dneska jsem se vrátil z STK + emisí a emise bohužel nedopadly vůbec dobře. Prý hodně špatný CO, nepovedlo se mu to vůbec sundat pod přijatelnou hranici. Známku mi dal asi z milosti, že mě prej nebude trápit.

Prý buď katalyzátor nebo jestli to nepapá olej. Olej to teda brát začalo, první rok jsem mezi výměnou (1 rok) nedolíval nic, náhle po dalším půl roce jsem musel dolít litr. Po dolití cca 3 - 4 tisíc km jsem musel dolít další litr, přesnější měření zrovna probíhá.

Ptal jsem se mechanika, co s tím, a bylo mi řečeno, že olej by spíš dělal problém u měření uhlovodíků, že spotřeba oleje to není malá, ale že by to snad nemělo udělat takovej problém na emisích.

Jaký na to máte Vy názor? Může to být toto, či ono?

Zkusíme příští pondělí přeměřit tlaky, jestli se něco neobjeví, ale před rokem cca byly ok.

Potom ještě zkusit výplach do oleje, ale z toho mám trošku obavu, aby to neudělalo víc škody než užitku, a nezačalo to žrát ještě víc.

Nevím, na kolik výjde výměna pístních kroužků, případně guferek na ventilech. Hokus pokus by mohl být asi drahej špás. Ale nějak se mi nechce smířit s dolíváním.

Před měsícem jsem i zkusil dát Liqui Moly do oleje proti ztrátám oleje, ale asi bezúspěšně.

Tachometr ukazuje nějakých 135700 km.

Sorry za slohovku a díky za názory.

Odesláno

ono zalezina tom aj to co tankujes ja ked som tankoval ukrajinsky benzin este do favorita (byvam blizko hranice)tak s tym som na emisnu ani nesiel ,vyjazdil som ho a natankoval nas zo slovnf.....a tak som siel ,tam sa ma rovno opytal ci mam ukrajisky benzin , ze ked hej tak vravel na rovinu ze neprejdem ze budu spatne hodnoty a ten vyplach urcite tomu neprospeje(tym emisiam) kolega to dal urobyt na breaka s nasou motorizaciou a motor mu potom hucal jak das ps ked ti zere olej tak daj hustejsi trochu to pomoze ked si daval 5w tak da j10w

[upravil dne 21/10/10 od krtek 2]

Odesláno

záleží, jestli to kouři např. hned po startu nebo když podřadíš a necháš brzdit motorem, tak to udělá obláček... mi nové gufera ventilů snížili spotřebu oleje ze 2 deci na 0 ;)

Odesláno

nejprve přesně změř, kolik oleje to bere na 1000 km, bez toho je zbytečné něco řešit...

když opravdu jeden litr na 4000 km, tak to zatím vůbec neřeš:roker

Odesláno

Tankuju jenom na OMV, v tom bych problém neviděl. Kouří to jenom teď v tom chladnu, chvíli po startu, nic moc modrýho, spíš jenom jak se vypařuje voda z výfuku. To teď ale kouří asi každej. Za jízdy v záběru se jinak na výfuk moc nepodívám.

No jo, neřeš, ale když pak neprojdu emisema...

Čekám, až mi zase zmizí mezi ryskama, pak budu vědět téměř přesně.

Jinak olej jsem dával Total Quartz 7000, tedy 10W40.

[upravil dne 21/10/10 od enikybeniky]

Odesláno

píšu to proto,že pokud ti to nijak nevadí (ta spotřeba oleje),tak litr na 4000 km není zase hrůza spotřeba...,emisema jsi teď prošel,tak bych to hned neřešil...

může se stát,že do toho vrazíš prachy, (gufera ventilů atd.) a bude to brát stejně,nebo o deci míň...,osobně bych to zatím nechal tak

Odesláno

ked ti to nehuli na modro tak je to ok takmer kazdy 16v a viac ventil nieco spapa zvlast ked to povytacas mne to dymi za studena tiez ako pises ta para z vyfukuto je normal keby boli kruzky ko tak to by si videl modry dym(oblak)to by si neprehliadol urcite viac by som sa priklonil k tomu katalyzatoru

Odesláno

Právě že jsem emisema neprošel, ale dal mi to. I když se pán snažil, furt byla stupnice v červenym a nic s tím neudělal. Když mi lepil známku, tak jsem se zeptal, jestli to je na měsíc a on, že normálně na 2 roky, že mě nebude trápit. Dostal za to dýško.

No a za 2 roky bych mohl akorát tak spolíhat na stejnou benevolenci nebo jít rovnou cestou okolo.

A že bych to zase točil, to ne. Málokdy tomu dám ke 4 tisícům otáček, víc to je vzácnost.

Kroužky komplet asi budou drahý, že jo, počítám k 10-ti tisícům? To budu radši dolívat. A co ty gufera? Na kolik tak vyjdou?

Odesláno

Co se týče oleje, tak jsem se děsil po dálničních sprintech když mi za 2000 km zmizlo 4 dcl oleje, ale jelikož jezdím skoro pořád 160 a při tom točím 4200 ot. tak to beru jako normál. Teď mi to při normální jízdě nebere nic významného (snad).

Olej ti bordel s emisema nedela, to by ho to muselo fakt žrát fest a výrobce udává u 16 ventilových rozvodů možnou spotřebu oleje až 8 dcl na 1000km!!! Takže aby to způsobil olej tak by ti to muselo brát to co teď, ale na 400 km :-)

Na guferka bych se vysral, na kroužky taky. Cenově to nebude levné ani v jednom případě a výsledek je nejistý. Nehledě na to, že pokud se nemusí, tak by se do motoru nemělo vůbec lozit a když už, tak udělat celkovou GO.

Udělal bych jediné- vyměnil kat. Na vrakaču seženeš určitě za pár korun funkční kat. Zkus do toho svého praštit zda není vysypaný a nebude štěrchat.

Odesláno

kat po smrti a nejspis i lamda, ja jsem s timhle motorem co mel najeto 360tis km taky neprosel emisema (mesic na to se vysypal kat uplne), na pristi emise jdu az v kvetnu tak jsem zvedav, mam ted novej motor, co ma skutecne najeto 136tis km (ale ten byl z roku 4/99 a dovoz anglie z auta na dily bez stocenych km) novej kat a novou lambdu. Tem tvym 135tis km na tacho never ani nahodou, na 14 let stary auto je to fakt hodne nerealny.

Jinak u toho predchoziho motoru jsem ani po tech 360tis km nemel nijak zavratnou spotrebu oleje ( asi 1litr na 15 000km )

Odesláno

Ahoj, měl jsem úplně stejný problém, akorát mě známku z milosti nedali :-). Koupil jsem univerzální katalyzátor Bosal, vyřezal původní a navařil nový. Jel jsem na emise a vše ve špičkových hodnotách. A podotýkám, že starý nebyl vysypaný, jen měl asi už špatnou účinnost. Auto mi bere stále tak 1l/5000km, ale jezdím každý den celkem fofr (dálnice). Cena katu je v pohodě, stál mě před rokem mám dojem 2200Kč. Pokud by nepomohlo, tak jak říká Ferry, zkus vyměnit lambda sondu. Hodně zdaru.

Odesláno

Díky, chlapi, na ten kat a lambdu zkusíme kouknout, šel bych spíš do univerzálu novýho než z vraku, i novej uni asi bude levnější a jistější než z vraku. A co lambda? Mám použít taky nějakou uni?

Ještě přikládám protokoly z nových emisí a z těch před dvěma rokama. Spíš než přes CO jsem neprošel přes HC, to je vidět hodně od minule. Ale CO se od minule taky zdvojnásobilo, ale je to ještě hodně v toleranci. Lambda se tváří OK?

Tákže, nové emise:

post-18309-14109613260867_thumb.jpg

Odesláno

neřeš emise...jestli máš známku,tak jsi prošel a hotovo a nevíš co bude za 2roky...prostě to neřeš...jestli nevěříš příští kontrole tak si najdi borečka(ale tak měsíc před koncem lhůty)kterej dělá emise a udělej to u něj...tydle borci ti daj známku vždy...

jestli mi někdo tu bude tvrdit o ekologii,že kdyby to dělaj každej atd.že kam to spěje tak si myslím své...nikdy nikdo mi nepřidá,abych tu ekologii šetřil,jenom platit a platit :grr

Odesláno

John_Ice: Ale případně vysypanej kat budu muset řešit.

Takže jakej: uni? Keramickej - kovovej? Euro 2 - 3? Se závitem pro lambdu? A co ta lambda - když uni, kolik drátů? Kde koupit? Díky!

Odesláno

jj 189ppm HC je uz hodne presvihnuty, evidentne prilis bohata smes, takze lambda asi KO, ja kupoval origo bosch nekde z anglie pres ebay a byla tusim za 1700kc musi byt samozrejme 4 dratova, origo cislo ma 1628 HT, napr. v Kelly ji maj za 2000 obj, cislo HE 6PA009165-411

jinak predtim jsem mel uni kat tri roky starej keramickej, ten odesel (asi taky vlivem LPG) ted mam kovovej, kterej by mel byt pro LPG odolnejsi, ale zase trosku povrzava, na benzina bych dal asi klasiku keramiku, byva myslim i levnejsi, ja kupoval v eshopu vyfuk.com, myslim, ze tenhle by ti tam pasoval akorat http://www.vyfuk.com/eshop/obchod.htm?pod=/eshop/1009132x5.htm

[upravil dne 22/10/10 od Ferry]

Odesláno

Ale vždyt hafo lidí jezdí bez kat...kat má tak účinost do 100 000km a to rozhodně ty naše auta maj,potom by se měl vyměnit a neznám člověka,kterej si jde vyměnit hned kat.

no jestli máš vysypanej kat,tak ti to může ucpat tlumič a jsi v hajzlu a budeš muset kupovat novej...no keramickej bych nešel,právě pro to,že někde tukneš a vložka se rozsype a ucpe tlumič.

Kat je odpor menší výkon..sice ne tak drazstickej,ale určitě se ti zvětší,když ho vyndáš ;)

Odesláno

Ferry: Díky moc, ještě prodiskutuju s mechanikem a objednám, pro jistotu asi oboje, zase tolik peněz to není. Takže ten kat nemusí mít závit pro lambdu? Jinak super cena. A lambda s kartičkou v Kelly taky nemusí být taková hrůza.

Odesláno

zavit pro lambdu je u 1,8 16V kus pred katem, jeste na trubce, takze v poho, trubka zustava, jen se urizne u katu a navari se novej

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...