Radek Hurvajz Odesláno 30. červenec 2010 Odesláno 30. červenec 2010 Měl bych namět na tema tykajici se Firewallu pro system Windows 7, dlouhou dobu jsem použival Eset smart Security, včera mi ale už došla trpělivost. Po stalych problemech tykajicich se nedostupnosti počítačů v síti, jednou byl počitač dostupný, podruhé nebyl, vždy se to vyřešilo vypnutím FW na kratkou dobu, podpora ESETu se sice snažila, jak mailem tak po telefonu ale bezuspěšně, při kopirování souborů z jednoho počitače do druheho dochazelo k několikaminutovým výpadkům přenosu a zapisu do FW logu o poškozených TCP paketech, při vypnutí FW se problem ztratil. Takže ESS jsem zahodil, dal jsem tam jen Eset Nod32 Antivirus a k tomu jsem po chvilkovém pátrání na netu přidal Comodo Firewall, jeho Internet security s integrovaným antivirem mě nepřesvědčil, antivir kontroluje jen soubory při otvírání, webowá ochrana nebo ochrana mailu se nekoná, ale FW vypadá že by mohl být dost dobrý viz - http://www.zive.cz/bleskovky/test-firewallu-vitezi-bezplatne-comodo-a-pc-tools-firewall-plus/sc-4-a-150109/default.aspx a http://www.matousec.com/projects/proactive-security-challenge/results.php kde mě dost překvapil vysledek ESETU. Hlavně mám po problmech, všechno frčí jak má Jaké řešení používate vy a jake mate zkušenosti s jakymikoliv firewally. Ještě dodam že použivam režim uživatelskych pravidel, FW si naučim tak jak potřebuju. Dřive jsem použival Kerio nebo Jetico, ale nebylo to ono [upravil dne 31/7/10 Radek Hurvajz] Citovat
Kurt Odesláno 30. červenec 2010 Odesláno 30. červenec 2010 Používám Comodo Firewall ve verzi 4.1 Free a vlastní rozum. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 30. červenec 2010 Autor Odesláno 30. červenec 2010 Tak rozum je samozřejmností Jinak Comodo překvapil docela, kdysi jsem ho jen zkusil a protože tenkrát nebyl českej tak se u mě nezabydlel [upravil dne 30/7/10 Radek Hurvajz] Citovat
Fakir Odesláno 30. červenec 2010 Odesláno 30. červenec 2010 U Windows 7 můžeš s klidem použít vestavěný firewall. Na to, co má běžný osobní firewall dělat, je účinný dostatečně. Já mu věřím. Pokud mu nevěříš, zkus Comodo, to je hodně kvalitní produkt. Nainstaluj ho bez antiviru (ten je naopak nepříliš povedený) a místo toho si od Microsoftu stáhni a nainstaluj MS Security Essentials, což je výborný antivir/antispyware s rezidentní ochranou, který se krásně integruje do Windows a na výkonu ho nepocítíš. Je zdarma, samozřejmě pro vlastníky legálních Windows. [upravil dne 30/7/10 Fakir] Citovat
peugeot09 Odesláno 30. červenec 2010 Odesláno 30. červenec 2010 Člověk s IQ nad 90 FW ani AV nepotřebuje. Libovolný dodatečný SW či služba běžící na pozadí vždy systém zpomalí, to je bez debat. Citovat
Fakir Odesláno 30. červenec 2010 Odesláno 30. červenec 2010 Původně zaslal: peugeot09 Člověk s IQ nad 90 FW ani AV nepotřebuje. Libovolný dodatečný SW či služba běžící na pozadí vždy systém zpomalí, to je bez debat. Ačkoliv chápu kam tím míříš, nemůžu se zbavit pocitu, že to je nesmysl. To, že uživatel není odborník přes počítačové technologie, ještě nutně neznamená, že je to blbec (tolik k tomu IQ). FW a AV/AntiSpyware považuju za standardní ochranu každého PC s připojením na internet (dneska zpravidla trvalým, mnohdy i s veřejnou IP adresou). Pohlídá za uživatele to, co on sám pohlídat neumí. Jistě že problémy vznikají většinou mezi židlí a klávesnicí, ale to je stejné, jako kdybys tvrdil, že člověk s IQ nad 90 nepotřebuje zamykat dveře od baráku, protože stačí, že nikomu neřekne, kde bydlí. A s tím zpomalováním? Jistě, z principu je to pravda, ale na dnešním moderním hardwaru ucítíš vliv FW a AV na výkon asi stejně, jako klimatizaco u Ferarri. [upravil dne 30/7/10 Fakir] Citovat
peugeot09 Odesláno 30. červenec 2010 Odesláno 30. červenec 2010 Ne každej má Ferarri. Někdo má i slabý jednojádro s 1,5 GB RAM a Vistama. Pak pocítíš každé zpomalení dvojnásob, asi jako kdyby sis u P206 v 1.1 zapnul tu zmiňovanou klimatizaci. To s tím barákem je ale trefné přirovnání. Většina zlodějů si domy vybírá předem a cíleně, nejde tzv \"na blind\", takže šance, že vykradou zrovna Tvůj dům je prakticky nulová. [upravil dne 30/7/10 peugeot09] Citovat
Fakir Odesláno 30. červenec 2010 Odesláno 30. červenec 2010 Původně zaslal: peugeot09 Ne každej má Ferarri. Někdo má i slabý jednojádro s 1,5 GB RAM a Vistama. Pak pocítíš každé zpomalení dvojnásob, asi jako kdyby sis u P206 v 1.1 zapnul tu zmiňovanou klimatizaci. Jistě, ale to tak prostě už bohužel je, lidi mají a používají starý hardware, z různých důvodů. Pak se podle toho musejí zařídit. Považovat vyloženě starý hardware za implicitní stav pro obecnou úvahu o vlivu AV a FW na odezvu PC je poněkud nelogické a zpátečnické, nemyslíš? Navíc, zatímco náročnost toho softwaru (klimatizace) zůstává stále stejná, výkon cenově dostupného hardwaru vzrostl za poslední roky více jak desetinásobně. Chci tím říct, že dneska máš to Ferarri za cenu té staré 206 1.1 (obrazně, samozřejmě). P.S.: na takovém PC nemá Vista co dělat, tam patří XPčka. Starý harware, starý software a opačně. Původně zaslal: peugeot09To s tím barákem je ale trefné přirovnání. Většina zlodějů si domy vybírá předem a cíleně, nejde tzv \"na blind\", takže šance, že vykradou zrovna Tvůj dům je prakticky nulová. Já myslím, že zlodějů budou právě dvě skupiny. Jedna chytřejší, která chodí na jistotu, a pak ta hloupější, která jde na blind a vrhne se po každé příležitosti, kterou uvidí. Tou druhou skupinou by se daly označit třeba různé trojské koně, které z tvého PC udělají spamovací uzel. Například. Proto je dobré šanci, že se to stane, minimalizovat. [upravil dne 30/7/10 Fakir] Citovat
Kurt Odesláno 30. červenec 2010 Odesláno 30. červenec 2010 Původně zaslal: peugeot09 Člověk s IQ nad 90 FW ani AV nepotřebuje. S AV souhlasím a s FW ne - lézt na net bez firewallu je jako jít s holkou s ulice bez gumy - užiješ si, ale možná to pak budeš chvíli léčit. Jo, kdybys napsal softwarový FW, o tom by se dalo uvažovat. Pokud si zabezpečím PC na úrovni přístupového bodu na internet (hardwarový firewall můj či poskytovatele), je instalace rezidentního FW trochu \"navíc\". Na druhou stranu - pokud nejsem zabezpečen poskytovatelem a nemám HW firewall (třeba i jen základní, jež je součástí nějakého SoHO routeru), pak nelze, než instalaci rezidentního FW doporučit. Citovat
Jirkap Odesláno 31. červenec 2010 Odesláno 31. červenec 2010 Byl jsem na několik školení W7, kde se probíral detailně i jejich FW a musím říci, že oproti XP a Vistam to funguje úplně jinak a velmi dobře se může nastavit pro tvé vlastní potřeby na jakýkoliv sítí, takže doporučuji přímo FW ve W7. Jinak na XP jsem používal Sygate Personal FireWall - taky grátis a spokojenost. Citovat
AnotherOne Odesláno 31. červenec 2010 Odesláno 31. červenec 2010 Tak tak, W7 má dobrý FW, netreba nič iné. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 31. červenec 2010 Autor Odesláno 31. červenec 2010 Původně zaslal: Fakir Původně zaslal: peugeot09 Člověk s IQ nad 90 FW ani AV nepotřebuje. Libovolný dodatečný SW či služba běžící na pozadí vždy systém zpomalí, to je bez debat. Ačkoliv chápu kam tím míříš, nemůžu se zbavit pocitu, že to je nesmysl. To, že uživatel není odborník přes počítačové technologie, ještě nutně neznamená, že je to blbec (tolik k tomu IQ). FW a AV/AntiSpyware považuju za standardní ochranu každého PC s připojením na internet (dneska zpravidla trvalým, mnohdy i s veřejnou IP adresou). Pohlídá za uživatele to, co on sám pohlídat neumí. Jistě že problémy vznikají většinou mezi židlí a klávesnicí, ale to je stejné, jako kdybys tvrdil, že člověk s IQ nad 90 nepotřebuje zamykat dveře od baráku, protože stačí, že nikomu neřekne, kde bydlí. A s tím zpomalováním? Jistě, z principu je to pravda, ale na dnešním moderním hardwaru ucítíš vliv FW a AV na výkon asi stejně, jako klimatizaco u Ferarri. [upravil dne 30/7/10 Fakir] Právě proto že počitačum rozumim trochu víc než běžný uživatel tak používám firewall, nejsem blázen abych měl otevřené dvěře pro celej svět. Pokud si někdo myslí že je to nepotřebný soft tak je to jeho věc, ale dělá chybu, už jsem tu kolikrát psal že hodně lidí zatracuje software jen proto protže mu nerozumí Citovat
pastorek Odesláno 31. červenec 2010 Odesláno 31. červenec 2010 Původně zaslal: Fakir ...stáhni a nainstaluj MS Security Essentials, což je výborný antivir/antispyware s rezidentní ochranou, který se krásně integruje do Windows a na výkonu ho nepocítíš.... Tiež to odporúčam a inštalujem zákazníkom. Doteraz všetko v pohode , iba kladná odozva. W7 má dobrý firewall, voči predošlým verziám je podstatne spoľahlivejší. [upravil dne 31/7/10 pastorek] Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 31. červenec 2010 Autor Odesláno 31. červenec 2010 No tak Win 7 Firewall mi k srdci nepřirostl, nevi proč, ale nelibi se mi. Potom MS Security Essentials je asi dobrej, ale nemá ochranu webu v reálném čase, což je problem, na počitači nejsem sám Citovat
Fakir Odesláno 31. červenec 2010 Odesláno 31. červenec 2010 Původně zaslal: Radek Hurvajz No tak Win 7 Firewall mi k srdci nepřirostl, nevi proč, ale nelibi se mi. Potom MS Security Essentials je asi dobrej, ale nemá ochranu webu v reálném čase, což je problem, na počitači nejsem sám No, on ten integrovaný firewall ve W7 nemá zrovna intuitivní uživatelské rozhraní, to je pravda. Chce to si na něj zvyknout. Na druhou stranu ale za rok používání W7 si nemůžu vybavit situaci, kdy bych musel do nastavení ručně hrábnout. Většinou si vystačí jen s tím, že se u každého nově instalovaného programu, který chce někam na síť, zeptá, jestli mu to má dovolit a nijak víc neotravuje. To mi vyhovuje. Umí toho ale mnohem víc. Jen mi není úplně jasné, co myslíš tou ochranou webu v reálném čase... [upravil dne 31/7/10 Fakir] Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 31. červenec 2010 Autor Odesláno 31. červenec 2010 ochranou webu v reálném čase myslim to že pokud otevřeš potencialně nebezpečnou stranku tak ti antivir přeruší spojení s tou strankou, nebo nabidne možnost co chceš dělat, zaleží na nastavení Antiviru, v každym připadě tě upozorní. TEST Pokud se po kliknutí na TEST otevře stranka s nějakým textem a antivir nereaguje, tak ochranu webu nemá [upravil dne 31/7/10 Radek Hurvajz] Citovat
Karel Odesláno 31. červenec 2010 Odesláno 31. červenec 2010 Tak jsem zkoušel ten test a MS Security Essentials tu stránku bloknul takže asi ochranu webu v reálném čase má. Citovat
Fakir Odesláno 31. červenec 2010 Odesláno 31. červenec 2010 Radek: jo takhle... Co jsem zkoušel, tak v Exploreru to MSE zařízne spolehlivě, ale v Opeře ani Firefoxu nereaguje. Opera má ale na nebezpečné weby vlastní databázi. Citovat
Šalda Odesláno 31. červenec 2010 Odesláno 31. červenec 2010 JJ, taky mě to MS Security Essentials bloknul:D Díky Radku za test:super Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 31. červenec 2010 Autor Odesláno 31. červenec 2010 Hmm me to ve firefoxu ani nehlesne, takže zustavam u ESETA Explorer jsem nezkoušel a ani nebudu:aut [upravil dne 31/7/10 Radek Hurvajz] Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.