Pavel_Duchek Odesláno 4. září 2004 Odesláno 4. září 2004 Ahoj, mám takový problém. Vlastním 605 2.5 z roku 1995. Super kára dva roky bez problémů - 60. tis km. Akorád se mi občas hřál motor. V Peugeot servisu mi řekli, že mám špatný chladič. Tak jsem ho před měsícem v neznačkovém servisu vyměnil za nový. Při zkušební jízdě se zdálo být vše OK. Když jsem vyrazil na první delší jízdu, zkusil jsem na dálnici jak se bude hřát motor a přiložil jsem. Po chvíli šel teploměr nad obvyklou mez - a ejhle, odnesla to hlava. Nu což. Nelenil jsem a koupil jsem fungl novou hlavu a nechal ji opět v neznačkovém servisu ( ;-) podle značkové dokumentace) vyměnit. Prozože se nám nezdál chod motoru, tak jsem auto odvezl do Peugeot servisu na seřízení. Povídám jim: \"Potíž je v tom, že auto po nastartování jede jako fík, ale po chvíli, když sundám nohu z plynu při podřazování nebo brzdění \"spadne\" motor do divnýho režimu kdy netáhne, začne kouřit do motoru v místě napojení na výfukovou soustavu. Pokud nechávám motor pořád v tahu a neubírám plyn jsem schopen bez problémů jet klidně 20 km.\" V Peugeot servisu mi tedy vyměnily vstřiky a vyčistily nádrž. Problém s chodem motoru se tím ale nevyřešil. Řekli mi, že mám špatný celý výfuk, že by už potřeboval vyměnit. Asi by pokračovali tímto směrem, ale že si uvědomují, že by ze mě jen tahali peníze. Ani mě se už nechce laborovat s něčím, co před prasknutím hlavy normálně fungovalo a v originále stojí výfuk cca 50.000,-Kč! Fakt už nevím kde by mohl být problém. Čerpadlo je OK, to by v tahu auto nejelo. Před výměnou hlavy šlapalo autíčko jako o závod výměna vstřiků bych řekl taky prospěla. Mám pocit, že chodíme kolem nějaké blbosti, která nám uniká. Uvítám jakoukoliv radu, či nápad na co se podívat. Díky Pavel. Citovat
Medvěd Odesláno 4. září 2004 Odesláno 4. září 2004 Je těžký radit, když nevím, odkud jsi. Doporučil bych Ti Vašendu, ale servis mají až v Praze, tak nevím, budeš - li chtít do Prahy jet. Jinak já osobně s 605kou žádné zkušenosti nemám, tak nechci psát kraviny, kterými bys mohl autu třeba víc ublížit než pomoci. Citovat
Petr605 Odesláno 4. září 2004 Odesláno 4. září 2004 Tipnul bych si na problém okolo těsnění pod hlavou. Nezbyde Ti, než to dát zase do někam do servisu, a říct a? se na to kouknou. Servis Ti doporučovat nebudu... Přeju hodně štěstí a brzké nalezení závady. Citovat
TOMDOM Odesláno 5. září 2004 Odesláno 5. září 2004 Jak ti chodej ty teploty ja mam taky 2.5Td a teplota motoru je bezne tak asi 90C termostat se otevre kolem 80C jinak se teplota splha az ke 100C v letnich dnech nebo na dalnici pri jizde kolem 160km, jak to topi u tebe? Skontroluj obtokovej ventil muze bejt otevrenej a hnat spaliny spatky do sani . podobnej problem je celkem dobre popsanej na http://dieselpower.cz/forum/ Citovat
Marcos Odesláno 5. září 2004 Odesláno 5. září 2004 Muzu se mylit, ale problem bude nekde mezi turbem, EGR ventilem a sanim. EGR ventil je napojeny na vyfukovych svodech a na saci rezon. komore, tam muze byt netesnost. Vzhledem k tomu, ze to bylo rozebirane, tak je to dost pravdepodobne. A taky asi bude problem s regulaci toho EGR, ktere je ovladane podtlakem z vakuove pumpy a selenoidu, a ta je ovladana ridici jednotkou. Muze byt nejakym zpusobem pridreny, ze nedovira apod. To by vysvetlovalo ztratu tahu a ta netesnost v napojeni na saci komoru zas to koureni do motoru. Snad Ti to pomuze. Citovat
VP605 Odesláno 6. září 2004 Odesláno 6. září 2004 Mám stejné auto jako ty, včetně r.v. Teploty chodí, pokud tomu nešlapu na krk tak 92-93, jak přišlápnu do oblasti plnýho výkonu teploty šlapou ku 100 oC, sahary to však obslouží a teplotu srazí dolů. Problém s tahem s kouřivostí vidím stejně jako Marcos. Domnívám se, že zůstává otevřený EGR ventil a pak to pochopitelně nemá dost kyslíku na správné hoření. Napiš za kolik byla hlava a odkud. Citovat
Pavel_Duchek Odesláno 6. září 2004 Autor Odesláno 6. září 2004 Ahoj všichni, díky moc za pomoc. Byl jsem dneska znova v Peugeot servisu, napíchli mi auto na počítač, nezjistili žádnou další vážnou chybu. To jsem si odychl. Celkem všichni zúčastnění se kloní k názoru, že by to měl být problém toho EGR ventilu, který asi nefunkuje zcela OK. Takže jsme se dohodli, že ho vyřadíme, protože jeho funkce je prý pouze podpůrná, slouží ke snížení některých škodlivých výfukových složek tím, že se znovu proženou spalovacím procesem. Údajně také snižuje výkon motoru. Doufám, že pokud jej odpojíme, zůstane v té správné poloze, tedy že nebude vracet spaliny zpět do procesu spalování. Dneska nebo zítra se to bude dělat, dám vědět jak to dopadlo. Pro Medvěda: Jsem od Děčína, ale běžně se pohybuju i v Praze. Pro Petra605: Mslím, že to těsněním pod hlavou nebude, to by to auto vůbec netáhlo. Ale každopádně díky za názor! Pro TOMDOMa: zatím nevím jak se to chová s novým chladičem a s novou hlavou. Každopádně před poruchou to běžně bylo nad 90°C při přišlápnutí na 160 běžně ke 100° a když jsem byl plně naloženej tak to při 160Km/h lezlo nad 100° a občas na mě mrkala červená STOPka. Což je prý u 2.5 první příznak problémů s hlavou... Můžeš mě trochu navést v tom odkaze http://dieselpower.cz/forum/, je tam toho moc... Díky... Pro Marcose: Fakt díky, doufám že budeš mít pravdu!!! Pro VP605: Hlavu jsem sehnal přes kámoše v Plzni za 19000 bez DPH což je dost slušná cena. Není sice originál ale nemají na ní prý žádný reklamace. Nabízel mi kdekdo repas, ale vyšlo to skoro na stejno. [Editován dne 6/9/04 Pavel_Duchek] Citovat
Petr605 Odesláno 6. září 2004 Odesláno 6. září 2004 Jen jsem tipoval... dělal machra, no. Jinak ten ventil je ovládaný podtlakem, který vzniká v elektrické vývěvě a je regulovaný ventilem, jak tady už napsal Marcos. Čili k odpojení stačí najít slabou gumovou hadičku, která vede od toho ventilu a přerušit ji. Já jsem to udělal přesně takhle. Nevím kde je vývěva s ventilem u nového modelu, ale já mám celou tuhle opičárnu v pravém blatníku. Zespoda je to vidět. Hadička vede do motorového prostoru a dál dozadu k sacímu potrubí. Je to úplně k ničemu, páč mně to nefunguje a nedávno jsem byl na emisích a hodnoty všech hnusů, co se měří ve výfukových plynech byly hluboko (pod polovinou) povolených úrovní. Takže být Tebou už bych to ani nezapojoval. A výkon to pochopitelně sníží, když místo vzduchu se do sání dostává už jednou spálený sajrajt. EGR zdar!!!!!!!!:D Citovat
Pavel_Duchek Odesláno 7. září 2004 Autor Odesláno 7. září 2004 Tak tady mám další slíbené zkušenosti s vychytáváním brouka z mého motoru: Navštívil jsem tři servisy, všude mi ochotně vyšli vstříc radou i pokusem. Nejvíc musím poděkovat KIA servisu v Radvanci. Zkoušeli jsme odpojit hadičky o EGR ventilu a nic. Jeden mechanik do nich dokonce foukal a sál, dělal prostě všechno možný. Nebylo to nic platný. Zjistili jsme ale, že při odpojení kabelu z čerpadla se chod motoru upraví a přestane kouřit. Jedni se kloní k možnosti, že směs je přílš bohatá čerpadlo \"si myslí\" že má pořád tlačit na plno a EGR ventil to jako bohatou výfukovou směs vrací spátky a tak pořád dokola. Když se čerpadlo na chvíli odpojí, tak přestane tlakovat a je po problému. Pak by chyba byla v tom, že se čerpadlo nedozví, že má v určitou chvíli přestat makat naplno, například když se motor točí pomálu. Jenže když se zase přišlápne tak se z toho už motor nevspamatuje a pracuje chybně a kouří. Druzí tvrdí, že při odpojení čerpadla se počítač v autě přepne do nouzového režimu a sám si upraví chod. To by prý svědčilo o rozhození seřízení čerpadla při výměně hlavy a že by prý bylo potřeba zajet do servisu kde mají počítač a překontrolovat předvstřik, případně to seřídit pootočením čerpadla. Někdo mi dokonce tvrdil, že by to šlo seřídit elektronicky na počítači. Každopádně při odpojeném kabelu z čerpadla můžu jezdit. Auto nemá samozřejmě plný výkon, ale můžu někam dojet, třeba do Prahy. Prosím kohokoliv o radu co dál, případně o doporučení kde těmhle autům opravdu rozumí. U toho Vašendy dělají 605? Byla tady na fóru taky nějaká děsně negativní reakce... Díky za odpovědi! Citovat
TOMDOM Odesláno 7. září 2004 Odesláno 7. září 2004 Odkaz na problem s EGR(AGR) http://www.autodiagnostika.cz/result.asp?id=59 http://www.autodiagnostika.cz/result.asp?id=71 http://www.autodiagnostika.cz/forums.asp?id=30 http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.php?id=5&t_id=111 jeste dotaz jak se ta praskla hlava projevovala? Citovat
Petr605 Odesláno 8. září 2004 Odesláno 8. září 2004 Hmm, to je pěkná závada. K tomu EGRu - nevím, jak je to přesně u 2,5, ale u mé 2,1 jsou pro EGR tyto vstupy: teplota motoru, otáčky motoru a poloha plynového pedálu (snímáno potenciometrem na čerpadle). A co to je u nafty bohatost směsi? Já myslel, že čerpadlo dává tu méně a tu více nafty, podle toho, jaký výkon po něm požaduju. Pokud jste odpojili EGR ventil a nic se nezměnilo, tak to bude asi tím čerpadlem, ten ventil už bych do toho netahal. A ještě otázečka na někoho, kdo do toho dělá: co ještě kromě předvstřiku se dá elektricky řídit na tomhle čerpadle? Já žil v domění že nic. Citovat
Hics Odesláno 8. září 2004 Odesláno 8. září 2004 Nevim, jak u tohohle motoru, ale nejspíš to tam bude taky - snímač atmosferického tlaku - upravuje dávku nafty podle nadmořské výšky. Tady by mohl být problém, nebo má čerpadlo špatnou informaci o plnícím tlaku turba, nicméně se obecně kloním k problému s EGR. Citovat
Marcos Odesláno 8. září 2004 Odesláno 8. září 2004 No, tak ci tak si fakt stale myslim, ze tam bude problem s tim EGR. Pokud pri odpojeni se nic nestalo, to jeste neznamena, ze to neni tim. Ten EGR ventil se muze zasekavat, a proto to dela. Pokud vim, EGR je funkcni jen pri nizkem a stabilnim zatizeni motoru, takze kdyz se tomu poradne nalozi, auto jede ok, ale kdyz se ubere, uvede se do cinnosti EGR, pridre nebo sekne se ventil a pak uz to pousti vyfukove plyny bokem pres sani, nejde jich 100% pres turbo a auto nema tah.. A to koureni do motoru, to jen nejaka netesnost, a vzhledem k tomu, ze to kouri jen kdyz auto zacne jet blbe, priklanim se k netesnosti mezi EGR ventilem a sanim, tam se to stava. A do elektroniky na 605 2.5 td nevidim, sam mam 2.1 td, elektroniky tam je plno, ale jen k brzdam a k EGR, ale to vubec nema vliv na chod motoru. EGR mam odpojene, a nemam nejmensi problem, a aspon nebudu mit zasrane sani.. Citovat
Petr605 Odesláno 8. září 2004 Odesláno 8. září 2004 Napsán autorem Hics Nevim, jak u tohohle motoru, ale nejspíš to tam bude taky - snímač atmosferického tlaku - upravuje dávku nafty podle nadmořské výšky. Tady by mohl být problém, nebo má čerpadlo špatnou informaci o plnícím tlaku turba, nicméně se obecně kloním k problému s EGR. Jasně, u 2,1 je snímač tlaku taky. Psal jsem to mezi prací a zapomněl jsem na něj. Proč by to musel být ten EGR ventil, když se to chovalo stejně, i když byl odpojenej na tvrdo od podtlaku? To pak nemá důvod se vůbec hýbat. A ona se ta závada projevuje stále za stejných podmínek, jako když je zapojený. Já bych vsadil na to čerpadlo. Jsem zvědav, co nakonec Pavel zjistí. Teď mi docvaklo, že elektricky se v tom čerpadle ještě řídí otvírání druhé klapky na naftu na základě tlaku za turbínou (já na to mám hadici od intercooleru do čerpadla...). V tom by taky mohla být zrada, jak píše Hics. Citovat
VP605 Odesláno 9. září 2004 Odesláno 9. září 2004 Doporučuji několikrát prostudovat text v odkazu od TOMDOMA http://www.autodiagnostika.cz/result.asp?id=59 a udělat kontrolu podle shrnutí tohohle článku. Nicméně myšlenta Petra605 nepostrádá racionálního jádra a je to podle mne taky možnost Citovat
Pavel_Duchek Odesláno 14. září 2004 Autor Odesláno 14. září 2004 Ahoj všichni, tak na zítra ráno jsem se objednal do Prahy do opravny Auto Vašenda, doufám že mi pomohou. Vezmu vytištěnou diskusi a uvidíme. Ozvu se jak jsem dopadl. Díky všem za nápady. Zdraví Pavel Citovat
Petr605 Odesláno 15. září 2004 Odesláno 15. září 2004 Moje příspěvky raději vymaž... Ale přeju mnoho zdaru. Citovat
Pavel_Duchek Odesláno 7. prosinec 2004 Autor Odesláno 7. prosinec 2004 Zdravim všechny. Už to jezdí. Byly to špatně nastavený rozvody. Předělali mi to v Autocentru Dojáček v Praze, v dílně pro seřizování BOSH čerpadel. Zlatý ruce. Nekecali, ochotný byli, problém vyřešili a zas tak moc to nestálo. Díky jim. Pavel Citovat
zoby Odesláno 8. prosinec 2004 Odesláno 8. prosinec 2004 nevím jestli je to podobné ale na skorotchánově audi 1,9 tdi se vyskytlo toto: po zahřátí motoru když jsi sundal nohu z plynu-brždění motorem, řazení-tak to pak vůbec nereagovalo na plyn-netáhlo to prostě se nic nedělo, musel jsem vyšlápnout spojku a bez plynu se to po chvíli chytlo. vyřešila to výměna čerpadla za 6 tisíc z vrakoviště Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.