Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Lze bez rizika nabíjet baterii aniž bych jí odpojoval a vyndaval z auta? Jenom připojit nabíječku a pustit nabíjení? Nebo se musí baterie odpojit? Dost mi prudí pak všechno (rádio, hodiny...) zase nastavovat.

Odesláno

V případě třeskutých mrazů, pokud teda auto nestojí v teplé garáži bych baterii vyndal a před nabijením ji zahřál na pokojovou teplotu, ono by to nabíjení v mraze nemuselo být moc efektivní

Ale v každém případě odpojit.

[upravil dne 29/12/09 Radek Hurvajz]

Odesláno

Nevidím důvod, proč odpojovat. Odpojovat jedině v případě, že baterka je (nebo jsou pochybnosti) úplně kaput a rozpojená. Dobrá vybitá baterka požere a vyfiltruje špičky z nabíječky.

A diskuse může začít...

Připomínám, že za jízdy ji alternátor taky dobíjí na 14,4 V.

EDIT: druhý důvod k odpojení by byl ten, že nabíječka má elektronickou regulaci, která se může probít a baterka by dostávala plné koule - aby aspoň auto vydrželo, kdyby baterka vyvařila.

U jednoduchých nabíječek to nehrozí, bývá to měkké trafo s jednou diodou, nebo dvoucestným usměrněním.

Já zastávám názor, že baterce se má jenom pomoct, aby nastartovalo auto (půl hodiny nabíjení pod dozorem), a pak už jet a pravidelnými jízdami dobíjet baterii. Anebo nastartovat pomocí kabelů a pak jet.

[upravil dne 29.12.2009 P607Olda]

Odesláno

abych pravdu řekl,už nevím,proč nám v kurzu v Plzni tvrdili baterii vždy odpojovat od sítě vozu...,( na vojně jsem měl pod sebou útvarovou nabíjecí stanici),prostě toto jsem si zapamatoval a dělám to tak...:)

Odesláno

Říká se to, ale není mi jasné, proč. Já (vzpomínám...) nabíjím málokdy, jen když se zapomene např. otevřený kufr na 306. Jinak není třeba nabíjet - když to nenastartuje, tak je něco v háji a je potřeba dojet do servisu.

Já nabíjím bez odpojení baterky. Zajímal jsem se i o elektrovozidla, tam se samozřejmě nabíjí bez odpojení baterky (kdo by se s tím denně komplikoval, připojí se nabíječ a nabíjí se) - i u elektrovozidel je hodně elektroniky, která by se mohla poškodit.

Odesláno

Zlé plyny se uvolňují v poslední fázi dobíjení, kdy napětí už přesáhlo asi 14V. U starších baterek odcházejí ven z baterky (jedná se o vodík a kyslík, proto se pak dolívá destilovaná voda), u nových hermetických zůstávají uvnitř a baterka mírně tlakuje. Proto se také (u nejdokonalejších nabíječek) měří teplota baterie, dokonce čidlo je uvnitř baterie (to není u automobilových startovacích baterií, ale u baterií pro elektrovozidla, kde záleží na rychlém nabití a hlavně na tom, nasypat do baterie co nejvíc energie ještě v poslední fízi, kdy už dochází k plynování). U jednodušších systémů se alespoň měří teplota okolí, protože napětí při kterém nastane plynování, závisí na teplotě - v horku se těch \"14,4V\" snižuje a v mrazu zvyšuje.

Nechce se přít, klidně je odpojujte, chtěl jsem jen napsat, co jsem se dozvěděl a v praxi i aplikoval.

Shrnutí:

- je možné, že v klidu vozidla nedochází k odvětrání prostoru pod kapotou

- opět navrhuji jen \"oživit\" baterku nabíječkou, a pak už jet.

Odesláno

P607Olda

jinak máš pravdu s tím nabíjením,jedině když se zapomene něco zapnuté,jsou to roky,co jsem nenabíjel baterku...,dnes ty altíky jedou celkem bez problémů--proti éře dynam a reglérů,kdy se furt něco s.alo,neskutečný pokrok

Odesláno

nevím, ale na plus kontaktu je takovej plastovej chránič, přes kterej stejně ten konektor od nabíkečky nedám, takže + jde z baterky dolu a - nechám bejt, jen pak musím nastavit hodiny, jinak v tom neni problém

Odesláno

ted mate zrejme stejne jako ja bezudrzbovy baterky, takze klidne nabijet v aute, jen pozor na jakej mod nabijecky to date. Mam 32A a tu kdyz chci nabijet pres noc musim dat na MIN tak to nabije na max 14,5V. pokud to necham na MAX tak to tam tece pres 15V - to pouzivam na vystavach kdyz jsem potreboval vic stavy pro muziku. Jinak elektronika vetsinou nema problemy ani s 16V ale to uz je hranicni napeti.

tak me napada ze bych asi mel vymenit baterku. zkousel jste nekdo jak velka se tam maximalne vejde?

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...