HoK Odesláno 29. prosinec 2009 Odesláno 29. prosinec 2009 Lze bez rizika nabíjet baterii aniž bych jí odpojoval a vyndaval z auta? Jenom připojit nabíječku a pustit nabíjení? Nebo se musí baterie odpojit? Dost mi prudí pak všechno (rádio, hodiny...) zase nastavovat. Citovat
ozzy56 Odesláno 29. prosinec 2009 Odesláno 29. prosinec 2009 zásadně odpojit--vyndavat z auta se nemusí Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 29. prosinec 2009 Odesláno 29. prosinec 2009 V případě třeskutých mrazů, pokud teda auto nestojí v teplé garáži bych baterii vyndal a před nabijením ji zahřál na pokojovou teplotu, ono by to nabíjení v mraze nemuselo být moc efektivní Ale v každém případě odpojit. [upravil dne 29/12/09 Radek Hurvajz] Citovat
P607Olda Odesláno 29. prosinec 2009 Odesláno 29. prosinec 2009 Nevidím důvod, proč odpojovat. Odpojovat jedině v případě, že baterka je (nebo jsou pochybnosti) úplně kaput a rozpojená. Dobrá vybitá baterka požere a vyfiltruje špičky z nabíječky. A diskuse může začít... Připomínám, že za jízdy ji alternátor taky dobíjí na 14,4 V. EDIT: druhý důvod k odpojení by byl ten, že nabíječka má elektronickou regulaci, která se může probít a baterka by dostávala plné koule - aby aspoň auto vydrželo, kdyby baterka vyvařila. U jednoduchých nabíječek to nehrozí, bývá to měkké trafo s jednou diodou, nebo dvoucestným usměrněním. Já zastávám názor, že baterce se má jenom pomoct, aby nastartovalo auto (půl hodiny nabíjení pod dozorem), a pak už jet a pravidelnými jízdami dobíjet baterii. Anebo nastartovat pomocí kabelů a pak jet. [upravil dne 29.12.2009 P607Olda] Citovat
ozzy56 Odesláno 29. prosinec 2009 Odesláno 29. prosinec 2009 abych pravdu řekl,už nevím,proč nám v kurzu v Plzni tvrdili baterii vždy odpojovat od sítě vozu...,( na vojně jsem měl pod sebou útvarovou nabíjecí stanici),prostě toto jsem si zapamatoval a dělám to tak... Citovat
P607Olda Odesláno 29. prosinec 2009 Odesláno 29. prosinec 2009 Říká se to, ale není mi jasné, proč. Já (vzpomínám...) nabíjím málokdy, jen když se zapomene např. otevřený kufr na 306. Jinak není třeba nabíjet - když to nenastartuje, tak je něco v háji a je potřeba dojet do servisu. Já nabíjím bez odpojení baterky. Zajímal jsem se i o elektrovozidla, tam se samozřejmě nabíjí bez odpojení baterky (kdo by se s tím denně komplikoval, připojí se nabíječ a nabíjí se) - i u elektrovozidel je hodně elektroniky, která by se mohla poškodit. Citovat
pastorek Odesláno 29. prosinec 2009 Odesláno 29. prosinec 2009 Matne si pamätám že nás tiež učili odpájať. Nerobím to, nabíjam kľudne pripojenú. Citovat
.mycTD Odesláno 29. prosinec 2009 Odesláno 29. prosinec 2009 nas nutili odpojit a vyndat z vozidla, bo se uvolnuji zle plyny a mohli by mi zespodu zkorodovat kapotu Citovat
P607Olda Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 Zlé plyny se uvolňují v poslední fázi dobíjení, kdy napětí už přesáhlo asi 14V. U starších baterek odcházejí ven z baterky (jedná se o vodík a kyslík, proto se pak dolívá destilovaná voda), u nových hermetických zůstávají uvnitř a baterka mírně tlakuje. Proto se také (u nejdokonalejších nabíječek) měří teplota baterie, dokonce čidlo je uvnitř baterie (to není u automobilových startovacích baterií, ale u baterií pro elektrovozidla, kde záleží na rychlém nabití a hlavně na tom, nasypat do baterie co nejvíc energie ještě v poslední fízi, kdy už dochází k plynování). U jednodušších systémů se alespoň měří teplota okolí, protože napětí při kterém nastane plynování, závisí na teplotě - v horku se těch \"14,4V\" snižuje a v mrazu zvyšuje. Nechce se přít, klidně je odpojujte, chtěl jsem jen napsat, co jsem se dozvěděl a v praxi i aplikoval. Shrnutí: - je možné, že v klidu vozidla nedochází k odvětrání prostoru pod kapotou - opět navrhuji jen \"oživit\" baterku nabíječkou, a pak už jet. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 Moderní nabíječky bývají také pulzní a to potom nesvědčí regulátoru a alternátoru, další elektronika samozřejmě tím trpí taky [upravil dne 30/12/09 Radek Hurvajz] Citovat
Pe.Tr Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 a)kdyz se nabiji ve voze tak je kapota prece otevrena ne ? b)807 ma baterku v podlaze pred ridicem Citovat
ozzy56 Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 P607Olda jinak máš pravdu s tím nabíjením,jedině když se zapomene něco zapnuté,jsou to roky,co jsem nenabíjel baterku...,dnes ty altíky jedou celkem bez problémů--proti éře dynam a reglérů,kdy se furt něco s.alo,neskutečný pokrok Citovat
Pe.Tr Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 jo to jsem myslel, ale v podtate mam pravdu kdyz jedu s manželkou a ona je u volantu:D Citovat
Radek 306 Odesláno 30. prosinec 2009 Odesláno 30. prosinec 2009 nevím, ale na plus kontaktu je takovej plastovej chránič, přes kterej stejně ten konektor od nabíkečky nedám, takže + jde z baterky dolu a - nechám bejt, jen pak musím nastavit hodiny, jinak v tom neni problém Citovat
Sasula Odesláno 1. leden 2010 Odesláno 1. leden 2010 ted mate zrejme stejne jako ja bezudrzbovy baterky, takze klidne nabijet v aute, jen pozor na jakej mod nabijecky to date. Mam 32A a tu kdyz chci nabijet pres noc musim dat na MIN tak to nabije na max 14,5V. pokud to necham na MAX tak to tam tece pres 15V - to pouzivam na vystavach kdyz jsem potreboval vic stavy pro muziku. Jinak elektronika vetsinou nema problemy ani s 16V ale to uz je hranicni napeti. tak me napada ze bych asi mel vymenit baterku. zkousel jste nekdo jak velka se tam maximalne vejde? Citovat
ozzy56 Odesláno 1. leden 2010 Odesláno 1. leden 2010 těch 32A myslíš max. výkon nabíječky,nebo těch 32A do ní přes noc rveš [upravil dne 1/1/10 ozzy56] Citovat
Haryk Odesláno 1. leden 2010 Odesláno 1. leden 2010 zatím jsem vždy u každého auta nabíjel bat. připojenou a bez problémů a nabiječku mám pulzní Citovat
Sasula Odesláno 1. leden 2010 Odesláno 1. leden 2010 ze z ni jde 32A efektivních do auta... stejne to na vystavach bylo malo. takze byly pripojeny k baterce(kám) 4 nabijecky... i tak nestihaly Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.