Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

no moje souška učitelka byla fajn i za komanču. A to i když jsem hodil na soudruha Husáka na zdi,lžičkou kus rohlíku s výživou dětskou. Táta tehdy musel jít vymalovat:)

Odesláno
Původně zaslal: Qcko

Preco proste detom nepovedia ze by nemohli mat internet a facebook a fotky a McDonaldy??? To by stacilo:mrk

Ale obrazok o dobe si ma kazdy robit sam, hovorit niekomu \"to bolo zle\" nie je riesenie, co je zle ludi laka, historiou overene:super

Ona ta doba ale taky nebyl jen rok 48, 68, 89, nebyly to jen procesy a stovky odsouzených... Ony to byly sem tam i jiný věci, o kterých se jaksi nemluví... Nebutu tu rozebírat míru tehdejší spokojenosti, či nějaká absolutní čísla... Ale je zřejmé, ne jen z naší historie, že každá vládnoucí garnitura, ať je jakákoli, historii vykládá tak, jak se jí hodí. Dělali to tamti, ale nedělejme si iluze, že by to ta současná nedělala. Možná že si právě toto někdo konečně pomalu začíná taky uvědomovat. Ono totiž nic není černé, nebo bílé, že.
Odesláno

Edison: teda nevím kolik Ti je,ale souhlasím s Tebou. Jestli to pamatuješ před a po, tak to je rozdíl.MYSLÍM V NÁZORU

[upravil dne 21/12/09 adraj]

Odesláno

Lubk0: myslis tak, ze povaleci se neflakali doma na podpore, ale chodili se flakat do zamestnani, kde predstirali praci? :papa

Edison: nejaky priklad toho, co bylo za komunismu lepsi nez dnes, a bylo to dlouhodobe udrzitelne? To neni flame, vazne by me to zajimalo...

jednim z duvodu, proc dnes lide vzpominaji jak bylo za komunistu \"dobre\" je, ze si jaksi lidsky mozek pamatuje to dobre, ale zapomina ty stinne stranky.

Odesláno

Asi se zabývají blbostma... Kde by těm dětem někdo vykládal, že komunismus byl fajn? Ve škole asi ne, doma možná u pár z nich, jinak asi taky ne a v televizi už teprve ne, poslední dobou je trend i v pořadu o vaření vzpomenout, že za komunistů byste ten kardamone sháněli minimálně týden :-D. Já mám taky docela chabou představu, co se tehdy dělo, co bylo lepší, co horší (i když to horší většinou někde slyším, lepší moc ne). Akorát si říkám, proč je teda volí ti staří lidi (ti, co zažili celou éru komunismu).

Odesláno

Vvitty - určitě víš, že á opravdu nejsem zastáncem \"minulého\" režimu, přesto ale i já přiznávám, že bylo pár věcí, které komanči měli lépe zvládnuté

1) podpora dětí. Na každé základní škole byl dostatek různých kroužků různého zaměření, kde dítě mohlo trávit téměř zadarmo svůj volný čas. Dnes aby člověk takový turistic,ký či modelářský kroužek hledal mikroskopem.

2) podpora sportu. Opět to vezmu od dětí. Když jsem projevil zájem jezdit na vodě, přihlásil jsem se na loděnici na nábor do oddílu, kde jsem od oddílu dostal starší loď a pádlo - trenér mi následně vysvětlil/pomohl jak se loď opravuje a přes zimu jsme si všichni lodě dali dohromady, abychom na nich mohli na jaře začít jezdit (jednalo se o lodě od starších závodníků, kteří měli nějaké výsledky a tak dostávali každoročně od oddílu lodě nové). Tím, že jsme si museli lodě opravit jsme vlastně byli donuceni si půjčeného majetku vážit a přistupovat k němu opatrněji - až za pár roků budu chtít, aby Pavlík také jezdil na vodě (přeci jen to máme v rodině), budu jako rodič postaven do situace, kdy mu budu muset koupit novou loď a další vybavení v řádu mnoha tisíc Kč, abych se záhy třeba dozvěděl, že \"Hele, táto, mě to nebaví, já na loděnici už chodit nebudu, tak to někomu prodej a kup mi lyže (vybavení na hokej, kolo), já zkusím, jestli by mě to nebavilo víc\".

To, že dnes se stát vlastně vůbec nezajímá o vyžití mládeže mezi koncem vyučování a návratem rodičů domů (kolikrát rodiče přijdou spíš než pozdě odpoledne až večer) je podle mě jasnou příčinou nárůstu drobné kriminality páchané dětmi, čím dál mladších feťáků apod.- tohle prostě za těch komančů bylo lépe ošetřeno, každá rodina mohla dítěti zajistit využití volného času (nebylo to o financích, ale pouze o chtění).

3) pravidelné zdravotní prohlídky dětí. Škola chodila 2x ročně k zubnímu lékaři, očkování též probíhalo celotřídně - dnes je všechno pouze na rodičích, kteří si třeba kvůli návštěvě zubního lékaře musí brát dovolenou nebo ošetřovačku a často na nutnost pravidelných prohlídek zapomínají - já sám k lékaři lezu jen pokud mě něco trápí a tak kdybych si nenapsal do kalendáře, že s Pavlíkem mám jít na prohlídku, určitě bych na to zapomněl (ještě že máme Helču) - když se tohle dělalo ve školce/škole, bylo to pro rodiče určitě jednodušší.

To je pár bodů, které pro někoho mohou být opravdu okrajové - já si ale myslím, že tohle fungovalo lépe (a za minimálních nákladů).

[upravil dne 22/12/2009 Medvěd]

Odesláno

Medvede, k zubari se chodi porad.....jen je cim dal tim vetsi pocet deti, ktery proste nechodi k zubari se tridou , ale ke \"svemu\"....pokud je ten pomer asi opravdu vyrazny, chapu, ze to pro skolu ztraci smysl ....

ad krouzky....jak ja, tak o deset let mladsi bracha jsme vzdycky nasli krouzek, ktery jsme hledali a jedno, jestli slo o sport, divadlo, keramiku ci cokoli jineho...ano, musi se platit, ale zrovna u tech skolnich to nikdy nebylo nic strasnyho....

do lodi sem nikdy poradne nedelala, ale kdyz to tak skoro vypadalo, a kmaradka u toho i zustala, k nakupu vlastniho vybaveni doslo sakra dlouho pote, co vyuzivala vybaveni lodenice....cili az pote co opravdu zjistila, ze ji to sedi, takze ani to bych nevidela tak cerne :)

Odesláno
:xvul asi záleží kde a jak na koho narazíš, někde je potřeba platit větší příspěvky a někde skoro nic. většinou když organizace funguje mimo školu, tak je to dražší. my zase v radioklubu každoročně řešíme se \"starou gardou\" problém, že je \"klubovna\" na vš kolejích a tak se platí normální nájem (pro nás nějaké asi 3000 na rok, nevím přesně). a naši \"důchodci\" říkali, že bysme měli cenu ještě projednat s vedením kolejí, že to je moc peněz. tak jsme jim museli vysvětlit, že nejsme svazarm, abysme to měli za hubičku a že kolejím zabíráme dvě místnosti, ze kterých by byly normálně pokoje pro 6 lidí, to znamená 15000 měsíčně příjem, tak že bysme se neměli radši vůbec připomínat.
Odesláno

Medvěd : a kde su tie peniaze, z ktorych bolo zivene vsetko to \"zadarmo\":nevim

Ja sa najviac smejem, ked niekto povie ako bolo lacno:D ... ze stal liter benalu 2Sk liter, oukej...ale ze clovek zarobil 700 korun mesacne to uz nikto nespomenie, ked sa to prepocita, tak pri cene benzinu 30Sk dnes by mal clovek 10500 korun plat:D ... a nehovoriac o veciach ako maslo, nebodal syr alebo maso (sci-fi)....takze tak...

...zas nemam rad ludi, ktori takyto prepocet hodia napr. na elektroniku a podobne veci, je to irelevantne, predsa len to boli novinky, aj ked zevraj take video stalo napr 2000Sk, toz clovek musel 2-3 mesacne platy odlozit komplet, aby si kupil video, masaker z mojho pohladu:nevim

Odesláno

Na to horší lidi zapomínají, to je pravda. Ale, ale tady je to ale, na Ostravsku, kde bydlím, je problém sehnat práci, ale takovou, kde se normálně platí, ne za měsíc dostat 8000 Kč. Tam, kde pozdrav \"kaj robiš\" je to stejné jako Dobrý den, tak za těch komunistů bylo opravdu líp. Protože

K čemu je svoboda otrokovi , když nemá peníze.

K čemu jsou peníze otrokovi, když nemá svobodu.

Takže pánové a dámy, vyberte si. Jedno bez druhého nejde. Tu svobodu nemá ani bezdomovec, protože si musí každý den najít něco, co by směnil za litr výborného ovocného vína. Nemá ji ani milionář, protože ten bude zase přemýšlet, kde penízky rozmnožit.

Odesláno

Qcko, nehnevaj sa ale tiež kecáš o veciach ktoré nepoznáš. Po vyučení som mal 1600 plat. Ako vodič nákladniaku cca 2500, vodič autobusu 2800 - 3100. Tebou popisovaných 700 Sk som mal ako tretiak učeň. Hovorím o rokoch 80 - 89. 2 Sk stál benzín možno v rokoch 70 - 75. Vedel by som takto popísať o doprave, potravinách, sociálnom zabezpečení, zdravotníctve, školstve. Ono naozaj bola veľa vecí zdarma a to nehovorím o ROH. 6 krát mi komplet platili dovolenku.

Vraj bola železná opona? 3 krát som bol u tety v \"západnom nemecku\". Vraj bolo potláčané vierovyznanie? Temer všetci čo poznám mali svadbu v kostole a žiadny problém nebol.

Kto sa narodil po roku 80 pozná fakty iba z počutia alebo podania iných. Celé je to o objektivite posúdenia.

Pre tých čo by ma chceli považovať za \"červeného boľševika\" iba informáciu že som ním nebol a preto ma i vylúčili zo strany.

Odesláno

patorek: to boli udaje tak zo 60/70 rokov rokov...viem ze na poste mali v hrubom 1100 korun a to bolo maximum, s tym benzinom to koresponduje, ale bol to len priklad, samozrejme ze na nemozem mat a nastastie ani nemam prehlad:super

...a ked si mal tych 1600 plat, tak kolko stala napr taka skoda 100? Pre zaujimavost:mrk

A zas ta ista otazka: Kde su tie peniaze, z ktorych sa platilo to vsetko zadarmo?

To mi len tak vrta hlavou, pretoze som sice mlady, ale naucil som sa uz jednu velku pravdu-->nikto ti nic neda zadarmo:roll

[upravil dne 22/12/09 Qcko]

Odesláno

Qčko - co se týče různých kroužků, ty vedli většinou \"nadšenci\" nebo svazáci bez nároku na honorář, dnes takhle funguje snad jenom junák (aspoň co já mám informace).

Co se týče vrcholového sportu (opět budu hovořit o vodním slalomu, neb o tom něco tuším) tak je to tak, že do něj vstoupily peníze a tím dochází k tomu, že špičkoví závodníci jsou sponzorováni firmami, které zhusta nemají s vodou vůbec nic společného (můj dobrý kamarád v 90tých letech měl na lodích logo SEATu) a podpora sporu je pro ně vyjádřena pouze odčitatelnou položkou od daňového základu. Tzn. že závodník má ve smlouvě, že každý rok dostane 2 nové lodě a 10 pádel, na konci sezony je odevzdá sponzorovi a dostane vybavení nové - co s takovými použitými loděmi udělá SEAT nebo Coca-Cola je asi každému jasné (raději je ekologicky zlikvidují než aby se zabývaly nějakým prodejem do bazarů apod.). Když jsem jezdil v 80tých letech na vodě já, byl jsem členem TJ, která podle toho, jak se její členové umístili v celostátním žebříčku dostala od ministerstva určité množství financí, za což mohla pořídit pro Ty nejlepší nové vybavení - staré lodě ale zůstávaly v majetku TJ a jezdili na nich Ti horší, až se propracovaly až k tomu, že na nich jezdil \"potěr\".

Samozřejmě rodiče a závodníci platili i příspěvky, ale byly v řádech stokorun - přijde mi mnohem smysluplnější než platit drahou léčbu feťáků či zvažovat od kdy může jít dítě do basy uvolnit část z tohoto balíku na podporu mimoškolní činnosti mládeže - interfernet a TV asi nebude to pravé (byť je to levné).

Odesláno

za komunismu bylo \"fajn\" Bylo i nebylo, ale v prvé řadě je mít práci, tím myslím penízky za odvedenou práci. Ale takovou práci, jakou měl jeden zaměstnanec, který přišel na 6,15 do práce, už se vybíralo na půllitra a to bylo vždycky málo, pak dělal do 11 pro zaměstnavatele a měl odpracováno a končil 14,15, to jsou ty peníze, které chyběly.

[upravil dne 22/12/09 kobr]

Odesláno

jo, to se mě taky ptal kamarád, proč můj táta nezůstal v Německu, když tam každou chvíli jezdil k rodině. tak jsem mu říkala, že tu měl dům, práci, uměl česky... v Německu by byl s holým zadkem a nerozuměl by ani slovo. svoboda by byla super, ale co to je za svobodu, když nemáš ani peníze na živobytí? :-)

Odesláno
Původně zaslal: Qcko

...a ked si mal tych 1600 plat, tak kolko stala napr taka skoda 100? Pre zaujimavost:mrk

A zas ta ista otazka: Kde su tie peniaze, z ktorych sa platilo to vsetko zadarmo?

Neviem koľko stála škoda 100 ale v 1987 som kupoval škodu 120 GLS za 72 000 Kčs.

Vtedy boli všetky podniky štátne a zisk ktorý produkovali zostával v štátnej pokladnici na financovanie toho čo bolo zdarma. Po privatizácii prišiel štát temer o všetky zisky z týchto podnikov. Dnes má z nich cca jednu pätinu, ostatné majú vlastníci. Preto išli hore spotrebné dane, DPH ktorá predtým ako daň z obratu ktorá pri niektorých komoditách bola mínusová a štát cez ne dotoval obyvateľstvo).

[upravil dne 22/12/09 pastorek]

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...