Thomson Odesláno 9. listopad 2009 Odesláno 9. listopad 2009 zdravím, asi jako každý tady, i já bych chtěl poprosit o radu. Mám Peugeota 406 1.8 16V, r. v. 99 (nový facelift). Z ničeho nic, bez jakéhokoliv varování se mi začal přehřívat motor a to tak, že ručička leze až do červeného pole, div se nevyvrátí. Když mi poprvé ručička vylítla na max. otevřel jsem kapotu a hledal závadu. Přišlo mi divný, že chladič je studený, ač je teplota na max, tak jsem si řekl, že se asi zasekl termostat a drží vodu v motoru. Moje hypotéza se ale stávala slabší v kolenou v okamžiku, kdy jsem ho po demontování zkoušel vařit v hrnci na sporáku. Vypadal, že funguje bez problémů. Nakonec jsem ale stejně koupil nový, abych tuhle hypotézu buď potvrdil nebo vyvrátil. Dal jsem nový termostat, naplnil systém chladící kapalinou, odvzdušnil, ale problém pořád přetrvává. Vodní pumpa se mi zdá v pořádku, protože když jsem odvzdušňoval systém, kapalina měla tendenci vytékat z odvzdušňováku. Další věcí je, že auto přestalo topit. Záměrně to říkám až teď, protože si nejsem jistý, jestli to bylo už před tím, než jsem měnil termostat, nebo až potom. Mohla se mi tam totiž někde udělat bublina a mohl jsem to špatně odvzdušnit. Ventilátor chladiče funguje na oba stupně, voda ze systému nikde neuniká, alespoň podle toho, co jsem sledoval, těsnění pod halvou se zdá být v cajku, navíc za mnou není žádná bílá pára, motor jde plynule, žádná varovná kontrolka na mě nesvítí. Napadá mě ještě, že je možná jen špatné čidlo. Když totiž ručička leze do červeného pole, pohupuje se jak ručička tachometru u fichtlu. To by mohla být taky varianta a to, že auto netopí je jen mojí nešikovností při plnění systému kapalinou a špatného odvzdušnění. Dokázal by mi pls někdo poradit? Zatím díky Thomson Citovat
P607Olda Odesláno 10. listopad 2009 Odesláno 10. listopad 2009 Když to leze do červeného, tak sahary jedou? Mířím totiž k jině otázce: jestli se motor opravdu přehřívá, anebo blbne jenom teploměr? Změř teplotu bloku, termostatu, hadic, nezávislým infra-teploměrem (v servisu - minuta práce). Citovat
Thomson Odesláno 10. listopad 2009 Autor Odesláno 10. listopad 2009 jj, jakmile teplota lehce přejde 90° větrák se rozeběhne, když vyleze ještě výš, rozjede se ještě víc. Pokud by tedy bylo jen špatné čidlo teploměru, co ten fakt, že to netopí? Je to jen tím, že je tam někde vzduchová bublina, že jsem to špatně odvzdušnil? Našel jsem jen jeden odvzdušňovák, který je za motorem a vede od topení a z toho kapalina vytékala, když jsem to odvzdušňoval. Je ještě někde jiný? Nenašel jsem nikde žádný jiný. Podle dílenské příručky bývá u některých typů i na kolenu u motoru vedoucího od termostatu, ale tam taky nic není. Citovat
ozzy56 Odesláno 10. listopad 2009 Odesláno 10. listopad 2009 máš i po výměně termostatu chladič studený? zkontroluj průchodnost chladiče a taky pumpu--zda vůbec tlačí dostatečně Citovat
Thomson Odesláno 10. listopad 2009 Autor Odesláno 10. listopad 2009 teď už je teplý, všechno vypadá ok, chladič jsem měl vyndaný a profukoval jsem ho pusou, průchodnost bez problémů. Totéž jsem udělal z celým systémem. Když jsem to měl všechno v hromadě a ještě tam nebyla chaldící kapalina a termostat, foukal jsem do hadice vedoucí od termostatu do chladiče. Průchodnost byla jak do expanzdní nádoby, tak to bublalo i v motoru, kde ještě zbyla trošinka chladící směsi. Myslím, že v průchodnosti problém nebude. Spíš možná ta pumpa, ale nevím, co znamená pojem \"dostatečně tlačí\". Jak jsem psal, když jsem povolil odvzdušňovák, kapalina z něho tekla proudem. Ještě možná zkusím vůli klínového řemenu, jestli nějak na pumpě neprokluzuje a tudíž dostatečně netlačí. Jen nevím, co by se s tou pumpou mohlo stát. Většina problémů, kdyse mění pumpa je, že teče (tedy alespoň podle mého mínění), ale že by málo tlačila, to jsem moc neslyšel. Jedině, že by se do ní dostala nějaká velká špína, ale to by se spíš zanesl chladič, než pumpa. Ale díky za tip, každá rada dobrá a hlavně plodí další nápady :-) Citovat
Ferry Odesláno 10. listopad 2009 Odesláno 10. listopad 2009 vodni pumpa je ne na klinovem ( remen prislusenstvi) ale na rozvodovem remenu, pokud by tam byla vule, tak uz je to davno preskocene a potkanej motor, nicmene uz tu taky na foru byl pripad, kdy pumpa nedostatecne hnala, problem byl myslim v ocesanych lopatkach pumpy Jinak jiny odvzdusnovak opravdu neni, jen ten na koleni hadice k topeni Citovat
Thomson Odesláno 11. listopad 2009 Autor Odesláno 11. listopad 2009 ok, tak zatím díky. Vezmu to asi od nejlevnějších dílů. Nejdřív zkusím to teplotní čidlo, vyndám ho a zkusím nějak otestovat a pak případně vyměnit tu pumpu. Citovat
Yantschi Odesláno 11. listopad 2009 Odesláno 11. listopad 2009 A skusal si rukou teplotu hadic, ktore vedu z a do kabiny? Su pod sebou kusok napravo od odvzdusnovacieho ventilu. Ak su teple, tak je vsetko ok, ak je len jedna tepla, bude zaneseny vnutorny radiator kurenia, resp. neprepusta. Dalsia vec moze byt skutocne vodna pumpa, aj ked voda nekvapka. Mne taktiez nekvapkala, ale odniekadial unikala, ale vsade bolo sucho. Dlho som tiez nevedel co to je a nakoniec to bola vodna pumpa. Vymena aj so stabilizatormi riadenia cca 300,-EUR... Citovat
Thomson Odesláno 12. listopad 2009 Autor Odesláno 12. listopad 2009 Ahoj všem, rád bych se s vámi podělil o své vyřešení celého problému. Ti co tipovali, že je to vodní pumpa, vyhrávají a za odměnu se mohou podívat, jak může taky vypadat vodní pumpa. Podotýkám, že obrázek je jen pro silné povahy. Když jsem to viděl, tak se mi srolovaly ponožky. Pro porovnání, je tam i obrázek, jak kdysi vypadaly lopatky. Myslím, že už není pochyb o tom, že to je ona závada . Díky všem [upravil dne 13/11/09 Thomson] Citovat
Guest servisman Odesláno 12. listopad 2009 Odesláno 12. listopad 2009 pěkný lopatky to se jen tak nevidí,hlavně že se na to přišlo,kdy jsi dělal rozvody a měnila se pumpa ? Citovat
Thomson Odesláno 13. listopad 2009 Autor Odesláno 13. listopad 2009 no má to najeto 155 000, já osobně najel 35 000. Koukal jsem na řemen a nemá na sobě známky stárnutí, není popraskaný, zuby nejsou omleté, přesně zapadají do ozubených kol vačky, napínací kladka bez vůle, myslím, že to ještě 20 vydrží v pohodě. Pumpa je podle mě ještě originál. Citovat
Ferry Odesláno 13. listopad 2009 Odesláno 13. listopad 2009 u remene vubec nepoznas, jestli je pred smrti nebo ne, kdyz uz je to rozebrany, udelal bych rozvody komplet Citovat
ozzy56 Odesláno 13. listopad 2009 Odesláno 13. listopad 2009 taky myslím,že s tou pumpou mohl být i nový řemen a kladka:myslim Citovat
Thomson Odesláno 13. listopad 2009 Autor Odesláno 13. listopad 2009 souhlasím, že když už to je rozebraný, tak by se to mohlo vyměnit, ale jelikož nemám garáž a opravuju to venku po večerech při hlogenu na dvoře, fakt se mi do toho nechce. Už tahle oprava mě stála spoustu přemáhání. Jakmile se oteplí, tak to vyměním. Jak jsem říkal, ten řemen vypadá opravdu dobře a za toho půl roku najedu cca 5 - 6 000, a to si troufám odhadovat, že opravdu vydrží Citovat
Nick406 Odesláno 14. březen 2015 Odesláno 14. březen 2015 Chtěl bych se zeptat při jaké teplotě se spouštějí ventilátory u 1.8 16V starý model...auto mám půl roku a na delším zátahu třeba 25-30 Km mě vyskočí teplota z běžných jenž jezdím 80C něco přes 90C což jsem nějak neřešil. Ale včera jsem stál a popojížděj v zácpě dobrejch 15-20 minut teplota na rychle valila nahoru rafika byla nad 110 a šla cítit chladící kapalina k tomu bublala v expanzce tak jsem zapnul topení naplno a okamžitě během pár vteřin teplota klesla na 80 a pak už při volné jízdě OK.Ovšem ventilátor se nesepnul a co jsem kdesi slyšel by měl už snad kolem 90C. Popravdě byl jsem zvyklí skoro s každým autem dojet v létě když bylo třeba 25C+ a vždy se po vypnutí motoru sepnul ventilátor tady nic...tak mám dojem že snad ani nefungují. Citovat
Guest servisman Odesláno 14. březen 2015 Odesláno 14. březen 2015 (upraveno) Zkoukl bych relátka co jsou vepředu .Jsou 3 ks před chladičem. Nejsem si jist při jaké teplotě přesně spínají, ale prvně sepnou na pomalou rychlost a po vyšší teplotě na max rychlost. Zda to je 94 a 97°C,nejsem si jist, ale na fóru se tu o tom psalo. Mám 2 vrtule ve předu Upraveno 14. březen 2015 uživatelem servisman Citovat
krtek 2 Odesláno 14. březen 2015 Odesláno 14. březen 2015 ono zalezi ci ma jednu vrtulu alebo dve ked mas len jednu tak to spina klasicky termospinac na chladici cca 100 stupnov ked mas dve tak je to zlozitejsie viz Servisman Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.