Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Mam dotaz. Pokud má člověk na autě namontovaný denní svícení a jede přes den s připojeným přívěsem, musí mít rozsvícena potkávací světla, nebo stačí světla pro denní svícení? Jde mi o to, že když pojedu se zapnutým denním svícením, tak nebude přívěs svítit. Musí být ve dne přívěs osvětlen? Stačí mi, když mi tady někdo napíše, v jaké právní normě se to dá najít nebo názor nějakýho odborníka na tuhle problematiku. Díky :papa

Odesláno

Pri dennom svietení ide o to byť videný spredu, aj denné svetlá sú definované ako svetla smerujúce dopredu. Takže si myslím, že príves by na to nemal mať vplyv. Ale keď je predpísané osvetlenie pre samotný príves malo by byť zapnuté bez ohľadu či sa používa denné svietenie alebo stretávacie svetlá.

[upravil dne 25.9.2009 AnotherOne]

Odesláno

Ano, denní svícení znamená být viděn zepředu, což je vlastně význam svícení ve dne jak automobily užívajícími světla pro denní svícení, tak auty užívajícími klasicky potkávací světla. V noci je to bez debat. Ale z logického hlediska by to mělo být tak, že přívěs ve dne být osvětlen nemusí právě z důvodu, že postačí osvětlení vozidla v přední části. Starší (již neplatná) právní úprava nevyžadující svícení ve dne na tom byla obdobně, nevyžadovalo se při jízdě s přívěsem zapnutí osvětlení vozidla. Proto mě zajímá, jestli se na tom něco nezměnilo. V zákoně o provozu na pozemních komunikacích se nic k této tématice nepíše.

Odesláno

Jaktože nepíše. Svítit musí pouze motorové vozidlo a tramvaj ve dne a při snížené viditelnosti každé vozidlo.

Osvětlení vozidel

§ 32

(1) Motorové vozidlo musí mít za jízdy rozsvícena obrysová světla a potkávací světla

nebo světla pro denní svícení, pokud je jimi vybaveno podle zvláštního právního

předpisu 2). Tramvaj musí mít rozsvícena potkávací světla nebo světla pro denní

svícení.

§ 33

(1) Motorové vozidlo nebo jízdní souprava, jejichž rozměry nebo rozměry nákladu

přesahují míry stanovené zvláštním právním předpisem,2) musí mít za jízdy rozsvícena

obrysová a potkávací světla.

Odesláno

Takže se nás týká par. 33, protože se jedná o jízdní soupravu, to je to, co jsem měl na mysli. Teď by byl zajímavý ten zvláštní předpis.

Jinak je zvláštní, proč při vlečení auta aspoňjedno z nich bliká varovnými blinkry. To mi taky hlava nebere. Přitom se jedná právě o jízdní soupravu, nemýlím-li se. Ale možná je vlečení motorového vozidla nějak v zkoně popsáno samostatně. Nicméně vím, že při vlečení se nemají používat výstražné blinkry ani jednoho vozidla. Vlečené vozidlo má být označeno v zadní části výstražným trojůhelníkem, teď si nejsem jist, jestli má svítit obrysovými světly. Přední vůz má svítit potkávacími. /nemluvím o možnosti použít mlhová, příp. dálková světla dle situace popsané jinde, že.../

Odesláno

Ten zvláštny predpis by mala byť vyhláška 102/1995, kde sa píše:

§ 22

Rozměry vozidel a jízdních souprav

(1) Největší přípustné rozměry bez plusové tolerance vozidel a jízdních souprav (dále jen \"souprava\") včetně nákladu jsou

a) celková šířka ..................................... 2,55 m,

- vozidla s tepelně izolovanou nástavbou, jejichž tloušťka stěn je větší než 45 mm ..................................... 2,60 m,

- přípojného vozidla kategorie O1 nebo O2 vybaveného spojovacím zařízením s koulí ISO 50 ..................................... 2,30 m,

- přívěsného vozíku za dvoukolové motorové vozidlo ..................................... 1,00 m,

- samojízdných a přípojných pracovních strojů ..................................... 3,00 m,

- tramvají ..................................... 2,65 m,

b) celková výška (včetně sběračů tramvají a trolejbusů v nejnižší pracovní poloze) ..................................... 4,00 m,

- přípojného vozidla kategorie O1 nebo O2 vybaveného spojovacím zařízením s koulí ISO 50 ne větší než 1,8násobek rozchodu jeho kol, nejvýše však ..................................... 3,00 m,

c) celková délka - jednotlivého vozidla s výjimkou návěsu ..................................... 12,00 m,

- autobusu se všemi řiditelnými nápravami ..................................... 15,00 m,

- kloubového dvoučlánkového autobusu a trolejbusu ..................................... 18,00 m,

- kloubového tříčlánkového autobusu a trolejbusu ..................................... 22,00 m,

- soupravy tahače s návěsem ..................................... 15,50 m,

- soupravy tahače s návěsem za podmínek, že vodorovná vzdálenost jakéhokoliv bodu přídě návěsu od osy návěsového čepu nepřekročí hodnotu 2,04 m a současně maximální vzdálenost osy návěsového čepu od zadního obrysu návěsu nepřekročí hodnotu 12,00 m ..................................... 16,50 m,

- soupravy motorového vozidla s jedním přívěsem ..................................... 18,00 m,

- soupravy motorového vozidla s jedním přívěsem za podmínek, že maximální vzdálenost měřená rovnoběžně s podélnou osou přívěsové soupravy mezi nejpřednějším vnějším obrysem ložné plochy za kabinou motorového vozidla a nejzadnějším vnějším obrysem přívěsu nepřekročí hodnotu 16,00 m a současně součet délek vnějšího obrysu ložných ploch motorového vozidla a přívěsu nepřekročí hodnotu 15,65 m ..................................... 18,35 m,

- soupravy motorového vozidla se dvěma přívěsy nebo s návěsem a jedním přívěsem ..................................... 22,00 m,

- přípojného vozidla kategorie O1 nebo O2 vybaveného spojovacím zařízením s koulí ISO 50 (včetně oje) ..................................... 8,00 m,

- tramvaje (sólo) včetně spřáhel ..................................... 18,00 m,

- soupravy tramvají a kloubové tramvaje včetně spřáhel ..................................... 40,00 m,

d) délka přívěsného vozíku za dvoukolové motorové vozidlo nesmí být větší než délka tažného vozidla, nejvýše však smí činit 2,50 m,

e) délka zadního převisu nesmí být větší než 1/3 celkové délky, nejvýše však smí činit 3,50 m,

f) vzdálenost předního obrysu vozidla kategorie M nebo N (včetně nástaveb) nesmí být větší než 3,0 m od bodu H sedadla řidiče a u vozidel kategorií T a SS (včetně nástaveb a pracovních strojů nesených) nejvýše 4,0 m.

Čiže všetko nad tieto rozmery musí svietiť.

Odesláno

Jak je uvedeno v §§ znění zakč.361/2000 Sb.,pokud je vozidlo vybaveno denními RL světly, tak svíti pouze ve předu. Vzadu nesvítí přívěs.

Odesláno

OK406: Kapku se mýlíš. Je to jak uvedl Láďa a doplnil Another.

K vlečení jiného motorového vozidla jsem našel toto:

§34 (8) U vlečného vozidla musí být rozsvícena obrysová a potkávací světla. Vlečené vozidlo musí být zezadu viditelně označeno výstražným trojúhelníkem, například za sklem, na zadním čele korby.

§34 (9) Za snížené viditelnosti musí být u vlečeného vozidla rozsvícena obrysová nebo potkávací světla. Při jejich poruše musí být vozidlo osvětleno na straně ke středu vozovky vpředu neoslňujícím bílým světlem a vzadu alespoň jedním červeným světlem; tato světla musí být dobře viditelná a nesmějí být umístěna dále než 400 mm od bočního obrysu vozidla.

Odesláno

Ale já odpovídal pouze na dotaz ohledně denní RL světla + přívěs. Předpokládám u osobního vozidla. A ten svítit přece nemusí, pokud jsou homologované denní světla RL. U vlečení je to něco jiného. I když vlečné vozidlo mít denní světla může mít rozsvícené. Jinak za snížené viditelnosti není dle § 34 co diskutovat. Tam je to jasné.

Odesláno

O motorovém vozidle s přívěsem rozhoduje délka dle zvláštního předpisu, takže to není tak jednoznačné, jak si myslíš.

Při vlečení jiného motorového vozidla MUSÍ svítit potkávací světla, tedz NESMÍ svítit RL u vlečného vozidla.

Nikde ani zmínka o RL.

Takže se mýlíš z 75%, tedy podstatně. ;-)

Odesláno

Jak tak koukám tak světlo pro denní svícení RL přinášejí více problémů než užitku. A to se vyplatí. :roker

Ještě jsem neslyšel (nečetl) jedinej rozumnej důvod proč tato \"spešl\" světla používat.

[upravil dne 26/9/09 Dave_k]

Odesláno
Původně zaslal: Dave_k

Jak tak koukám tak světlo pro denní svícení RL přinášejí více problémů než užitku. A to se vyplatí. :roker

Ještě jsem neslyšel (nečetl) jedinej rozumnej důvod proč tato \"spešl\" světla používat.

[upravil dne 26/9/09 Dave_k]

Tak to bude neumis cist, nebo se nezapajis do temat, kde boli denne svetla pred nedavnem dost horlive rozebirany ...

Odesláno

Ty důvody jsou nejmíň dva. Jeden je charakter světla - tvar světelného kužele, který je pro RL příznivější, druhý v případě LED je úspora.

Ovšem já mám důležitější důvod, proč svítit potkávacími. Nemusím se rozhodovat kdy čím svítit. Prostě každé má své výhody a své nevýhody. Je na každém, aby se rozhodl. V rámci předpisů.

Odesláno

Číst umím a na ta témata koukám, ale zatím jsem nikde nenarazil na jedinej rozumnej důvod proč si tuhle věc montovat na auto. :nevim

Tak treba ti skusim uvest muj priklad... Denne svetla nemam, ale mam je v planu montovat.

Denne jazdim kratke trasi, hlavne mesto. Rano nastartujem, prejdem 3-4 km, parkujem pri praci, poobede nastartujem, prejdem 3-4 km, parkujem pred domom. Vecer nastartujem, prejdem cca 2 km, som u frajerky. Od nej startujem, prejdem zhruba dalsie 3 km a som v bare. Neskor zase nastartujem, a prejdem cca 5 km, a som doma... Vsetky tieto starty su zo studenim motorom, a co je horsie, za tieto trasi sa \"moc\" bateria nedobije ze nie ?

Okrem toho, ze som si k tejto prilezitosti kupil \"udrzbovu\" bateriu ktoru si pravidelne kontrolujem, budem aj rad, ked nebudem musiet nezmyselne denne svietit prednymi stretavacimi svetlami, a usetrim odber ele. energie.

Ked by sa ti to zdalo ako hlupe, poviem len tolko, ze pokial nebolo zavedene denne svietenie, este minuli rok, tak som prave cez leto, ked som svietit nemusel, nemal s bateriou problemi. Ako sa zaviedlo svietenie, a musim svietit stale, uz sam pocujem, ze baterka na to nie je bohvieko, a to nema ani 2,5 roka ...

Cize jak mile svietim, rapidne znizujem vydrz baterie.

Dalsia vec je ta, ze osobne, skorej zbadam auto iduce predomnou s dennymi svetlami, ktore sa rozptyluju do priestoru, ako stretavacie svetla, ktore smeruju do cesty, a za priameho slunicka sou neni az tak dobre viditelne ...

Samozrejme, su i nevyhody, pre mna to vyhody ma...

A radi, jako chodievaj peso ci na bycikli, si nechaj...

Odesláno

No koukám, že můj příspěvek toto vlákno táhne jinou stranou takže zde poslední reakce.

2Lubko: reakce ve stylu \"choď pěšky nebo na kole\" mě ani v nejmenším nenapadla. Je to čistě tvoje věc. ;)

Jinak se mi ještě nestalo, že bych přehlédl auto s potkávačkama ve dne. Některý deňáky podle mne svítí až moc ostře. Můj postoj je podobnej jak výše psal Edison. Neřeším kdy denní ještě jo a kdy ne. Je fakt,že nejezdím \"cukačky\" (2-5km) jako Ty.Většinou min. kolem 15km (pro baterku taky žádnej šlágr,ale spíše ji vyšťavní to startování). Svítil jsem ještě než to bylo povinný s předchozím autem (406 sedan) a s baterií nebyl problém (varta blue dynamic).

A výdrž žárovek? Za 6let jsem měnil jen 2x H7 a to ještě byly nějaký noname blue, který jsem si koupil za 200,-/pár. Vrátil jsem tam ty se kterejma jsem to koupil a myslím, že svítí do dneška. U kupé jsem nasadil xenony, takže o trochu menší odběr.

Toť celej můj pohled na deňáky.

Odesláno

No koukám, že můj příspěvek toto vlákno táhne jinou stranou takže zde poslední reakce.

2Lubko: reakce ve stylu \"choď pěšky nebo na kole\" mě ani v nejmenším nenapadla. Je to čistě tvoje věc. ;)

Jinak se mi ještě nestalo, že bych přehlédl auto s potkávačkama ve dne. Některý deňáky podle mne svítí až moc ostře. Můj postoj je podobnej jak výše psal Edison. Neřeším kdy denní ještě jo a kdy ne. Je fakt,že nejezdím \"cukačky\" (2-5km) jako Ty.Většinou min. kolem 15km (pro baterku taky žádnej šlágr,ale spíše ji vyšťavní to startování). Svítil jsem ještě než to bylo povinný s předchozím autem (406 sedan) a s baterií nebyl problém (varta blue dynamic).

A výdrž žárovek? Za 6let jsem měnil jen 2x H7 a to ještě byly nějaký noname blue, který jsem si koupil za 200,-/pár. Vrátil jsem tam ty se kterejma jsem to koupil a myslím, že svítí do dneška. U kupé jsem nasadil xenony, takže o trochu menší odběr.

Toť celej můj pohled na deňáky.

V pohode, ty si v jine situaci. Bohuzel, ja sem v jine, a zatim to nejak neovlivnim. Snazim se autu dopomoc, abych mu co nejvic usnadnil tyhle kratke trasi. Za studena s nim jedu vzdy opatrne, ma redsi olej 5W na 35, zbytecne ho nevytacim a podobne. A taky bych mu chtel znizit odber elektriny, co se da jen dennakama.

Jinak bych nemnel nic proti tomu, kdyby byli zaple i zadni obrisovky, protoze berou jen 2x 5Wattu, co je oproti 2x55 Wattu na predek jen lahudka.

To prehlidnuty auta s normalnimi potkavackami, nehovorim, ze ho musis zakonite prehlednout, jen napriklad mimo mesta kdyz obiham nejaky auto, tak denni svetla vidim uz s vetsi dalky, jako potkavacky ... Tot vse ...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...