Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Nemáš takhle náhodou ke svému autu takovou knížečku, v které je uveden mj. i předepsaný olej - resp. jeho specifikace? Nenapadlo tě takhle náhodou, že výrobce auta bude asi vědět nejlépe, co do auta patří za olej?

Odesláno

Jezdím se svým p405td kombi už 2 roky na castrol magnatec diesel( cena v německu 25 eur za 5l) a naprostá spokojenost. Auto jede jako vítr,spotřeba okolo 6l.Jednou jsem trochu zaexperimentoval-dal jsem tam plnou syntetiku 0W-40 a spotřeba vylítla na 7-8 l.Tak jsem ho po 5000 km vyhodil a dal zpátky castrol magnatec.Takže podle mě je nejlepší dávat tam to co předepisuje výrobce a ačkoliv se zdá že lepší olej by měl být pro motor lepší,tak je to přesně naopak.

Odesláno
Napsán autorem MMMMM

Vyrobce jen rad mluvi a mluvi

:D:D:D:D:D

No, jenom aby ti v servise dobre poradili. Abys tam pak nakonec nemusel na odtahovce.

:(:(:(:(:(

Ale mas recht, je to tvoje auto !

(delej si co chces)

P.S.: Jinak, menit olej letni-zimni se snad uz pres 20 let nedela. Teda, pokud se nehodlas v cervenci prohanet po Sahare a v zime jit jezdit za polarni kruh. Pak bych ti to doporucil. To co jsem tam napsal o par prispevku vyse, byl vtip. Ale to jen tak na okraj.

Odesláno
Napsán autorem Toast

Nema zde nekdo zkusenosti s olejem \"Castrol GTD Magnatec (10W-40).

Prodejce v Auto-Technic-Unger rika, ze je lepsi nez Shell, ktery ted pouzivam. (Shell Diesel Plus 10W-40).

Cena je temer stejna 880,- za 5l baleni.

Stačí se trochu podívat na označení olejů.

Já mám 5W-40 DELPHI Prestige Plus a vyměnil sem i olej v převodovce, což dělám každé dva roky nebo každých 60 000Km, ale stačí 10W-40 jsme přece ve střední evropě (mírné klima) (trochu mě uklidňuje že olej splˇmuje normu MB 229 a je vhodný pro Automobily Porsche :) )

Někteří výrobci odlišují Benzin a Diesel, ale u lepších olejů a většiny výrobců už není rozdíl a kvalitní olej je použitelný do obou.

Tedy SUPER DIESEL a podobné blbiny najdeš většinou na Polosyntetice.

Důležité je značení

API nebo ACEA, pro nás spíš srozumitelnější API

takže na dobrém oleji budeš mít pravděpodobně třeba SJ/CF/EC.

Není pravda, že na něm není napsáno, že je pro diesel, ja na něm dokonce napsáno že je pro Vysoce namáhané dieselové motory s turbínou od rv. 94. (Že nekdo neumí najít tabulku a podívat se co znamená CF je jeho problém) Koukni do knížky co požaduje výrobce a použit stejný nebo lepší olej.

Víc najdeš třeba tady

http://www.xantiaclub.cz/rservice.php?akce=tisk&cisloclanku=2004022001

Důležité je, aby to byl olej pro motory s turbínou a nové motory. Jestli si používal Polosyntetiku a auto nemá moc najeto můžeš vyměnit za full, pokud si používal minerální olej nebo máš starej šuplík mohlo by to to dopadnout špatně.

Taky s kvalitním olejem to chce tankovat kvaliní naftu, jestli jezdíš na splašky, tak to spíš polosyntetiku a často měnit.

Vec.

Odesláno
Napsán autorem vector

Napsán autorem Toast

Prodejce v Auto-Technic-Unger rika, ze je lepsi nez Shell, ktery ted pouzivam. (Shell Diesel Plus 10W-40).

Já mám 5W-40 DELPHI Prestige Plus a vyměnil sem i olej v převodovce, což dělám každé dva roky nebo každých 60 000Km, ale stačí 10W-40 jsme přece ve střední evropě (mírné klima) (trochu mě uklidňuje že olej splˇmuje normu MB 229 a je vhodný pro Automobily Porsche :) )

Někteří výrobci odlišují Benzin a Diesel, ale u lepších olejů a většiny výrobců už není rozdíl a kvalitní olej je použitelný do obou.

Důležité je značení

Není pravda, že na něm není napsáno, že je pro diesel, ja na něm dokonce napsáno že je pro Vysoce namáhané dieselové motory s turbínou od rv. 94. (Že nekdo neumí najít tabulku a podívat se co znamená CF je jeho problém) Koukni do knížky co požaduje výrobce a použit stejný nebo lepší olej.

Víc najdeš třeba tady

Důležité je, aby to byl olej pro motory s turbínou a nové motory. Jestli si používal Polosyntetiku a auto nemá moc najeto můžeš vyměnit za full, pokud si používal minerální olej nebo máš starej šuplík mohlo by to to dopadnout špatně.

Taky s kvalitním olejem to chce tankovat kvaliní naftu, jestli jezdíš na splašky, tak to spíš polosyntetiku a často měnit.

Vec.

Ale tabulka je celkem dost zavádějící. Jediný, čím se tam můžeš řídit, jsou ty datumy, protože formulace v ní jsou silně zavádějící....co je vysoce a málo namáhaný motor....co je nejvyšší stupeń přeplňvání nebo nejtěžší provozní podmínky a mohl bych pokračovat dále. Abys do tohle označení mohl trošku proniknout potřeboval hodně detailní info ke každé specifikaci. S touhle tabulkou se můžeš držet maximálně doporučení výrobce....:)

Odesláno

API je evropska norma.. vetsina oleju je SJ/CF .. takze oleje by mely vyhovovat.

ACEA je americka norma - tady staci A3/B3

snad.

Ja mam atmosferaka, a kdybych prechazel na jinou znacku oleje, tak bych tam klidne nalil nejakou stacenou polosyntetiku za 70,- Kc/lt ... pokud by vyhovovala norme, resp. specifikacim, proc ne ? :)

Dulezita je podle me specifikace vyrobce... i kdyz, kazdy si rad zaexperimentuje, nebo ne ?

Odesláno

Chtel jsem se zeptat co rikate na pripravky,ktere se pridavaji do oleje.Pro zlepseni vykonu,hladsi beh motoru atd. Zajimalo by me,jestli s tim nema nekdo nejake zkusenosti a taky,jestli to nemuze motoru nejak uskodit,treba rozpustit karbon a pak zadrit motor.Blizi se mi vymena oleje,tak jsem si rikal,ze bych tam neco prsknul....

Odesláno

PESEK79 : Ja jsem osobne proti tomu. Si totiz rikam, ze kdyby ty pripravky byly tak dobry, tak se davaji do oleje rovnou uz pri vyrobe.

Odesláno
Napsán autorem PESEK79

Chtel jsem se zeptat co rikate na pripravky,ktere se pridavaji do oleje.Pro zlepseni vykonu,hladsi beh motoru atd. Zajimalo by me,jestli s tim nema nekdo nejake zkusenosti a taky,jestli to nemuze motoru nejak uskodit,treba rozpustit karbon a pak zadrit motor.Blizi se mi vymena oleje,tak jsem si rikal,ze bych tam neco prsknul....

Tohle téma už několikrát způsobilo krvavou hádku mezi odpůrci a příznivci. Osobně se řadím mezi odpůrce, ale uvedu pouze čístá fakta. Lidé s vysokoškolským vzděláním a praxí v tomto oboru kladné učinky odmítají a udávají možnost negativních vlivů. Příznivci, kteří přípravky Ps-23 a podobné vyzkoušeli uvádějí snížení spotřeby, uklidnění motoru, zvýšení výkonu. Všechno samozřejmě pouze subjektivně, takže váha je těchto argumentů je nulová. Takže pokud by to mělo snižovat spotřebu, tak to musí zvýšit výkon a zatím nikdo neukázal graf z motorové brzdy, kde by to bylo vidět. Navíc, když si člověk představí, jak asi vypadá složení oleje, tak musí být jasné, že je to kravina. Takže resumé - spousta firem má učinné přípravky za vyšší cenu např. na hubnutí u televize, na posílení za 5 minut denně a třeba na ježdění bez oleje(ps-23)....stačí mrknout do telky......a? žije pravdivá reklama :D

[Editován dne 2/5/04 Marty]

Odesláno
Napsán autorem Marty

Napsán autorem vector

Napsán autorem Toast

Důležité je značení

Víc najdeš třeba tady

Vec.

Ale tabulka je celkem dost zavádějící. Jediný, čím se tam můžeš řídit, jsou ty datumy, protože formulace v ní jsou silně zavádějící....co je vysoce a málo namáhaný motor....co je nejvyšší stupeń přeplňvání nebo nejtěžší provozní podmínky a mohl bych pokračovat dále. Abys do tohle označení mohl trošku proniknout potřeboval hodně detailní info ke každé specifikaci. S touhle tabulkou se můžeš držet maximálně doporučení výrobce....:)

Ale to víš, že se jde podívat přímo na stránky asociace a prokousat se trochou angličtiny. Důležité je jen - Nové motory, mazání rurba a viskozita. - Z firemních norem automobilek může mít tak člověk maximálně radost. :)

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...