Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Čeština, slovenčina  

1. 1. Čeština, slovenčina

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Recommended Posts

Odesláno
Původně zaslal: ozzy1956

to Edison

nemusíš mi vysvětlovat,co je interpunkce--radši to správně napiš,když se ti nelíbí čeština na foru :myslim

další: co máš na--mysly--viz první příspěvek--nefackuje tě hanba ???

že tu kurva vždycky poučuje o češtině debil,co neumí napsat správně ani pár vět....a ještě poučuje !!!!

A že píšu taky něco o překlepech... koukám, že máš problémy dokonce i se čtením... Mě hanba fackuje, já to uznávám... nemám s tím problém... Otázka ovšem zní jinak: LIBÍ/NELÍBÍ/JE MI TO FUK... Všiml sis toho vůbec? Odpovím si sám: NEVŠIML!

Odesláno

No tak chlapci,naše čeština je krásná ,slovenčina taktiež krásna,tak potom,o čo ide?Veď voľakedy sme boli jedna republika a rozumeli zme sa,........no a teď ? Připadá mi ,že sem tam snad někomu ta slovenština vadí,dyť je to krásný pročítat si tady český příspěvky a do toho odpoví slovák(krásný to rodný jazyk:D)hlavně ,že si tady ................všeci rozumieme a dohovoríme sa,nie? A tak o čo teda ide?:Dwhistlegc5.gifwhistlegc5.gif

A ty nějaký přebrepty ,těch tady je........habakuk:D

[upravil dne 21.10.2008 vendi.stejskal]

Odesláno

No některé výrazy jsou fakt masakr. To by bylo na nějakou výstavku jak psal Kurt.;)

Ale sem tam se splete každý.

Už jsem psal jinde, já osobně píšu třemi způsoby: spisovně (doufám v to), hovorově a tak, jak mě naučilo ICQ. :aut Záleží na náladě, případně na tom, kolik mám času. ;)

Odesláno
Původně zaslal: vendi.stejskal

No tak chlapci,naše čeština je krásná ,slovenčina taktiež krásna,tak potom,o čo ide?Veď voľakedy sme boli jedna republika a rozumeli zme sa,........no a teď ? Připadá mi ,že sem tam snad někomu ta slovenština vadí,dyť je to krásný pročítat si tady český příspěvky a do toho odpoví slovák(krásný to rodný jazyk:D)hlavně ,že si tady ................všeci rozumieme a dohovoríme sa,nie? A tak o čo teda ide?:Dwhistlegc5.gifwhistlegc5.gif

Určitě s Tebou souhlasím... A právě pro tu krásu těch jazyků, i nářečí, by se aspoň základní pravidla dodržovat měla, což? Znám mnoho slováků a strašně rád si s nimi povídám... mají krásnou slovenčinu... Taky znám spoustu ostravaků, brňáků, plzeňáků... a vůbec... ale bždy jim říkám, aby si své nářečí zachovali, je to přeci tak krásné a bohaté... :-)

Odesláno
Původně zaslal: BoneDaddy

No některé výrazy jsou fakt masakr. To by bylo na nějakou výstavku jak psal Kurt.;)

Ale sem tam se splete každý.

Už jsem psal jinde, já osobně píšu třemi způsoby: spisovně (doufám v to), hovorově a tak, jak mě naučilo ICQ. :aut Záleží na náladě, případně na tom, kolik mám času. ;)

jojo... tak jest... Spisovnosti, řekněme s rezervou, ovšem aji nespisovně se dá psát správně pravopisně, žáno. :-)

Odesláno

Už jsem jednou chtěl založit téma, ve kterém by češi psali slovensky a slováci česky... :)

Ale rychle mě to přešlo, protože pak by se stejně začali mezi sebou vadit... :D

Myslim, že si prozatím celkem rozumíme. Kéž by tomu bylo tak navždycky!

Odesláno

Edison, coby Don Quijote, vyjíždí na svém oslu bojovat s větrnými mlýny (alias češtinou tady na foru). A po jeho boku kráčí jeho věrný Sancho Panza, který, ač může mít pochybnosti o jeho počínání, přihazuje toto vlákno.

A můžeme rovnou udělat anketu, kolik z vás první příspěvek v tom vlákně dočetlo/nedočetlo až do konce.;)

Odesláno

Nj,ale kterým:myslim

slovenčinu mám stále v krvi,ale češtinu sem se učil od malička:D eruap5.gif

Ale máš pravdu,čeština je čeština,se polepšim,no:):P

[upravil dne 21.10.2008 vendi.stejskal]

Odesláno
Původně zaslal: vix

Edison, coby Don Quijote, vyjíždí na svém oslu bojovat s větrnými mlýny (alias češtinou tady na foru). A po jeho boku kráčí jeho věrný Sancho Panza, který, ač může mít pochybnosti o jeho počínání, přihazuje toto vlákno.

A můžeme rovnou udělat anketu, kolik z vás první příspěvek v tom vlákně dočetlo/nedočetlo až do konce.;)

Moc pěkný příklad vixi. :D

Odesláno

Taky se občas stydím za to, co tu jsou schopní někteří pisatelé ze sebe vypotit, ale po několika marných snahách o zavedení úcty k češtině zde na fóru jsem na to rezignoval.

Jen je mi tak nějak smutno co se s češtinou stane za 20 - 30 let, pokud jí všichni budou mít na \"salámu\" (psaní bez diakritiky, y/i jak koho napadne, skloňováním/časováním zústává drtivá většina zdejších pisatelů nepolíbena)

[upravil dne 21/10/2008 Medvěd]

Odesláno
Původně zaslal: P607Olda

Edison: Že se na to nevykašleš.

Můžu Tě ujistit, že \"čirý světla\" jsou stejným prohřeškem, jako \"čiré světla\". Záleží jen, jestli koukáš od západu na východ nebo opačně. A překlepu se nevyhne nikdo, ani Ty.

Pisatele z různých krajů poznám po několika slovech, ale beru to jako hezké zpestření, jak se tady setkáváme.

Lubk0: Tvojmu jazyku zvlášť fandím, vyrástol som na česko-slovenskej hranici.

Jo tak to poznas :):super :super :super

Problem je ten, ze som mal i vzdielenu rodinu s ciech.. Frajerkyn otec sa narodil na slovensku, ked mal asi 7 rokov isli do ceska, respektive neviem ci nebolo vtedy ceskoslovensko. A tam bol az do dospelosti, kedy zase prisiel na slovensko. A ten ma nejak tak jazik ze viec ceske, a trocha slovensky :) Aj pocuvam dost casto.

Nehovoriac o tom, ze ked vo svojom volnom case pozeram TV, tak je to prevazne HBO ktore je zase cesky, chodim na par for o mobiloch, ktore su tiez aj ceske, a taktiez chodim sem, kde sa prevazne pise cesky.

Problem je, ze ja sa uz ani nezbadam, a pisem vselijako ceskoslovensky.... Pokial by som s vami ale hovoril, tak uz by som cesky nehovoril :)

Mozno ma to viac taha k cestine :P Lebo podla mojho je to krajsi jazyk ako slovencina :super , ale bohuzel, pisat ma nikto po cesky neuciL :(

Odesláno

Mne je to fuk.Neovladam prstoklad a som dost lenivi tak pisem bez interpunkcie.:mad:Dufam ze sa na mna nikto nehneva ale som taky.Spisovnost je na tomto fore asi to posledne.Najdem tu co potrebujem a je my jedno ako to je napisane.Hlavne ze tomu rozumiem.

Jedine co ma tu VYTACA su vase nezmyselne hadky :bacha

Odesláno
Původně zaslal: Lubk0

..........

Mozno ma to viac taha k cestine :P Lebo podla mojho je to krajsi jazyk ako slovencina :super , ale bohuzel, pisat ma nikto po cesky neuciL :(

Podle mě je slovenština velice hezký jazyk (podstatně měkčí a zvukomalebnější než tvrdá čeština) a je mi velice líto, že se z ní zejména pro mladší ročníky stává opravdu cizí jazyk (kdo ví, co je omrvinka nebo bocian ??) Když za našeho společného soužití byly každé pondělí TV inscenace ze Slovenska a polovina zpráv se četla slovensky, tak to sloužilo k většímu rozšiřování obzorů a člověk se pak snáze domluvil i v Polsku, Rusku a ostatních slovansky mluvících zemích. Já svůj stesk po slovenštině vyřešil aspoň slovenskou manželkou (byť je to slovenská maďarka), to ale všichni udělat nemohou (Ale bylo by to super, kdyby si každý čech vzal slovenku, tak bychom vlastně zničili jedno Klausovsko-Mečiarovské rozhodnutí a byli bychom opět spolu):D:D:D:D:D:D

Odesláno
Původně zaslal: Medvěd

Původně zaslal: Lubk0

..........

Podle mě je slovenština velice hezký jazyk (podstatně měkčí a zvukomalebnější než tvrdá čeština) a je mi velice líto, že se z ní zejména pro mladší ročníky stává opravdu cizí jazyk (kdo ví, co je omrvinka nebo bocian ??) Když za našeho společného soužití byly každé pondělí TV inscenace ze Slovenska a polovina zpráv se četla slovensky, tak to sloužilo k většímu rozšiřování obzorů a člověk se pak snáze domluvil i v Polsku, Rusku a ostatních slovansky mluvících zemích. Já svůj stesk po slovenštině vyřešil aspoň slovenskou manželkou (byť je to slovenská maďarka), to ale všichni udělat nemohou (Ale bylo by to super, kdyby si každý čech vzal slovenku, tak bychom vlastně zničili jedno Klausovsko-Mečiarovské rozhodnutí a byly bychom opět spolu):D:D:D:D:D:D

Medvěde... vždyť spolu vlastně jsme... Jak dlouho vydrželo to odloučení od rozpadu do vstupu do EU, NATO, Schengenu...?

Odesláno

Už je to raz tak. Chodia sem ľudia rôzny a je to vidieť i na gramatike ich príspevkov. V niektorých slovensky písaných sa tiež nájdu perly hodné zvečnenia. Lubkova česko-slovenčina je skôr úsmevná a preklepy sa dajú tolerovať. Mne osobne sa páčia rôzne nárečia. Bolo by zaujímavé keby tu každý písal tým svojim. Až to by bol Babylon.

Ked sa to tak vezne, šak já som rodzený Trnavák a též by som tak mohóv vyprávat. Mali sme tu Bernoláka s jeho známym \"Píš jak očuješ\" alebo Jána Holého s populárnym \"Já povím vám jak hroznú Svatopluk na Karolmana védél válku\".

Hlavne že si rozumieme. Viacej ako gramatika mi vadí absencia diakritiky. Za povšimnutie iste stojí i snaha niektorých prispievateľov ktorý sú presvedčený že používaním slangových a pseudoodborných výrazov dať svojmu príspevku punc fundovanosti.

Napriek všetkému hlasujem že mi je to jedno.

Odesláno

Tady je mě to docela fuk. Mě by ale zajímalo jak se tací obejdou při různých psaných úkolech v životě. Jak někteří píšou na úřady, kolegům atd.? Necháte to aspoň zkontrolovat ve Wordu?

Já sem se jazykovědou nějakou dobu zabýval a živil, čestina není mým rodným jazykem, ale myslím, že umím perfektně psát i mluvit, a když mě pak nějakej obchodní zástupce napíše nabídku nebo jinej dopis plnej dětských hrubek, mám chuť mu zavolat a pobavit se o tom.

Já taky běžně mluvím \"brněnsky\" a sprostě ale do telefonu tak na lidi nevybafnu.

Odesláno

Je mi prostě docela líto, že je tolika lidem fuk, jak jiní svůj rodný jazyk przní a znásilňují. To mi připomíná, jak jsou asi hrdí na to čím jsou, kým jsou... :-(((

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...