Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Musím se Edisona zastat, víceméně on mě i já jeho, takže vzájemně... jsme se popudili k experimentu s clonítkem právě kvůli implantaci xenonů do 406 nového modelu. Jak již Edison zmínil, bohužel se výbojky H7R vyráběné v Číně nevyznačují velkou kvalitou barvy tvořící clonítko na výbojce. Prostě opadá a vznikne obyčejná výbojka pro patici H7. To znamená, že kužel světla neodpovídá homologaci a tím pádem také hrozí oslňování protijedoucích. Ono se žárovkou to ještě není tak tragické, ale na Fabie 1 či Octavie 1 s jejich veverkologickými světly si každý druhý rád zanadává i tak, natož s xenonovými výbojkami. Proto tento experiment - aby se eliminoval nebezpečný efekt oslnění a zůstalo jen to dobré z xenonů, tedy dobře vidět.

Proto tedy Edisonovi patří můj dík za to, že se s tím patlal. Pokud to přinese nějaký smysluplný a využitelný výsledek, můžu ho 406tkáři celkem úspěšně využít...

[upravil dne 13.10.08 Fx]

Odesláno

Edison:

Doufám, že stínítko máš aspoň 10 m daleko od měřeného reflektoru. Jinak naměříš ...

Světlo vychází z celé plochy reflektoru, takže pokud měříš těsně u reflektoru, tak logicky prochází celým měřeným průřezem. Z různých míst paraboly ovšem vychází pod takovými úhly, že až dost daleko (na silnici) se složí ve správný obrazec.

K tomuto jsem přišel už dávno. Zamýšlel jsem se, že stará světla mívala stínítko POD žárovkou, takže paprsky letěly nahoru, odrazily se od reflektoru, asi 30 cm před reflektorem se zkřížily (bylo možné nalézt jakoby ohnisko) a až dále se rozprostřely do požadovaného V. U 605-ky (a u všech novějších) mi bylo divné, jak reflektor dokáže vytvarovat požadované V bez clonky (a tedy beze ztrát). Je to tím, že reflektor je vytvarován tak, aby jednotlivé jeho části odrážely na požadovaná místa, a žádná část na \"zakázaná\" místa, tedy např. nahoru.

S clonkou klidně experimentuj, ale toto je pouze poznámka ke způsobu měření.

PS: zkus se podívat na světlo 406 (se sklem) zepředu, zjistíš, že světlo opravdu vychází ve tvaru mezikruží okolo žárovky, tmavá mezera je nahoře (větší) a dole (menší).

[upravil dne 14.10.2008 P607Olda]

[upravil dne 14.10.2008 P607Olda]

Odesláno

Samozřejmě, že jsem si toho všeho vědom. Je tam napsáno, že tento pokus je realizován na vzdálenosti 1m. Taky vím, to, co píšeš, proto jsem jasně napsal, že předpis EHK112 a další stanoví obrazec pro 25m, což je jediné relevantní hledisko. Jenže tolik prostoru opravdu nemám. Ovšem už na třech metrech je obrazec zcela odlišný. Jsem kapku na vážkách, jak moc toto řeřešit. Potíž je totiž v tom, že dnes se vše seřizuje na regloskopech, vzdálených od zdroje jen několik cm, kde právě světlomet P406 new neposkytuje správný tvar kužele nutný k seřízení. A na STK taky nebudou měřit světla na 25m vzdálenou stěnu, ale regloskopem. Navíc si jsem téměř jist, že ohánět se ustanovením nějakýho EHK předpisu nejspíše nikam nepovede. Ještě dodám, že předpisy EHK vztahují tyto obrazce k referenčním rovinám světlometu, nikoli automobilu.

[upravil dne 14.10.2008 Edison]

• O 3 roky později...
Odesláno

Co jste to zase vyhrabali? :o

Áááá, už vím - dával jsem odkaz u tý 307 s UK světlem :aut:D

[upravil dne 25.9.12 21:34 od MJSytic]

Odesláno
Ještě dodám, že na světlometu jsem měl demontované čelní sklo, což na tvar světelného kuželu nemá nejmenší vliv. Pokus jsem prováděl doma v pokoji, což je možná patrné ze skříně, na které jsem měl nalepený seřizovací obrazec. K pokusům byly použity žárovky H7 Osram NB. Ovšem ze zkušenosti s několika dalšími žárovkami i výhojkami vím, že výsledek by byl vysoce srovnatelný.

Já vím, že to není měřící laboratoř, ale výsledk je snad naprosto ukázkový. Jakmile stínítko pro H7 budu mít zpracované výrobně aspoň do nějaké kaku použitelné podoby, taky sem dám fotečku. Poslze chci toto řešit i pro HID H7 (bez R - stínítka), protože co mám informace, tak se po jednom dni odpaří.

Za případné náměty budu moc rád a třeba ne jen já. :-)

[upravil dne 13.10.2008 Edison]

edisone, fandim ti aj tymto tvojim pokusom, ja ich take robim nezpocet ikdyz to sem nepisem (mozna na skodu)... Ale v jednem te mohu docela jiste ubezpecit a to: ac se to mozna nezda, tak na svetlomete z P 406 new celne cire sklo ma vplyv na kuzel a rozlozeni paprsku svetel... I kdyz ne zasadní, ale dokresluje horny uhel svetelneho kuzelu, ktrery se zdviha z roviny na pravej strane kuzelu... Jde to pozorovat i na samotnem skle, ze neni tak docela homogení, ale ma asi v polovici horizontalni \"caru\", ktera zpusobuje toto dokresleni... ;) Uz sem rozebral hodne svetel zminovaneho modelu, a take se zaoberam tim, jak by slo pouzit xenonovu vybojku, aniz bych oslnoval protijedouci. Ja vsak experimentujem se samotnou parabolou, konkretne zakryvam urcite casti paraboly (pripadne zastrikam cernym matem), a snazim sa zistit \"nejdulezitejsi\" plochy paraboly. Par svetel uz padlo za vlast, ale este dve mam na pokusy, tak uvidime, kdo z nas pride na neco rozumneho...

inac toto je take asi z jednoho metru...

[upravil dne 25/9/12 23:22 od foxo]

post-31381-14109626984006_thumb.jpg

Odesláno
Já bych to taky tak viděl, že položil reflektory na stůl a diví se, že to blbě svítí :D
Tak jelikož jde o samotný svazek světla jako takový a ne vzhledem k autu, tak vůbec není důvod to nesundat z auta a vzít dom. Nakonec... světla se v laboratořích taky homologují jako světlomet a ne světlomet na autě (kdyby to tak bylo, pak by světlomet nemohl mít vlastní samostatnou homologaci, což má). V tom tedy problém není.

Další věc je, že krycí plexi opravdu NEMÁ vliv na konečné utvoření svazku světla. Spíš jde o to, že ten svazek se, vzhledem k formování především stínítkem před žárovkou a následně parabolou do konečného tvaru upraví až v jisté vzdálenosti. A 50 cm to opravdu není.

No.. už toto neřeším, bo jsem namontoval projektory... ;-)

Odesláno

Nakonec... světla se v laboratořích taky homologují jako světlomet a ne světlomet na autě (kdyby to tak bylo, pak by světlomet nemohl mít vlastní samostatnou homologaci, což má)

Další věc je, že krycí plexi opravdu NEMÁ vliv na konečné utvoření svazku světla. Spíš jde o to, že ten svazek se, vzhledem k formování především stínítkem před žárovkou a následně parabolou do konečného tvaru upraví až v jisté vzdálenosti. A 50 cm to opravdu není.

No.. už toto neřeším, bo jsem namontoval projektory... ;-)

Kulantne a elegantne napsano :D, projektory mas moc fajne :)

Odesláno

je fakt že new na potkávačkysvítí opravdu mizerně,když jsem jel ze slovenska v noci 2xjsem málem byl v příkopu....:D:Ddám tam ramu jako mají v rallye a bude to svítit líp než projektory....

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...