Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Tak som dnes absolvoval prehliadku po 120k. (fejtón)

Recommended Posts

Odesláno

Keďže sa blížil čas, navštívil som pred týždňom miestny Pežotservis a dojednal sa na dnes. Vlastne som súhlasil s ich návrhom, keďže skôr nemohli. Stanovili mi predbežnú cenu na 7-8k, čo obnášalo výmenu všetkých štyroch filtrov, oleja, brzdovej kvapaliny a kontrolu podvozku. Keďže len samotný palivový filter stojí čosi cez 2k bez DPH, cena sa zdala byť primeraná. Prezieravo som sa vopred spýtal aký olej dávajú. Kto by čakal Total, bol by sklamaný a odišiel by s dvakrát drahším Shell Helixom. Vediac, že mám v aute naliaty Total - lacnejší a navyše aj odporúčaný PSA, som si pred časom cez internet kúpil 4l pixlu Quartzu 5W40. Na môj dotaz, či môžem doniesť vlastný olej, odpovedal protidotazom či mám auto ešte v záruke. \"Našťastie\" už nemám, takže som si nemusel nechať vnútiť ich značku. Inak by som asi odporúčaným olejom porušil záruku. S vlastným olejom som očakával cenu okolo 6k, čo sa nakoniec aj potvrdilo.

Nadišiel deň D a ja som auto v stanovenom čase pristavil, odovzdal kľúče a podpísal protokol. Príjemne ma prekvapil dotaz, či si prajem ešte niečo pozrieť mimo prehliadku. Keďže ma ešte stále trápi ťukanie v zadnej časti kabíny (sám som už s hľadaním príčiny rezignoval), zdôveril som sa s trápením a aj so všetkým čo som už doteraz skúšal pri pátraní po príčine. Ešte si overil či má na mňa správny telefón a s vidinou dvojhodinového čakania som sa pobral preč.

Sľúbené dve hodiny uplynuli rýchlo, ďalšie dve tiež a aj jedna navyše. Auto som nepotreboval, tak som tomu, že sľúbený telefonát neprichádzal, veľmi nevenoval pozornosť. Nakoniec doba pokročila, tak som predsa len zavolal sám. Vyjadrili počudovanie, že auto už po dvoch hodinách bolo hotové, mohol som prísť, oni toho majú veľa a nestíhajú.

Pri odovzdávaní sa mi spočiatku venovala len pani fakturantka, prečítala mi vykonané úkony a chystala sa inkasovať. Ja som však zbystril pozornosť, chýbala výmena vzduchového filtra. Ešte raz to skontrolovala a išla overiť k technikovi, ktorý to potvrdil. Filtre im došli a ďalšie budú až o týždeň. Hm, dobre, týždeň vedeli že prídem, napriek tomu sa neunúvali zabezpečiť všetko potrebné. Navyše byť trochu neskúsenejší a nevedieť aké všetky filtre v aute mám, som kľudne mohol ďalšie dva roky jazdiť so starým filtrom. Neunúvali sa totiž upozorniť, že takáto situácia nastala a že sa budem musieť dostaviť do servisu s autom ešte raz. Zacvakal som očakávaných 6k (so vzduchovým filtrom by to bolo asi o 800 viac). S technikom som sa pobral k autu a cestou som ho vyspovedal ako sa popasovali s mojím ťukotavým problémom. Prišlo mi úsmevné, že sa to snažili riešiť omotaním lepiacej pásky okolo oka zámku zadných sedadiel, čo som ja ako príčinu ťukania vylúčil ako prvé. Ďalší pokus o nápravu bol pripevnenie sieťky na dne kufra za všetky štyri uchá, keďže ja som ju mal pripevnenú len za dve a tie voľné podľa mohli spôsobovať moje trápenie. Budiš, aspoň to skúsili. Ďalej som to s ním nerozoberal, vyriešenie tohto problému som akosi ani neočakával.

Pri aute ma čakalo prekvapenie v podobe štvorlitrovej pixle s mojím starým olejom pohodenej za prednými sedadlami. Bol som poučený, že oni ako servis môžu vrátiť na recykláciu len toľko oleja, koľko zakúpili a preto si musím starý zrecyklovať sám. Od údivu so sa aj zabudol spýtať čo spravili so zvyšným pollitrom nového oleja, ktorý som očakával vrátiť a použiť na prípadné dolievanie (náplň motora aj s filtrom mám podľa manuálu okolo 3,5 l).

Cestou z servisu som si lámal hlavu čo s tou čiernou hmotou za sedadlami, reku skúsim obehnúť benzínky, kedysi to tuším zbierali. V Shellke na mňa s údivom pozerali, čo chcem, v Slovnaftke ma s úsmevom vyprevadil, že vraj benzínky to majú už peknú dobu zakázané a že nech skúsim nejaký servis. Nezavesil som mu na nos, že z jedného z \"lepších\" v meste práve s týmto problémom idem. Hneď oproti pumpe bol ďalší miniservis prevádzkovaný nejakým súkromníkom a jeho synom, zopárkrát som ho so starým autom už navštívil. Rozhodol som s opáčiť tam. Na majiteľa som s poníženým výzorom vytiahol svoju prosbu o odovzdanie 4l starého oleja. Po miernom váhaní nakoniec zvolil, načo ma ešte usmernil, že on musí za každý liter starého oleja zaplatiť 12Sk, moju ponúkanú päťdesiatkorunáčku však neprijal. Natešený s dobrým pocitom, že som ekológii učinil, hoci menšími peripetiami, zadosť, a s prázdnou pixlou oleja, pobral preč. Pixlu som sa mu netrúfol nechať, čo keď chudák musí za ich likvidáciu platiť tiež. To ma však už netrápilo, keďže na pumpách sú smetiaky s nebezpečným odpadom, kde aj skončila.

Tak ešte o týždeň absolvovať výmenu vzduchového filtra a môj lev bude opäť v cajku.

[upravil dne 14.8.2008 AnotherOne]

Odesláno

jen poznamka k te otazce garance , pokud by bylo v zaruce musi tam byt total popř esso , s olejem shell bych je v zaruce hnal. nemyslim tim nic na kvalitu oleje ale v připade poruchy - no dyt to znate.

Odesláno

S tím olejem, to jsi mě docela překvapil. Já do Peugeotu dovezl taktéž svých 5l Total 5w40. Starý olej mi nevraceli. Naopak v kanystříku zbylo přesných 1,5l. Žádný prudění, a ještě za dva dny volali, zda jsem byl spokojen s jejich službami. Fakt jsem čuměl jak péro z gauče.

Je však pravdou, že když jedu do servisu, tak předem na papír sepíšu vše co chci. Oni si to tak nějak přepíšou do přejímacího protokolu, ale mé poznámky jim nechávám. Co je psáno, to je dáno a sebelepší přejímací technik není robot, aby si z hlavy pamatoval, co chci a co ne.

Odesláno
Původně zaslal: bombarderik

Zaujimave, to by som necakal od takeho servisu.

Clovek sa divi cely zivot...:D

Nekedy mi pripada ze v niektorych servisoch robia taky jednoduchsi ludia....

Tak se na to připrav....aby ses nedivil,až budeš potřebovat pomoc

značkového servisu.Mám podobné zkušenosti--proto si věci jako

filtry,oleje atd. dělám zásadně sám.Minimálně mám jistotu,že ty

věci jsou opravdu vyměněné.

Odesláno

KTORY PEUGEOT SERVIS TO JE, KAM CHODIS?

Původně zaslal: AnotherOne

Keďže sa blížil čas, navštívil som pred týždňom miestny Pežotservis a dojednal sa na dnes.

Odesláno
Původně zaslal: marisw

Keďže sa blížil čas, navštívil som pred týždňom miestny Pežotservis a dojednal sa na dnes.

Prečo? Zdá sa ti to povedomé? :D

Neboj, nebude to ten tvoj. Močenok nikde nablízku nemáme.

[upravil dne 15.8.2008 AnotherOne]

Odesláno

Tak v Močenku nemáme autoruzovaný servis peugeot:D:D

A doteraz som nemal tu cest ....len nakup nahradných dielov....

Inak vsetky veci si robim samodoma sam...vymeny naplni filtrov a podobných zalezitosti urcite....

Nemal som este nove auto priamo z predajne, stým ze by som musel chodit na garancky.....takze s tým nemam skusenosti.....

pytam sa len pre zaujimavost

Původně zaslal: marisw

Prečo? Zdá sa ti to povedomé? :D

Neboj, nebude to ten tvoj. Močenok nikde nablízku nemáme.

[upravil dne 15.8.2008 AnotherOne]

Odesláno

tak teraz mi povedzte uz tomu ale vobec nerozumiem - \"Pe.Tr\" pise ze pocas zaruky by sa mal dolievat TOTAL ok neviem ale moze byt, ja som bol pred pol rokom na garancke u nas (auto bolo v zaruke) a tam mi bolo povedane ze oni davaju vyhradne MOBIL 1 lebo maju s nimi zmluvu OK moze byt, bol som sa zo zvedavosti opitat v inom servise tam zase davaju VALVOLINE lebo maju s mini zmluvu alebo ked si donesiem olej tak mi ho tam daju OK moze byt, zase iny znackovy servis tam dava SHELL OK moze byt, Jeden automobilovy koncern jedna odporucana znacka oleja a co servis to iny olej a odpovede na moje otazky. Od isteho casu sa uz nepitam radsej nic lebo uz aj tak mam v hlave pekny hokej. (pod SPZ na tej table ma kazdy servis okrem PEUGEOT ... aj znacku oleja ktory lievaju do aut-myslim si).

AnotherOne - zaujimalo by aj mna v akom meste je ten servis

PS: oleje uz od isteho casu neriesim a tento prispevok je iba take moje info a skusenosti s autorizovanymi servismi :papa

Odesláno
Původně zaslal: robozv

Úmyselne to nechem zverejniť, taký jednostraný názor bez možnosti obrany mi nepríde fér.

Odesláno

Původně zaslal: robozv

Úmyselne to nechem zverejniť, taký jednostraný názor bez možnosti obrany mi nepríde fér.

OK beriem to kazdy servis je iny a mi s tym nic nespravime zdravim ta

• O 2 týdny později...
Odesláno

Tak story pokračuje.

Do servisu som naklusal podľa pokynov vo štvrtok ráno na výmenu vzduchového filtra. Prijímací technik keď ma zbadal viditeľne znervóznel a začal čosi o tom, že filtre prišli ale ešte asi nebudú prijaté na sklad. Na to si poznačil moje číslo viditeľne do kalendára, aby nezabudol a zavolal keď to bude. Samozrejme telefonátu som sa nedočkal ani ten deň, ani nasledujúci. Tak som dnes v sobotu idúc náhodou okolo servisu kvôli inému a vidiac technika pobehujúceho vonku okolo dodávky UPC zastavil a podišiel k nemu. Už zdiaľky ma vítal s úsmevom, že to práve došlo a môžem prísť v pondelok. Hmm.

Medzitým som došiel aj na to čo sa stalo s tým pollitrom chýbajúceho oleja čo som očakával, že mi ho vrátia. Viď obrázok. Tupci tam drbli všetko:bacha Vyťahať to hadičkou alebo kašľať na to (je to asi centimeter nad hornou ryskou)?

[upravil dne 23.8.2008 AnotherOne]

post-0-1410960185364_thumb.jpg

Odesláno

Pul litru chybělo,teď tam je celej litr,sou šikovný,neni dobrý mít tam víc ,snažil bych se to dát do normální hladiny,(pokud to žere olej,tak bych to neřešil)předpokládám,že ti to nežere

Odesláno

Zajel bych zpet do servisu a vymenu oleje reklamoval.

Me takhle jednou v ramci jarni akce \"Prohlidka za 99\" nabidli nove desticky u me drivejsi 306ky. Stare by jeste neco vydrzely, ale rikal jsem si, ze na brzdach clovek nesmi setrit. Nejake pako tam dalo prilis brzdovky, takze uz cestou domu se kousaly brzdy a dojel jsem s cervenymi kotouci, pekny zahul na nove drahe desky. Za chvili se z toho podelal predni brzdic a musel jsem investovat ze sveho dalsich par tacu ... :nevim

Odesláno

Čiastočne to zarazilo aj mňa, ale čo som mal olej predtým sa z prstov nedal zmyť, ten nový je síce čierny ale v tenkej vrstve je priehľadný a z prstov sa dá zotrieť aj papierovou vreckovkou.

Odesláno

No stejně mi to taky přijde divný. Když já měním olej, tak ještě týden je na měrce téměř průsvitný. Tohle je divný. Abys tam taky náhodou neměl půlku novýho a druhá půlka je někde úplně jinde. :)

Odesláno

Tak to teda hádam nie, to by už prehnali. Skontroloval som pre istotu ak brzdiče, či tam je nejaká stopa, že mi menili brzdovú kvapalinu. To mi ale odľahlo. Je. Vzadu vpravo mi chýba prachovka na odvzdušňováku :bojim a tiež na hranách odvzdušňovákov je vidieť že boli povolené.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...