Ivouš Odesláno 19. červen 2008 Odesláno 19. červen 2008 hoši chci si koupit mp3 přehrávač viz foto je to Philips sa 2115,chci to akorát na to hraní,žádný složitý menu-cena do 1000kč.Nemá ho někdo doma,jste s ním spokojeni? No a chci si k pc koupit tu přepěťovou ochranu kvůli bouřce , no který typ je dobrý cena okolo tak 500kč.dík:roll Citovat
Rotorhead Odesláno 20. červen 2008 Odesláno 20. červen 2008 MP3 přehravač : mám ho asi 3/4 roku, používám každodenně a žádný problém. Výhodou je citlivý radio přijímač, má lepší příjem než stolní radiobudík stejné značky... . [upravil dne 20/6/2008 Rotorhead] Citovat
Ivouš Odesláno 28. červen 2008 Autor Odesláno 28. červen 2008 Borci koupil jsem si tuto přepěťovou ochranu k pc. Mám ale dotaz, při bouřce to chrání jak?Mám mít ten vypínač v poloze 1 to je zapnuto svítí tam u toho červená kontrolka (v tomto stavu chrání ta ochrana při blesku elek. přístroje?) Nebo aby ta ochrana fungovala tak to musím mít na 0( v tomto stavu nejde elek.proud do přístrojů). Jde mi o to jak to mám mít nastavený ten vypínač při bouřce aby ta ochrana chránila přístroje,jestli to můžu mít zaplý na tu 1 při blesku aby mě to nezrušilo elektroniku ten blesk ,kdyby to náhodou uhodilo.dík:o Citovat
janci77 Odesláno 28. červen 2008 Odesláno 28. červen 2008 Původně zaslal: Ivouš Borci koupil jsem si tuto přepěťovou ochranu k pc. Mám ale dotaz, při bouřce to chrání jak?Mám mít ten vypínač v poloze 1 to je zapnuto svítí tam u toho červená kontrolka (v tomto stavu chrání ta ochrana při blesku elek. přístroje?) Nebo aby ta ochrana fungovala tak to musím mít na 0( v tomto stavu nejde elek.proud do přístrojů). Jde mi o to jak to mám mít nastavený ten vypínač při bouřce aby ta ochrana chránila přístroje,jestli to můžu mít zaplý na tu 1 při blesku aby mě to nezrušilo elektroniku ten blesk ,kdyby to náhodou uhodilo.dík:o tá prepäťovka chráni PC aj v polohe 0 aj 1. Rozdiel je len v tom, že pokiaľ tá červená kontrolka svieti, tak ti ide napätie do PC a ak nie tak je PC odpojené od elektriny - je to klasický dvojpólový vypínač. Ale pokiaľ ide o búrku ak to nie je nutné, ja osobne vždy radšej vypnem prepäťovku vypínačom a pre istotu ju aj vytiahnem zo zásuvky ... lebo istota je istota. Ťažko povedať či by tá prepäťovka zadržala tak veľký náboj ako má blesk. Citovat
vix Odesláno 28. červen 2008 Odesláno 28. červen 2008 Galvanicky oddělené je galvanicky oddělené. Otázkou je, jak jsi připojený na síť.. jak dlouhý kabel máš mezi trafem a tebou a jakou soustavu traf máš před sebou, než se napíchneš na venkovní vedení. Něco jiného je venkov s venkovními vedeními nn hezky pěkně k baráku a něco jiného je Praha, kde ti elektrika putuje přes několik traf cca 20-30 km pod zemí až přímo k tobě. A na závěr konstatování každého meteorologa: Nepříznivé jevy mohou nastat kdykoli. Janci77:Blesk se eleminuje trochu někde jinde, než v čínské \"jezevčíkové\" přepěťovce Citovat
buml Odesláno 28. červen 2008 Odesláno 28. červen 2008 no tak pokud chces jen zakladni ochranu tak hledej u APC v sekci prepetove ochrany urcite bych nekupoval naky pochybny :china-dog\" Citovat
Ivouš Odesláno 29. červen 2008 Autor Odesláno 29. červen 2008 vixi bydlím na venkově v rodiným baráku. Citovat
vix Odesláno 29. červen 2008 Odesláno 29. červen 2008 Ivouš: Tak to máš holt smůlu (resp. jeden z nejhorších případů) Ne, fakt, mrkni po nějaké lepší přepěťovce, tenhle čínský výrobek působí stejně účinně jako ta krabička blokující elektrářinu z Metelína. I když myslím, že když už, tak ten APC s tím může mít taky problémy. Citovat
OK406 Odesláno 29. červen 2009 Odesláno 29. červen 2009 Když už je tu ,,řeč\" o přepěťové ochraně, chci se zeptat, zda je i přepěťová ochrana, kde lze při použití vyměnit např. pouze pojistku a znovu používat. Mám přepěťovou ochranu, kde mi ,,odešla\" doutnavka, takže nelze ji znovu používat jako ochranu. Ptal jsem se, zda-li by nestačilo pouze vyměnit doutnavku, ale prý to už nejde a musím si pořídit jinou přepěťovou ochranu. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 29. červen 2009 Odesláno 29. červen 2009 Doutnavka je tam snad jako kontrolka, kvuli přepětí je tam kondendzátor, jinak co mám já je ochrana s kondendzátorem proti přepětí a s pojistkou proti přetížení. Jenže když ti bací přímo do baráku tak ti nepomuže asi nic, jinak taky nezapomínejte na to že i když počitač vytáhnete ze zdi tak hrozí zničení po kabelu internetu, po kabelu od reproduktorů a po kabelu antenního svodu, takže pokud ochranu tak takovou která umožní i chránit tyto kabely, nebo je prostě před bouřkou vytahovat. Jinak koukám že OK406 asi něco pil , když odpověděl na rok staré téma, ale je to aktuální i v dnešních dnech tak budiž [upravil dne 29/6/09 Radek Hurvajz] Citovat
AnotherOne Odesláno 29. červen 2009 Odesláno 29. červen 2009 Původně zaslal: Radek Hurvajz Jinak koukám že Buml asi něco pil , když odpověděl na rok staré téma, ale je to aktuální i v dnešních dnech tak budiž Citovat
OK406 Odesláno 29. červen 2009 Odesláno 29. červen 2009 Původně zaslal: Radek Hurvajz Doutnavka je tam snad jako kontrolka, kvuli přepětí je tam kondendzátor, jinak co mám já je ochrana s kondendzátorem proti přepětí a s pojistkou proti přetížení. Jenže když ti bací přímo do baráku tak ti nepomuže asi nic, jinak taky nezapomínejte na to že i když počitač vytáhnete ze zdi tak hrozí zničení po kabelu internetu, po kabelu od reproduktorů a po kabelu antenního svodu, takže pokud ochranu tak takovou která umožní i chránit tyto kabely, nebo je prostě před bouřkou vytahovat. Jinak koukám že Buml asi něco pil , když odpověděl na rok staré téma, ale je to aktuální i v dnešních dnech tak budiž Takže stačí vyměnit doutnavku a dál používat? Co vím, tak doutnavka přestala jít, když vypnuli třikrát za sebou proud. Měl jsem to rozebrané, ale žádnou pojistku jsem neviděl. Citovat
OK406 Odesláno 29. červen 2009 Odesláno 29. červen 2009 Původně zaslal: AnotherOne Původně zaslal: Radek Hurvajz Jinak koukám že Buml asi něco pil , když odpověděl na rok staré téma, ale je to aktuální i v dnešních dnech tak budiž Nebude to spíše na mě? Dal jsem do hledání přepěťová ochrana a byl tu tento příspěvek, tak jsem jej použil. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 29. červen 2009 Odesláno 29. červen 2009 Původně zaslal: AnotherOne Původně zaslal: Radek Hurvajz Jinak koukám že Buml asi něco pil , když odpověděl na rok staré téma, ale je to aktuální i v dnešních dnech tak budiž Nj no, tak ted to vypadá že jsem pil asi já, no. Jasně že je to na OK 406:D:D:D Citovat
Edison Odesláno 29. červen 2009 Odesláno 29. červen 2009 Doutnavka pracuje právě jako stabilizátor napětí, případně jako přepěťové jiskřiště. Kondenátor slouží jako filtrace k zamezení vniknutí krátkých VF složek rušení, např. při vzdáleném atmosferickém výboji, nebo od točivých strojů. Jinak k ochraně před úderem blesku: Je to poměrně velmi složitá záležitost. Předem upozorňuji, že tyto přepěťovky neslouží k ochraně před přímým úderem blesku do vedení, ani před blízským atmosferickým výbojem. Komplexní ochrana před účinky atmosferických výbojů má tři úrovně: 1. Ochrana vedení před blízkým úderem blesku do vedení. Bývá realizována ochranným jiskřištěm, které umí spálit krátké, ale velmi vysoké energie. Nebývá potřeba jej měnit a umísťují se na přívod do domu, pokud možno k hodinám. Rozvoďáci to ale nemaj mopc rádi, protože se o to pak musej i starat. Jedná se o ochranu kategorie B. 2. Ochrana proti účinkům vzdálených atmosferických výbojů. To má ten charakter, že hlavně naindukované přepětí na vedení trvá nepoměrně déle. Ochrana je řešena většinou varistory. Není neobvyklé, že při správném zásahu odejdou. I z toho důvodu bývají konstruovány jako výměnné patrony a spodky pro ně mohou mít signalizační zařízení. Umísťují se co nejblíže k domu, většinou v hlavním rozvaděči. Jedná se o ohranu kategorie C. Existují výrobci, kteří vyrábějí ochrany B+C v jednom pouzdře. 3. Ochrana před zbytkovým přepětím a rušení. To je např. ten pes, nebo existují speciální instalační zásuvky, nebo moduly. Ty se umísťují co nejblíže ke spotřebiči. Zařízení už jen stabilizuje napětí a omezuje rušení, např. právě od stykačů a rozbíhajících se točivých strojů. To je ochrana kategorie D. Pro jejich použití platí určité zásady, zejména co se týče délek vedení a jejich počtu a rozmístění. Jinak pro účinnou funkci ochrany elektronických zařízení je potřeba komplexních řešení minimálně B+C+D. A jsem nezmiňoval, to by mělo být realizováno rozvodnými závody na hlavních vedeních. Ještě dodám, že pro naprostou funkčnost je nutné, aby odpovídající opatření byla realizována i na sdělovacích, datových i VF vedeních, včetně anténních. Příslušná opatření by měla být realizována rovněž na přívodech plynu, vody, apod. Žádná z ochran nesmí způsobit zkrat žádném ze stavů, ani při aktivaci. V případech poškození veškerá zařízení musejí být napájena i nadále, nemusejí být však již chráněna. Proto je vhodná ta signalizace. A bďte si jisti, že nějaký vypínač při plízském blesku nemusí znamenat, že se za něj nic nedostane. Klidně si to tam skočí. Statika je pěkná mrcha. Malinké energie, ovšem velmi vysoká napětí skáčo řádově na centimetry a nechráněná elektronická zařízení jsou schopna spolehlivě odsmahnout. [upravil dne 29.6.2009 Edison] Citovat
dolly1010 Odesláno 29. červen 2009 Odesláno 29. červen 2009 Sice je to starší, ale stejně se sem přimíchám Domovní přepěťová ochrana se dělí na 3 stupně: 0. stupeň je na trafu, ten se nepočítá. 1. stupeň - ta by měla (nemusí, není povinná) bejt v hlavním rozvaděčí. Jedná se o jiskřiště, který stáhne obrovský blesková proudy. Svodič 1. stupeň 2. stupeň - měl by bejt v podružným rozvaděči. Nově podle normy může bejt hned u svodiče prvního stupně. Jde o výkonový varistor - součástka mění svůj odpor v závislosti na napětí Svodič 2. stupeň 3. stupeň - to sis koupil. Je to taky varistor jako v druhým stupni. Akorát na nižší výkony. Slouží spíž už jen k takovýmu \"dohlazení\". Měl by bejt co nejblíž spotřebiči. Vyráběj se i do rozvaděčů - Svodič 3. stupeň . Na tomhle obrázku to máš krásně nakreslený. Z toho plyne, že to co sis koupil ty, tě chrání použe před nízkým přepětím v síti. Určitě to najdeš na štítku (asi 275V). Pokud někde křápne blesk do drátů, tak zapomeň že tě tohle ochrání. PS.: Á, Edison mě předběhl během toho, co jsem to psal [upravil dne 29.6.2009 dolly1010] Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 29. červen 2009 Odesláno 29. červen 2009 Edison: no to je odpověď hodná tvého jména, teda vlastně přezdívky:potlesk Citovat
wooody Odesláno 29. červen 2009 Odesláno 29. červen 2009 no a kdyby pockal jeste 50 minut tak je to uplne presne rok mezi prispevkama Citovat
Micky99 Odesláno 29. červen 2009 Odesláno 29. červen 2009 Původně zaslal: wooody no a kdyby pockal jeste 50 minut tak je to uplne presne rok mezi prispevkama a nie nahodou 70 minut??? Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.