Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno
Původně zaslal: Dundee

Původně zaslal: aaischa

se dá v akcích pod 20 za litr obstarat :) ale na 406TD mě celkem překvapuješ :)

Co tě na tom překvapuje? Je to obyč komůrkáč, ten snese cokoliv, stejně jako motor tvůj, můj nebo kohokoliv dalšího s komůrkovým dieselem (D i TD);)

Taky si pohrávám s myšlenkou jezdit na olej, ale zatím jsem se nějak neodhodlal si dojet někam takhle \"natankovat\" do kufru a poléze doma do nádrže...

tak to ju, o motorech 406 sem toho moc nekoumal :mad: :mad: spíš že člověk s 406, je to prevazne vysada starejch aut, do novejsich to leje malo kdo...

Odesláno
Původně zaslal: aaischa

tak to ju, o motorech 406 sem toho moc nekoumal :mad: :mad: spíš že člověk s 406, je to prevazne vysada starejch aut, do novejsich to leje malo kdo...

Komůrkový D a TD motory jsou schopný schroupnout leccos:super

Kdyby měl Haness HDi, bylo by to asi o něčem jinym, ale viděl jsem i HDi jezdit na olej bez úprav;)

Odesláno

Dundee - podle mě může na olej jezdit jen člověk, kterému je jedno, kdy auto odpíská - týden, měsíc, rok - prostě loterie, pro kterou bych teda život svýho přibližovadla nepoložil (a to ani 405 TD !!!).

Pokud Haness je ochotnej jezdit na olej, je to samozřejmě jeho věc - já bych mu ale na místě motoru skočil do úsměvu.

Odesláno
Původně zaslal: Medvěd

Dundee - podle mě může na olej jezdit jen člověk, kterému je jedno, kdy auto odpíská - týden, měsíc, rok - prostě loterie, pro kterou bych teda život svýho přibližovadla nepoložil (a to ani 405 TD !!!).

Pokud Haness je ochotnej jezdit na olej, je to samozřejmě jeho věc - já bych mu ale na místě motoru skočil do úsměvu.

do HDi bych fakt NEEE, ale jestli se vyzna ma moznost levnejch dilu oprav a tak tak se mu to mozna vyplati to stejne nevyresime je to jeho vec...

u starejch komurkacu kdyz to clovek laduje az do teplyho motoru a zas necha pred vypnutim projit do motoru naftu , aspon trochu pomuze ohratim tak to tak tragicky nevidim... kdyz to je olej kupovanej, tak je to celkem solidni ikdyz tam humusy sou tak vuci fritovanejm a podobnejm humusum je to este celkem pouzitelny

Odesláno

Méďo, pokud bys ses o tuto problematiku nějakou dobu zajímal, nikdy bys něco podobného nenapsal.

Odesláno

Naštěstí jsem se nikdy nemusel zajímat o využívání jiných paliv, než na jaká je motor konstruován. Neuznávám-li LPG, nikdy tedy nemohu pět ódy ani na ježdění na olej - přijde mi, že lidí, kteří se u vývoje motorů motají je poměrně dost a myslím, že na to mají i nějaké vzdělání. Motor je pak propočítán na tlaky a teploty, které vznikají při spalování konkrétního paliva (což na 100% není olej ani LPG) a když se pak něco rozese*e, tak se dotyčnému šetřílkovi může oprava sakra prodražit.

Z podobných důvodů mi do auta nesmí ani chip a podobné chujoviny - prostě si myslím, že se kolem vývoje aut motají odborníci a já nemám tolik peněz, abych je mohl s klidným svědomím vyhazovat oknem.

[upravil dne 24/6/2008 Medvěd]

Odesláno

Medvěde já myslím, že to je prostě alternativa jako LPG apod i když ne tak rozšířená a podporovaná. Samozřejmě není to pro nové motory, ale proč to nenalejt do 15 let a více starýho auta, když to funguje (teda pokud tam opravdu neleješ vypálenej olej se zbytkama hranolků)? U LPG měli lidi dřív taky spoustu předsudků, včetně toho, že to ničí motor a je to nebezpečný. Ale to že se na plyn najede bez problému 200tis km a více na to nikdo nekoukal.

[upravil dne 24/6/2008 Driver]

Odesláno

Zřejmě na ten olej jezdím jenom já:o.Mědvěd psal že by do svého auti nenalil nic jiného než naftu,ale je ta nafta tak kvalitní:myslim.Dnes mě borec co mě servisuje auto ukazoval nějaké komponenty z čerpadla ze 406.td(auti patří jeho tátovi),ty věci byli normalně rezavé.Auto jezdí pouze na naftu.:o

(neumím sem vkládat fotky,jinak bych vám ukázal co taky dovede nafta):mad:

[upravil dne 24/6/08 Haness]

Odesláno

Tak to, že kvalita nafty prodávané u nás je mizerná ví přece každé malé dítě i medvídě :aut

Náš méďa se o tuto věc nikdy nezajímal, protože neměl potřebu. Podobně nemá potřebu si třeba měnit olej, nebo cokoli dělat s autem. Někoho jiného to třeba baví a jiný zase rád experimentuje. Jelikož jsem byl nějakou dobu v laboratořích, měl jsem možnost si ty \"kvalitní\" české pohhonné hmoty otestovat a tak mám aspoň zhruba představu, jaké sračky čepujeme na pumpách do aut. A jelikož mě v té době bavilo to experimentování, tak jsem prostě na naftu z pumpy nejezdil a vím, že jsem svému motoru dopřával něco lepšího a kvalitnějšího. Nadruhou stranu né každý má možnost provádět nějaké experimenty a né každý má čas zabývat se alternativním palivem a proto ta pumpa je tím nejjednošušším způsobem jak získat nějaké to palivo, byť mizerné kvality. Ale opravdu se dá pomocí řepkového oleje s přidáním onoho a támtoho dosáhnout vyšší kvality než na pumpě. Vyšší kvalitou mám na mysli např. jiné hodnoty cetanového čísla, mazací schopnosti, bod vzplanutí, bod tuhnutí, obsah síranu a další. To vše má samozřejmě dopad na spotřebu PHM, akceleraci motoru, hodnoty emisí, atd. Všichni moc dobře víme, jak je to s podporou alternativních zdrojů, takže asi tak, ale neidealizujme si to, do čeho jsme nuceni....teď mám na mysli třeba tu naftu, benzín, elektrickou energii, plyn a podobně. Vzpomínám si, že je u nás již několik pump, kde se dá natankovat řepkový olej..

Teď mě tak napadá, nebyl motor prvně konstruován na nějaký ořechový olej, či co to bylo? :myslim

Odesláno
Původně zaslal: Dave405

Tak to, že kvalita nafty prodávané u nás je mizerná ví přece každé malé dítě i medvídě :aut

Náš méďa se o tuto věc nikdy nezajímal, protože neměl potřebu. Podobně nemá potřebu si třeba měnit olej, nebo cokoli dělat s autem. Někoho jiného to třeba baví a jiný zase rád experimentuje. Jelikož jsem byl nějakou dobu v laboratořích, měl jsem možnost si ty \"kvalitní\" české pohhonné hmoty otestovat a tak mám aspoň zhruba představu, jaké sračky čepujeme na pumpách do aut. A jelikož mě v té době bavilo to experimentování, tak jsem prostě na naftu z pumpy nejezdil a vím, že jsem svému motoru dopřával něco lepšího a kvalitnějšího. Nadruhou stranu né každý má možnost provádět nějaké experimenty a né každý má čas zabývat se alternativním palivem a proto ta pumpa je tím nejjednošušším způsobem jak získat nějaké to palivo, byť mizerné kvality. Ale opravdu se dá pomocí řepkového oleje s přidáním onoho a támtoho dosáhnout vyšší kvality než na pumpě. Vyšší kvalitou mám na mysli např. jiné hodnoty cetanového čísla, mazací schopnosti, bod vzplanutí, bod tuhnutí, obsah síranu a další. To vše má samozřejmě dopad na spotřebu PHM, akceleraci motoru, hodnoty emisí, atd. Všichni moc dobře víme, jak je to s podporou alternativních zdrojů, takže asi tak, ale neidealizujme si to, do čeho jsme nuceni....teď mám na mysli třeba tu naftu, benzín, elektrickou energii, plyn a podobně. Vzpomínám si, že je u nás již několik pump, kde se dá natankovat řepkový olej..

Teď mě tak napadá, nebyl motor prvně konstruován na nějaký ořechový olej, či co to bylo? :myslim

to víš že první diesely byly na olej...

Odesláno
Původně zaslal: Dave405

Vzhledem k počtu km, které jsem na \"normální\" naftu najel absolutně netuším,co to tu plkáš o špatné kvalitě nafty - tankuju vždy u značkových pump a nikdy jsem neměl problém (ne, vlastně 1x!!! mi nafta v -25C zamrzla, zrovna to ale jako napotvoru bylo poté, co jsem natankoval na horách u menší pumpy).

Kvalita nafty může kolísat - věřím tomu, ale u malých benzínek, kde proto, aby docílili nižší ceny do nafty přidávají různé srágory - pokud by si něco takového dovolil provozovatel pumpy pod známou firmou, věř, že by z toho měl prů*er jak barák..

P.S.

Odhalils mě, opravdu nemám v povaze experimentovat a riskovat, že se mi na autě díky \"šetření\" cokoli podělá - radši si připlatím za kvalitní palivo a jezdím v klidu a pohodě. Kdybyxch měl možnost koupit auto a dozvěděl bych se, že majitel s chutí \"experimentoval\" věř, že by to byl pro mě důvod ztratit o takový kup zájem.

[upravil dne 25/6/2008 Medvěd]

Odesláno

Tak ať vtom nejsi sám. Taky pančuju a to od doby co mám 1,9D -to je cca 3 sezonu.Týdně asi ujedu 500 km na směs 1/1 a filtru paliva jsem vyměnil temostat za něco co připomíná špulku na nitě. Jen jsem musel vyměnit hadice na palivo za silikon- netvrdnou.Jinak bez úprav a bez poruch.Chtěl jsem provonět sraz v liberci řízky ,ale neklaplo to.

Odesláno

fajn žiadna síra žiadne CO..... je to v podstate bio nafta a keˇdojde zásoba nafty tak na to budeme jazdiť všetci a tomu verte že na iných autách napr na takej 420-ke peugeote. a ja mám okrem 406 aj seat inca a tam som skúsil geneticky modifikovaný olej LIDL za 21 SKK a auto išlo normálne a to za ním ťahám vozík plný plastových okien.:potlesk:potlesk

Odesláno

mam pracovni 405 kombajn obic astmatik a taky jezdim na olej sice ne na rostlinej ale na trafo s hydraulikou mam pomnerne slusnej zdroj a cena za litr je 10a 12 kc a nezda se mi ze byse neco nicilo na opak se maze filtrsem vyradil a dal tam jenom prutokac a jak si astmatik chrochta

Odesláno

a este neco muj mladej ma 605tku 2.1TD a mycha to 1.1 hydrauliku s naftou no a kdyz sem v tom priznavani tak mama ve svy Micine 205 jezdi taky 1.1vsichni si chrochtaj a jezdej jak draci filtry se nezanasej cerpadla mazou no proste vsechno funguje jak ma a myslim ze kdyby to auto nekdo kupoval a nevedel ze jezdilo na olej tak nic nepozna zdar buh

Odesláno

Chceš říct, že při případném prodeji bys to kupujícímu zatajil??

Děkuju za info, už vím o dalším člověku, jehož auta budu obcházet obloukem. Pokud tohle považuješ za férové jednání, tak potěš p*del.

Odesláno

Poculi ste o tom, ze jazdenim na olej sa dopustate danoveho uniku :D:D:D a normalne vas za to mozu postihnut. :bacha:D.

Preto pozor pri \"tankovani\" pred hypermarketom na snazivych statnych uradnikov aby vam nevyrubili spotrebnu dan:D.

Odesláno

nerak sem ze bych to tajil rek sem ze kdyby to nevedel ze to nepozna ale taky pochybuji ze bys sel z HADA do astmatika nahoru jo dolu snad ne psal sem ze to leju do pracovniho auta jenom olej a do ostatnich 1.1 do sveho HDIčka jenom cista nafticka.zdar buh

Odesláno

Když čtu něktéré příspěvky, celkem se mi ježí chlupy :o

Používáním čistého rostlinného oleje (pozor - neplést s bionaftou, směsí methylesteru řepkového oleje a nafty!) místo nafty se zabývám už od roku 1997, myslím, že jsem o tom hodně přečetl (odborné články, výsledky výzkumů, diplomové práce - vše hlavně z Německa).

Jen ve zkratce: používání rostlinného oleje jako paliva je velmi bezpečné, ovšem jen za určitých předpokladů.

1. motor se musí upravit. Úprava spočívá zjednodušeně řečeno v tom, že olej se musí před spálením ohřát na nějakých 85 °C. Potom se chová velmi podobně jako nafta. Obyčejně se to dělá tak, že se do auta nainstaluje druhá záložní nádrž na naftu (většinou stačí 10l), na kterou se startuje. Systém pak automaticky po zahřátí přepne na olej. Před dojezdem se pak manuálně přepne zpět na naftu, čímž se palivový systém propláchne a je připravený na nový studený start. Manuálně je to proto, že auto nemůže vědět, jestli budete stát pět minut (=není třeba proplachovat), nebo celou noc.

2. přestavět se dá obecně každý naftový motor. Některé jsou však vhodnější k úpravě, některé méně. Obecně vhodné jsou motory se vstřikovacími čerpadly Bosch (kromě VP44 - ale to se naštěstí Peugeotů netýká). Nevhodá jsou čerpadla Lucas (u Peugeotů bohužel často). Common Raily jsou pro přestavbu velmi nevhodné. Resp. přestavět to lze, ale mnohem obtížněji - musí se sledovat řada parametrů (teploty, tlaky v různých místech palivové soustavy, aktuální zatížení, atp.) a na případné odchylky od normálu reagovat přimícháváním nafty. Na českém trhu existují firmy, které vám možná budou tvrdit opak, ale nevěřte jim. Slušná firma vám bude Lucase a HDi spíš rozmlouvat.

3. Dá se používat i použitý rostlinný olej, ale jen výborně přefiltrovaný (na max. 1 mikron) a zbavený vody (pokud berete ze slušné restaurace, vodu většinou nemusíte řešit).

4. Bez úpravy lze na olej jezdit taky, ale je jen otázkou času, kdy odejde čerpadlo. Může to trvat 1000 km, ale taky 50t km. To vám ale nikdy nikdo neřekne.

5. Jednou z mála nevýhod ježdění na RO je to, že by se měl častěji měnit motorový olej. V každém autě dochází k průnikům paliva to motorového oleje. Nafta nebo benzín se ovšem z větší části odpaří, RO nikoliv. Může pak polymerizovat = stane se z něj něco jako kaučuk. Fatální důsledky pro motor. Řešením může být instalace bypassového mikrofiltru motorového oleje.

6. Jezdit na vyjetý motorový nebo hydraulický olej je vyslovená prasárna. Obsahují totiž přísady, které omezují hoření a zvyšují odolnost proti vysokým teplotám. Viděl jsem výsledky laboratorního měření takových splodin - z výfuku vám pak jdou pěkné jedy. Naopak u rostlinného oleje jsou všechny parametry obyčejně výrazně lepší.

Na internetu se dá najít celá řada informací, dnes už i v češtině (např. rostlinnyolej.cz, kdo má zájem, určitě si je najde.

:roker

• O 2 měsíce později...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...