Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

čím vyčistit chlad. system?????

Recommended Posts

Odesláno

Trochu obnovím toto téma. Špatně mi topí sahara ve voze. Počítám, že je zanesená nějakým sajrajtem, nebo vodním kamenem (jak se tam dostane z nemrznoucí směsi?). Takže nápad: vypustit chladící kapalinu a nalít ocet s vodou (udělat roztok cca 2l octa na zbytek vody)?

Nebo doporučíte nějaký přípravek již namíchaný, nemám s tímto zkušenost.

Servisákovi se do toho moc nechce. Dík.

Odesláno

ahoj, Sahara bude ten větrák před chladičem, ten chladí :myslim

jinak doporučím Krystalickou sodu, je to levné a čistí (odmašťuje) dobře, pojezdi s tím delší trasu a pak vypusť, ovšem jestli to pomůže k lepšímu topení to nezaručuju, zarostlý radiátor topení je nejlepší vyměnit za nový, budeš se divit, jak to pak super topí ;)

Odesláno (upraveno)
před 2 hodinami, hateras napsal:

Špatně mi topí sahara ve voze.

Sahara ve voze netopí ale chladí, jak už zmínil @ozzy56....

Upraveno uživatelem Hafity
Odesláno

Jako nejlepší je dělat to v létě, abys zbytečně neplácal fridex. Já to dělal tak, že jsem rozpojil hadice k chladiči a topení v kabině, vypustil, na chladič napojil hadici a proplachoval proudem vody, to stejný topení uvnitř. Složil, napustil vodou, v půl litru horké vody jsem rozpustil 2 tablety do myčky, odebral pěnu a nalil do systému. Pár dní jezdil, opět rozpojil, opět propláchl hadicí... Vytekl ještě sajrajt a je to. 

Nicméně většinou je kabinový výměník kaput a stejně se musí vyměnit. 

Odesláno

Kdysi dávno na Ibize 1,7d -prasklá hlava- tak poprvé jsem jen odmontoval chladič a propláchnul benzímen a tna vyli pak několilrát jarovou vodou po výměně hlavy pak celou soustavu sodou-roztok krystalové sody. Na stošestém po výměně těsnění pod hlavou 2x proplach se sodou (dal roztok a do otevření termostatu)  a pak asi 3x jen vodou ,tam se s tím už jezdilo 14dnů, pak měsíc a pak ještě 3 měsíce než jsem na podzim dal nemrzku.

Tu sodu mi tenkrát poradil kluk co dělal autoeletrikáře v  jednom místním servisu-prý to tak dělají běžně.

Odesláno (upraveno)

Takhle vypadal můj výměník topení v audi. Ze strany přívodu vody absolutně čistý. Ze zadní strany takovýhle usazený sajrajt.
https://imgbb.com/djXZTVV

Tam by nepomohlo nic. Jedině nějaká kyselina, co by to sežrala. Ale tam je zase problém, že by sežrala i to hliníkový tělo.
Výměník stál asi 300,- největší pakárna byla, že kvůli tomu musí palubka ven. U Subaru jsem měl stejný problém, akorát tam jsem strávil x hodin pokusy o čištění, protože radiátor jde sehnat jen originál za 4 tis a stejně to byla zbytečná práce a nakonec jsem měnil. Takže na audi jsem se už ničím nezdržoval a rovnou měnil.
Jak je to složíté vyměnit u Peugeota netuším, ale youtube určitě napoví. Za mě je snažší ten čas věnovat rovnou výměně a je to jistota na 100%.

Protože něco jiného je odmastit po havárce těsnění pod hlavou a něco jiného vyžrat usazeniny v neprůchozích trubičkách topení.

Upraveno uživatelem dracekvo
Odesláno

Tak dík za info. Našel jsem na netu ještě nějakou chemii přímo na čištění celýho chladícího okruhu.

Tak to zkusím a dám vědět. Nechtělo by se mi vyndavat palubka. Tak obětuju zatím pár stovek. Třeba to do jara vydrží.

Odesláno

Však jsem psal, že nevím jak je to u Peugeota složité a že určitě napoví youtube.

Takže jsem si dal za tebe tu práci a našel video z výměny. Stačí jen sundat ten spodní dekl na palubce a radiátor jde vyměnit. Práce na 2 hodinky max. Takže dělej jak myslíš. Buď si za 350,- koupíš radiátor a ten vyměníš, nebo budeš laborovat s čistícíma vodičkama za stejné peníze jak radiator, který stejně nejspíš nepomůžou a budeš v zimě mrznout.

https://autodilos.cz/autodily/vymenik-tepla-vnitrni-vytapeni-224467971

Odesláno

Řešil jsem opačný problém - topení teklo. Taky jsem zkoušel utěsňovače a skončil jsem u výměny. To bylo ještě na 406, akorát jsem musel sehnat torx 50 s dírou uprostřed. Výměnu jsem zvládl na parkovišti před panelakem.

Odesláno

Utěsňovače jsem použil s úspěchem vícekrát. Prvně Opět seat Ibiza-nejprve chladič a nemaje tehdy dostatek peněz na servis nebo výměnu použil utěsňovač- zabralo a  další popár letech-prorezla? protimrazovka -opět utěsňovač a opět s dobrým výsledkem (oboje dlooouho po výměně hlavy a vyčistění soustavy) Naposledy na X1-LFY-výměník topení, poté pak se stejnou vadou po každé výměně chladicí kapaliny-s úspěchem.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...