Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Ahoj, chystal sem se s P306 na STK. 1997 1.9TD a když sem odjížděl, začala svítit kontrolka baterie, změřil sem altík a nedával nic. 

Sundal sem kryt altíku a vyndal regulátor. Uhlíky dlouhé, někdo už je předemnou měnil. Ale zadní kroužek na altíku byl vyjetý na plast. 

No sáhl sem do regálu pro jiný, použitý altík. Uhlíky měl regulátor krátké, tak sem dal nové a kroužky ok. No a ono nic, stále nedobíjí. Otočím klíčkem, baterie svítí. Startuji, baterie zhasne. Po nastartování svítí. Při přidání plynu pohasne tak na polovinu. 

Zkusil sem tam hodit regulátor z prvního altíku ale beze změny. Očko na slabém kablíku altíku se mi nelíbilo, nacvakl sem nové. Když sem tenhle drátek odpojil, kontrolka baterie při otočeném klíčku zmizela. Zkontroloval sem napnutí řemene a v pořádku. Ted nevím, co dál. 

Jak proměřit vinuti a můstek, zda je altík opravdu ok? Případně, nenapadá vás něco?

Dík 

Upraveno uživatelem Wimpi
Odesláno

Funguje buzení? Regulátor může být KO na starém i "novém" altíku, většinou se odejou uhlíky, někdo je vymění, myslí si že OK ale stejně ho doženou za chvilku diody na můstku případně ojetý sběrače na rotoru. 

Nejdřív odpojit vinutí, změřit mezi sebou, musí mít cca 0.3-1 oHm, a aby nebyl mezi vinutíma velký rozdíl. Měřit 1-2, 2-3, 1-3. 

Proti kostře odpor nekonečný. 

Odesláno

Jestli buzení funguje nevím, jak to mám prosím ověřit? Protože mi zatím přijde, že je problém právě tady.

regulátory jsem zkoušel dva, oba s dlouhými uhlíky.

Odpojit vinutí, co tím myslíš? Když sundám kryt a demontuju regulátor, tak mám přístup k diodovému můstku, kde je 6 konců. Předpokládám že jeden je začátek vinutí a druhý je konec vinutí ne? Ale jak poznám, co proti čemu měřit?

Odesláno

Nevím,  je fajn,  že se tomu snažíš přijít na kloub a spravit to:super ale obávám se, že třeba to skladování v garáži nemusí třeba těm diodám ( nebo čemukoliv jinému) prospět, takže altík jsi sice odložil do garáže jako funkční,  ale ( bohužel) už funkční být nemusí. 

asi bych zainvestoval a obávám se,  že už bys nemusel dobíjení řešit :roker 

Screenshot_20250922_205603_Chrome.jpg

Odesláno

Jo, mít jistotu že pomůže nový altík, tak bych třeba zainvestoval. I když dávat 3000 do starýho auto se mi moc nechce. Mám tam Valeo CL9.

Proto bych rád vyloučil všechny možnosti, než nakoupím :) 

Odesláno (upraveno)

Do konektoru buzení musí jít při zaplém klíčku cca 10V. Když si do konektoru dáš jehlu a spojíš to s kostrou, měla by se rozsvítit kontrolka. Pokud to tak funguje, budí to OK. Pokud tam napětí nebude, můžeš zkusit přivést napětí odjinud (asi bych i řekl bude jedno když tam přivedeš 12V), a pokud je altík ok začne dobíjet. Pokud ne tak  regulátor, diody, vinutí, sběrací kroužky, případně zrada na rotoru.

Upraveno uživatelem VojtouNerCZ
Odesláno

Ok, díky :) ještě to dneska přeměřím, ale pokud buzení funguje, tak to už musí být opravdu jen v alternátoru ne. Stejně sem už objednal nový, starý vrátím jako zálohový díl.

Odesláno

Tak sem objednal repasovaný altík Cevam. S dopravou mě vyšel na necelých 1800, dal ho tam a auto dobíjí jak má. Tak už zbývá vyřešit jediný problém se slabým výkonem topení.

Po výměně rozvodů to odmítá topit, jen na malou rychlost ventilátoru z toho jde teplý vzduch, pak už nic. Z ventilu na hadicích topení jde jen chladičovka pod  tlakem, žádný vzduch. Hadice jsou teplé obě, jedna ale trochu méně. Motor ohřívá na 80-83 (termostat verze 83°C).

Takže je tam bublina? Špatně odvzdušněno? Už sem s tím stál nějakou dobu čumákem do kopce, větrák na plno, ale nepomohlo. Nějaký trik? 

Díky 

Odesláno

No je divný že se to stalo z ničeho nic po výměně rozvodů, kdy se vypustila celá chladicí soustava. Po napuštění už nic. Chladič je nový a expanzka se čistila. 

Díval sem se že jsou tam ty hadice chycené nějakým mechanismem, který má se vysunout do boku a hadice půjdou odpojit. No bojím se to udělat aby to nechcalo :D zase když se z odvzdušňováku valí horká voda, tak to ucpané asi nebude ne?

Odesláno
před 4 hodinami, Wimpi napsal:

jen na malou rychlost ventilátoru z toho jde teplý vzduch, pak už nic.

tahle věta by značila zanesený radiátor, ale pokud to přestalo topit hned po výměně rozvodů, nenapadá mě čím to je, když jak píšeš čerpadlo čerpadluje 😉

Odesláno

No nechci ani pomýšlet na výměnu radiátoru. Protože sundávat kvůli tomu celou palubku, to musí být u auta z roku 1998 horor :( Navíc to není nikde pořádně zdokumentováno. Dnes STK, pak o víkendu zkusím sundat hadice a propláchnout to. Uvidíme jestli něco nevyteče. 

Odesláno

Beztak tak bude bublina. Ještě jsem nezažil, že by to po vyměně chladící a klasickým odvzdušněním topilo. Vždycky jsem to musel tlakem odvzdušnit (pomůže i otevření expanzky, přiložení úst a fouknout - bacha jen se studeným motorem, ať si neopaříš hubu). Nebo jak píše ozzy, prostě se tam uvolnil bordel. 807 musím odvzdušnit odpojením hadice k topení, moje varianta nemá odvzdušňovák ani u termostatu, měla by se odvzdušnit sama, ale moc to nefunfuje5. 

Odesláno

VojtouNerCZ: Myslíš nahodit studený motor, otevřít expanzku a za běhu do ní foukat? 

Někdo psal postavit do kopce a ještě na expanzku narazit flašku, aby se zvedl vodní sloupec. To by asi šlo zkusit taky :) 

Odesláno

Dneska sem trochu pátral….

Nahodil sem motor a zkusil teda použít tlak do expanzky a zároveň otevřít ventil na topení. To nějak nepomohlo.

Tak sem to ohřál naplno, na expanzku otočil flašku s fridexem a postavil do kopce a nechal klapat. Mačkal hadice, povoloval ventily. Nepomohlo.

Pak sem si všiml, že hadice od termostatu do chladiče vařící, ale krásně měkká. Ale hadice do topení i z topení jen příjemně teplá, tak 40 stupňů. Takže to vypadá na malý průtok?

Asi se po vypuštění okruhu při rozvodech a opětovném napuštění zvedl kal a ucpal topení. 

Zkusil bych ho vyšším tlakem vody propláchnout, ale nechápu ten mechanismus uchycení hadic. Jak se to povoluje? 

IMG_8352.jpeg

Odesláno

Je tam kovová spona, tu vyšoupnout a tahem odpojit. Ale u tak starýho auta bych se bál, že to zlomím, takže jak píše hafity. Odpojit obě hadice, na jednu z nich připojit hadicu z řádu a proplachovat, několikrát, dokud nepoteče čistá voda, oběma směry. Někdy to pomůže, někdy ne, někdy to uvolní i kousek rzi, díky kterýmu topení ještě těsní... To zjistíš.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...