Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím. Mám problém se svou Peginou 406i, 2l, 16ventil. V prosinci loňského roku jsem byl jsem na STK a neprošel jsem na emisích. Od té doby auto stojí v garáži a nikomu z oslovených opravářů se nechce do opravy. Poraďte jak to dát zpátky do provozu. Díky Honza.

Odesláno

Zkus se ještě trochu rozepsat.  Aspoň typ motoru  ( 406 měla 4 typy benzínového dvoulitru) a rok. Ideálně k tomu ještě vin. 

Auto se chová normálně? Nesvítí kontrolka motoru? Nežralo to olej?

Neřekl něco technik na emisích?

Pokud žere olej,  tak vyměnit gufera ventilů.  Jinak může být špatná lamda sonda nebo katalyzátor.  Prostě už to může mít za ty roky něco odslouženo...

Odesláno

Rok výroby 2002, objem 1997, typ RFN, VIN: VF38BRFNR81541752.

Auto jede naprosto bez problémů. Má tedy najeto 300tis. Tento týden jsem ho nastaroval bez oživení baterie a bez problémů chytnul. Kontrolka motoru svítí, protože jednotka hlásí chybu Egru. Ten jsem nechal vyměnit dokonce dvakrát, protože asimpo ujetí 20 km jsem reklamoval opravu opět chyba Egru.

Olej si to papá a to asi 4 litry na 15000 km.

S technikem co dělá emise jsem nemluvil, protože jsem měl auto na výměně oleje v serviu a při tom jsem chtěl udělat i technickou.

Jinak jsem v roce 2022 nechal dělat kompletně nový výfuk, protože jsem ho rozpáral od katalizátoru. Tak že nový katalizátor i lamda.

Už je to přeci jen dědeček ale nechce se mě ho ještě dát do šrotu.🙂

Odesláno

@davidse to je teda názor...

Peugeot už v té době povoloval spotřebu oleje litr na tisíc kilometrů,  takže tohle by mělo v pohodě ( i těma emisema by měl projít)

Evidentně neprošel kvůli svítící kontrolce motoru,  takže buď znovu vyměnit egr ( za kvalitní ) nebo hůř - hledat problém někde v drátech.

Odesláno

Když to jelo na technickou,  tak kontrolka byla vyrušena. Tak že nesvítila. 

Ještě mě napadá, že jak jsem to teď naposledy nastartoval tak nic z výfuku nekouří. Až jak se motor zahřeje tak to začne kouřit a prská z toho asi vysrážená voda. Ta kabeláž mě taky napadlo, ale to si neumím dost dobře představit to v těch svazcích hledat. 

Odesláno
před 10 hodinami, jansali napsal:

Olej si to papá a to asi 4 litry na 15000 km.

tohle opravdu nebude problém--vychází mi cca litr a něco na 4000, neboli cca 3 deci na 1000 km, což je pořád slušná spotřeba na 300 tisíc km :myslim

tedy za předpokladu, že ještě umím počítat z hlavy 🤠

Odesláno
před 2 hodinami, davidse napsal:

Hele to auto má 23 let a najeto 300 000 km je to benzín tak už asi bude na šrot, nebo udělat generálku motoru a to se ti nevyplatí to bude stát tak 50 000- 100 000 kč

tož synku--si z ostravy, budu hodný..., za dobu co si tady bych doporučil nekomentovat technické dotazy, jako joo--vtipy, fotky, výlety na kole..., fajn 👍, ale ty technické ti nejdou 🙄, nechci tě urazit, jen můj názor...

Odesláno
před 3 hodinami, davidse napsal:

Hele to auto má 23 let a najeto 300 000 km je to benzín tak už asi bude na šrot, nebo udělat generálku motoru a to se ti nevyplatí to bude stát tak 50 000- 100 000 kč

Prosímtě, moje 307 s dvoulitrem se směje s 780k km a na emisích bez problémů. To jsou zas žvásty todle. 

Hele, je to RFN, takže poměrně "moderní" motor co sw benzínu v 406 týče. Chtělo by to samozřejmě teď juknout přes diag (origo) zda tam něco nevisí, pak by jsme se mohli odrazit. Jinak egr na tomto motoru jsem řešil, druhovýroby (nissens, valeo) fungují dobře, ale pozor, stalo se mi, že odešel egr a vzal sebou něco v ecu-po výměně za nový egr se to jevilo OK ale nahodile auto házelo chybu koherence. Nemusí to být tvůj případ, ale možné to je. Potom opět zkušenost z 307, auto po zahřátí prdělo do výfuku, střílelo. Pomohla aktualizace sw v ecu, byla na to vydaná oprava. Takže jako poslední možnosti, pokud bude diag jako taková čistá, bych se na to zaměřil. Samozřejmě i blbosti jako stav svíček a zapalovací rampy dělají divy. 

Co sekundární čerpadlo na vzduch, jr auto osazeno? Jestli nevíš kde to je, hoď sem foto motoráku. 

Tyhle motory nalítaj nesmysl, důležitý je měnit olej a držet ho ideálně na maximu, nebo nejhůř na půlce měrky. Dlouhodobým provozem na minimu ho zrušíš. Je dost možný, že olej žere, tyhle motory často papaj přes gufera ventilů, jak bylo zmíněno, ale často tsky dost ucajdá přes víko ventilů (dost často do svíček, pak to blbě pálí), a ještě bývají úniky přes domek filtru a výměník okej/voda. Co jsem tyhle věci vyřešil, mám spotřebu okolo litru na 10k.

Odesláno

Kluci v servisu mají origo diagnostiku a opravdu tam naposledy vyskakuje jen ten egr. V loni asi 2x se mi stalo, že motor po nastartování jede jako na 3 válce. ale stačilo motor vypnout, chvilku očkat, znovu nastartovat a auto jelo bez problémů. Na diagnostice se prý objevila chyba na vstřiku. Ale nechali to být že pokud se to bude opakovat tak ho vymění.

Ten olej nechávám měnit v servisu pravidelně po max 15tis. km, nebo po jednom roce.

To sekundární čerpadlo na vzduch opravdu nevím jestli tam je. Motor bych nafotil ale až zítra, dneska nejsem doma, budu až zítra a auto je v garáži.

Jinak v loňském roce jsme řešili únik oleje z motoru. Po jízdě na dálnici jsem koukal, že máme od oleje zaprskané zadní čelo kufru, od nárazníku až po víko kufru. Jinak to auto je sedan to se omlouvám to jsem zapoměl říct. V servisu vyměnili těsnění na klice a je zdánlivě klid.

Odesláno

Chtělo by to dát do servisu, kde to opravdu umí zjistit proč to píše chybu v egru, může být klidně někde poškozený kabel, konektor, něco.

To že na emisích vyndáš žárovičku chyby motoru, tak to ničemu nepomůžeš, neboť na emisích prvně než zacnou měřit, připoji auto na diagnostiku, vyčtou závady a pokud nejdou smazat, tak papá, ani nezačnou měřit emise... 

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...