Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Co je to za součástku na hadici odvětrání

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Dobrý den.

Co je prosím za součástku na fotu a jakou má přesně funkci? Co dělá či nedělá? Mám ji na hadici vedoucí od odvětrání motoru do sání za škrtící klapkou. Na konektoru vedou dva kabeli, které pokračují do svazku společně s kabeli od Generátoru impulsů, klikový hřídel.

peugeot sání 2.png

peugeot sání 3.png

Upraveno uživatelem vaclavka83
Odesláno (upraveno)

Děkuji za reakci. Takže elektomagnetický ventil? Co určuje jeho otevření zavření? řídí ho ECU? Proč na některých podobných motorech je a není?  Na autě je od předchozích majitelů odpojen. Může to mýt vliv na něco? Když je odpojen je ve stavu On či Off. Jak se dá ověřit správná funkce bez demontáže? Děkuji za vysvětlení problematiky. Rozmýšlím zdali ho zapojit či ne.....

A ještě mě napadla jedna otázka-úvaha. Proč konstruktéři přidali el.ventil na trubku odvětrání motoru, když toto by měl při správné funkci zajištovat membránový automatický ventil(PCV) ve víku hlavy motoru (vyrovnání tlaků-motor-sání-atmosféra) ? Marně jsem hledal odpovědi na internetu. Snad by odpověd pomohla i dalším uživatelům..

Upraveno uživatelem pavelu96
Nepiš další příspěvky - použij "Upravit"
Odesláno

Těžko říct. Já mám třeba na 307 sw 2.0i podobný ventil napojený na odfuk kliky pod škrtící klapkou. Nicméně ani v service boxu není o tom ventilu ani zmínka, ani u 307, ani u dalších modelů s tímto motorem... Prostě to přišlo Francouzovi pod ruku tak to tak dal :)

Odesláno (upraveno)

Tak to vypadá na vyřešení záhady. Jako v tý hadici by asi nemělo být moc kondenzátu a nemá tam co zamrznout? A nebo je to spíše proto aby si do sání netahalo studený vzduch ze studeného motoru a předehřál se? Takže zapojit či nezapojit- tot otázka 🤔😁

Našel jsem foto trochu detailu.

ohřev sání.png

07aafc32975132fc9c5c2c2b1a4ae18d.jpg

Upraveno uživatelem vaclavka83
přidání foto
Odesláno

u benzínových motorů řady XU v šestkové řadě peugeotů to odvětrání klikovky právě zamrzalo vcelku dost a dokázalo to pak vyflusat olejovou náplň motoru přes vystřelenou měrku hladiny oleje. Pokud bylo auto z výroby specifikováno jako určené pro chladné podnebné pásy, pak mělo tohle vyhřívání. Vcelku dost to mívaly auta i v Německu, takže  to není uplně neobvyklé, že to tam je a že by to měly auta jen někde na severu v Norsku nebo Švédsku. To, že je to odpojené mohlo vzniknout jen omylem, kdy to prostě někdo po nějakém servisním úkonu zapomněl připojit. Klidně bych to připojil zpět. Pokud to připojené nebude, tak samozřejmě hadice je stále průchozí, jen nebude to koleno vyhřívané. V určitých nepříznivých zimních podmínkách by pak i k tomu zamrznutí dojít mohlo. Spínání toho topného elementu bude zajišťovat nejspíš ECU motoru podle teploty chladící kapaliny nebo teploty nasávaného vzduchu, takže se není potřeba obávat, že by to topilo pořád.

Odesláno

Děkuji za dokonalé vysvětlení. Náhoda to asi úplně nebyla, nebot na jednom z konektorů je origo krytka(ten černý) Ještě nevím jak dodatečně pojmenovat toto vlákno pro ostatní, kteří budou hledat informace o tomto dílu?

IMG20240910175900.jpg

Odesláno

Ahoj

tak mám nové informace, které stojí za zvážení. Vypadá to, že dotyčné vyhřívání kolena trubky odvětrání motoru se zapojuje v chladných zemích, ale nejspíš na to má vliv i provoz motoru na LPG v zimním období z důvodu zvýšené tvorby vlhkosti v motoru při provozu na LPG.

Tady citace: Přesně tak..LPG má dost velký podíl vlhkosti,je to poznat třeba v zimě,kdy se vytváří více "šlemu" na víčku a v odvětrání motoru než při provozu jen na benzín.

Bohužel nemohu toto tvrzení potvrdit, nebot jsem na žádném autě plyn dodělaný neměl.

Může mi někdo to zvýšené množství vody v oleji při provozu na LPG potvrdit?

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...