skorpion Odesláno 1. leden 2021 Odesláno 1. leden 2021 No podle standardizovaného zapojení EOBD by piny 4 a 5 měly být zem. Pin 5 máme oba volný, zatímco na 4 máme napájené oba kabely. Možná některá auta používají zem na pinu 4 a jiná na 5. Citovat
HonzaZ Odesláno 1. leden 2021 Odesláno 1. leden 2021 Zkuste to propípat podle obrázku, který jsem kdysi vytvořil, když mi první Lexia nechodila ferinko2 a skorpion ohodnotil 2 Citovat
skorpion Odesláno 1. leden 2021 Odesláno 1. leden 2021 No tak to číslování mám třeba v tom kulatém konektoru jinak. Taky jsem zjistil, že na tom hranatém konektoru, co se zapojuje na desku, mám někde v kabelu propojeno piny 14 a 16 Citovat
HonzaZ Odesláno 1. leden 2021 Odesláno 1. leden 2021 Já to tak měl. Jinak čísla kontaktů v kulatém konektoru nejsou důležitá, hlavní je aby odpovídalo propojení EOBD konektoru s konektorem na desce. Propojit pin 16 a 14 asi není to nejlepší, protože je tím propojen trvalý + s CAN Low bus. Ta čísla kontaktů, která jsou v tom obrázku, jsou vždy vztažena k pinům na EOBD konektoru. Citovat
skorpion Odesláno 1. leden 2021 Odesláno 1. leden 2021 Tak jsem si udělal hezký večer s přítelkyní společně s měřákem propípali jsme to a sestavil jsem tohle schéma. V zásadě to souhlasí s tím co posíláš @HonzaZ. Modrá čísla jsou čísla podle označení EOBD zásuvky, červená čísla jsou podle označení pinů konektoru od kabelu, kde na desce je označen pin číslo 1 a z toho jsem vycházel. Římské číslice jsou kontakty, které vedou od desky do kulatého konektoru, ale dále už nepokračují - proto jsou označeny jen na konektoru desky a v kulaté zásuvce, v té končí, protikus už pro ně kontakty nemá. U bílého konektoru jsem na pinech 10, 11, 12, 21 a 22 propípal víc kontaktů, proto je tam uvedeno víc čísel. Což mi bylo divné. Proto jsem to ještě procházel rozdělené v tom kulatém konektoru, ale tam už jsem propípal vždy jen jen jeden kontakt, to je vždy to číslo v kroužku. Jakmile jsem ale spojil celý kabel, opět jsem jich tam propípal víc. Nakonec jsem zjistil, že je chyba v tom kulatém konektoru a že když ho zasunu až na doraz, až když cvakne ten kovový zámek, tak jich tam propípám víc. Když ho ale povysunu, tak už je na každém vždy jen jeden kontakt. Pravděpodobně je tam tedy nějaký problém v té platové krytce kulatého konektoru, že když je moc zatlačená, některý kontakty se tam spojí...ještě jsem to nezkoušel, ale ten kulatý konektor se asi rozebrat nedá... no nicméně ani s povysunutým kabelem mi nenaváže komunikaci s autem. @HonzaZ ty máš jaký typ kabelu, Céčko? Na obrázku totiž oproti mě nemáš nijak zapojené i piny 10 a 21, tam já mám zapojené kabely z EOBD pinu 4, což je zem. U toho EOBD konektoru jsem ještě připsal napětí a GND (zem). Ty hodnoty jsou naměřené napětí na pinech zásuvky u 407, proškrtnuté piny jsou v autě nezapojené. Stejně tak tyto hodnoty naměřím, když to po připojení proměřuju v tom kulatém konektoru. Co mě ale překvapilo, že podle popisu by mělo být palubní napětí 12 V na pinu 16, ale je tam 0. Nebo tam má být 12 V až po úspěšném spojení??? A naopak jsem naměřil 12 V na pinu 1 a 11 V na pinu 12, který by měl být datová sběrnice. Je to tak OK? Ale v autě prostě relé nesepne, už nevím... Péťa ohodnotil 1 Citovat
wolziino Odesláno 1. leden 2021 Odesláno 1. leden 2021 A mate někdo na koncovce obd na nějakém pinů napájene 3 kabely? Myslim tím na diagnostice? Citovat
HonzaZ Odesláno 1. leden 2021 Odesláno 1. leden 2021 skorpion, pin 1 na OBD je +12 V přes zapnuté zapalování. Jinak na autě můžeš celkem těžko měřit ss úrovně napětí na jednotlivých pinech mimo napájení. Jsou tam datové linky, takže to bych vůbec neřešil. Jestli nemáš při zapnutém napájení na pinu 1 v diag. zásuvce 12 V, tak dia nemůže fungovat. Může být prasklá pojistka. Jinak ty obrázky zapojení jsou z první Lexie z r. 2009 a ta nebyla full chip a byla B. Diagnostická zásuvka P407.pdf Citovat
skorpion Odesláno 1. leden 2021 Odesláno 1. leden 2021 @HonzaZ jo na jedničce mám 12 V, to je v pohodě. Ale podle zapojení co jsem našel na netu by mělo být palubních 12 V na posledním pinu 16 a tam mám nulu. Tak nevím. Ty ostatní jsem spíš proměřoval, jestli jsou některý aspoň živý, jestli to aspoň nějak komunikuje. Je mi jasný, že víc mi to neřekne. Je mi ale divnej ten pin 16. Relé cvaknout neslyším po připojení kabelu k autu. Ale noťas připojení kabelu detekuje, Diagbox ho také správně detekuje, ale je problém někde mezi autem a deskou kabelu. Já bych měl mít Full Chip C, tak možná proto víc kabelů. Citovat
HonzaZ Odesláno 1. leden 2021 Odesláno 1. leden 2021 Na pinu 16 musí být stálých 12V, jinak to nefunguje. Počet kablíků je stejný u obou verzí Lexie. Liší se pouze počtem IO a ještě nějakými drobnostmi. Mám také pár Lexií full chip. Noťas samozřejmě připojení kabelu detekuje, protože je napájen přes USB. baffy ohodnotil 1 Citovat
skorpion Odesláno 1. leden 2021 Odesláno 1. leden 2021 @HonzaZ no právě a to já tam na 16 nemám. Má tam být napětí už při zapnutém zapalování nebo až po připojení diagnostiky? Ta druhá varianta by vysvětlovala, proč na tom pinu nic nenaměřim. Tu detekci na PC jsem myslel jen tak, že počítač to zařízení detekuje a i ho identifikuje správně, takže komunikace mezi PC a čipem je funkční, chyba bude až někde dál. @wolziino na pinu 4 mám dva kabely, oba by měly být zem. 3 kabely nikde nemám. Možná zkusím ten jeden kabel z pinu 4 přepájet na pin 5. Jsou oba zem, tak by to neměl být problém a je možný že když to není pro auto na tomto pinu uzemněné tak auto nenadetekuje připojený kabel. Jinak už nevím. Citovat
HonzaZ Odesláno 2. leden 2021 Odesláno 2. leden 2021 (upraveno) Na 16 musíš mít 12V stále, bez klíčku. Tam bude problém. Zkoukni diag zásuvku zezadu, zda není upadlý drát. Jak je na mém obrázku propojení vidět, tak také 5 není připojen. Zkontroluj pojistku F11 v BSI v palubce, ta by měla být pro napájení diag zásuvky na pin 16. Upraveno 2. leden 2021 uživatelem HonzaZ doplnění skorpion ohodnotil 1 Citovat
skorpion Odesláno 2. leden 2021 Odesláno 2. leden 2021 @HonzaZ byl jsem to teď zkusit, F11 je ok, vyměnil jsem ji ale bez změny. Na EOBD je ještě psaná myslím F4, tu jsem zkoušel taky. Ještě jsem byl změřit zásuvku ve 406 a ta je taky při zapnutým zapalování na pinu 16 mrtvá, na pinu 1 je stálých 12 V. Fakt ta šestnáctka nesepne až po připojení diagnostiky? A ještě dotaz, mám něco naměřit na nějakém pinu v zástrčce kabelu když je připojený k PC a v dia je výzva k připojení k vozidlu? Citovat
HonzaZ Odesláno 2. leden 2021 Odesláno 2. leden 2021 A měříš to správně? Ta šestnáctka je označena jako trvalý plus, čili je to nezávislé na poloze klíčku. Měříš to přímo na diag zásuvce v autě proti kostře? Na ostatních pinech nemá cenu něco měřit, není tam stejnosměrné napětí. Ještě zkus ohmmetrem změřit kostru na zásuvce proti kostře auta. Citovat
skorpion Odesláno 2. leden 2021 Odesláno 2. leden 2021 @HonzaZ no můžu se samozřejmě mýlit, ale i podle těch naměřených hodnot co jsem posílal na obrázku to měřím správně. Tady ještě pro jistotu přímo fotka z auta: A i to souhlasí s tím, co jsem naměřil na ostatních pinech podle schématu. Kostru jsem bral vždy z pinu 4, případně jsem zkoušel i pin 5. Tady k porovnání schéma konektor: I ta čísla napsaná přímo na konektoru tomu odpovídají. Citovat
HonzaZ Odesláno 2. leden 2021 Odesláno 2. leden 2021 Tak to už opravdu nevím. Jenom taková teorie, možná blbost ale jestli není na kabelu od Lexie na 16 zkrat a ten odrovnal napájení pinu 16 v obou autech. Na té 406 dia funguje? Teď ješte koukám na obrázek tvého měření a tam je na konektoru v tišťáku několikrát propojena 4 se 16 - kostra s + napájením. Citovat
skorpion Odesláno 2. leden 2021 Odesláno 2. leden 2021 @HonzaZ no takhle, obě auta dřív na diagnostice byla a komunikace fungovala, 406 byla napíchnutá někdy koncem léta myslím. Teď se na dia ke kamarádovy kterému funguje teprv chystám, snad už bude mít na mě čas. Takže teď nedokážu říct, jestli je zásuvka teď funkční Citovat
baffy Odesláno 2. leden 2021 Odesláno 2. leden 2021 Nečítal som to celé ,tak sorry až sa budem opakovať. Ak je poistka OK a napätie tam neni ,skúšal si prezvoniť ten drát od pinu po pin ,či nieje niekde cestou prerušený? Citovat
skorpion Odesláno 2. leden 2021 Odesláno 2. leden 2021 (upraveno) @baffy v kabelu ano, v autě od pojistky ke konektoru ne, to bych mohl ještě zkusit proměřit. DOPLNĚNÍ: Tak jsem to byl proměřit a ačkoliv i v knížce je pojistka F11 psaná jen pro EOBD, tak při jejím vytažení nejde zapalování vůbec- tím myslím že se auto vůbec neprobere, nenajedou budíky, kontrolky, neprobere se ani palubák. To pravděpodobně znamená, že přes F11 jde spínané napětí od spínačky a pokud to tedy má být pojistka pro EOBD, tak to bude spíš pro pin 1, kde je právě to spínané. Ten pin 16 bude muset jít přes jinou pojistku asi. Pravděpodobně mi nezbyde než projít postupně všechny pojistky včetně těch u motoru. Ale dobrý do budoucna vědět, že když by někdy nenajelo zapalování, tak kouknout hned na F11 Upraveno 2. leden 2021 uživatelem skorpion doplnění měření Citovat
HonzaZ Odesláno 2. leden 2021 Odesláno 2. leden 2021 Pojistka F11 je podle schema zapojení samozřejmě mimo jiné i pro diagnostickou zásuvku pin 16. Samozřejmě že není jenom pro diagnostickou zásuvku. Citovat
jarokare Odesláno 3. leden 2021 Odesláno 3. leden 2021 (upraveno) Zkus pojistku F5 nebo F14 v motoru (jestli jde o 406) nebo F11 v BSI u 407, jestli nedostaneš trvalý plus na pin 16 , tak to nebude fungovat ani u kamaráda ... Upraveno 3. leden 2021 uživatelem jarokare VojtouNerCZ ohodnotil 1 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.