Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím pánové,mám dotaz,jestli jste se s tím někdo nesetkal,mám Peugeot 508SW 2.0Hdi,103Kw,r.v 2014,chci se zeptat,jak stojím dýl než 10dní,už nenastartuju,jdu do auta,zapnu klíček,vše naskočí,kontrolky i radio,otočím a konec,dám startovací kabely a během vteřiny to chytne,nevíte kde by mohl být problém?Baterka je rok stará,jak jdu po týdnu do auta,tak nastartuju,ale už je cítit že to není ono,jako by mě pomalinku něco cucalo baterku,ale vše je vytáhnutý,nebo může být i baterka ko?Díky za každou radu

Odesláno (upraveno)

Klidně může být i KO baterka i když je rok stará. Změř klidový odběr jak radí Milan+ zkus baterku nabít do plna a pak zajet do servisu aby ji změřili zátěžákem ten by měl ukázat v jaké je kondici.   Je to relativně mladé auto je tam S&S nebo jen inteligentní dobíjení ? Protože to by mohl být ten problém pokud se s autem jezdí málo a na krátké vzdálenosti tak pokud auto odstavíš s baterkou která má je třeba na 95% kapacity a pak jedeš za xx dní tak kapacita baterky přirozeně klesne a ten pokles je pod hodnotu na které ŘJ vyhodnotí start jako rizikový tak nedovolí nastartovat ale když tomu dáš čuchnout z kabelu tak to točí okamžitě. 

Upraveno uživatelem Vena garážmistr
Odesláno

Tak jel jsem do práce 600km,jsem ted v práci,po deseti dnech jsem chtěl nakoupit a nic,ale jak jedu někam třeba obden nebo denně nebo za týden tak nastartuju to jsem doma ,ale problem je,jak stojím kolem deseti dnů,vše se rozvítí,i rádio se spustí a to kolikrát píše že je v eco modu a ceká až nastartuju auto,když jsem šel do auta ted,měla baterka 10.4 V,na kabel nastartovala hnedka,nechal jsem ji pět minut běžet a baterka mě ukazovala po vypnutí motoru 12.4 V a v pohodě jsem nastartoval,mám inteligentní dobíjení,SaS tam nemám naštěstí.ale štve mě to,kolikrát parkuju v Mnichově na rušný ulici a když chci jet domů z práce po deseti dnech tak lovím auta na kabel,kdo mě zastaví a půjčí mě proud a ucpu celou ulici,i když to chytne hned po připojení,tak baterka není totál vyždímaná,jen starter to neutáhne

Odesláno

Jj dával jsem ,má stejnou kapacitu,jako měla originál baterka,ale kupoval jsem ji v Polsku,sice nová,ale může být klidně i vadná,že nedrží kapacitu,nebo mě ji pomalinku něco žere,ale nevím co,auto je komplet uspaný

Odesláno

Stejnou kapacitu nebo i stejný typ baterky? Nejsem si jistý jestli může být u inteligentního nabíjení klasická baterka nebo jestli tam nemusí být už ta lepší jako musí být u S&S sytému teď honem z hlavy nevyhodím jaký to je typ baterky.  Protože klasická baterka trpí na samovybíjení daleko víc než ty co jsou k S&S těm tolik nevadí že se odstaví s nižší kapacitou. Projdi to tady v 508 hledej jakou baterku nebo tak nějak se to vlákno jmenuje tam by to mohlo být napsané jakou baterku tam máš mít.  Ale pokud je to klasická a v kombinaci s inteligentním dobíjením tak si myslím že klidně může být po roce používání těsně před smrtí resp. když by jsi ji dal do auta s klasickým dobíjením tak by tam mohla fungovat ale tady asi dlouho nevydrží. 

Odesláno

Jj juknu a prozkoumám to tady,díky,jen se zeptám SaS myslíš start stop system a inteligentní dobíjení je co?Omlouvám se,ale fakt nevím co to je :)

Odesláno

S&S je start a stop systém. Inteligentní dobíjení je " zelenější " alternátor zkrátka u inteligentního dobíjení se v závislosti na nabytí baterky a aktuální spotřebě el. energie na palubě buď sníží výkon alternátoru nebo se dobíjení zcela odstaví a auto si bere proud z baterky v okamžiku kdy je na baterce pokles pod nějakou hodnotu tak se dobíjení opět aktivuje a baterku to dobije do plna kdy se opět odstaví a tak dokola. Takže je možné že při té dlouhé cestě se baterka dobije na dobrou hodnotu ale nějakou dobu před cílem se odstaví dobíjení a baterka je při zaparkování třeba na hodnotě 11,2 V a když deset dní stojí tak se samovybíjením dostane na těch jak jsi zmiňoval 10,4 V a to už je tak akorát aby se rozsvítili kontrolky ale ŘJ už nedovolí zatočit startérem.  A pokud jsi teda koupil klasickou baterku tak ta tohle zacházení nedokáže ustát aby se vytloukla na minimum a pak zase natloukla na plno a zase vytloukla proto je po roce používání zralá na výměnu. Ale jak píšu pokud s ní někoho podaruješ třeba do traktoru nebo do něčeho co nemusí být v pohotovosti k okamžitému výjezdu a on jí párkrát nechá srovnat pomalým nabíjením nabíječkou tak by se mohla vzpamatovat a třeba by ještě chvilku sloužila.  doufám že jsem to vysvětlil dost polopaticky a je to k pochopení i pro laika poukud ne tak prosím moudřejší aby mé vysvětlení doplnili.

Odesláno

:D díky za vysvětlení,super,ale asi koupím tu baterku s tím označením,jak psal kolega nad tebou,no jsem aspoň moudřejší,jsem to nikdy neřešil,jsem měl před tím BMW 530D a tam jsem neměl se startováním nikdy problem,ale díky za vysvětlení a nemáte nějaky tipy na baterku,jakou přímo koupit?Díky chlapci za rady

Odesláno (upraveno)
V 6. 6. 2020 at 18:05, Vena garážmistr napsal:

S&S je start a stop systém. Inteligentní dobíjení je " zelenější " alternátor zkrátka u inteligentního dobíjení se v závislosti na nabytí baterky a aktuální spotřebě el. energie na palubě buď sníží výkon alternátoru nebo se dobíjení zcela odstaví a auto si bere proud z baterky v okamžiku kdy je na baterce pokles pod nějakou hodnotu tak se dobíjení opět aktivuje a baterku to dobije do plna kdy se opět odstaví a tak dokola. Takže je možné že při té dlouhé cestě se baterka dobije na dobrou hodnotu ale nějakou dobu před cílem se odstaví dobíjení a baterka je při zaparkování třeba na hodnotě 11,2 V a když deset dní stojí tak se samovybíjením dostane na těch jak jsi zmiňoval 10,4 V a to už je tak akorát aby se rozsvítili kontrolky ale ŘJ už nedovolí zatočit startérem.  A pokud jsi teda koupil klasickou baterku tak ta tohle zacházení nedokáže ustát aby se vytloukla na minimum a pak zase natloukla na plno a zase vytloukla proto je po roce používání zralá na výměnu. Ale jak píšu pokud s ní někoho podaruješ třeba do traktoru nebo do něčeho co nemusí být v pohotovosti k okamžitému výjezdu a on jí párkrát nechá srovnat pomalým nabíjením nabíječkou tak by se mohla vzpamatovat a třeba by ještě chvilku sloužila.  doufám že jsem to vysvětlil dost polopaticky a je to k pochopení i pro laika poukud ne tak prosím moudřejší aby mé vysvětlení doplnili.

A na tento system fungovani chytreho dobijeni jsi prisel jak? Myslim konkretne to, ze pred koncem cesty system odstavi dobijeni.

Dost jsem toho nastudoval ohledne chytreho dobijeni a nikde jsem se nedocetl ze by to tak jak popisujes fungovalo. Kdyztak dej prosim odkaz, rad si o tom prectu zase neco vic. 🙂

Upraveno uživatelem Xantik
Odesláno

Četl jsi to pořádně? Popisoval jsem jak zhruba ten systém funguje tak aby to pochopil i laik. A taky jsem napsal že je možné při tom jak probíhá ten cyklus nabíjení že mu zrovna může vycházet že auto odstavuje s baterkou která nemá plnou kapacitu a zákonitě každá baterka trpí samovybíjením a pokud odstavíš baterku která bude na hodnotě cca 11,2V tak za deset dní jak to popisoval dojde samovybíjením k poklesu na hodnotu pod 10,5V a pak už to zkrátka startérem neotočí. Klidně je možné že když by měl takovej ten " zázračnej" buster z Lidlu kterej vypadá jako power banka tak že by mu stačilo jen aby si k tomu baterka čuchla a bude točit.  Nicméně důležité je že jsme se dobrali toho že do auta nainstaloval baterku klasické konstrukce když tam má být baterka typu EFB/AGM která díky svojí konstrukci vydrží inteligentní nabíjení  které je podle mě k ničemu stejně tak jako S&S. 

Odesláno

:D ahoj,hele když píšeš o tom zázračným power buster z Lídlu,jsem si ho objednal,v Mnichově jsem ho měl nabitej a otočím klíčkem,starter nic a buster vybitej :D Je to  *neumím psát slušně* a leží mě doma novej  :D,možná by otočil s autem se slabším obsahem,ten dvoulitr tam psali jako maximum :D

Odesláno (upraveno)
před 32 minutami, Vena garážmistr napsal:

Četl jsi to pořádně? Popisoval jsem jak zhruba ten systém funguje tak aby to pochopil i laik. A taky jsem napsal že je možné při tom jak probíhá ten cyklus nabíjení že mu zrovna může vycházet že auto odstavuje s baterkou která nemá plnou kapacitu a zákonitě každá baterka trpí samovybíjením a pokud odstavíš baterku která bude na hodnotě cca 11,2V tak za deset dní jak to popisoval dojde samovybíjením k poklesu na hodnotu pod 10,5V a pak už to zkrátka startérem neotočí. Klidně je možné že když by měl takovej ten " zázračnej" buster z Lidlu kterej vypadá jako power banka tak že by mu stačilo jen aby si k tomu baterka čuchla a bude točit.  Nicméně důležité je že jsme se dobrali toho že do auta nainstaloval baterku klasické konstrukce když tam má být baterka typu EFB/AGM která díky svojí konstrukci vydrží inteligentní nabíjení  které je podle mě k ničemu stejně tak jako S&S. 

Ano cetl a chytre dobijeni pokud jak rikas odstavi dobijeni coz se deje kdyz je motor v zatezi, musel by treba poslednich 10km jet stale do kopce nebo jak se rika tomu fest davat, tak i tak nikdy napeti baterie nejde pod cca 12.2V-12.4V. Cili Tva teorie o 11.2V pri dojezdu je chybna. Pokud ma napeti po tydnu stani 10.4V tak jednoznacne bud je baterka KO a bude pri nabijeni chytrou nabíječkou vykazovat chybu a nenabije se nebo mu tam opravdu neco cuca stavu. Nez jsem tu chytrou vec v aute odstavil bezne mi auto stalo i 14dni a vzdy baterie mela jiz zminovanych cca 12.2V-12.V. Chytre nabijeni udrzuje baterii na 80% kapacity, tak aby pri rekuperaci ( jizda z kopce, brzdeni motorem) mel kam ukladat energii, kdy jede alternator na 100%. Treba tady si o tom muzes neco precist jak to cele funguje.

https://www.12voltplanet.co.uk/auxiliary-battery-charging-in-vehicles-with-smart-alternators.html

Upraveno uživatelem Xantik
Odesláno

12.2V pro "nabitou" baterku je málo. Pokud je nabíjecí napětí na 12.2V, tak bych se nedivil, kdyby baterie v trošku horší kondici po uklidnění spadla na těch 11.2V. Vidím to na jednom autě, co jezdí více méně po městě, kdy start stop díky nenabití nefunguje 360dní v roce, auto poměrně často řve ,že má slabou baterii.Ale v létě zatím startuje, uvidíme, co v zimě.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...