Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Peugeot 308 sw 1.6 88kw, 2016 - problémy s regenerací FAP, zahřívání motoru atd...

Recommended Posts

Odesláno

Zdravím, prosím mám dotaz. 

Bylo mi doporučeno zahřívat motor na 90°, abych regeneralovala dpf v autě, jenže teplota motoru i po 20 minutách jízdy na dálnici, je lehce nad 80°. A celkově se zahřeje jen při rychlé jízdě. 

Je to v pořádku, nebo je nutné vyměnit termostat? 

Ještě k tomu, v autě mi nesvítí žádná kontrolka a přitom mechanik na diagnostice viděl, že už se začíná filtr ucpávat. 

Odesláno

Kontrolka že je ucpaný filtr pevných částic se rozsvítí až v okamžiku kdy bude opravdu zaplněný tak že si auto s regenerací nebude schopné poradit samo. Diagnostikou to lze vyčíst a zákazníka na tento problém připravit. Většina FAP/DPF filtrů běžně vydrží fungovat bez problémů 150 - 180 tis. km za předpokladu že funguje vše ostatní na 100% samozřejmě že pokud by ves nefungovalo jak má tak k zanesení dojde rychleji.   Ale filtr pevných částic je konstruovaný tak aby majitele vozu obtěžoval co nejméně tudíž v jakémkoliv režimu provozu v okamžiku kdy dojde k souladu všech podmínek tak se spustí regenerace sama takže není úplně nutné neustále hlídat a pokud náhodou regenerace probíhá tak jezdit ještě nějakou dobu aby doběhla. 

Teď podrobněji kolik má auto najeto km. V jakém režimu jezdí nejčastěji tzn. jako mamataxi ( od baráku přes tři ulice do školky a pak další dvě ulice do obchodu a tohle 2x denně) nebo jako přibližovadlo k vlaku takže třeba ráno 6 večer 6 km a o víkendu do města na nákup nebo jako auto do města kdy se jezdí třeba 20 km ráno pak něco přes den a 20 km večer nebo jako pracovní auto které najede za den 100 a víc km s přiměřeným počtem startů? 

Odesláno

Souhlasím s @ozzy56 , teplota je naprosto v pořádku. 

Snad ani nevím o Peugeotu, který by při běžné jízdě ukazoval přesně 90 stupňů. Lehce nad 80 je normální.

Ještě malý tip. Většinou si auto při regeneraci samo zapne výhřev zrcátek ( a zadního okna). Někteří si dodělávají ( nechají dodělat) malou led diodu k levému zrcátku. Pak snadno poznáš, kdy regeneruje.

Odesláno

Já teda nevím.  Mám p308 a chystám se měnit termostat právě proto, ze roky ukazoval 90 a poslední rok to s bídou preleze 80. Pak klidně klesne i k 70, když zrovna pojedu z kopce. Poreferuji,  až vyměním. Termostat stal par kaček a jak říká můj  kamarád, vlastní práce se nepočítá  :D Doufám, ze se zase dostanu na 90.

Odesláno
před 12 hodinami, Vena garážmistr napsal:

Kontrolka že je ucpaný filtr pevných částic se rozsvítí až v okamžiku kdy bude opravdu zaplněný tak že si auto s regenerací nebude schopné poradit samo. Diagnostikou to lze vyčíst a zákazníka na tento problém připravit. Většina FAP/DPF filtrů běžně vydrží fungovat bez problémů 150 - 180 tis. km za předpokladu že funguje vše ostatní na 100% samozřejmě že pokud by ves nefungovalo jak má tak k zanesení dojde rychleji.   Ale filtr pevných částic je konstruovaný tak aby majitele vozu obtěžoval co nejméně tudíž v jakémkoliv režimu provozu v okamžiku kdy dojde k souladu všech podmínek tak se spustí regenerace sama takže není úplně nutné neustále hlídat a pokud náhodou regenerace probíhá tak jezdit ještě nějakou dobu aby doběhla. 

Teď podrobněji kolik má auto najeto km. V jakém režimu jezdí nejčastěji tzn. jako mamataxi ( od baráku přes tři ulice do školky a pak další dvě ulice do obchodu a tohle 2x denně) nebo jako přibližovadlo k vlaku takže třeba ráno 6 večer 6 km a o víkendu do města na nákup nebo jako auto do města kdy se jezdí třeba 20 km ráno pak něco přes den a 20 km večer nebo jako pracovní auto které najede za den 100 a víc km s přiměřeným počtem startů? 

No auto jezdí jednou za 14 dní delší trasu, ale většinou je to tak cca 25km denně, většinou jízda po dálnici. A ano najeto je kolem 170k, takže se asi ozval v pravou chvíli. 

Odesláno
před 10 hodinami, PaKr napsal:

Souhlasím s @ozzy56 , teplota je naprosto v pořádku. 

Snad ani nevím o Peugeotu, který by při běžné jízdě ukazoval přesně 90 stupňů. Lehce nad 80 je normální.

Ještě malý tip. Většinou si auto při regeneraci samo zapne výhřev zrcátek ( a zadního okna). Někteří si dodělávají ( nechají dodělat) malou led diodu k levému zrcátku. Pak snadno poznáš, kdy regeneruje.

A ještě nějaký jiný tip, jak poznat kdy auto regeneruje? Pokusím se to sledovat 😊

Odesláno

Jinak ještě jedna poznámka, je dobré aby to servisoval někdo s originální diagnostikou ( a rozumí tomu) 

Je tam i složka kolem filtru a regenerací. Pro ilustraci tady je fotka. Je tam i řádek, kde je průměrný nájezd za posledních několik ( tuším, že pět) regenerací ( na fotce není) 

IMG_20231008_130028.jpg

• pavelu96 changed the title to Peugeot 308 sw 1.6 88kw, 2016 - problémy s regenerací FAP, zahřívání motoru atd...
Odesláno

Na volnobeh se nezahreje. Resp. pri soucasnych teplotach to trva fakt dlouho. A teplota 80 je normalni. u HDicka by naopak bylo divnych 90. 

A nechat dlouho behat na volnobeh je spatne. Prave kvuli teplotam a i celkove prubehu.

Odesláno

Motor se musi projet, ne nechat stat...A uplne staci, kdyz je treba na 60 stupnich tak sahnout na hadice od chladice. Jestli jsou teply, tak termostat nefunguje a je furt otevreny. Jestli jsou studeny, tak pravdepodobne funguje, protoze se motor zjevne neprehriva, kdyz se nedostane ani na 90.

• O 5 měsíců později...
Odesláno

No co ja mám zkušenost. Dieslový motor má zpravidla nižší teplotu než benzínový. Taky jsem to řešil na 307 měl jsem benzín1,6  i diesl 1,6. Je to proto, že dlouhodobě to pak nedávají vstřikovače. Termostat zpravidla nepomůže. 

V letě je to jedno, v zimě dávám kryt na chladič dříve to topí. Je pravda že do dlouhých kopců  plně obsazeným autem to není ideální.

Pro lajka rada raději nic nedělat.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...