Akoc Odesláno 23. listopad 2023 Odesláno 23. listopad 2023 Nie že by som to nejako sledoval, ale ešte som nezaregistroval, že by počas jazdy vybuchla olovená batéria. Vraj to bol cca 20-ročný Fiat. Batéria, predpokladám, musela byť novšia, teda asi bezúdržbová. https://www.novinky.cz/clanek/krimi-ridicce-v-brne-vybuchla-v-aute-za-jizdy-baterie-40451601 Citovat
Ferry Odesláno 23. listopad 2023 Odesláno 23. listopad 2023 může se stát. Alternátor začne přebíjet, z akumulátoru se tím odpařuje voda, klesá hladina elektrolytu, odhalí se desky, zároveň se při přebíjení vytváří uvnitř vodík a pak stačí jiskřička mezi odhaleným deskama a je to. Není to časté, bude se jednat o souhru více negativních jevů v delším časovém sledu, ale vyloučit se to nedá. Pepito ohodnotil 1 Citovat
Akoc Odesláno 23. listopad 2023 Autor Odesláno 23. listopad 2023 Pokiaľ zlyhal regulátor a dobíjacie napätie bolo dlhodobo vysoké, tak to mohla byť príčina výbuchu. Ale nesvietila by celá čas kontrolka nabíjania? Citovat
MJSytic Odesláno 23. listopad 2023 Odesláno 23. listopad 2023 U 20let starého Fiatu toho určitě svítilo víc (ne, že by tomu u 20let starého Peugeotu bylo jinak ) Pepito ohodnotil 1 Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 23. listopad 2023 Odesláno 23. listopad 2023 Mě bouchla baterka ve Škodě 105, ale né takhle ale roztrhl se obal přetlakem, jen to puflo a smrad kyseliny. Ještě že byla za sedačkama, nevim co by to provedlo v motorovym prostoru. Citovat
Ferry Odesláno 23. listopad 2023 Odesláno 23. listopad 2023 (upraveno) v pripade prebijeni kontrolka svitit urcite nebude - protoze z principu jejiho zapojeni se rozsveci, kdyz na ni napeti od altiku neprichazi (altik nedobiji). Prebijeni se da maximalne poznat tak, ze praskaji zarovky v aute Upraveno 23. listopad 2023 uživatelem Ferry Akoc ohodnotil 1 Citovat
Akoc Odesláno 23. listopad 2023 Autor Odesláno 23. listopad 2023 @Ferry Tak potom tá šoférka nemala ako poznať, že nabíjanie nie je v poriadku. Určite má potom význam nejaký voltmeter zastrčený počas jázd napr. v zásuvke pre zapaľovač. V mojom aute sa batéria občas "inteligentne" dobíja až 15,0 V. Je to ale počas tak max. 3/4 h a potom sa vráti na obvyklých 14 V. Neviem, aký význam má toto prebíjanie. Niekto som čítal, že elektrolyt po čase nie je homogénny - smerom ku dnu batérie hustne, a práve pri tomto krátkodobom miernom prebíjaní bublinky vodíka a kyslíka z elektrolýzy vody elektrolyt premiešajú. Či je tomu tak, alebo je iný dôvod, neviem. Citovat
David 106s16 Odesláno 23. listopad 2023 Odesláno 23. listopad 2023 (upraveno) Mi vybuchla baterka za jízdy v Transitu. Jsou tam 2, bouchla ta přední a kyselina mi ochrstla nohy. V Německu na dálnici, nejdříve jsem vůbec nevěděl co to jako sakra bylo. Celkem jsem si to užíl než jsem dojel na pumpu. Pak jsem hodinu prolíval to místo pod sedačkou vodou. Naštěstí jsem s tou druhou baterkou odjel celou trasu. No ale zážitek teda silný. Upraveno 23. listopad 2023 uživatelem David 106s16 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.