MJSytic Odesláno 28. červen 2023 Odesláno 28. červen 2023 Ahoj, není tu náhodou nějaký šikula, který by si troufnul na opravu grafické karty? Ještě jsem to neměřil, ale zřejmě je tam tento problém. Během hraní zdechlo celé PC a teď už GK nenaběhne. Netočí se větráky a nejde obraz ze žádného výstupu. Ale logo výrobce na kartě se rozsvítí PC s jinou kartou běží OK. Citovat
MJSytic Odesláno 28. červen 2023 Autor Odesláno 28. červen 2023 Tak jsem se pustil do měření a tyhle dvě mršky nejsou průchozí. Jestli jsem dobře koukal, jsou to SMD pojistky. Na kartě je ještě jedna a ta průchozí je. Z toho usuzuju, že jsou KO a pokud splnily svou funkci, po jejich výměně by mohla karta zase ožít. Tušíte prosím někdo, co to přesně je, a kde to koupit? Citovat
VojtouNerCZ Odesláno 29. červen 2023 Odesláno 29. červen 2023 (upraveno) Např-https://www.levne3dtiskarny.cz/cs/elektronika/519-pojistka-keramicka-smd-1808-10a-fuse180810a.html Může se samozřejmě stát, že pojistka jen tak prdne. Ale spíš se tam stalo něco, kvůli čemu prdla a otázka, jestli to zachránily. Ale za zkoušku nic nedáš. pájet mikropájkou. Co to je za GK? Upraveno 29. červen 2023 uživatelem VojtouNerCZ Citovat
HonzaC2 Odesláno 29. červen 2023 Odesláno 29. červen 2023 Priznam se, ze jsem neco podobneho absolvoval a dodnes nemam vyreseno. Uplne stejen pojistky jsem kupoval, ale problem jen v tom, ze ta pojistka neodejde jen tak. Spalena pojistka je nasledek failu jine soucastky. U mne jsou to vadne mosfety a ty uz se mi nepodarilo sehnat v nejakem rozumne malem mnozstvi. BTW. samozjreme jsem ty pojistky zkusil vymenit, protoze jsem mel nejake navic, ale dopadlo to stejne, ze hned po zapnuti shorely. Mam to na karte GF 1060GTX. A koupil jsem toto: https://www.tme.eu/cz/details/0453010.mr/pojistky-smd-2410-ultra-rychle/littelfuse/ Péťa ohodnotil 1 Citovat
MJSytic Odesláno 29. červen 2023 Autor Odesláno 29. červen 2023 Hmm, tak to jste mě moc nepotěšili Já jsem tak nějak doufal, že by to třeba mohl způsobit vadný zdroj - karta mi doma x let frčela úplně v pohodě a nezažila nějakou extra zátěž. Teď jsem jí dal do jiného PC a vydržela tam týden A to PC má nějaký starý 400W zdroj pochybného původu a historie Jinak je to RX 470 Nitro+ 4GB Mikropájku nemám, to budu muset někde splašit Citovat
lucnikonik Odesláno 29. červen 2023 Odesláno 29. červen 2023 Mikropájkou, pokud s ní sakra dobře neumíš, radši nee, na 99% Ti upadnou "pady"(ty plošky, na kterých je to připájené), tohle se "sundavá" horkovzduchem - koukni na "trubku" třeba na NorthridgeFix, což jsou profíci, kteří fakt umí, nicméně než vyměníš pojistky, chtělo by to projít celou tu napájecí cestu vč. mosfetů, přeci jen 10A není úplně malý proud, k tomu ale budeš potřebovat další výbavu - sám jsem mikroelektronik vzděláním, byť mě živí IT a přiznám se, že SMD techniku nedělám ani jako hobby ze dvou důvodů - první je cena výbavy (horkovzduch stanice od cca 5000 za solidního číňana, mikroskop ...) a druhý je, že pomalu 50ka na krku a ani pod silnou lupou/mikroskopem na to pořádně nevidím většina součástek se dá dohnat i v menším množství, akorát spíš ne v ČR - specialitky míval GES, ale ti díky "Covidu" zkráchli, GM electronic mají více méně jen mainstream součástky, takže Mouser, TME a další, ale ti už nesídlí v ČR (nicméně umí bezproblémově posílat) - jediná nevýhoda je pak cena těch součástek vč. dopravy, ev. cla a dph. Citovat
Radek Hurvajz Odesláno 29. červen 2023 Odesláno 29. červen 2023 (upraveno) Jestli by nebylo jednodušší a možná nakonec i levnější - https://pc.bazos.cz/inzerat/169138688/sapphire-radeon-nitro-rx-470-4gb-gddr5.php https://www.facebook.com/marketplace/item/800528181004284/?ref=search&referral_code=null&referral_story_type=post&tracking=browse_serp%3A7cc57a27-56de-4e5a-9553-e20597f2a61f Upraveno 29. červen 2023 uživatelem Radek Hurvajz Citovat
Péťa Odesláno 29. červen 2023 Odesláno 29. červen 2023 Ještě by šly ty nové pojistky naletovat na ty staré Radek Hurvajz a RichVa ohodnotil 2 Citovat
MJSytic Odesláno 29. červen 2023 Autor Odesláno 29. červen 2023 JJ, tak vykašlat se na to můžu vždycky, to je jasný. Kartu jinou už mám pořešenou. Tohle je spíš, že nerad vyhazuju rozbité věci bez boje Ale když to tak čtu, tak to tentokrát asi tak dopadne Ještě bych tam mohl naletovat tenké drátky, a pak se kochat ohňostrojem Radek Hurvajz a RichVa ohodnotil 2 Citovat
Fruktis Odesláno 29. červen 2023 Odesláno 29. červen 2023 Já bych to chytil krokodýlkem Radek Hurvajz ohodnotil 1 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.