martinecondrej Odesláno 30. listopad 2023 Odesláno 30. listopad 2023 hlavní důvod, proč diagnosticky říct že je nová baterka, věta z článku: Diagnostika proto umožňuje jeho vynechání. Musíte to však udělat i v případě, že neměníte typ baterky, tedy za EFB+ dáváte zase EFB+. Škodovka se tak dozví, že má novou baterku. Dobíjecí proud totiž snížila úměrně klesající kapacitě té staré. A diagnostikou zadaná výměna jí řekne, že jej může opět zvýšit a schopnosti nové baterky si začít osahávat. Pokud to neuděláte, bude nová baterie nabíjená málo, čímž se zásadně zkrátí jejich životnost. Vynechání kódování baterie tak může být příčinou častých stížností motoristů, že originální akumulátor jim vydržel pět let, každý další už jen dva roky. Je to uvedeno na příkladu škodovky, ale tohle určitě platí i pro ostatní značky. Vše kvůli emisím Citovat
Akoc Odesláno 30. listopad 2023 Odesláno 30. listopad 2023 Mňa by zaujímalo, či nižšie uvedené info z toho článku, primárne zameraného na vozy Škoda, platí aj pre Peugeoty s inteligentným dobíjaním. "diagnostikou zadaná výměna jí řekne, že jej (pozn.: prúd) může opět zvýšit a schopnosti nové baterky si začít osahávat. Pokud to neuděláte, bude nová baterie nabíjená málo, čímž se zásadně zkrátí jejich životnost. Vynechání kódování baterie tak může být příčinou častých stížností motoristů, že originální akumulátor jim vydržel pět let, každý další už jen dva roky." Citovat
rass76 Odesláno 30. listopad 2023 Odesláno 30. listopad 2023 (upraveno) Na stale dokola tlacis jeden vw clanok, ktory ale u travelleru neplati, nic nie je potrebne resit na diag pri vymene baterie na travelleru ... Upraveno 30. listopad 2023 uživatelem rass76 Citovat
martinecondrej Odesláno 30. listopad 2023 Odesláno 30. listopad 2023 (upraveno) tak a přesně tomu nevěřím, viz moje zkušenost s 5008 a baterie Jinočany. Ale ať se každý rozhoduje podle sebe a rozhodně netlačím jeden článek, jednak primárně není o koncernu, ale výměně autobaterie a zatím jsem neviděl jiný článek co by se tomu věnoval Upraveno 30. listopad 2023 uživatelem martinecondrej Citovat
martinecondrej Odesláno 30. listopad 2023 Odesláno 30. listopad 2023 tak teď jsem tu našel stejné vlákno, kde se už řešilo to samé. takže beru zpět svoje přesvědčení Citovat
martinecondrej Odesláno 30. listopad 2023 Odesláno 30. listopad 2023 (upraveno) pointa je teda stejná baterie? Jinak můj postřeh z nabíjení, po každé delší jízdě je baterka spíš víc vybitá. Dle nabíječky Upraveno 30. listopad 2023 uživatelem martinecondrej Citovat
MJSytic Odesláno 30. listopad 2023 Odesláno 30. listopad 2023 Abys pochopil, proč je po jízdě baterka spíše vybitá, než nabitá, musíš si něco nastudovat o způsobu "inteligentního" nabíjení. V PSA autech jsou BECB jednotky na minusovém pólu, aby auto vědělo, jak na tom baterka je. Jestli šel koncern cestou iPhonu, že má každá baterka svojí jednotku pro měření cyklů nabíjení a je potřeba jí po výměně baterie "vyresetovat", netuším. Nicméně vzhledem k cyklickému "smart" nabíjení baterky by tam těch zaznamenaných cyklů bylo bambilión To že akumulátory dnes nevydrží je dáno ekovýrobou a hlavně tím, že je to dobíjení drží na 80%, a pak to při brzdění motorem dobíjí hlava-nehlava. A to stále dokola Navíc, kdo jezdí málo, tak má baterku stále na max 80% a během stání to jen klesá -> klesá její kapacita. Citovat
caraxx Odesláno 1. prosinec 2023 Odesláno 1. prosinec 2023 Diky za rady, vymnenu se pokusim udelat sam. Citovat
Marc159 Odesláno 12. únor 2024 Odesláno 12. únor 2024 (upraveno) Měnil jsem původní EFB za AGM. Sám jsem to nedělal, přivezl jsem baterku do značkového servisu. Respektive přijel jsem na odtahovce... Ale: Mám v autě voltmetr do zapalovače. Dost mě štvalo, že baterku to dobíjelo hlavně při brždění motorem a byla proto pořád napůl vybitá. Což byl asi i důvod, proč odešla. Nevím co tam za to pětikilo udělali, ale auto si myslí, že je baterka chabrus a dobíjí tak jak má, respektive mám tam po nastartování konstantních 14,4 V. A jsem spokojen. Upraveno 12. únor 2024 uživatelem Marc159 Citovat
sampon Odesláno 26. prosinec 2025 Odesláno 26. prosinec 2025 Rád bych se zeptal, baterie mi odešla po třech letech 12,09V. Musíme dodržet rozměry 278×175×190 mm nebo je možné větší rozměr – 315 × 175 × 190 mm. VARTA Silver Dynamic AGM 80Ah Citovat
MJSytic Odesláno 26. prosinec 2025 Odesláno 26. prosinec 2025 Dodržet rozměry a hlavně parametry původní baterie, aby vše fungovalo, jak má. Jestli koukám správně, patří tam 9811722280 Citovat
sampon Odesláno 26. prosinec 2025 Odesláno 26. prosinec 2025 Děkuji. Myslím, že když objednám https://www.alza.cz/auto/bosch-s5a-080-70ah-12v-agm-0-092-s5a-080-d5462864.htm bude to dobré. Ještě jsem hledal postup výměny a našel jsem BSI reset. Je nutné pri výměně baterie provádět reset? Citovat
Pe.Tr Odesláno 26. prosinec 2025 Odesláno 26. prosinec 2025 nevim co je to za auto ale spousta aut potrebuje diagnostikou rict ze dostalo novou baterku ... jinak umre driv nez se nadejes . Citovat
sampon Odesláno 26. prosinec 2025 Odesláno 26. prosinec 2025 @Pe.Trje to traveller 2016, 130kw, start/stop, keyless Citovat
MJSytic Odesláno 26. prosinec 2025 Odesláno 26. prosinec 2025 V klidu. V tomhle případě, pokud dáš shodnou baterii, která tam má být, tak jen vyměníš ks za ks a nic dalšího dělat nemusíš @Pe.Tr Zatím jsem doteď nikde nenašel věrohodné vysvětlení, proč se to u "dojčevágen" musí zadávat a vyplňovat sériové číslo baterie apod. Třeba u vstřiků tomu rozumím, ale u baterky, u které je stav průběžně měřený a hlídán, ne sampon a pavelu96 ohodnotil 2 Citovat
Pe.Tr Odesláno 26. prosinec 2025 Odesláno 26. prosinec 2025 @MJSytic Co si auto o baterii hlídá U novějších aut (hlavně koncern VW, BMW, Mercedes, ale i Ford, PSA atd.) běží systém BMS – Battery Management System. Ten si dlouhodobě ukládá: stáří baterie její kapacitu kolik už má za sebou nabíjecích cyklů vnitřní odpor (jak je „unavená“) Na základě toho řídí dobíjení alternátorem a spotřebu elektriky. Co se stane, když tam dáš novou baterii „jen tak“ Auto si pořád myslí, že tam je stará, opotřebovaná baterie, takže: nedobíjí ji naplno (aby starou „neuvařilo“) nebo naopak přetěžuje dobíjení vypíná komfortní spotřebiče (Start-Stop, vyhřívání, rekuperaci) zkrátí životnost nové baterie klidně na polovinu Typický příklad: nová baterka po roce mrtvá → „ta baterka je šunt“ → ve skutečnosti nebyla nikdy správně nabíjená Co se udělá při „naučení“ nové baterie Diagnostika: vynuluje historii staré baterie zapíše novou kapacitu (Ah), typ (AGM / EFB / klasika) nastaví správnou strategii dobíjení Kdy to řešit MUSÍŠ ✔ auta se Start-Stopem ✔ AGM / EFB baterie ✔ auta cca od roku 2010 výš ✔ prémiové značky (BMW, Audi, MB…) Kdy to většinou nevadí ✖ starší auta bez BMS ✖ jednoduchá elektrika ✖ žádný Start-Stop zdroj je jasný BubakGS, sampon a pavelu96 ohodnotil 3 Citovat
sampon Odesláno 26. prosinec 2025 Odesláno 26. prosinec 2025 @Pe.Trtakže předci jen diagnostiku? Citovat
ChouLu Odesláno 26. prosinec 2025 Odesláno 26. prosinec 2025 u PSA je to zbytečný baterku si osahá jednotka do 48 hodin od montáže. Ani v postupu výrobce není pořadováno potvrzení výměny baterie sampon a MJSytic ohodnotil 2 Citovat
MJSytic Odesláno 26. prosinec 2025 Odesláno 26. prosinec 2025 @Pe.Tr No právě. Proto jsem psal, věrohodný Ani Vaculík to tady (11:20) vůbec nevysvětlil. Jen, že se to musí. + Vysvětlení ohledně SN baterie je fakt úsměvný Proč se musí něco kódovat, když je baterie úplně stejná, jako ta původní?! Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.