Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

hlavní důvod, proč diagnosticky říct že je nová baterka, věta z článku: Diagnostika proto umožňuje jeho vynechání. Musíte to však udělat i v případě, že neměníte typ baterky, tedy za EFB+ dáváte zase EFB+. Škodovka se tak dozví, že má novou baterku. Dobíjecí proud totiž snížila úměrně klesající kapacitě té staré. A diagnostikou zadaná výměna jí řekne, že jej může opět zvýšit a schopnosti nové baterky si začít osahávat. Pokud to neuděláte, bude nová baterie nabíjená málo, čímž se zásadně zkrátí jejich životnost. Vynechání kódování baterie tak může být příčinou častých stížností motoristů, že originální akumulátor jim vydržel pět let, každý další už jen dva roky.

Je to uvedeno na příkladu škodovky, ale tohle určitě platí i pro ostatní značky. Vše kvůli emisím

Odesláno

Mňa by zaujímalo, či nižšie uvedené info z toho článku, primárne zameraného na vozy Škoda, platí aj pre Peugeoty s inteligentným dobíjaním.

"diagnostikou zadaná výměna jí řekne, že jej (pozn.: prúd) může opět zvýšit a schopnosti nové baterky si začít osahávat. Pokud to neuděláte, bude nová baterie nabíjená málo, čímž se zásadně zkrátí jejich životnost. Vynechání kódování baterie tak může být příčinou častých stížností motoristů, že originální akumulátor jim vydržel pět let, každý další už jen dva roky."

Odesláno (upraveno)

Na stale dokola tlacis jeden vw clanok, ktory ale u travelleru neplati, nic nie je potrebne  resit na diag pri vymene baterie na travelleru ... 

Upraveno uživatelem rass76
Odesláno (upraveno)

tak a přesně tomu nevěřím, viz moje zkušenost s 5008 a baterie Jinočany. Ale ať se každý rozhoduje podle sebe

a rozhodně netlačím jeden článek, jednak primárně není o koncernu, ale výměně autobaterie a zatím jsem neviděl jiný článek co by se tomu věnoval

Upraveno uživatelem martinecondrej
Odesláno

Abys pochopil, proč je po jízdě baterka spíše vybitá, než nabitá, musíš si něco nastudovat o způsobu "inteligentního" nabíjení. V PSA autech jsou BECB jednotky na minusovém pólu, aby auto vědělo, jak na tom baterka je. Jestli šel koncern cestou iPhonu, že má každá baterka svojí jednotku pro měření cyklů nabíjení a je potřeba jí po výměně baterie "vyresetovat", netuším. Nicméně vzhledem k cyklickému "smart" nabíjení baterky by tam těch zaznamenaných cyklů bylo bambilión :roll

To že akumulátory dnes nevydrží je dáno ekovýrobou a hlavně tím, že je to dobíjení drží na 80%, a pak to při brzdění motorem dobíjí hlava-nehlava. A to stále dokola :( Navíc, kdo jezdí málo, tak má baterku stále na max 80% a během stání to jen klesá -> klesá její kapacita.

• O 2 měsíce později...
Odesláno (upraveno)

Měnil jsem původní EFB za AGM. Sám jsem to nedělal, přivezl jsem baterku do značkového servisu. Respektive přijel jsem na odtahovce... 🙄 Ale: Mám v autě voltmetr do zapalovače. Dost mě štvalo, že baterku to dobíjelo hlavně při brždění motorem a byla proto pořád napůl vybitá. Což byl asi i důvod, proč odešla. Nevím co tam za to pětikilo udělali, ale auto si myslí, že je baterka chabrus a dobíjí tak jak má, respektive mám tam po nastartování konstantních 14,4 V. A jsem spokojen. 😉

Upraveno uživatelem Marc159
  • O 1 rok později...
Odesláno

Rád bych se zeptal, baterie mi odešla po třech letech 12,09V. Musíme dodržet rozměry 278×175×190 mm nebo je možné větší rozměr – 315 × 175 × 190 mm. VARTA Silver Dynamic AGM 80Ah

Odesláno

V klidu. V tomhle případě, pokud dáš shodnou baterii, která tam má být, tak jen vyměníš ks za ks a nic dalšího dělat nemusíš ;) 

@Pe.Tr Zatím jsem doteď nikde nenašel věrohodné vysvětlení, proč se to u "dojčevágen" musí zadávat a vyplňovat sériové číslo baterie apod. Třeba u vstřiků tomu rozumím, ale u baterky, u které je stav průběžně měřený a hlídán, ne :nevim 

Odesláno

@MJSytic 😉

Co si auto o baterii hlídá
U novějších aut (hlavně koncern VW, BMW, Mercedes, ale i Ford, PSA atd.) běží systém BMS – Battery Management System. Ten si dlouhodobě ukládá:
stáří baterie
její kapacitu
kolik už má za sebou nabíjecích cyklů
vnitřní odpor (jak je „unavená“)
Na základě toho řídí dobíjení alternátorem a spotřebu elektriky.
Co se stane, když tam dáš novou baterii „jen tak“
Auto si pořád myslí, že tam je stará, opotřebovaná baterie, takže:
nedobíjí ji naplno (aby starou „neuvařilo“)
nebo naopak přetěžuje dobíjení
vypíná komfortní spotřebiče (Start-Stop, vyhřívání, rekuperaci)
zkrátí životnost nové baterie klidně na polovinu
Typický příklad:
nová baterka po roce mrtvá → „ta baterka je šunt“ → ve skutečnosti nebyla nikdy správně nabíjená
Co se udělá při „naučení“ nové baterie
Diagnostika:
vynuluje historii staré baterie
zapíše novou kapacitu (Ah), typ (AGM / EFB / klasika)
nastaví správnou strategii dobíjení

Kdy to řešit MUSÍŠ
✔ auta se Start-Stopem
✔ AGM / EFB baterie
✔ auta cca od roku 2010 výš
✔ prémiové značky (BMW, Audi, MB…)
Kdy to většinou nevadí
✖ starší auta bez BMS
✖ jednoduchá elektrika
✖ žádný Start-Stop

zdroj je jasný 😉😁

Odesláno

@Pe.Tr No právě. Proto jsem psal, věrohodný :D

Ani Vaculík to tady (11:20) vůbec nevysvětlil. Jen, že se to musí. + Vysvětlení ohledně SN baterie je fakt úsměvný :roll

Proč se musí něco kódovat, když je baterie úplně stejná, jako ta původní?!

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...