Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Blikající led žárovky a stavkujici pracka

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Ahoj... Mám dotaz na elektrikáře... 

Zacli mi blikat ledky doma, a do toho stavkuje pračka. Vždy když se ledky rozjasní, tak se obnoví i činnost pračky. Jinak svítí, ale nic nedělá, přitom nemá důvod. 

Ledky blikaji jak ve světelných obvodech tak i v zasuvkovych obvodech v různých obvodech,ruzne jističe. 

Ne i někdo co by to mohlo být? Nekvalitní proud ze sítě? 

Upraveno uživatelem Fruktis
Odesláno (upraveno)

Otázka, jestli má 3 fáze. Ale klidně to může být i někde špatný kontakt, blbě utáhnutý šroub na přívodu... Nebo nekvalitně udělaná instalace, která se teď projevila. 

Upraveno uživatelem VojtouNerCZ
Odesláno (upraveno)

Ano, podívej se na elektroměr, jestli ti tam jdou všechny fáze. To poznáš že svítí čísla 1,2,3 případně je pod všemi vlnovka, podle typu elektroměru.

Samozřejmě je potřeba multimetrem změřit zda ti tam jde správné napětí...

Pokud ne, volej poruchy dodavatele. Pokud ano, vezmi zkoušečku a změř, zda jde do zásuvky pračky NULA, modrý vodič v pravé zdířce, pokud máš 3 žilový rozvod, pokud máš 2 žilový, tak je to vodič zelenožlutý a je přes kolik propojeny na pravou zdířku. měříš proti fázi vlevo. 

Předpokládám že ta nula někde v rozvodu upadla... 

Upraveno uživatelem minimaxa
Odesláno

Fáze se zdají že běží všechny...

Ale kolísá na tom světle napětí, z 250 na 190...:myslim to asi bude na někoho erudovanejsiho.

Ještě zkusím proměnit zásuvku 

Ještě Teda kouknu na elektroměr... 

Mám děti ve vaně... Tak se to dělá blbě.. 

Odesláno

Aha, a nespadl jim do vany třeba fén? 😁😂🤣

Pokud kolísá napětí na přívodu 190-250, to si ověř v rozvaděči někde na přívodu na nějakém jističi (dát dolů masku a někde změřit) , pokud se na to necejtíš nedělej to, pak co jde vypnout a volat poruchy... Hned.

Odesláno

Tak chyba odhalena ve světelným obvodě ve sklepě, po shozeni jističe naskočilo napětí na stabilní hodnotu...pri zapnutým to padá na 180 a ovlivňuje celou jednu fázi...měřeno v první rozvodné skříní za hlavním jističe.

V pátek by měl dorazit elektrikář kvůli kamnum, tak se ho rovnou zeptám...

Odesláno

Dle mého názoru jak popisuješ (Ledky blikaji jak ve světelných obvodech tak i v zasuvkovych obvodech v různých obvodech,ruzne jističe.) tak tento jistič nebude mít s tímto nic společného.

Jak jsi to tu popsal, bych řekl že máš špatný spoj na nulovém vodiči. Nulový můstek, elektroměr, atd.

Dej pak vědět...

Odesláno

No je to někde za jističem světelného okruhu. Shozenim jističe to ústavně.

Měřeno i multimetrem fáze po fázi na hlavním kabelu z venkovního rozvaděče. 

Bohužel je to stará stavba a elektriku už někdo předělával...ale sklep je z části ještě původní hliník... Novější část měď. 

V garáži jsem u jednoho vypínače v pozoroval při zapnutí pokles napětí u světla, které neovládá. Jiné vypínače to nedělají... Předpokládám tedy že to je někde tady... 

Než to tedy hledat, v pátek bude elektrikář, zeptám se kolik by chtěl za dohledání , tak to vidím reálnější 50 m kabelu, listy a udělám nový rozvod. 

Odesláno (upraveno)

Elektrikář neporadil...

Tak patram dal.... Asi není normální když jistič rachta když je nahozen, co...? Je to takovéj starej černej... 500v 16a... 

Ověření asi jednoduchý... Přecházet dráty do druhého jističe... 

Rachtajici jisti prizemi, druhý jisti podkroví... Než zkoumat asi celé patro...

Ja asi začnu po večerech dálkově studovat... 

Respektive přehodit tu jednu fazy jinam

Odesláno (upraveno)

No, jestli máš starý bakelitový jističe, tak to si užiješ... Škoda, že bydlíš tak daleko 😕 Ale kdyby byla nouze, nějak bych tě dokázal navštívit. Můžeš nahodit fotku rozvaděče? Ať se tu v tom trochu zorientujem, co je kde a třeba přijdeme na řešení.

Odesláno (upraveno)

Docela dost 3F jističů na můj vkus :D Tohle je jediný rozvaděč? A na ten, na který ukazuješ, je napojené co všechno?  Hele, jak jsem psal, kdybys nesehnal, ozvi se, stavit bych se mohl :) Ono tyhle bakelity už po těch letech mohou bejt vyhřátý, nemusí mít správný kontakt a bude to dělat brikule, jak popisuješ. Já když se dostal do našeho bytu, tak jel na tohle. 

Screenshot_20220923-194803.png

Odesláno

Ty jo... Se s tebou nabeham... :)

Konkrétně na tomhle jede celý přízemí... Které má ještě svůj rozvaděč. Takže vlastně bych to mohl propojit a jistič odstavit...

Na druhým jede podkroví, tam je momentálně akorát router. 

Třetí je ke kotli, ale to je zbytečnost... Tam jede jen zásuvka jedna.

Čtvrtý je trifazova zásuvka v garáži... Na *neumím psát slušně, pac cokoliv tam člověk zapojí, tak to neudrží a vypadne to... 

Jednorázový jističe zleva světlo, světlo, zásuvky, zásuvky, 

Spodní řada je pračka, sušička, a další které si z kebule nevzpomenu. 

Odesláno (upraveno)

Ty vago, takhle bych to nesprasil ani já... 😁

A radši nebudu fotit co je u kotle za instalaci... 

Odesláno (upraveno)

No, a tobě, pokud to správně chápu, blbne celý přízemí + ten sklep? Sklep předpokládám napojený na rozvaděč v přízemí? Nebo to blbne i v dalším patře?

Odesláno

Blbne světlo ve sklepě který je na ty první fazy, plus Teda pračka ve sklepe, a zásuvka v přízemí... V níž je led světýlko se senzorem pohybu...

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...