Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno

Ahoj, no budu za blba, ale čím víc o tom čtu, tím méně se v tom vyznám. Mám auto Peugeot 206 SW, motor 1.4 55kw. Prdlo mi těsnění pod hlavičkou, takže mi trochu utíká olej, přitom jsem zjistil, že mi dochází i chladící kapalina. V servisu teď mají plno, tak bych si chladící klidně doplnil, ale nevyznám se v tom. Vím, že se mám podívat na barvu a písmenko vyznačené na nádobce a to je vše? Četl jsem něco i o naředění destilkou a na to si dát bacha na složení kapalin.

Stačí tedy prostě podle barvy a toho písmene nějakou chladící vybrat, třeba i na benzínce, a dolít než mi auto do servisu vezmou? Nechal bych to pak komplet vyměnit i s olejem.

Odesláno

dej cokoliv podle barvy, písmeno na nádobce označuje stav kapaliny (Max.--Min.), když půjde hlava dolů, je jedno, co tam naleješ, po opravě nechej soustavu propláchnout a dát novou chladící kapalinu, tu si poznač a dolívej jen tu

Odesláno (upraveno)

Tak jsem na to koukal, budu za vocasa, ale podle barvy jsem usoudil růžovou a rovnou jsem si v autě všiml i tohohle štítu. Takže třeba tohle by tam mohlo jít?

IMG_20220301_142227.jpg

IMG_20220301_142249.jpg

Screenshot_2022-03-01-14-23-27-908_com.android.chrome.jpg

Upraveno uživatelem Péťa
Necituj předchozí příspěvek
Odesláno

Tak tak, tohle ti říká, co tam máš dát za olej. Ale 206 bude mít 5W40 nebo 10W40.

Chladící kapalina by měla být origo (tuším) G33, ale asi už tam někdo dal tu G12.

Jinak se špatným těsněním pod hlavou se nejezdí, hrozí smíchání  oleje s chladící kapalinou, což vytvoří brusnou pastu v celém motoru. A solidní mechanik by měl zároveň dát i nové rozvody.

Odesláno
Před hodinou, PaKr napsal:

Tak tak, tohle ti říká, co tam máš dát za olej. Ale 206 bude mít 5W40 nebo 10W40.

Chladící kapalina by měla být origo (tuším) G33, ale asi už tam někdo dal tu G12.

Jinak se špatným těsněním pod hlavou se nejezdí, hrozí smíchání  oleje s chladící kapalinou, což vytvoří brusnou pastu v celém motoru. A solidní mechanik by měl zároveň dát i nové rozvody.

Díky za osvětlení. No s tím ježdění nic moc, můj mechanik mi řekl, že s tím jezdit klidně můžu, jen si dávat bacha na řemen.. Rozvody se měnily nedávno.

Odesláno

@Amemura pokud se sundavá hlava, tak se zasahuje do rozvodů a pak se musí znovu nastavit. Jestli jsou nedávno dělané ( max 25 -30 tis km), tak bych dal jenom nový řemen, to už není až taková položka (tenhle je v AK nejdražší - https://www.autokelly.cz/Product/CT-CT1067/12843521/39849642;39850140;16;145991;167605;33460831;33564239;51105326;51081861 ) Odkaz ber jenom jako "vzorový" - přesný řemen se dá určit podle VIN a mechanik může mít jiné dodavatele.

Odesláno

@PaKr Jo, něco takového mechanik říkal. I s tím, ať počítám, že mě jen tahle oprava bude stát minimálně 7 000 kč, takže ta tisícovka sem tam za řemen už mě asi nezabije. Raději předem počítám, že mu tam za to vysolím aspoň 10-12K. Potřebuju toho na autě udělat více. 😅 Každopádně díky za vysvětlení, zkusím teď obvolat i jiné servisy, 14 dní se mi na to čekat nechce, když si vezmu, že i oprava nějakou dobu zabere.

Odesláno (upraveno)

Nedalo mi to a schválně jsem se podíval, kolik by ten řemen stál po slevě pro řádného člena klubu:

obrazek.png

Téměř by sleva zaplatila členství a pak by @Amemura už jen šetřil svoji peněženku. Možná by pro něj stálo za úvahu kliknout sem a tím i podpořit klub ;)

Upraveno uživatelem Péťa
Opraven překlep
Odesláno

@Péťa obávám se, že tato úvaha nepadne na úrodnou půdu. Ale třeba se mýlím a @Amemura si členství koupí, ale asi to nebude pro slevu na ( takovéto ) díly. Navíc znám mechanika, který mi spravil "x" věcí z "donesených " dílů, ale právě u rozvodů toto striktně odmítl.

A teď budu trochu rýpat, ale odkaz na AK jsem dal, protože vím, že hodně mechaniků bere od nich, ale třeba já, který si hodně udělá sám, nakupuju jinde a do AK chodím jen v případě nouze.

https://www.autodily-milnicek.cz/cs/katalog/tecdoc/osobni/peugeot/206-sw-2e-k/1-4/ozubeny-remen/88/4898/16675/100016~100085~100452/?path=100016~100085~100452

Odesláno

@Péťa @PaKr To já bych si to členství asi i koupil, ale jo, třeba můj mechanik by si to vše nakoupil podle svého, nejspíše z AK. Kdybych mu to přinesl, tuplem rozvody, pošle mě do háje, že to ne. U ostatních dílů možná. Ale tak dnes budu volat i jinam, můžu se zkusit zeptat, jak to berou tam.

Odesláno

Několikrát jsem tady veřejně napsal, že by mě nikdy nenapadlo přinést do servisu vlastní díly, byť by to měla být kapalina do ostřikovačů. Ale jen jsem chtěl postrčit (nejen) @Amemura k zaplacení členství ;)

Odesláno

těsnění pod hlavou vč. vyčištění chladící soustavy a nového oleje je bez práce cca 8k pokud vyměníš vše co se měnit má ;) těsnění ti doporučím origo.. stojí sice 1000Kč cca, ale proti druhošce vydrží déle než půl roku/rok.. ;) Osobně TU hlavy dělám kolem 15k komplet vč. rovnání a tlakování hlavy 

Odesláno (upraveno)

A to já si nemyslím, že je to těsnění pod hlavou. Co jsem pod tou mrchou ležel, tak volej chcal mezi motorem a vanou. Navíc v oleji voda není a ve vodě není olej, hadice nejsou natlakovaný :) Jak jsem říkal,  zkusím zavolat klukům do Hory, jestli by měli čas se na to pořádně mrknout, jsou fajn, mně měnili tu nápravu a silenbloky motoru. Jenže jim se dovolat je očistec. A s tebou se přes den prakticky nevidím, tak na to nemůžu pořádně mrknout.

Upraveno uživatelem VojtouNerCZ
Odesláno

@VojtouNerCZ Hele, on se podíval jen pod kapotu, posvítil si a řekl, že to je těsnění pod hlavou. Jinak nikam nekoukal a jen ať hlídám olej, případně za 14 dnů, že mi to opraví a zatím jezdím s ohledem na řemen, na který by to mohlo olej vyflusnout vyflusnout 😀 O víkendu se na to můžeme podívat. Jinak pracuju.

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...