Přejít na obsah
  • Current Donation Goals

Recommended Posts

Odesláno

Petrinza - super výlet, hltám to plnými doušky. Ani snad nechci vidět konečnou výslednicí nákladů - ale co vidíš a co umožníš vidět potěru, to Ti ani jemu nikdy nikdo nevezme a investice tímto směrem bude vždycky mít smysl.

Odesláno

Dneska je chvilka až teď. Trajekt z Helsinek jsme stihli. Během dopoledne začínalo tát, také vysvitlo slunce a cesta proti slunci s neustálou nutností ostřikování čelního okna nebyla žádný med. Sluníčko se schovalo za mraky až na začátku Helsinek a ještě dost dlouho trvalo, než jsem byl schopen něco rozeznat na navigaci. Na trajektu už jsme byli jako doma a dokonce byl tentokrát v provozu i dětský koutek, takže jsem měl čas sledovat alespoň online reportáž z hokeje proti Dánům. Hrůza. Do Tallinnu jsme připluli v 17:30, ubytovali se v hotelu a vyrazili do centra na večeři do restaurace naproti staré gotické radnici. Mimo nás tam byly ještě dvě dámy, které zaměstnávaly kuchyň přáními typu polárkový dort, zákusek a tak, takže jsme čekali hodně dlouho, než na nás měla kuchařka čas. A pak bylo nutné honem zavolat rodičům, aby viděli, že dáváme robě včas spát. Jedna příjemná zpráva z domova je, že dorazil startér na Land Rover a auto už je i u mechanika. V neděli si ho vyzvedneme. Zítra nás čeká předlouhý celodenní přesun do Vilniusu.

Odesláno

Mohu se zaptat, protože jsi to už jel myslím víckrát, proč cesta přes východ a ne přes Švédsko? Finanace? 

Odesláno

Motomoto, ani Ti pořádně nevím, možná právě proto, že už jsem to jel víckrát, tak jsem měl chuť podívat se po letech do Rigy, Tallinnu a Vilniusu. Taky jsem tak nějak počítal s tím, že se možná budeme muset obrátit před dosažením cíle a tímhle směrem mi to přišlo spíš zvládnutelné v případě nouze v kuse. Taky mladého budeme vracet v Králíkách. Nicméně když se mu tak líbilo na trajektu, tak mě napadla taková idea - Kodaň (malá mořská víla) - Stockholm (Wasa nebo Skanzen) - lodí přes noc do Helsinek - další lodí do Tallinnu a zpět, nebo opačně. Jenže to by nebyla moc velká zábava na trajektu ze Stockholmu, v osm večer usínat v kajutě. Ale to zase až někdy hodně příště, dva týdny letní dovolené bych raději věnoval zase nějaké cestě jen ve dvou.

Dneska jsme byli v autě osm hodin, ty dálnice v Pobaltí vyloženě chybí. Teploty byly nad nulou, sníh taje, na polích stojí jezera, cestou tam to se sněhem bylo veselejší. Než jsme se prokousali dopravní zácpou ve Vilniusu, bylo šest. Bydlíme v pěkném hotelu Park Villa, je to blízko centra, ale na samotě. Viděl jsem světla v oknech ještě jednoho pokoje, takže sami tu nejsme. Hotelová restaurace je zavřená, nejblíže je arménský gril, ten má také zavřeno, tak vyjídáme zásoby. Ráno popojedeme do centra, zaparkujeme u hradu a vyjedeme nahoru lanovkou, aby zase byl nějaký zážitek.

Odesláno

Ráno jsme popojeli do centra, vyjeli lanovkou na hrad a celý Vilnius nám ležel u nohou. Ukázali jsme takhle z výšky Samíkovi všechny pamětihodnosti, jemu je to ale ještě tak nějak fuk. Na Polsko jsme zvolili jižnější kurz než přes Kaunas, směr polský Augustow. Silnice tady byly poměrně prázdné, jelo se dobře, ale možnosti občerstvení byly strašně daleko od sebe. Ocitli jsem se poměrně blízko polsko - běloruské hranice a na nich je v současnosti stále zpřísněný dohled kvůli běžencům. Nejdříve nás zastavila pohraniční stráž a chtěla vidět, zda někoho nepašujeme v bagažniku, a o pár stovek metrů dál nás zastavila policie. Vyžádali si doklady od nás všech. Byl jsem zvědav zejména, jak dopadne Samíkova lustrace. Má pas platný do pěti let, teď je mu čtyři a půl, pas byl vystaven, když mu bylo třičtvrtě roku a trochu se od té doby změnil. Také se jmenuje úplně jinak než my a nějaký doklad od rodičů, že se výlet děje s jejich vědomím, jsme samozřejmě neměli. Ale dopadlo to dobře, v Augustowě jsme si zašli do pizzérie a dojeli do Wolominu u Varšavy. Stihli jsme skoro celý díl Čtyř z tanku a pes na místní kabelovce. Naposledy se vyspíme a zítra odpoledne Samíka v Králíkách předáme rodičům. A čer bychom mohli být doma.

Odesláno (upraveno)

Ještě jednou děkuju za krásnou reportáž

Já byl v Pobaltí (Litva, Lotyšsko a Estonsko) asi v roce 1998 s CK ADVENTURA. Byli jsme na  dvoutýdenním tripu, kdy jsme viděli opravdu dost zajímavého. Na konci zájezdu jsme měli z Kurské kosy jet domů přes Kaliningrad. Bohužel ale proto, že mezi účastníky zájezdu byl v ČR už delší dobu žijící, dokonce ženatý se sekretářkou předsedkyně senátu Mooserove, ale prostě občan USA, tak nás Rusové do Kaliningradu nepustili. Manželka toho Amíka společně s vedením cestovky zjišťovali předem co a jak je třeba mít zajištěno, aby nám i jemu Rusové vstup umožnili (Markéta tehdy komunikovala s ambasádou na hlavičkových papírech senátu ČR) a i když na hranicích tyhle papíry, kde bylo psáno, že zaplatíme za Rosse 50 $ jednorázové vízum a nebude problém, vokazovala, celník na hranici nás po několika hodinách dohadů otočil a my s autobusem tak tak stihli trajekt zpět do Klaipedy.

To byl jeden ze silných zážitků z cesty Pobaltím, který mi z hlavy nikdy nevypadne. Dalším byla návštěva "Hory křížů" ( https://www.lidovky.cz/cestovani/hora-krizu-desitky-tisic-litevskych-krizu-jako-symbol-vzdoru.A190520_152422_aktuality_ape ), kde nám vyšlo na srpen velice nezvykle pošmourné počasí a to návštěvu tohohle velice emočně nabitého místa ještě umocnilo.

Jednou se do Pobaltí jistě znovu vypravím, je tam nádherně (a i cenově to tam bylo celkem dostupné)
image.png.71350489d09c6e0e2ad6a192089c5ac6.png

image.thumb.png.4cf5d75e0b36b2210a0dc9931389d409.png

Upraveno uživatelem Medvěd
Odesláno

Jo jo, hora křížů, tam někdy, až pojedeme sami, nebo až bude vnuk větší. Kaliningrad doporučuji, je to město se zvláštní atmosférou, jsou to Rusové, ale cítí se být víc západnější. 

U nás zazvonil zvonec a pohádky je konec. Samík je s rodiči v Králíkách a v úterý se s nimi vrátí domů, Beruška odpočívá v garáži a my jsme doma. Až na to, že na začátku kleklo auto (zítra ho vyzvedáváme opravené), se vlastně všechno podařilo a vyšlo. Jen ta polární záře nevyšla, snad někdy příště.

Čechy jsou moc krásná země, zase jsme jich pěkný kousek projeli. V Králíkách jsme byli naposledy před třemi týdny na tvrzi Hůrka. A dneska žádný hotel, ale vlastní postel..

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...