MotoMoto Odesláno 2. únor 2022 Odesláno 2. únor 2022 Nevím kam, ale jestli plánuješ Finsko Rovaniemy nebo jak se to píše, tak tam jsem byl. Buď připravený na velkou komerci, ale jinak nádherná příroda. Citovat
ozzy56 Odesláno 2. únor 2022 Odesláno 2. únor 2022 říkala mi vnučka, že Santa neexistuje, tak ať ho nehledáš zbytečně Citovat
petrinza Odesláno 2. únor 2022 Autor Odesláno 2. únor 2022 (upraveno) Původně do tohoto fóra neměla tato cesta patřit. Plán byl využít doby, kdy jsem si při změně zaměstnání mohl dovolit luxus mít volno za odstupné, a vyrazit s vnoučkem za Santa Clausem do Rovaniemi. Ideální pro náš Freelander 2. Zajistil jsem všechna ubytování, zaplatil trajekt z Tallinnu do Helsinek a zpět, zarezervoval a zaplatil antigenní testy v Tallinnu, koupil kvalitní řetězy na všechna 4 kola, nechal změřit baterku a chladicí směs. V neděli jsme naložili zavazadla a optimalizovali jejich umístění v autě. Včera jsem dotankoval do plna, dolil směs do ostřikovačů až po okraj a jal se vyplňovat příjezdové formuláře do Lotyšska, Estonska a registraci do Finska. Dopoledne jsem se u té své pachtil s povinným testem na Covid, který bych musel později doplnit. Odpoledne jsem vyplňoval to samé pro manželku a v mezičase nutnost testování pro Finsko odpadla. 2 x 49,- EUR zbytečně vynaložených.. Start byl dnes v 7:30. V 7:30 jsem nastartoval Freelandera a rozsvítila se kontrolka dobíjení. Alternátor odešel do věčných lovišť. Vypadalo to zle. Zavolal jsem svého servismana, ale ten je tento týden na horách. Sehnal jsem jiného, dokonce odborníka na Land Rovery, ale šance na úspěch byla tak cca 20% a vyrazili bychom odpoledne nebo večer. Den ztracený. Tak jsem zkusil změnit SPZ v rezervaci trajektu a ono to šlo. Všechny věci z Land Rovera jsem přerovnal do P2008 a ejhle, vešlo se to, byť přes zadní okno není vidět. V Autokelly jsem dokoupil řetězy, další zdržení nastalo, když mě během telefonátu s novým servismanem bez hands free chytla motorizovaná hlídka, ale se 3 hodinami zpoždění jsme vyrazili. Před chvílí jsme dorazili do hotelu ve městě Lomža, máme za sebou i s vyzvednutím vnoučka 800 km, zítra nocujeme v Rize, pozítří v Tallinnu. Průběžně nějaká infa předám. V Polsku se jezdí stejně na pytel, jako vždycky před tím.. Santa existuje, na polárním kruhu jsem s ním mluvil už 2 x při svých minulých cestách.. Upraveno 2. únor 2022 uživatelem petrinza Pepito, Péťa, ozzy56 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
ozzy56 Odesláno 2. únor 2022 Odesláno 2. únor 2022 před 4 minutami, petrinza napsal: Santa existuje, na polárním kruhu jsem s ním mluvil už 2 x při svých minulých cestách.. já jí hned říkal, ať nevěří všemu co říkaj ve škole Péťa, Vena garážmistr a radim.1008 ohodnotil 3 Citovat
petrinza Odesláno 3. únor 2022 Autor Odesláno 3. únor 2022 Dneska jsem dojeli do Rigy. Samík se zatím drží a ty hodiny v autě zvládá bez věčných dotazů "kdy už tam budem ?". Dneska nás nezdržovaly technické problémy, ale hodinu nám sebral časový posun v Litvě. Takže ze zajímavých věcí jsme stihli jen návštěvu leteckého muzea v Litvě. Teploty se od rána celou dobu všude drží pod nulou a sněhu postupně přibývá. I tady v Rize na vedlejších ulicích leží slušná vrstva sněhu a zajet na ulici do místa v řadě znamená překonat sněhovou hradbu. Zítra do Tallinnu bude jeden klidnější den, nějakých 320 km. Péťa, Medvěd a Pepito ohodnotil 3 Citovat
petrinza Odesláno 4. únor 2022 Autor Odesláno 4. únor 2022 Dneska jsme dojeli do Tallinnu. Budu muset časem vytáhnout z mobilu manželky nějaká fota, můj mobil slouží zejména jako navigace. Ráno jsme stihli prohlídku Rigy, jeli jsme kolem nové knihovny a v centru vystoupali na věž kostela svatého Petra. Samíka ovšem nejvíce zajímaly hromady sněhu. Po cestě po E67 jsme se zastavili u Baltu se zasněženými plážemi. V místech, kde se E67 nejvíce přimyká k Baltu, je to z parkoviště u silnici k moři nějakých 100 metrů. Dojeli jsme do Tallinnu, ubytovali se v hotelu a přejeli na procházku kolem městských hradeb a na večeři na náměstí u staré gotické radnice. Lidí je všude dost málo. Sněhu zvolna přibývá. E67 je udržovaná, suchá, ale v Tallinnu stejně jako v Rize to na vedlejších ulicích vypadá jako ve Špindlu v plné zimní sezóně. Zítra nám v poledne odplouvá trajekt do Helsinek a zítřejším cílem bude Jyväskylä. Péťa, Medvěd, radim.1008 a 1 další ohodnotil 4 Citovat
MotoMoto Odesláno 5. únor 2022 Odesláno 5. únor 2022 Teda já tam cestoval také a také dost dobrodružně, ale ne takhle. Já měl letenku do Helsinek. Dva dny před odletem jsem se dozvěděl, že stávkují dispečeři na letišti v Helsinkách a tak jsme probírali dvě varianty cesty. Buď letecky někam do Ruska a pak autobusem asi 10 hodin a nebo letecky do Kodaně, potom letecky do Stckoholmu a odtud přes noc trajektem do Helsinek. Pak už to šlo v pohodě, Boing na vnitrostátním letu už byl v pohodě. A týden v Rovaniemi byl úžasný. Tedy ne ve městě. Krásná příroda. Zhruba 400 km naježděno na sněžném skůtru, řidičák na sobí saně, lov lososů a finská sauna večer. Krásný zážitek. Charlie 1, Pepito a Péťa ohodnotil 3 Citovat
petrinza Odesláno 5. únor 2022 Autor Odesláno 5. únor 2022 Cestování po Finsku v zimě je fakt dobrodrůžo. Teď jsme v Jyväskylä, asi 300 km nad Helsinkami. Trajekt byl v pohodě, jen to houpalo trochu víc, než když jsme přes Balt pluli v létě. Dobrodružství začalo hned v Helsinkách, všude fůry sněhu. Na dálnici za Helsinkami se to trochu zlepšilo, v pravém pruhu byly vyjeté koleje. Říká se, že díky těm podmínkám jsou finští řidiči nejlepší na světě na sněhu a ledu. Ale není to tak úplně pravda. Minimálně někteří dobří nejsou. A za takovým pak jedete po dálnici hromadu kilometrů rychlostí o 15 - 20 km menší, než by to šlo. A bez hrotů se bojíte vrhnout se do neprojetého levého pruhu. Nicméně jsme za odpoledne najezdili takových kilometrů na sněhu a ledu, že je to rozhodně víc, než za x českých zim. Auto se rozjíždí hůř, hůř se zastavuje, ale při nějakých 80 km/h docela dobře drží. Uvidíme, jak zítra do Rovaniemi. 550 km. Snad to dáme. Na obrázcích je Balt v Lotyšsku a naše Beruška tady v hotelovém přístřešku v Jyväskylä. radim.1008, brixtr, Almanil a 3 další ohodnotil 6 Citovat
MotoMoto Odesláno 5. únor 2022 Odesláno 5. únor 2022 Je vidět, že tamjsou připravení na větší auta. Citovat
petrinza Odesláno 6. únor 2022 Autor Odesláno 6. únor 2022 S takhle předimenzovanými parkovacími místy jsme se potkali i v Estonsku a Lotyšsku. Ale další dvě noci bude trávit Beruška venku na mrazu. Dneska se vydařilo počasí. Z Jyväskylä jsme vyjeli před východem slunce (v 8.00), teplota se držela na -4 st., nesněžilo, takže na silnici byl buď celý pruh, nebo alespoň koleje skoro suchý, nechalo se jet a po západu slunce (v 16:45) jsme za tmy fakt dojeli do Rovaniemi a ubytovali se. Zítra je návštěva Santy celodenním bodem, tak sem přidám fotku pro ty, kdo o jeho existenci pochybují. K polárnímu kruhu to máme v tuhle chvíli asi 6 kilometrů. RichVa, Péťa, ozzy56 a 3 další ohodnotil 6 Citovat
MotoMoto Odesláno 6. únor 2022 Odesláno 6. únor 2022 Tam jich je. V každém obchoďáku jeden až dva. A jsou třeba žlutí, černí, a kdoví jací. Podle potřeb platících zákazníků. Prodávají tam dobré laponské nože a krásné hrnky ze dřeva. Citovat
petrinza Odesláno 7. únor 2022 Autor Odesláno 7. únor 2022 (upraveno) Dnes jsme se potkali se Santou, přešli polární kruh, projeli se s psím spřežením i v saních tažených soby. Jsou to teda rány pro peněženku. Odpoledne půjde Šárka se Samíkem bobovat, já zajedu na nákup, abychom si dnes večeři uvařili sami. Taky dotankuju, abychom se zítra nikde nemuseli cestou na jih zbytečně zdržovat. Upraveno 7. únor 2022 uživatelem petrinza nedostupné foto RichVa, Charlie 1, Pepito a 4 další ohodnotil 7 Citovat
ozzy56 Odesláno 7. únor 2022 Odesláno 7. únor 2022 teď jsi mě o Santovi opravdu přesvědčil , kolik bere za tu fotku ? Citovat
petrinza Odesláno 7. únor 2022 Autor Odesláno 7. únor 2022 Nechal jsem si jí jen poslat na mail, takže 35 EUR.. To je mezi cenou za 1 střední a velkou fotku Citovat
Pepito Odesláno 7. únor 2022 Odesláno 7. únor 2022 @petrinza, parádní reportáž o cestě za Santou. Jen mi nejde zobrazit ta fotka se Santou Citovat
petrinza Odesláno 7. únor 2022 Autor Odesláno 7. únor 2022 Zkusil jsem přidat fotku znovu, tak snad OK. Tady je venku už hluboká noc, půjdu ještě alespoň něco poskládat do auta, abychom se ráno nějak rozumně vypravili. Pepito a Péťa ohodnotil 2 Citovat
petrinza Odesláno 8. únor 2022 Autor Odesláno 8. únor 2022 (upraveno) Tak ráno jsme se vydali směrem k domovu. K Severnímu mysu už to bylo jen 709 km. To mám také ideu, dojet tam někdy v zimě. Ale tentokrát ne. Už s tímhle plánem cesty jsme netušili, jestli to s námi malý vydrží 10 dnů. Nakonec asi vydrží a vydržel by možná i ten Nordkapp. Přeci jen zavolat přes Whatsap videohovorem mamince a tatínkovi zaplaší i případné stesky. Taky bych se dál neodvážil na těch zimních gumách, které má Beruška už šestou zimu. Abychom nejeli úplně stejnou cestou, spíme dnes v Kuopiu. Znamenalo to vyzkoušet silnice 2. třídy. Ale těch asi 80 km na ledu nakonec docela šlo. Člověk se nesmí bát. Když se to rozjede, tak to jede. Zítra bude trochu honička, do Helsinek je to 4,5 hodiny cesty, trajekt má check in v 14:15. Mělo by to klapnout, snídaně tady na hotelu je od 7:00, ale nějaká závratná rezerva tam není. A pak alespoň jeden Lapin Kulta na palubě (poslední dva Kozlíci ze zásob zasyčí des večer) a v Tallinnu už jen přejezd od terminálu A k hotelu u terminálu D. Upraveno 8. únor 2022 uživatelem petrinza radim.1008, Pepito, Vena garážmistr a 1 další ohodnotil 4 Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.