Přejít na obsah
  • Aktuální cíle darů

Recommended Posts

Odesláno (upraveno)

Ahojte, neplánovane som sa stal majiteľom Riftera (pôvodne som objednával Toyotu Proace City Verso - ale to je príbleh na inokedy). Prekvapený som z vnútorného osvetlenia, ktoré mi príde v noci nedostatočné. V stávajúcom vozovom parku som mal totožný problém, tak som vymenil osvetlenie za LED. V Rifterovi sa mi to podarilo v kufri a v druhom rade sedadiel. Pred pokusmi v stropnici v prednej rade sedadiel by som sa rád informoval, či má niekto skúsenosť s demontážou panelu osvetlanie vpredu - jedná sa o pomerne veľký kus plastu, ktorý má všade po obvode plastové úchytky - nerád by som niečo zlomil.

Za každý postreh ďakujem.

Upraveno uživatelem zaso
Odesláno

Ďakujem - požiadal som pridanie do skupiny. Myslím si, že to pôjde len hrubou silou. Keď som študoval náhradné diely, tak mi logicky vychádza, že sa má začať v rohu u vodiča a následne smerom ku oknu. Dám echo čo som polámal a ako to išlo.

Snímka obrazovky 2021-11-24 o 19.21.35.png

Odesláno (upraveno)

Ďakujem @Qwinak, nakoniec stačila kreditka, zabrať v rohu od vodiča a postupne vycvakávať ku čelnému. Samotná výmena už potom išla dobre.

Upraveno uživatelem zaso
Odesláno

Akú sadu LED žiaroviek si použil? Predávajú sa rôzne, najlacnejšie asi na Aliexpress, potom Amazon... Vďaka

Inak na youtube je na to celý návod, no treba mať aspoň základné "plastové" vybavenie, ako vravíš kreditku, resp.malú sadu.

Odesláno (upraveno)

Skúsim sa trošku rozpísať. 

Vo všeobecnosti nerád objednávam komplet LED sady, pretože v sadách neviem ovplyvniť svietivosť jednotlivých LED. V superbe som objednával sadu a akutálne vnútorné osvetlenie vyzerá ako na operačnej sále - jasné biele svetlo, až nepríjemné. V Rifteri som chcel zachovať istú intimitu a hlavne nebudiť deti ostrým svetlom.

Pre zadné a predné čítacie lampy som teda navolil : T10 W5W so svietivosťou 140 lumenov. Výsledok je perfektný - príjemné svetlo na nastupovanie a základnú orientáciu v noci. V prípade rozsvietenia aj čítacích lamčiek je svetlo a presvetlenie interiéru na vysokej úrovni - viď fotografie.

IMG_20211125_172730.jpg.1c927c71bd23d70b0e8c2083fe8c662d.jpgIMG_20211125_172749.jpg.d580b37a7ea7b66ad833584c52739681.jpg

Do kufra som volil LED opäť T10 W5W, tentoraz svietivosť 150 lumenov, ale s orientáciou lediek na svietenie do jednej strany (rozsah 180 stupňov). Testoval som LED aj so svietivosťou 200 lumenov, ale príliš už potom svetlo páli oči, nakoľko je nešťastne umiestnené len v jednom bode a dosť vysoko v priestore kufra. Prikladám foto.

IMG_20211119_185513.jpg.2caf7b71dd11eade67c285f8caf538cb.jpg

Aj keď mimo témy, tak sa vyjadrím aj ku vonkajšiemu osvelteniu. Oslvetlenie ŠPZ je podľa mna v riešené neštastne, nakoľko klasické W5W sú prekrytované "kopulou" a tým pádom miesto osvetlenia LEN ŠPZ, žiarovky osveltujú aj vozovku na oboch stranách auta. Prvé testy som robil s T10 W5W, so svietivosťou 150 lumenov - osadené do 9 LED segmentov pomerne blízko ku hlave samotnej LED. Výsledok bol naozaj pozoruhodný - svetlo žiari cca meter na obe strany vozidla.

IMG_20211129_165352.thumb.jpg.f27f2ba4206a3f3282920a30c177d4e0.jpg

Porovnanie so superbom:

IMG_20211129_180018.jpg.20d3f2d03df206e2eec20d1b983e5338.jpg

Preto som nahodil do ŠPZ W5W so svietivosťou 140 lumenov - čo nie je nejak extra zníženie svietivosti, ale zvolil som LED, ktorá má 5 LED segmentov rozložených na tele. Výsledokom bol trocha menší roptyl svetla a moja akceptácia takéhoto riešenia - foto nemám, môžem dohodiť v prípade záujmu. Poznámka - pri cúvaní v noci je osvetlenie bonus - ku cúvačke nižšie.

Teraz troška ku predným svetlám. Som odchovanec xenónov, takže pre aký taký komfort potrebujem viac belšie svetlo a čo si budeme nahovárať, fabrické H7 a H1 svietia katastrofálne. Pretom som volil žiarovky Xenesis™ TruMatch™, ktoré sú, čo je podstatné, homologizované a hlavne, teplota svetla je na úrovni 4000 kelvinov. Na úkor lepšej svietivosti nejde živostnosť - čítal som zahraničné recenzie, kde podľa slov vydržia svietiť aj viac ako rok - uvidíme. Foto zo skúšky:

IMG_20211129_174313.jpg.c28d34384eff3bedaa830819b6506605.jpg

No a na záver mám na test ešte pripravený bombu - žiarovku BA15S s CANBUS do cúvacieho svetla. Svietivosť 700 lumenov, 26ks led segmentov. Keď prídem na to, ako zhodiť svetlo (návod som čítal a aj tak mi to nejde), tak sa rád podelím o fotografie - obávam sa, že to bude prisilné :) Prikladám foto.

IMG_20211130_121208.jpg.cf37e0ba21dd7812a39bc5e0f5723f4e.jpg

A objednávam zo stránky autoled.sk, majú black friday akciu akurát a všetky LED sú za príjemné ceny - čo ma vytočilo, nakoľko za H7 sadu som dal 30€, teraz je za 18€. Rýchle doručenie, spokojnosť.

Upraveno uživatelem zaso
Odesláno

taky napíšu svůj názor :), takže reakce pokud možno v klidu joo 😜

1.celkem nerozumím, proč potřebujete tolik světla uvnitř vozu,  jsem starší kolík a logicky už nevidím jako třicetiletý..., ale origo světlo montované výrobcem auta mi dostačuje na to, abych se v noci uvnitř orientoval, takže proč tolik světla uvnitř, vy v autě v noci čtete ?

2.origo venkovní osvětlení mi připadá taky dostatečné, na starším autě stačí co cca tři roky sundat kryty světel a umýt je jarovou vodou a zase svítí jako zamlada, o montáži LED do osvětlení SPZ taky nejsem přesvědčen, to tak moc chcete osvětlit vaši značku, aby byla poznat na delší vzdálenost ? mno, nevím jestli zrovna tohle je to pravé ořechové..., a naposled si nechám přední světla--ano, origo H4 a H7 nesvítí jako xenony, nebo LED, to je jasné, ale nemůžu říct, že bych s nima nějak neviděl, možná řeším tu menší svítivost podvědomě pedálem plynu, no jako že v noci prostě uberu v rychlosti 🤠 a je to, osobně se samodomo montáží různých sad LED atd. a jiných skopičin nesouhlasím a bral bych za to papíry okamžitě na cestě :roker, ale s originální montáží výrobcem vozu nemám problém, protože vše proběhlo schvalovacím procesem...

je to jen názor, je mi samozřejmě jedno, co si montujete dovnitř auta, nebo musíte mít auto zvenku jak vánoční stromek, je to vaše věc, ale kromě těch předních světlometů... :myslim

Odesláno

V pohode, je to samozrejme vec vkusu a osobných preferencií.

1. Pre mňa je vnútorne osvetlenie vec zvyku - v predkoronovom stave som autom lietal 5k+/mesiac, mal som to ako office na kolesách. Pri deťoch je každé prisvetlenie + (zapadnuté hračky, drobky a záhadne miznúce veci), navyše manipulácia s autom je v zimnom čase (tma od 16:00) oveľa príjemnejšia a istešia. Neobhajujem sa, len aj svietiaci stromček môže mať pri určitých potrebách zmysel.
  2. Osvetlenie ŠPZ - samozrejme, chcem, aby ma bolo vidno a čím viac, tým lepšie - veziem si rodinu. Navyše rozobratie svetiel už nie je jednoduché - na Mazde 6 podstupujem renováciu parabol skoro každé 3 roky, blednú, praskaju a lom svetla sa mení. Možno je to len konštrukčná vada, ktovie. A k tomu ubratiu plynu - žijem v kraji, kde je viac divej zvery pri ceste ako v lese alebo na poli. Takže keby môžem vidieť až za roch, tak by som to bral - máme tu viac loveckých posedov ako obyvaťelov sa mi zdá. Takže dobré svietenie + prispôsobenie rýchlosti je nižšia pravdepodobnosť stretu (zažil som už všeličo) :)
Odesláno
před 20 minutami, zaso napsal:
  1. Osvetlenie ŠPZ - samozrejme, chcem, aby ma bolo vidno a čím viac, tým lepšie - veziem si rodinu.

Co má s tou bezpečností osvětlení zadní RZ společného? :myslim 
Auto má vzadu svítit červeně a pokud možno neoslňovat. Pálení bílou dozadu, když necouvám, mi přijde prostě špatně :nevim Jako LEDky proč ne, ale nějak rozumně a s rozumnou svítivostí. Na RZ fakt stačí nějaká bludička. Chápu, když si někdo posílí světlo u couvání, když mu origo nestačí, ale do RZ? :myslim 
Jinak interiér v pohodě, podle chuti každého majitele ;) 

Odesláno (upraveno)

Chlapi v pohode. Chapem rozhorcenie a odporucania. Ak ste pozorne citali prispevky nad, tak foto SPZ je testovacka so 150 lumenmi. Daval som pre predstavu - aktual stav som nedaval. Prispevok som pisal pre zaujimavost, experiment a porovnanie ;)

A byt lepsie videny a SPZ : ide to dokopy - na cestach je casto vidiet auta v šere, ktorym neprepne z denneho na plne osvetlenie a vodic si to nevsimne. Vtedy nacerveno auto nesvieti, nesvieti vobec nic.

Ale aj to, aj vsetko vo svete je vec nazoru.

Postnem neskor final foto experimentu...

Upraveno uživatelem zaso
Odesláno
před 18 hodinami, machulda napsal:

@zaso asi zkusím ty Xenesis™ TruMatch™ taky objednat 🙂 Ale jestli nevydrží rok, tak mi je proplatíš 😄

Inak ak mi v predných svetlometoch vydržia žiarovky dlhšie ako rok (okrem originálnych od výroby samozrejme), považujem to osobne za veľký úspech.

Odesláno

Ďakujem @Icemann81, problamtiku mám naštudovanú odpredu odzadu, len realita je trocha iná a nedarí sa mi s tým popasovať. V návode je dokonca písané potiahnutie celej zadnej lampy do stredu auta - platí pre vyklápacie dvere. Krídlové dvere sa má lampa ťahať smerom od auta.

V Mazde mi OEM žiarovky praskajú ako na páse - teraz som bol na STK a deň pred som všetko na aute kontroloval. Po pristavení auta na obhliadku technikovi boli obe predné svetlá mŕtve. ALe to je iný príbeh...na dvojlitrovom benzíne tam mám natočené tuším už aj cez 450 000 km 😁

• O 3 týdny později...
Odesláno

Sľúbil som final riešenie LED SPZ. Nakoniec som skončil pri svietivosti 150 lumenov a type LED T10 W5W s led segmentami na jednej strane (180°). Tým som zamedzil roztylu svetla do strán ako to bolo u pôvodných žiarovkách.

IMG_20211219_154032.jpg

• O 3 měsíce později...
Odesláno
V 1. 12. 2021 at 14:09, Icemann81 napsal:

Zadné svetlá, malo by to byť velmi podobné

Dnes som si spomenul, že som stále nevymenil cúvacie svetlo za LED. Podarilo sa mi demontovať zadné svetlo nasledovne :

1: uvolniť a odstrániť dve torx skrutky

2: následne v dolnej časti svetlo z vnútornej strany ťahať smerom od auta (nacvakávačka je na vonkajšej spodnej strane svetla)

3: konektor od svetla nie je nutné odpájať, len pozor na dĺžku kábla

4: odcvaknúť kryt držiaci žiarovky (6 cuplíkov)

5: žiarovku potlačiť do pätice a otočiť v protismere hod. ručičiek

Montáž v opačnom poradí.

Kedže mi decká hlásili funkčnosť a svietivosť, tak som rovno objednal aj druhú cúvačku, ktorú vymením v najbližších dňoch.

• O 2 roky později...
Odesláno
On 11/30/2021 at 7:56 PM, machulda said:

@zaso asi zkusím ty Xenesis™ TruMatch™ taky objednat 🙂 Ale jestli nevydrží rok, tak mi je proplatíš 😄

Tak postujem update - Xenesis™ TruMatch sa porúčali po viac ako troch rokoch používania ( 60 000 km, znižovala sa postupne svietivosť). Vzhľadom na upgrade som tentoraz siahol po OSRAM LEDriving HL EASY Gen. 2 H7/H18 (nie su homologizované na používanie na cestnej komunikácií). Jedná sa LED, ktoré majú integrované chladenie priamo v tele a rozmerovo sú rovnako veľké ako štandardné H7 - cena je viac než priaznivá (pár za 42€). Po inštalácií prebehla korekcia výšky svetlometov. Z pohľadu tech. parametrov sa jedná o 6 W, napätie 12 V, svetelný tok 2000 lm, farebná teplota 6500 K (studená biela). Vyzerajú dobre, svietia dobre - nikto nás doposiaľ nepreblikol.

Držte sa!

• O 6 měsíců později...
Odesláno
On 11/23/2021 at 1:02 PM, zaso said:

(pôvodne som objednával Toyotu Proace City Verso - ale to je príbleh na inokedy)

Hahaha, tiez som sa nevedel dockat Toyoty a skoncil som u Riftera. Proste TODOS nedokazal dodat ako sluboval. Nemienil som cakat viac, aj tak je to uplne to iste auto.

Dve strucne poznamky. 1. Svetlo v interieri je slabe, hlavne v kufri absolutne nepouzitelne, ked je tak nizko a lahko sa zatrepe batozinou (dam stropne LED). 2. Vylepsujte, ale sviette vsetci tak aby ste neoslnovali hnusnym modrym svetlom, je to aj v zaujme vasej bezpecnosti. Please.

Paci sa mi, ze naprik roznym nazorom sa tu zatial nikto nedourazal. Palec hore

Zúčastnit se diskuse

Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.

Návštěvník
Odpovědět na toto téma...

×   Byl vložen obsah s formátováním.   Restore formatting

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Kdo si právě prohlíží tuto stránku   0 registrovaných uživatelů

• Žádný registrovaný uživatel si neprohlíží tuto stránku
  • Vytvořit...