Zeier Odesláno 18. duben 2006 Odesláno 18. duben 2006 Ahojte, takovy dva maly dotazy bych mel.¨ Prvni se tyka centralu. Jde o to, ze kdyz zamykam, tak se dvere nekdy zamknou a nekdy ne, proste musim to vzdycky radsi zkontrolovat. Zamykani u techto jedinych dveri je doprovazeno takovym neprijemnym asi dvousekundovym vrcenim, zatimco u ostatnich to jen klapne tak jak ma. Nesetkal jste se s tim nekdo osobne? Potrebuju radu, jestli mam do opravy jit, jestli to bude jen motorek, ktery poridim do 500Kc nebo neco jineho a drazsiho, coz bych radsi zatim ozelel. A druha rada, jaka tloustka dvojlinky je minimalne potreba pro tripasmove 50W repra natazene primo z radia? Staci tlouska 2x0,5? Diky. Citovat
starter Odesláno 18. duben 2006 Odesláno 18. duben 2006 no vypadá to na ten motorek, zřejmě nemůže utáhnout táhlo, zkus vyšistit a promáznout, pokud to nepomůže použij motorek z jiných dveří a budeš vědět co dál na repro bez zesíku 0,5 stačí Citovat
mk405 Odesláno 18. duben 2006 Odesláno 18. duben 2006 Původně zaslal: Zeier A druha rada, jaka tloustka dvojlinky je minimalne potreba pro tripasmove 50W repra natazene primo z radia? Staci tlouska 2x0,5? Diky. pokud je to na rádio tak bych dal silnější tak alespoň 2x1mm2 nebo lépe 2x1,5mm2 Citovat
Zeier Odesláno 18. duben 2006 Autor Odesláno 18. duben 2006 Původně zaslal: mk405 [pokud je to na rádio tak bych dal silnější tak alespoň 2x1mm2 nebo lépe 2x1,5mm2 V cem jsou tlustsi lepsi? Meni se sirkou kvalita prenosu? Pokud ne nejak extremne a nehrozi, ze mi draty shori, nechal bych 0,5mm. Mam je uz prichystane. Citovat
mk405 Odesláno 18. duben 2006 Odesláno 18. duben 2006 Původně zaslal: Zeier Původně zaslal: mk405 [pokud je to na rádio tak bych dal silnější tak alespoň 2x1mm2 nebo lépe 2x1,5mm2 V cem jsou tlustsi lepsi? Meni se sirkou kvalita prenosu? Pokud ne nejak extremne a nehrozi, ze mi draty shori, nechal bych 0,5mm. Mam je uz prichystane. čím slabší kabel tím větší odpor a tím i úbytek výkonu, někdo dá větší někdo jede přes origoše kable a ty jsou taky tenky, záleží jak to budeš používat a mačkat z toho maximum, schořet by to nemělo pokud se to nebude hřát. Osobně se mi zdá 0,5mm2 tenká, navíc dneska dvojlinka nestojí majlant pokud koupíš někde v elektromateriálu je to otázka pár korun (cca 5kč/m) takže bych tu 50korunu za ty nové tlusté kabely obětoval [upravil dne 18/4/06 mk405] Citovat
P607Olda Odesláno 18. duben 2006 Odesláno 18. duben 2006 Zeier: seriový odpor kabelu 0,5 mm2, délky 2 x 5 m = 10 m je 0,09 Ohmu, takže ti to bude hrát slaběji - namísto 50 W dojde do repráku 47,8 W - to nepoznáš. Přehřátí ani požár nehrozí. Citovat
Zeier Odesláno 18. duben 2006 Autor Odesláno 18. duben 2006 Původně zaslal: P607Olda Zeier: seriový odpor kabelu 0,5 mm2, délky 2 x 5 m = 10 m je 0,09 Ohmu, takže ti to bude hrát slaběji - namísto 50 W dojde do repráku 47,8 W - to nepoznáš. Přehřátí ani požár nehrozí. Tomu rikam odpoved elektrotechnika Dik hosi. Citovat
P607Olda Odesláno 19. duben 2006 Odesláno 19. duben 2006 Elektrotechnik ano, ale blbej. Velice se omlouvám, neb jsem se zmýlil. Měrný odpor mědi: 0,017 Ohmů na 1 metr a 1 mm2 Dělka: 10 m Průřez: 0,5 mm2 Odpor: 0,017 x 10 / 0,5 = 0,34 Ohmů (tady jsem minule nedělil, ale násobil:bojim) Výpočet výkonu: efektivní napětí na výstupu radia: 50 W x 4 Ohmy = 200 a z toho odmocnina = 14,14 V Proud do repráku i s kabelem: 14,14 V / 4,34 Ohmů = 3,26 A Napětí na samotném reproduktoru: 3,26 A x 4 Ohmy = 13,04 V Výkon na reproduktoru: 3,26 A x 13, 04 V = 42,51 W Takže výkon na reproduktoru bude 42,5 W a ztráta v kabelu 7,5 W. Je to i tak na hranici poznatelnosti, a přehřátí ani požár nehrozí. Pokud je to už instalováno, nechal bych to tak. Při nové instalaci bych použil silnější vodič. Procento ztráty vyjde stejné, a? se bavíme o výkonu 5 W nebo 50 W (je dáno poměrem odporu repro a kabelu). Takže výrobce auta při instalaci kabelu 0,5 mm2 s tímto procentem ztráty počítal. To co jsem vypočítal v minulém - chybném - výpočtu, platí pro kabel 2 mm2. Výpočet je pro délku 10 m, tedy zhruba zadní repro. U předních je kabel kratší. Ještě jednou se omlouvám za chybu. [upravil dne 19.4.06 P607Olda] Citovat
mk405 Odesláno 19. duben 2006 Odesláno 19. duben 2006 no to už je slušná ztráta výkonu, já bych se teda snažil vycucnout každej watík kor u rádia nebot jich je většinou na repra méně než snesou. Tech 50W je na reprákách a na rádiu bude RMS někde do 4x20W dle rádia. Citovat
Garfield Odesláno 19. duben 2006 Odesláno 19. duben 2006 Původně zaslal: Zeier Ahojte, takovy dva maly dotazy bych mel.¨ Prvni se tyka centralu. Jde o to, ze kdyz zamykam, tak se dvere nekdy zamknou a nekdy ne, proste musim to vzdycky radsi zkontrolovat. Zamykani u techto jedinych dveri je doprovazeno takovym neprijemnym asi dvousekundovym vrcenim, zatimco u ostatnich to jen klapne tak jak ma. Nesetkal jste se s tim nekdo osobne? Potrebuju radu, jestli mam do opravy jit, jestli to bude jen motorek, ktery poridim do 500Kc nebo neco jineho a drazsiho, coz bych radsi zatim ozelel. A druha rada, jaka tloustka dvojlinky je minimalne potreba pro tripasmove 50W repra natazene primo z radia? Staci tlouska 2x0,5? Diky. No a já bych měl tip na to občasné vracení centrálu, protože přesně to jsem loni řešil taky. Občas jsem musel zamknout i čtyřikrát pětkrát, než auto zůstalo zamčené. Byl to přelámaný drátek ve svazku mezi dveřmi řidiče a kastlí. Ten můj drátek byl bílý, průchozí byly poslední dva fousy, ostatní zlomené. Když se to přemostilo, tak O.K. Když jsem bílý drátek dopřeštípl, tak se už ve 100% případů centrál zamknul a po cca 2 sekundách se zas otevřel. Chovalo se to úplně stejně, jako když necháš otevřené dveře a zamkneš centrál. Čili soudím, že ten drátek (u mé 306 bílý) zřejmě po zamknutí centrálu hlásí, jestli nezůstaly otevřené některé dveře. A když si myslí, že zůstaly otevřené (nebo je ten hlásicí drátek přerušený), tak po 2 sek zas centrál otevře. Asi bych se na ten drátek podíval dřív, než začneš rozebírat mechanismus zavírání dveří, motorek, táhla... [upravil dne 19/4/06 Garfield] Citovat
Fusion Odesláno 19. duben 2006 Odesláno 19. duben 2006 Původně zaslal: P607Olda Pokud je to už instalováno, nechal bych to tak. Při nové instalaci bych použil silnější vodič. Procento ztráty vyjde stejné, a? se bavíme o výkonu 5 W nebo 50 W (je dáno poměrem odporu repro a kabelu). Takže výrobce auta při instalaci kabelu 0,5 mm2 s tímto procentem ztráty počítal. To co jsem vypočítal v minulém - chybném - výpočtu, platí pro kabel 2 mm2. Výpočet je pro délku 10 m, tedy zhruba zadní repro. U předních je kabel kratší. Ještě jednou se omlouvám za chybu. [upravil dne 19.4.06 P607Olda] Omlouvám se, ale sem z toho jelen. Takže bys doporučil spíš ty 1,5mm? Budu teďka taky kupovat. Citovat
P607Olda Odesláno 19. duben 2006 Odesláno 19. duben 2006 Původně zaslal: P607Olda Pokud je to už instalováno, nechal bych to tak. Při nové instalaci bych použil silnější vodič. Jestli budeš instalovat nové kabely, tak určitě zvol silnější, tedy 1,5 až 2,5 mm2. Pokud již je to instalováno např. 0,5 mm2, od výrobce, nebo od předchozího majitele, tak bych nevyndaval všechny koberce a tapecírunky a použil ty namontované. Fakt to prakticky nepoznáš. Původně zaslal: P607Olda Procento ztráty vyjde stejné, a? se bavíme o výkonu 5 W nebo 50 W (je dáno poměrem odporu repro a kabelu). Takže výrobce auta při instalaci kabelu 0,5 mm2 s tímto procentem ztráty počítal. Toto pokládám za zajímavý postřeh: znamená to, že není v principu důvod dávat pro velký výkon silnější vodič. Např. uvedený kabel 0,5 mm2 délky 10 m \"sežere\" 15 % výkonu, a to jak z 5 W tak stejně z 50 W. Zajímavé je, že z těch 5 W (které v autě sotva stačí), mi těch 15 % bude spíše chybět, než z 50 W (které je slyšet dobře). Takže na malý výkon bych použil silnější vodič - to jsou fóry, že? Samozřejmě, až budeme mluvit o výkonech set Wattů, tam už by hrozilo přehřátí, ale jednotlivý kabel (nikoli cívka) má velkou schopnost rozptýlení tepelné energie. Citovat
Zeier Odesláno 19. duben 2006 Autor Odesláno 19. duben 2006 Původně zaslal: Garfield No a já bych měl tip na to občasné vracení centrálu, protože přesně to jsem loni řešil taky. Občas jsem musel zamknout i čtyřikrát pětkrát, než auto zůstalo zamčené. Byl to přelámaný drátek ve svazku mezi dveřmi řidiče a kastlí. Ten můj drátek byl bílý, průchozí byly poslední dva fousy, ostatní zlomené. Když se to přemostilo, tak O.K. Když jsem bílý drátek dopřeštípl, tak se už ve 100% případů centrál zamknul a po cca 2 sekundách se zas otevřel. Chovalo se to úplně stejně, jako když necháš otevřené dveře a zamkneš centrál. Čili soudím, že ten drátek (u mé 306 bílý) zřejmě po zamknutí centrálu hlásí, jestli nezůstaly otevřené některé dveře. A když si myslí, že zůstaly otevřené (nebo je ten hlásicí drátek přerušený), tak po 2 sek zas centrál otevře. Asi bych se na ten drátek podíval dřív, než začneš rozebírat mechanismus zavírání dveří, motorek, táhla... [upravil dne 19/4/06 Garfield] Garf: Ty jsi asi ten muj dotaz pochopil, ze mam na mysli \"dvousekundove vraceni\". Ja mel na mysli dvousekundove vrčení ... beru chybu na sebe, sem zvykly psat bez diakritiky a snadno se to da prehlednout, snad me to ted donuti:D No a kdyz uz jsme u toho, vrčení te teda asi netrapilo ze? Citovat
Zeier Odesláno 19. duben 2006 Autor Odesláno 19. duben 2006 No a ostatni chlapy, sem z vas paf Kam az muze takova debata zajit, jen tak dal, at se dozvim jeste vice, zajimave postrehy! btw... zitra me prijdou postou ty repra a v sobotu je jdu instalovat... no a jdu proste do tech tlustsich dratu. Kdyz uz sem za to dal tolik penez, nejaka ta stovka me nevytrhne. Sice tam mam uz natahle ty 0,5 a musim rict, i kdyz se za to stydim, jsou napojovane , coz je taky jeden z problemu, ktery me UŽ nuti do toho jit... Je to tahle prahama, takze navazu konce k sobe a nemel by to snad byt problem. Čest Citovat
P607Olda Odesláno 20. duben 2006 Odesláno 20. duben 2006 Tak jsem to v dílně zkusil, se 4 Ohmovým reprákem do serie kabel 6 m 0,5 mm2 (jsem měl po ruce), ten kabel jsem pak zkratoval a opravdu tam není žádný rozdíl v hlasitosti. Doporučuju zkusit. (Pro pokus použijte dvoulinku, na konci spojenou. Jeden kablík smotaný do klubka by se choval jako cívka a to je něco jiné). [upravil dne 20.4.06 P607Olda] Citovat
mk405 Odesláno 20. duben 2006 Odesláno 20. duben 2006 1,5 mm2 uplně stačí na rádio, více je zbytečné 2,5 mm2 na zesík, mám na repra přes zesík s 85Wrms 4 mm2 jsou pak pro normální woofery více pak proSPL šílenosti je ještě dobré si uvědomit že jsou repra s mětší a menší citlivostí, jedněm stačí málo watíků druhý potřebují více a to aby hrály stejně hlasitě. a jestli z toho chcete nekonečnou debatu tak sem zatáhnem ještě OFC a stříbro jako materiál kabelů Citovat
Garfield Odesláno 20. duben 2006 Odesláno 20. duben 2006 Původně zaslal: Zeier Původně zaslal: Garfield No a já bych měl tip na to občasné vracení centrálu, protože přesně to jsem loni řešil taky. Občas jsem musel zamknout i čtyřikrát pětkrát, než auto zůstalo zamčené. Byl to přelámaný drátek ve svazku mezi dveřmi řidiče a kastlí. Ten můj drátek byl bílý, průchozí byly poslední dva fousy, ostatní zlomené. Když se to přemostilo, tak O.K. Když jsem bílý drátek dopřeštípl, tak se už ve 100% případů centrál zamknul a po cca 2 sekundách se zas otevřel. Chovalo se to úplně stejně, jako když necháš otevřené dveře a zamkneš centrál. Čili soudím, že ten drátek (u mé 306 bílý) zřejmě po zamknutí centrálu hlásí, jestli nezůstaly otevřené některé dveře. A když si myslí, že zůstaly otevřené (nebo je ten hlásicí drátek přerušený), tak po 2 sek zas centrál otevře. Asi bych se na ten drátek podíval dřív, než začneš rozebírat mechanismus zavírání dveří, motorek, táhla... [upravil dne 19/4/06 Garfield] Garf: Ty jsi asi ten muj dotaz pochopil, ze mam na mysli \"dvousekundove vraceni\". Ja mel na mysli dvousekundove vrčení ... beru chybu na sebe, sem zvykly psat bez diakritiky a snadno se to da prehlednout, snad me to ted donuti:D No a kdyz uz jsme u toho, vrčení te teda asi netrapilo ze? Jo, teď na to koukám - fakt je tam vrčení a já četl vracení Ještě že jsem nečetl zvracení... Omlouvám, se, takže jsem odpovídal na jinou závadu, než máš. Trochu mě zblblo asi i to, že v první větě píšeš, že se někdy centrál vůbec nezamkne. Možná blbost, ale: Baterka v ovladači? Pokud jde o to 2 sek vrčení, tak to mám tedy TAKY. Už dva roky, předtím to nedělalo, objevuje se naprosto nepravidelně - v horku i zimě, tu u jedněch dveří, tu u jiných. Většinou jen při prvním zamčení, když odemknu a znovu zamknu, už nevrčí. Ale taky ne vždycky. Vzhledem k tomu, že to není pravidelné, tak na to dlabu a čekám, jestli se to samo přihlásí o nutnost opravy nebo ne. Tak to jsem ti nepomohl, pokud tedy nepočítáš pocit, že nás s vrčícím centrálem je víc Citovat
brejda.paul Odesláno 21. duben 2006 Odesláno 21. duben 2006 OldaP607 uz raz si sa opravoval, ale ani ten Tvoj druhy vypocet nie je bez chyby (resp. interpretacia vysledku). Spravna odpoved k Tvojemu vypoctu je : Na kabelu o ohmickom odpore 0,34 Ohmu je strata oproti bezstratovemu vodicu (teor. 0 ohmov) 7,5W. Ale v obvode, z ktoreho si vychadzal - napajanie 14.14V, v serii 2 odpory (4 a 0,34Ohm) je na 0,34 ohmovom kabeli strata len 3,61W. Zaver bol ale samozrejme spravny - staci kabel prierezu 0,5mm2. Ak mozes, daj si viacej pozor pri kupe (nahrade repro) na citlivost. Jednoducho povedane, ak mas teoreticky 2 rovnake repraky, ale jeden ma citlivost o 3 dB nizsiu (napr. 90 a 87dB), premena el. energie na akusticky tlak (to co ti fackuje usny bubienok) je u repraku s citlivostou 87 dB o 50% nizsia, ako u 90 dB repraku. A to uz je poznat! Teda, aby si zbytocne nehladal straty na nespravnom mieste a netahal zbytocne hrube kabely. Citovat
P607Olda Odesláno 21. duben 2006 Odesláno 21. duben 2006 brejda.paul: ano, mas pravdu, z radia vystupuje 14,14 na druhou = 200 deleno 4,34 Ohmu = 46,1 W a z toho jde 42,5 do repraku a 3,61 se ztrati na kabelu. Chyba moji uvahy byla v tom, ze jsem pocital ze z radia vystupuje 50 W (jako by tomu bylo do 4 Ohmu), ale ve skutečnosti do 4,34 Ohmu vystupuje 46,1 W. Dekuji za opravu, jsi dobry:super [upravil dne 21.4.06 P607Olda] Editováno v 11:40 [upravil dne 21.4.06 P607Olda] [upravil dne 21.4.06 P607Olda] Citovat
brejda.paul Odesláno 21. duben 2006 Odesláno 21. duben 2006 Dobre si precitaj moj kec o poschodie vyssie. Ide o musku. Zjednodusene: Ked mas el. obvod - napatovy zdroj 14,14V a k nemu do serie zapojene 2 odpory o hodnotach 4 a 0,34 ohmu - spocitaj si este raz vykon. stratu na odpore 0,34 ohm. Prud si spocital dobre 3,26A. Vykon na 0,34 ohmovom odpore je P=U 2 /R, alebo RI 2, po dosadeni do 2. vztahu P=0,34x3,26 2 = 3,61W. (Tie separovane 2-ky to je na druhu). Ty si si totiz neuvedomil, ze vystupne napatie si spocital pre vykon 50W na presne 4 ohmovej zatazi. Ak vsak zataz zvacsis (na 4,34 ohmu, nikdy na nej nedosiahnes pri povodnom napati vykon 50W, ale tu len 46,12W. S pozdravom Citovat
Recommended Posts
Zúčastnit se diskuse
Můžete odpovědět a až poté se registrovat If you have an account, sign in now to post with your account.